ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι νοθείες και οι απάτες δεν θα περάσουν!

Ανακοίνωση με αφορμή τα νέα «κατορθώματα» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Καβάλας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην επιχείρηση νοθείας στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην επιχείρηση νοθείας στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης
«Οι νοθείες και οι απάτες δε θα περάσουν! Δεν θα επιτρέψουμε την αναβίωση του Μακρηθεοδωρισμού!».

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει προς τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή τα νέα «κατορθώματά» του στα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Καβάλας (αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έχουν κάτσει για χρόνια στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελούν φρένο και βραχνά στις διεκδικήσεις τους, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να κρατήσουν τα σκήπτρα της σαπίλας σε μία σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με δεκάδες σωματεία - μαϊμού που έστησαν το προηγούμενο διάστημα, με ανύπαρκτες Γενικές Συνελεύσεις που νομιμοποιούν νόθους αντιπροσώπους και αρχαιρεσίες, με συμμετοχή των ίδιων των εργοδοτών σε εκλογές. Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω η πρωτοφανής ενέργεια της πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας να προσλάβει με ιδιωτικό συμφωνητικό εταιρεία security - μπράβους για να κάνει face control και να χτυπά εκλεγμένους αντιπροσώπους εργατικών σωματείων.

Στην Κοζάνη, μετά από 10 μήνες απόλυτου εκφυλισμού του εργατικού κινήματος με ευθύνη των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν επιπλέον 34 αντιπροσώπους από διάφορα σωματεία και να εμφανίσουν πάνω από 35% νόθους αντιπροσώπους (διπλοψηφίες, εκλογές στα χαρτιά, ανύπαρκτοι ψηφίσαντες, επιστολική ψήφος κ.λπ.) στη συνολική σύνθεση του συνεδρίου. Εκαναν το παν για να δέσουν χειροπόδαρα το Εργατικό Κέντρο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια στιγμή, στην Καβάλα, στην ετήσια τακτική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου, εξελίχθηκαν σκηνές που η χούντα των συνταγματαρχών και η δικτατορία του Μεταξά θα τις ζήλευαν. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έδρασε και έπραξε με ξεκάθαρο ρόλο καταστολής, φέρνοντας νέα ήθη στις γραμμές μας.

Πιο συγκεκριμένα, τη μέρα της συνεδρίασης, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των σωματείων βρήκαν στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας / security οι οποίοι είχαν στα χέρια τους λίστα συναδέλφων - αντιπροσώπων και με βάση αυτή απαγόρευαν ή όχι την είσοδο. Η άρνηση των εργατών αντιπροσώπων να δώσουν στοιχεία σε μπράβους που δεν έχουν καμιά σχέση με σωματεία και το εργατικό κίνημα αντιμετωπίστηκε με βρισιές, προπηλακισμούς και βιαιοπραγίες εναντίον των αντιπροσώπων.

Ο λόγος που κάνει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να φτάνει στο τελευταίο σκαλοπάτι της σαπίλας είναι ότι οι μεγαλοεργοδότες της περιοχής τούς έχουν "τραβήξει το αυτί" και ζητάνε άμεσα να ξεμπερδεύουν με το οργανωμένο εργατικό κίνημα, με λυμένα τα χέρια να βασιλεύει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Ακριβώς και γι' αυτό είχαν ως θέμα στη Γενική Συνέλευση να εξουσιοδοτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο να εκπονήσει σχέδιο αλλαγής του καταστατικού, που θα τους δίνει το δικαίωμα να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές σε συνδικαλιστές και να διαγράφουν απ' τη δύναμή του σωματεία που αρνούνται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Αντίστοιχα κρούσματα νοθείας είχαμε μόνο τον τελευταίο μήνα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στο Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών, σε αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία.

Η νοθεία και ο εκφυλισμός τους πηγάζουν από την επιλογή τους να στηρίξουν τους μεγαλοεργοδότες, την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία και την ανάπτυξή τους.

Απάντηση με συμμετοχή στην πάλη, οργάνωση στα σωματεία και σύγκρουση

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα παρακολουθούμε ως θεατές τις βρωμιές τους!

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη σε όλο αυτόν το μηχανισμό των εργατοπατέρων, που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας, αποτελούν το δεξί χέρι των αφεντικών. Είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις με σκοπό και στόχο να κρατούν το συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο και χειραγωγημένο από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Νωπή είναι η άθλια στάση τους. Οχι απλά δεν κούνησαν το μικρό τους δαχτυλάκι ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα και στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, αλλά λύσσαξαν απέναντι σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που κήρυξαν απεργία. Αποτελούν την πέμπτη φάλαγγα στις γραμμές μας.

Σε κάθε κλάδο υπάρχουν τίμιοι συνδικαλιστές που, αν και δε συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ, δεν συναινούν στον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, αηδιάζουν με τη σαπίλα και τις νοθείες.

Η σταθερή και γενικευμένη απέχθεια και αποστροφή που υπάρχει σε πλατιά τμήματα των εργαζομένων για τη ρότα και το ρόλο της ΓΣΕΕ, είναι ανάγκη να εκφραστεί με συμμετοχή στην πάλη και στους αγώνες, με οργάνωση στα σωματεία, με σύγκρουση.

Οι εξελίξεις που υπάρχουν σε αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις, αυτές τις μέρες, να γίνουν κριτήριο για κάθε τίμιο εργάτη και εργάτρια, για κάθε τίμιο συνδικαλιστή που αγωνιά για την πορεία του κινήματος και για το πώς θα ορθωθούν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας, για το πώς η εργατική τάξη θα περάσει στην αντεπίθεση, διεκδικώντας την ολόπλευρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Φέρνει νομοσχέδιο για ομαδικές απολύσεις στα καράβια

Ομαδικές απολύσεις στα καράβια ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατ' εντολή των εφοπλιστών και με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ να σπεύδουν να τους στρώσουν το δρόμο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1974 και άλλες διατάξεις», το οποίο αφορά, όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 1, στην «προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών - μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις».

Στο διά ταύτα, στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι «τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές καθορίζονται από τον αριθμό των ναυτικών που απασχολούνται στην αρχή του μήνα» και είναι τα εξής:

-- Απόλυση 6 ναυτεργατών «για πλοία στα οποία απασχολούνται 20 ως 150 ναυτικοί».

-- Απόλυση σε «ποσοστό 5% των ναυτικών και μέχρι 30 ναυτικούς για πλοία στα οποία απασχολούνται πάνω από 150 ναυτικοί».

Προβλέπεται ακόμα ότι οι ομαδικές απολύσεις θα συμφωνούνται με «διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των ναυτικών», οι οποίοι βέβαια θα διορίζονται από την ηγεσία της ΠΝΟ και θα συμμετέχουν στην Ειδική Διαπραγματευτική Ομάδα (ΕΔΟ) ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων (ΕΣΕ), στα όργανα δηλαδή του «κοινωνικού εταιρισμού».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών, να χειροτερεύσει τις εργασιακές συνθήκες στα καράβια, αυξάνοντας τους κινδύνους σε βάρος της ζωής των ναυτεργατών και συνολικά της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ώρα που τα ναυτεργατικά «ατυχήματα» δίνουν και παίρνουν στα καράβια.

Εχει ήδη τη σφραγίδα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Παράλληλα, το νομοθέτημα ήδη φέρει την σφραγίδα της νόθας πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Χτες το πρωί, το κείμενο του νομοσχεδίου στάλθηκε ηλεκτρονικά από το υπουργείο Ναυτιλίας ως «εξαιρετικά επείγον» στον γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, ο οποίος απάντησε με έγγραφό του επίσης ηλεκτρονικά, χωρίς ο ίδιος να ενημερώσει πριν τα μέλη της διοίκησης τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για την απάντηση που έστειλε.

Τη «συμπαιγνία εφοπλιστών - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλά» καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απαιτώντας την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Ο α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, σχολίασε στον «Ριζοσπάστη»:

«Ο εκπρόσωπος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλάς, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον άθλιο ρόλο του ως υπηρέτη των εφοπλιστών και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της στάσης των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και του οπορτουνισμού που συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις και διαλόγους υπονομεύοντας τα δικαιώματα των ναυτεργατών, όπως έκαναν και στην τελευταία απεργία στις 12 Γενάρη που συμμετείχαν σε συναντήσεις και παζάρια στο υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και όταν απέρριψαν την πρόταση νόμου των 536 Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων για τις ΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Καλούμε τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Πρωτοβουλία για την οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης πραγματοποίησαν χτες σωματεία και Ομοσπονδίες του Δημοσίου, με αιχμή αιτήματα που αφορούν την κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, την αύξηση των μισθών, την επιβίωση των εργαζομένων.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της σύσκεψης πήραν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας και Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. Οι Σύλλογοι Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος - Κερατσινίου, Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Νέας Ιωνίας, Μενιδίου - Ανατολικής Αττικής. Τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Κορυδαλλού, Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να δυναμώσει με την παρουσία και συμμετοχή και άλλων σωματείων και Ομοσπονδιών, ενώ αποφασίστηκε στις 7 Φλεβάρη να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, οι μισθολογικές απώλειες των εργαζομένων στο Δημόσιο εκδηλώνονται μέσα από το «πάγωμα» των μισθολογικών κλιμακίων, τη μη προσμέτρηση των χρόνων υπηρεσίας 2016 και 2017, τη μη πλήρη αναγνώριση προϋπηρεσίας, τη μη επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού, τη συνέχιση της φοροληστείας κ.λπ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Νέες καταγγελίες για σοβαρές παραβάσεις κανόνων υγιεινής και ασφάλειας

Σοβαρές παραβάσεις των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο πλοίο «MAGNA GRECIA», το οποίο βρίσκεται στα ναυπηγεία ΠΑΠΙΛΑ, διαπίστωσε η Επιτροπή Ελέγχου για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος - Σαλαμίνας.

Τις παραβάσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, απευθυνόμενο με έγγραφό του στα υπουργεία Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, στις αρμόδιες υπηρεσίες τους και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά.

Το Συνδικάτο αναφέρει συγκεκριμένα πως «η επιχείρηση GOOD WORK Σαρρής και ΣΙΑ ΟΕ (ελασματουργικές - σωληνουργικές εργασίες) εκτελούσε εργασίες στο πλοίο έχοντας ακατάλληλες σκαλωσιές και έκανε χρήση ηλεκτρικών εργαλείων χωρίς μετασχηματιστή, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και στις δύο περιπτώσεις την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων (πτώση από τη σκαλωσιά ή ηλεκτροπληξία). Η επιχείρηση MVS (ξυλουργικές εργασίες) επίσης χρησιμοποιούσε φορητό φωτισμό 220 volt με άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Από την Επιτροπή δόθηκε διακοπή εργασιών και στις δύο επιχειρήσεις.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα των καθημερινών ελέγχων από τις Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου για τη σωστή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που όμως με συστηματικό τρόπο τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπονομεύουν τη λειτουργία τους, εξυπηρετώντας την εργοδοσία και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ