ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο «περίπατος» του Πούτιν στην πάντοτε «κουτσή» αστική δημοκρατία

Οι δρόμοι της Μόσχας και άλλων πόλεων έχουν γεμίσει με γιγαντοαφίσες του Πούτιν

AP

Οι δρόμοι της Μόσχας και άλλων πόλεων έχουν γεμίσει με γιγαντοαφίσες του Πούτιν
Η Ρωσία βαδίζει προς τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μάρτη 2018, με αδιαμφισβήτητο φαβορί τον νυν Πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, στη χώρα μας ο «φακός» μιας σειράς έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ έπεσε στα... αουτσάιντερ και συγκεκριμένα στον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Πάβελ Γκρουντίνιν. Ορισμένα ΜΜΕ τον είδαν να «παραγκωνίζει» τον ηγέτη του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ενώ άλλα τον σύστησαν ως «Πρόεδρο σοβχόζ» («αγροτικού κρατικού συνεταιρισμού με βάση τα σοβιετικά πρότυπα», όπως έγραψαν), κι άλλα ως επιχειρηματία. Τι από τα παραπάνω ισχύει; Υπάρχουν στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία «σοβχόζ» (που ήταν κρατικοί αγροτικοί οργανισμοί) και «κολχόζ» (που ήταν συνεταιριστικοί αγροτικοί οργανισμοί); Σ' αυτά και σε άλλα ζητήματα, που αφορούν τις ρωσικές προεδρικές εκλογές θα επιδιώξουμε να απαντήσουμε σ' αυτό το άρθρο.

«Κόκκινος» σαν τη φράουλα

Καταρχήν να διευκρινίσουμε πως στη σημερινή καπιταλιστική ρωσική πραγματικότητα δεν υπάρχουν «σοβχόζ» και «κολχόζ». Το «Σοβχόζ Λένιν» είναι μια μετοχική εταιρεία, που ασχολείται με την καλλιέργεια και γενικότερα την εμπορία της φράουλας στη Ρωσία, καθώς και με την παραγωγή γάλατος και για καθαρά διαφημιστικούς λόγους έχει πάρει τη συγκεκριμένη επωνυμία. Η εγγύτητα της επιχείρησης στη ρωσική πρωτεύουσα, στο κεντρικό οδικό δίκτυο, αλλά και η ενοικίαση γης ή πώληση μεγάλου μέρους της πανάκριβης γης αποτελούν, σύμφωνα με πολλά ρωσικά ΜΜΕ, το «μυστικό» της οικονομικής ευρωστίας της συγκεκριμένης αγροτικής επιχείρησης, στην οποία διευθυντής είναι ο Π. Γκρουντίνιν, ο οποίος διαθέτει πάνω από το 40% των μετοχών.

Δεν είναι επίσης σωστό ότι ο Γκρουντίνιν παραμέρισε τον Πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Το ανάποδο συνέβηκε, μιας και ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ τον πρότεινε στην ΚΕ του κόμματος για υποψήφιο του ΚΚΡΟ, κάτι που ενέκρινε και το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Το ΚΚΡΟ κατεβάζει ως υποψήφιο τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, που τα τελευταία χρόνια στηρίζει αυτό το κόμμα, παρουσιάζοντας τα «επιτεύγματα» της επιχείρησής του, όπως είναι οι σχετικά υψηλοί μισθοί των εργαζομένων στην επιχείρηση, ο δωρεάν παιδικός σταθμός και το σχολείο για τα παιδιά των εργαζομένων της επιχείρησης, τα δωρεάν φάρμακα στους συνταξιούχους, τα δωρεάν γεύματα στους μαθητές, άλλες παροχές που η επιχείρηση δίνει στους εργαζόμενους, διακηρύσσοντας πως αυτά μπορούν να γίνουν πράξη για όλους τους πολίτες της χώρας, αρκεί να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα των «20 βημάτων», που το ίδιο προκρίνει.

Βεβαίως, οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΚΚΡΟ υπενθυμίζουν πως ο Π. Γκρουντίνιν ξεκίνησε από το κυβερνητικό κεντροδεξιό κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», υπήρξε περιφερειακός βουλευτής του. Μάλιστα, στις εκλογές του 2000 ήταν στο κεντρικό εκλογικό επιτελείο του Βλ. Πούτιν, ενώ αργότερα αποχώρησε από αυτό το κόμμα για να έχει επαφές με το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό Κόμμα (του Ζιρινόφκσι) και μόνο τα τελευταία χρόνια στηρίζει το ΚΚΡΟ, χωρίς να είναι μέλος του.

Οι κομμουνιστές και ο κομμουνισμός στις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Ωστόσο, ο γενικός ισχυρισμός ότι «οι Ρώσοι κομμουνιστές κατεβάζουν στις εκλογές έναν επιχειρηματία», που διαβάσαμε σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ, δεν είναι σωστός. Αυτό ισχύει για το ΚΚΡΟ, που και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί κι εκλέξει σε βουλευτικές έδρες επιχειρηματίες. Δεν είναι, δηλαδή, κάτι νέο γι' αυτό το κόμμα η ανάδειξη ενός επιχειρηματία ως υποψήφιου. Αλλωστε, το Πρόγραμμά του προβλέπει κάμποσα «στάδια» προς το σοσιαλισμό και θέτει άμεσο στόχο τη συγκρότηση στη Ρωσία μιας «κεντροαριστερής» κυβέρνησης.

Το αραβόφωνο σάιτ του RT κυκλοφόρησε ένα ρεπορτάζ με τίτλο: «Θα επιλέξει ο Πούτιν έναν κομμουνιστή για πρωθυπουργό;». Προαλείφοντας τον Γκρουντίνιν ως αντικαταστάτη του νυν πρωθυπουργού, Ντ. Μεντβέντιεφ, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα ορισμένα ΚΚ που προσβλέπουν στη διαχείριση του καπιταλισμού. Ούτε, όμως, κι αυτό είναι νέο για το ΚΚΡΟ, το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση Γ. Πριμακόφ (1998 - 1999), με το στέλεχός του Γ. Μασλιουκόφ. Ακόμη και σήμερα, που το ΚΚΡΟ θεωρεί τον εαυτό του αντιπολίτευση, διαθέτει στελέχη του, όπως πρόσφατα τον Α. Κλιτσκόφ, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του κόμματος, που διορίστηκε από τον Βλ. Πούτιν κυβερνήτης της περιοχής του Οριόλ. Αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που άλλο στέλεχος του ΚΚΡΟ, ο πρώην βουλευτής του Βλαντιμίρ Μπεσόνοφ, και Γραμματέας της οργάνωσης στο Ροστόφ, κατηγορείται από τις αστυνομικές αρχές της Ρωσίας για διοργάνωση συγκέντρωσης χωρίς την άδεια της αστυνομίας, για «άσκηση βίας και σωματικές βλάβες» σε αστυνομικούς που επιδίωξαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Ο Μπεσόνοφ εδώ και 2 χρόνια καταζητείται και κρύβεται, μιας και αντιμετωπίζει απειλή φυλάκισης 20 χρόνων. Πρόσφατα το ΚΚΡΟ, που διαθέτει στελέχη του στον αστικό κρατικό μηχανισμό και προσδοκά στη συγκρότηση «κεντροαριστερής» κυβέρνησης, κάλεσε τις ρωσικές αρχές να πάψουν τη δίωξη του πρώην βουλευτή του, χωρίς, ωστόσο, κάποια ανταπόκριση.

Από την άλλη, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), μέσα από τον ευρύτερο πολιτικό σχηματισμό που έχει συγκροτήσει («ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ», δηλαδή «Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο Ρωσίας»), κατεβάζει ως υποψήφια Πρόεδρο την εργάτρια (χειρίστρια γερανού), σε επιχείρηση στο Λένινγκραντ, Ναταλία Λισίτσινα.

Επιπλέον, στις εκλογές επιδιώκει να κατέβει με τον ηγέτη του, Μ. Σουραΐκιν, ένα ακόμη κόμμα με τον τίτλο «Κομμουνιστικό Κόμμα των κομμουνιστών της Ρωσίας», που βασικά αποτελείται από πρώην μέλη του ΚΚΡΟ.

Ομως, η νοσταλγία για το σοσιαλισμό είναι τόσο έντονη στη Ρωσία, που με αναφορές στον κομμουνισμό προσπαθούν να επωφεληθούν κι άλλοι υποψήφιοι, ακόμη και το αδιαμφισβήτητο φαβορί, ο Βλ. Πούτιν, που πρόσφατα δήλωσε: «Η κομμουνιστική ιδεολογία έχει πολλές ομοιότητες με τον χριστιανισμό, στην πραγματικότητα. Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, δικαιοσύνη. Ολες οι αξίες που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, περιλαμβάνονται και σε αυτήν. Και σε ό,τι αφορά τον "Ηθικό Κώδικα της Οικοδόμησης του Κομμουνισμού"; Πρόκειται για μετουσίωση, ένα πρωτόγονο απόσπασμα από τη Βίβλο. Τίποτα καινούργιο δεν επινοήθηκε». Εξομοίωσε δε τον Λένιν (που όλη την προηγούμενη χρονιά κατηγορούσε ότι έθεσε τα θεμέλια διάλυσης της Ρωσίας) με τους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Κοιτάξτε, η σορός του Λένιν τοποθετήθηκε σε ένα μαυσωλείο. Πώς διαφέρει αυτό από τα λείψανα των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Χριστιανοσύνης γενικότερα; Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει ανάλογη παράδοση στη χριστιανική πίστη. Αν πάει όμως κάποιος στο Αγιο Ορος θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν λείψανα αγίων εκεί. Υπάρχουν και εδώ (λείψανα), στη χώρα μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Προϋποθέσεις καθόδου στις εκλογές

Μάλιστα, ο Βλ. Πούτιν προτίμησε να μη «χρωματιστεί» ως κομματικός υποψήφιος, αν και τόσο το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία», όσο και το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» τον πρότειναν ως υποψήφιό τους. Ετσι, όπως όλοι οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν στις εκλογές με δική τους πρωτοβουλία, ο Βλ. Πούτιν (το εκλογικό επιτελείο του) θα πρέπει να μαζέψει 300 χιλιάδες υπογραφές (με τα πλήρη στοιχεία του υπογράφοντα), έως τις 31/1/2018.

Από τη συλλογή υπογραφών εξαιρούνται οι υποψήφιοι των κομμάτων που διαθέτουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Τέτοιοι υποψήφιοι είναι αυτός του ΚΚΡΟ, Π. Γκρουντίνιν, και ο επικεφαλής του δεξιού Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος και γνωστός για τον αντικομμουνισμό του, Β. Ζιρινόφσκι.

Οι υποψήφιοι άλλων κομμάτων, που δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όπως π.χ. του ΚΕΚΡ, θα πρέπει να συλλέξουν και να παρουσιάσουν 100 χιλιάδες υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς τους, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, που θα εξεταστούν για τη γνησιότητά τους από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Η τελευταία θα πάρει την οριστική απόφαση της καθόδου ή όχι των υποψηφίων στις εκλογές.

Καταγγελίες του ΚΕΚΡ

Το ΚΕΚΡ κατήγγειλε πως η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή κωλυσιέργησε όσον αφορά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Ν. Λισίτσινα, με αποτέλεσμα να χαθούν για το ΚΕΚΡ 5 από τις 30 μέρες που δίνονται σε όλα τα κόμματα για τη συλλογή των υπογραφών.

Ενδεικτικό είναι και το ρεπορτάζ από την πόλη Κουργκάν, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΚΕΚΡ, με τον τίτλο «Αστυνομική δημοκρατία», γραμμένο από στέλεχος του ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ.

«Στις 12 Γενάρη 2018, στο σταθμό των λεωφορείων της πόλης Κουργκάν, η Ι. Β. Σβετλίσεβα συγκέντρωνε υπογραφές για την εγγραφή της υποψηφίου μας για την Προεδρία. Ενας αστυνομικός της ειδικής ασφάλειας ενδιαφέρθηκε να μάθει με τι ασχολείται η γυναίκα. Αφού διάβασε το υλικό που αφορούσε την Λισίτσινα, κάλεσε δύο υπαστυνόμους, οι οποίοι αφού διάβασαν τα φυλλάδια, εστίασαν στο έμβλημα με τη γροθιά και αποφάσισαν ότι πρόκειται για εξτρεμιστικό κόμμα. Στο ερώτημα της Σβετλίσεβα, "Πώς μπορεί να καταχωρηθεί ως υποψήφιος για την Προεδρία κάποιος που ανήκει σε εξτρεμιστικό κόμμα;", δεν μπόρεσαν να απαντήσουν και κάλεσαν τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Ο διοικητής ζήτησε τον κατάλογο με τους συλλέκτες υπογραφών επικυρωμένο από συμβολαιογράφο. Καθώς δεν υπήρχε προφανής λόγος για να οδηγήσουν τη θαρραλέα γυναίκα στο αστυνομικό τμήμα, επινόησαν πως μαζί της ήταν και ένας νεαρός άνδρας με χαρτοφύλακα, ο οποίος διέφυγε. Μήπως αυτός ήταν τρομοκράτης; Πιθανώς, το πλάνο τους αναφορικά με τους τρομοκράτες δεν είχε εκπληρωθεί και έτσι οδήγησαν στο τμήμα τη συλλέκτρια των υπογραφών μας με αυτό το πρόσχημα. Από το περιφερειακό τμήμα κάλεσαν εμένα. Επρεπε να φέρω τον κατάλογο επικυρωμένο από συμβολαιογράφο, να δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις με τον αξιωματικό υπηρεσίας και αφού έλαβαν το επεξηγηματικό σημείωμα της Σβετλίσεβα αισίως μας άφησαν, ωστόσο η μέρα είχε χαθεί».

Ολα δείχνουν πως η συλλογή ενός σημαντικού αριθμού υπογραφών και των προσωπικών στοιχείων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από ένα κόμμα που διακηρύσσει τη σύγκρουση με την αστική εξουσία και την καπιταλιστική ιδιοκτησία, όπως και η κάθοδός του στις εκλογές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί και στη Ρωσία υπάρχει η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία σε βάρος όσων αγωνίζονται για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Ε. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ