ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»
«Εθνικό» σχέδιο, ανεξάρτητο από «εκλογικούς κύκλους» και με σφραγίδα κεφαλαίου

Με βασικό στόχο να διασφαλιστεί ότι με το τέλος του τρέχοντος μνημονίου, όχι μόνο δεν θα υπάρξει καμία «χαλάρωση» στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά ότι αυτή θα συνεχιστεί «απαρέγκλιτα» και ανεξάρτητα από εναλλαγές κυβερνήσεων, σε βάθος χρόνου, με βάση τους στόχους και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ διαμορφώνουν την περίοδο αυτή το πρόγραμμα της «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής».

Ο «ενστερνισμός του προγράμματος», όπως και η «πολιτική συναίνεση» για την περίοδο μετά το 2018, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αντιλαϊκών διεργασιών, με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να σημειώνει με ικανοποίηση, στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του, πως «υπάρχει πλέον συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ανάγκη να εφαρμοστούν τα προγράμματα και να αποφεύγονται διενέξεις με τους δανειστές και εταίρους».

Ολα αυτά ενόψει του νέου κύκλου με τα ακόμη 88 προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» αλλά και των συζητήσεων αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη διαχείριση - «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ώστε να βρεθούν περιθώρια για την εκ νέου τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα και προνόμια.

Τα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει στις 8 Φλεβάρη, ενώ την ίδια μέρα επισκέπτεται την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί αναμένεται να τεθούν και στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (20 - 22 Απρίλη), με άξονες το «νέο» εποπτικό πλαίσιο, το «προληπτικό πρόγραμμα» χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος και βέβαια τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα έρθουν να «κουμπώσουν» με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Οι «ιδιοκτήτες» των αναδιαρθρώσεων...

Την κλιμάκωση και την ανάληψη της «ιδιοκτησίας» του προγράμματος με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για την περίοδο μετά το 2018 προανήγγειλε μέσα στη βδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτηριστικά τόνισε: «Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε, τόσο στους θεσμούς όσο και στις αγορές, ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του... δεν μας έχει επιβληθεί, δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε».

Αυτά που η κυβέρνηση «θέλει να κάνει» για το κεφάλαιο συνδέονται βέβαια και με το ζήτημα της «εξόδου στις αγορές», ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εξασφαλίσουν «ζεστό» χρήμα με «εγγυητική επιστολή» τα αντιλαϊκά μέτρα. Μέτρα που, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη φάση αυτή, ώστε να διαμορφωθεί το «αποθεματικό ασφαλείας» για την έξοδο, φωτογραφίζοντας βέβαια και το πλαίσιο της αντιλαϊκής εποπτείας για την επόμενη μέρα, που με τη σειρά του θα έρθει να «κουμπώσει» με το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα της λεγόμενης «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής».

«Η χώρα χτίζει το δικό της κεφαλαιακό μαξιλάρι, που, μαζί με τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια του προγράμματος, θα καλύπτει τις ανάγκες της για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο του έτους», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το «μαξιλάρι» αυτό αναμένεται να φτάσει τα 19 δισ.

Ενώ σε ό,τι αφορά τα παζάρια για τις «ευκολίες πληρωμής» για το κρατικό χρέος, μίλησε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, που συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με το ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

Επιβεβαιώνεται, και από αυτήν την πλευρά, όχι μόνο ότι η συζήτηση για το χρέος δεν αφορά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αλλά ότι επιπλέον το ζήτημα αυτό θα λειτουργεί για τα επόμενα πολλά χρόνια ως «μοχλός» για νέα αντιλαϊκά μέτρα για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό σινιάλο προς τις διεθνείς χρηματαγορές και τους «επενδυτές» αναφορικά με την αξιόπιστη εφαρμογή του προγράμματος σε βάθος χρόνου.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ (22/1), αναφορικά με το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», «επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος».

...που φέρουν τη σφραγίδα του κεφαλαίου

Ολα αυτά, στον απόηχο της «ηχηρής» κοινής παρέμβασης που πραγματοποίησαν ΣΕΒ, Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη καθώς και οι Περιφερειακοί Σύνδεσμοι Βιομηχανιών στις αρχές της βδομάδας, όπου ανοίγοντας το σχέδιο που αφορά τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους, σημείωσαν πως η «υιοθέτηση του εθνικού σχεδίου πρέπει να γίνει με ευρεία συναίνεση και να υπηρετείται με συνέπεια ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών».

Επιπρόσθετα, όπως λένε, «η βιομηχανική στρατηγική και ο ποσοτικός στόχος πρέπει πλέον να αποτελούν δομικά στοιχεία του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας». Μάλιστα, ως άμεσος ποσοτικός στόχος προσδιορίζεται η αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας από περίπου 9% του ΑΕΠ σήμερα, στο 12% μέχρι το 2020 και στο 15% μεσοπρόθεσμα.

Στην πρώτη γραμμή των αξιώσεών τους φιγουράρουν οι κάθε είδους φορολογικές ελαφρύνσεις, η παροχή κινήτρων, η μείωση του κόστους παραγωγής (Ενέργεια κ.ά.), η μεγαλύτερη πρόσδεση της Εκπαίδευσης στις ανάγκες τους, ενώ η σχετική λίστα περιλαμβάνει και το «αίτημα» για τη σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας, «με συγκέντρωση όλων των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων». Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα της λεγόμενης «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», αλλά και να συμπληρώσουν τις μνημονιακές διατάξεις αναφορικά με τις παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, σειρά στόχων υπηρετούν το «όραμα» της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε κόμβο εμπορευμάτων και Ενέργειας και «ακουμπούν» έτσι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να παίξει ενεργότερο ρόλο στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.


Α. Σ.

Μαζικές κατασχέσεις για τις «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση - με στόχο τη θωράκιση των τραπεζικών ομίλων και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων - στρώνει το έδαφος για τη γενίκευση των πλειστηριασμών για σπίτια λαϊκών οικογενειών, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει εξαπολύσει μπαράζ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών, ενώ την ίδια ώρα και τα εμφανιζόμενα χρέη συνεχίζουν σε τροχιά διόγκωσης, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το κυνηγητό ώστε να πιαστούν οι στόχοι για τα ματωμένα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ολα αυτά και ενώ από 1η Μάη ενεργοποιείται η νομοθετική ρύθμιση για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι κατασχέσεις που διενεργήθηκαν στο 12μηνο του 2017 ξεπερνούν τις 211.000, ή περίπου 17.600 ανά μήνα, έχοντας ως αποδέκτη λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να σηκώσουν τους φόρους και τα άλλα χαράτσια.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται και σε πρόσφατη έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας, «μόλις το 0,17% (7,3 χιλιάδες οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώη οφειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων (84%) δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν στο μήνα Δεκέμβρη του 2017:

  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.050.077, από 839.056 στο τέλος Δεκέμβρη 2016. Οπως προκύπτει, στο περσινό 12μηνο επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 211.021 φορολογουμένων.
  • Παράλληλα, οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν το Δεκέμβρη τα 1,62 εκατομμύριο!
  • Η μάζα των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 12μηνο του 2017 διογκώθηκε κατά επιπλέον 12,93 δισ. ευρώ, ποσό που έρχεται να «αυγατίσει» το συσσωρευμένο χρέος περασμένων ετών και διαμορφώνεται πλέον στα 101,8 δισ. ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μόνιμα η επιτήρηση και τα ματωμένα πλεονάσματα

Στη συνέντευξή του στον «Alpha» (βλέπε σελ. 7), ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Ευκλ. Τσακαλώτου για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, είπε:

«Ούτε καθαρή έξοδος θα είναι και θα είναι μνημόνια διαρκείας. Ηδη, εκτός απ' το 3ο μνημόνιο, έχουν ψηφίσει μέτρα που "τρέχουν" για μετά το '18, εμείς το ονομάσαμε 4ο, άντε να το πούμε 3ο συν συμπληρωματικό μισό μνημόνιο. Είμαστε σε μόνιμη εποπτεία μέχρι το 2060. Μέχρι τότε θα ισχύουν και τα πρωτογενή ματωμένα πλεονάσματα, θα ισχύουν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, η εποπτεία και όλα αυτά τα οποία συνιστούν ουσιαστικά επιτήρηση. Και ας τα αφήσει αυτά ο κ. Τσακαλώτος που κλαίγεται λέγοντας ότι "τσαλακώθηκε" και νιώθει "τσαλακωμένος". Ας του δώσουν ένα ηλεκτρικό σίδερο μπας και "ξετσαλακωθεί". Είναι απαράδεκτα πράγματα και αποδεικνύεται ότι πραγματικά αυτή η κυβέρνηση, ο σημερινός πρωθυπουργός, οι υπουργοί, που παραδέχτηκαν ότι κάνουν τη βρώμικη δουλειά, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη Βουλή απαντώντας στο ΚΚΕ και σε δικές μου δηλώσεις είπε ότι δε θέλουμε εμείς να λερώσουμε τα χέρια μας, ενώ αυτός λερώνει καθημερινά τα χέρια του. Ο ελληνικός λαός πρέπει να του απαντήσει: "Τα λερωμένα, τ' άπλυτα, τα παραπεταμένα, πάρ' τα και φύγε φίλε μου, δεν κάνεις πια για μένα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ