ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με «ενστερνισμό» των αντιλαϊκών προγραμμάτων

«Η πραγματική πρόκληση είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», λέει ο Ντ. Κοστέλο

Eurokinissi

«Η πραγματική πρόκληση είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», λέει ο Ντ. Κοστέλο
Ο «ενστερνισμός του προγράμματος» για την περίοδο μετά το 2018 από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τον κρατικό μηχανισμό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αντιλαϊκών διεργασιών, ενόψει του νέου κύκλου με τα ακόμη 88 προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», αλλά και των συζητήσεων αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη διαχείριση - «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Τα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει στις 8 Φλεβάρη, ενώ την ίδια μέρα επισκέπτεται την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

Σε αυτό το φόντο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Μόνο όταν μια κυβέρνηση ενστερνιστεί τους στόχους ενός προγράμματος, μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του». Επιπλέον, δίνοντας εύσημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου, υπογράμμισε ότι ο ενστερνισμός του προγράμματος «δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, τονίζει ότι η πραγματική πρόκληση δεν είναι αν η Ελλάδα βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα, αλλά «να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο Ντ. Κοστέλο, μιλώντας σε Ολλανδούς βουλευτές, υπογράμμισε ακόμη ότι στην περίπτωση των «βαθιών και καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα χρειαστούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ου. Μάρεϊ, σε χτεσινές δηλώσεις του, σημείωσε ότι «η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους θα δημοσιοποιηθεί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας κοινής έκθεσης βιωσιμότητας με την πλευρά της ΕΕ. Αναφορικά με τις παραμέτρους που θα εφαρμοστούν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των ελέγχων για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως η διαδικασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση της στρατηγικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί αναμένεται να τεθούν και στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (20 - 22 Απρίλη), με άξονες το «νέο» εποπτικό πλαίσιο, το «προληπτικό πρόγραμμα» χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος και βέβαια τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα έρθουν να «κουμπώσουν» με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Το «Γραφείο Προϋπολογισμού» της Βουλής

Την ίδια ανάγκη, «ενστερνισμού» των αναδιαρθρώσεων, σημειώνει και το «Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους» στη Βουλή, στην τριμηνιαία έκθεσή του, όπου αναφερόμενο στην προηγούμενη περίοδο, διαπιστώνει ότι «εκτός από την πρωτοφανή ύφεση, την αβεβαιότητα επίσης τροφοδοτούσε η απουσία ενστερνισμού του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές, καθώς η οικονομική του φιλοσοφία (που έρχεται σε σύγκρουση με παραδοσιακές αντιλήψεις για το ρόλο του κράτους και της αγοράς) συχνά αμφισβητείτο στην πράξη».

Στην έκθεση αποτυπώνεται και η ανάγκη για τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συγκλίσεων και συναινέσεων και, όπως αναφέρεται, «η συναίνεση είναι απαραίτητη για να υπάρξουν οργανωμένες εθνικές προσπάθειες προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον».

Αναφορικά με το εποπτικό πλαίσιο της επόμενης μέρας, μεταξύ άλλων, η έκθεση σχολιάζει ότι «το ρόλο της "τρόικας" αναλαμβάνουν, με διαφορετική βέβαια μορφή, οι ίδιες οι αγορές». Ετσι, σε περίπτωση που «οι αγορές διαπιστώσουν ότι οι κυβερνήσεις δεν χαρακτηρίζονται από συνέπεια στην άσκηση οικονομικής πολιτικής (...) θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, οι αγορές θα είναι τιμωρητικές, ανεβάζοντας τα επιτόκια και δυσκολεύοντας ή και ακυρώνοντας τυχόν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια».

Νέα κρατικά δάνεια από τις αγορές

Σε ένα τέτοιο φόντο, την επόμενη βδομάδα αναμένεται η «δοκιμαστική έξοδος» για κρατικό δανεισμό στις διεθνείς χρηματαγορές. Το υπό έκδοση κρατικό ομόλογο θα είναι 7ετούς διάρκειας, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία και θα «αξιοποιηθούν» για το χτίσιμο του «αποθεματικού ασφαλείας» της περιόδου μετά το 2018.

Διαμεσολαβητές, «ανάδοχοι» της έκδοσης αναλαμβάνουν οι τραπεζικοί όμιλοι Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και η Nomura, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Μαζικές κατασχέσεις για τις «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Μπαράζ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ενώ την ίδια ώρα και τα εμφανιζόμενα χρέη συνεχίζουν σε τροχιά διόγκωσης, σε μια εξέλιξη που έρχεται να οξύνει ακόμη περισσότερο τα αντιλαϊκά «ανακλαστικά», ώστε να πιαστούν οι στόχοι για τα ματωμένα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι κατασχέσεις που διενεργήθηκαν στο 12μηνο του 2017 ξεπερνούν τις 211.000, ή περίπου 17.600 κατά μέσο όρο, ανά μήνα, έχοντας ως αποδέκτη λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να σηκώσουν τους φόρους και τα άλλα χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν στο μήνα Δεκέμβρη του 2017:

  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.050.077, από 839.056 στο τέλος Δεκέμβρη 2016. Οπως προκύπτει, στο περσινό 12μηνο επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 211.021 φορολογουμένων.
  • Παράλληλα, οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν το Δεκέμβρη τα 1,62 εκατομμύρια!
  • Η μάζα των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 12μηνο του 2017 διογκώθηκε κατά επιπλέον 12,93 δισ. ευρώ, ποσό που έρχεται να «αυγατίσει» το συσσωρευμένο χρέος περασμένων ετών και διαμορφώνεται πλέον στα 101,8 δισ. ευρώ.

Βέβαια, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελείται από «φέσια» και μεγάλα επιχειρηματικά «κανόνια» και πλέον θεωρείται οριστικά ξεγραμμένο. Σε αυτό το φόντο, η επίθεση κλιμακώνεται στη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών που εμφανίζονται να χρωστούν μικρά ποσά.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται και σε πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, «μόλις το 0,17% (7,3 χιλιάδες οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώη οφειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων (84%) δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ».

Να σημειωθεί ότι από την 1η Μάη 2018, ενεργοποιείται η νομοθετική ρύθμιση για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αυτοαπασχολούμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ