ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιλαϊκή επίθεση και η εποπτεία θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της συμμετοχής στην ΕΕ

Από τη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ενημέρωσε την Παρασκευή 9/2 τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Εξωτερικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την πορεία της εμβάθυνσης της ΟΝΕ.

Προδιαγράφοντας και από το βήμα του Κοινοβουλίου τις θυσίες χωρίς τέλος σε βάρος του λαού για την κερδοφορία του κεφαλαίου, έδωσε και αυτή τη φορά έμφαση στα «τελευταία μέτρα» πριν την «έξοδο από το τούνελ» των μνημονίων, διευκρινίζοντας βέβαια ότι και μετά το μνημόνιο η επιτήρηση θα συνεχιστεί. Παράλληλα, τόσο ο Π. Μοσκοβισί όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, αλλά και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, από κοινού επιδίωξαν να καλύψουν τον εχθρικό για τους λαούς χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής ένωσης, κάνοντας λόγο για τις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν για την ΕΕ «της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της λογοδοσίας».

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί ότι «φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, διανύουμε την τελευταία ευθεία», αλλά και του Γ. Κατρούγκαλου ότι «μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο», δεν αλλάζουν καθόλου την άσχημη κατάσταση που ζει ο λαός μας και οι εργαζόμενοι στη χώρα, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.

Τόνισε πως οι μνημονιακοί νόμοι, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που σηματοδοτούν την επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, θα συνεχίσουν στο διηνεκές, όπως και η αυξημένη εποπτεία των ευρωπαϊκών οργάνων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ.

Δηλαδή, σημείωσε, θα συνεχίσουν να υπάρχουν «τα συστατικά στοιχεία και να αποτελούν την πηγή της επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα», ενώ οι θυσίες του λαού θα συνεχιστούν χωρίς ημερομηνία λήξης, και με νέο πρόσχημα αυτήν τη φορά ότι «δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Οσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις αλλαγές στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, τόνισε ότι «βεβαίως θα αλλάξει, θα γίνει πιο αντιδραστική, πιο αντιδημοκρατική, πιο εχθρική και επιθετική απέναντι στους λαούς της ΕΕ και όχι μόνο. Γιατί η περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση των κέντρων λήψεων των αποφάσεων, άρα οι πολυεθνικές θα καθορίζουν ακόμα περισσότερο τις αποφάσεις της ΕΕ», όπως επίσης θα σημάνει «μεγαλύτερο έλεγχο από το διευθυντήριο και εποπτεία για την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων».

«Δεν πρόκειται να αλλάξει ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ και οι αρχές και οι αξίες που πηγάζουν από αυτόν», τόνισε. «Συμμετείχε στην αλλαγή των αγορών, στο ματοκύλισμα των λαών, στην αλλαγή των συνόρων, και σήμερα αποκτά και νέα εργαλεία που ισχυροποιούν τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, όπως ο ευρωστρατός».

Η διέξοδος, κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, βρίσκεται στο σοσιαλισμό, απαλλαγμένο από λάθη και αδυναμίες του παρελθόντος, το μόνο σύστημα που μπορεί να προσφέρει φιλολαϊκή διέξοδο και πλήρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Εισήγηση για προανακριτική και αντιδράσεις

Την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση «Novartis», γνωστοποίησε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δ. Τζανακόπουλος αφού ανέφερε ότι πρόκειται για διεθνές σκάνδαλο πρόσθεσε πως «η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι να προτείνει στην ΚΟ τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία», καλώντας τα άλλα κόμματα «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη, που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της».

Στο μεταξύ, εκ νέου καταγγελίες έκανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ότι κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικός Τύπος είχαν γνώση στοιχείων της δικογραφίας παρότι αυτή λόγω της αναφοράς ονομάτων υπουργών έπρεπε να διαβιβαστεί αμελητί, ενώ σημείωσε ότι «στις ίδιες περιόδους που αναφέρονται οι μάρτυρες κάποιοι πολιτικοί είναι στο κάδρο και κάποιοι άλλοι, που είναι ιδιαίτερα φιλικά προσκείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετέχουν σε κυβερνήσεις του, εξαιρούνται».

Για τη στάση της ΝΔ στην πρόταση της κυβέρνησης ανέφερε: «Εμείς ζητάμε την πλήρη και άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, την ταχύτερη και την καλύτερη. Και θυμίζω ότι, με βάση το Σύνταγμα, 30 βουλευτές πρέπει να υπογράψουν την πρόταση για να ασκηθεί δίωξη με συγκεκριμένες κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων».

Μηνύσεις, προσφυγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για παραβίαση του κράτους δικαίου και αίτημα στον Αρειο Πάγο να ανακαλέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, προανήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, επικαλούμενος και τον Κ. Καραμανλή ότι εν γνώσει του πάρθηκαν οι αποφάσεις για τον μοριακό έλεγχο του αίματος και τα εμβόλια γρίπης. Οι επισημάνσεις του Δ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, σχολίαζαν πηγές απ' το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Πάντως, η αντιπαράθεση καλά κρατεί και στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον Ευ. Αντώναρο να ζητάει την αποπομπή Γεωργιάδη λέγοντας: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοχαρακτηρίζεται και να αυτοπροσδιορίζεται με τη συμπεριφορά του. Ακόμη κι αν γίνεται "τσίρκολο", όπως λέγανε οι παλιότεροι. Αυτά όσο είναι μονάδα κι εκπροσωπεί τον εαυτό του. Οχι όμως όταν έχει θεσμικό ρόλο - και μάλιστα δοτό (...) Κάποιος πρέπει να του τραβήξει το αυτί. Τουλάχιστον. Χωρίς χάσιμο χρόνου». Ενώ σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Γ. Βλάχου στην ΕΡΤ.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του λέει «ναι» στην προανακριτική ως «μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989». Θετική εμφανίστηκε και η Ενωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι προεξοφλεί πως «το έργο της προανακριτικής είναι εξαρχής υπονομευμένο» καταγγέλλοντας ότι «αυτός είναι και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές».

Απαντώντας στα όσα λέγονται με αφορμή την επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, που χειρίστηκαν την υπόθεση της NOVARTIS, δήλωσαν ότι «ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση "Novartis"». Διευκρινίζουν επίσης ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για τη «Novartis» είναι παράλληλη και όχι κοινή σε σχέση με ενδεχόμενες έρευνες που πιθανώς διενεργούνται από άλλα κράτη.

Ενοχος κρίθηκε ο Μιχαλολιάκος

Ενοχος κρίθηκε την Παρασκευή 9/2, από το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, για το αδίκημα της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια». Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.

Η υπόθεση αφορούσε δημόσια ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου στις 3/9/2011, όπου αναφερόμενος σε πολιτικούς του αντιπάλους έλεγε ότι «θα τους σπάγαμε τα κεφάλια (...) Ναι! Με φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες, μαχαιροβγάλτες, ό,τι θέλουν. Αλλά όχι με προδότες και διπρόσωπους».

Το περιεχόμενο αυτής της ομιλίας, από το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της παράβασης του άρθρου 184 του ΠΚ («Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια»), είχε δει τη δημοσιότητα στις 11/10/2014.

Η τελευταία αναβολή δόθηκε από το δικαστήριο μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου να προσκομιστεί η ομιλία από το υλικό της μεγάλης δίκης που διεξάγεται με κατηγορούμενο τον ίδιο τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και δεκάδες στελέχη της οργάνωσής του.

Καταδικαστική απόφαση και για Σαχινίδη

Ομόφωνα καταδικάστηκε την Παρασκευή 9/2, από το Α' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Σαχινίδης, με ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.

Η καταδίκη ήταν και πρόταση του εισαγγελέα, που είχε εισηγηθεί 20 μήνες φυλάκιση. Ειδικότερα, στις 3/12/2015, σε ομιλία του στη Βουλή, ο Σαχινίδης κατηγόρησε την Λ. Κανέλλη για ηθική αυτουργία στη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής το 2013 στο Νέο Ηράκλειο. Η ακριβής φράση που είχε χρησιμοποιήσει ήταν η εξής: «Την καταγγέλλω ως ηθικό αυτουργό για τη δολοφονία των δύο συντρόφων μας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση η καταδίκη του δημοσιογράφου Ανδ. Παπαδόπουλου

Σε ένα χρόνο φυλάκιση καταδικάστηκε ο δημοσιογράφος Ανδ. Παπαδόπουλος, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή παλιότερα, με την ιδιότητα του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, είχε καταγγείλει τον εγκληματικό χαρακτήρα του μορφώματος, κάνοντας λόγο για «ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου, ανθρώπους της νύχτας και κουμπουροφόρους».

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η καταδίκη του δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαδόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής αποτελεί πρόκληση, ιδιαίτερα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της και τα στελέχη της είναι υπόδικοι για δολοφονίες, επιθέσεις, ξυλοδαρμούς σε βάρος εργαζομένων, νέων και μεταναστών. Η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή είναι καταδικασμένη στη συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και αυτό δεν αλλάζει με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση».

Στη Βουλή η δικογραφία Καμμένου

Στη Βουλή διαβιβάστηκε χτες η δικογραφία για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένο, η οποία αφορά στη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Η διαβίβαση της δικογραφίας ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια από το προεδρείο της Βουλής. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, αφορά «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες» του υπουργού.

Κατά τη σχετική ενημέρωση, χτες, του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Π. Καμμένος ζήτησε και επίσημα να καταθέσει χωρίς την προστασία που του παρέχει το άρθρο για την ευθύνη υπουργών, δηλαδή χωρίς ασυλία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, αν δεν υπάρχουν άλλες διαδικαστικού τύπου εξελίξεις, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η «τύχη» της, δηλαδή αν θα πάει σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή.

«Ναι» από το ΣτΕ

«Ναι» είπε η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, για να δικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος η υπόθεση του ασύλου ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών, στον οποίο έχει μεν χορηγηθεί άσυλο, αλλά ανακλήθηκε προσωρινά μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης. Τις επόμενες μέρες θα οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης και θα οριστεί ο εισηγητής της υπόθεσης. Η όποια απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους 7 αξιωματικούς, καθώς η απόφαση εισήχθη στο ΣτΕ ως «πρότυπη δίκη», σύμφωνα με σχετικές διατάξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ