ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις ενίσχυσης της παρουσίας σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Από τις εργασίες της Συνόδου των υπουργών Αμυνας
Από τις εργασίες της Συνόδου των υπουργών Αμυνας
Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, με τις συζητήσεις της δεύτερης μέρας των συναντήσεων να εστιάζουν κυρίως στη νότια πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, πώς θα απαντηθούν οι «προκλήσεις ασφαλείας» που αναδύονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να αντιδρούμε σε μελλοντικές κρίσεις στην περιοχή, με βελτιωμένους σχεδιασμούς και ασκήσεις», δήλωνε αργότερα ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση των ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή.

Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση έδειξαν και τα όσα αποφασίστηκαν την πρώτη μέρα της Συνόδου, σχετικά με τη νέα Δομή Διοίκησης της λυκοσυμμαχίας, και την ίδρυση δύο νέων διοικήσεων, η μία «για τη διασφάλιση των γραμμών επικοινωνίας ΗΠΑ και Ευρώπης», στον Βόρειο Ατλαντικό, και η δεύτερη για την προώθηση της «Στρατιωτικής Κινητικότητας», για τη βελτίωση δηλαδή της ικανότητας ταχείας μετακίνησης στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη, με το «βλέμμα» στη Ρωσία.

Η δράση των «εκπαιδευτών» στο Ιράκ

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της παρουσίας στην περιοχή της Μ. Ανατολής, οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν σε πρώτη φάση να σχεδιαστεί μια αποστολή «εκπαιδευτών» του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, με στόχο την «επίσημη έναρξή της στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο».

Σημειωτέον, αρμόδιοι ΝΑΤΟικοί εξηγούσαν στη διάρκεια της Συνόδου ότι στελέχη του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη ως «εκπαιδευτές» στο Ιράκ, και «η τρέχουσα εκπαιδευτική δραστηριότητα βασίζεται σε μια μικρή κεντρική ομάδα, οργανώνοντας - διευκολύνοντας τις κινητές ομάδες κατάρτισης, παρέχοντας κατάρτιση για Ιρακινούς αξιωματικούς», προσθέτοντας πως «η ιδέα τώρα είναι να πάμε σε κάτι πιο ουσιαστικό, που βασίζεται σε εκπαιδευτές στο Ιράκ, όπου θα εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτές και θα τους βοηθήσουμε να "οικοδομήσουν" εκπαίδευση στον τομέα της άμυνας ή να κατασκευάσουμε κάποιες σχολές άμυνας και ακαδημίες για την άμυνα».

«Αλλά δεν σχεδιάζουμε μια αποστολή μάχης», επέμεινε να προπαγανδίζει ο Στόλτενμπεργκ, λες και όσοι σταλούν εκεί θα πάνε ...άοπλοι, δεν θα έχουν στρατιωτική υποστήριξη, και δεν θα εκπαιδεύουν για μάχη και καταστολή, για προσαρμογή των ιρακινών και όποιων άλλων δυνάμεων εκπαιδεύσουν εκεί, πάνω στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Παραμονή επ' αόριστον, όπως στο Αφγανιστάν

Επιπλέον, διόλου τυχαία, ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να θέσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ΝΑΤΟικών από την περιοχή, κάνοντας σαφές ότι πάνε για να μείνουν: «Το μάθημα που μπορεί να μάθει κανείς από την περίπτωση του Ιράκ είναι ότι είναι επικίνδυνο να φύγουμε πολύ νωρίς (...) δεν πρέπει να παραμείνουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο, αλλά πρέπει να παραμείνουμε όσο χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε σε μια επιχείρηση μάχης»...

Παραπέρα, οι υπουργοί Αμυνας επαναβεβαίωσαν ότι αυξάνουν μέσα στο 2018 τις δυνάμεις που έχουν ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν, στην αποστολή «Resolute Support», για να φτάσουν τις 16.000 προσωπικό, από περίπου 13.000 πέρυσι. Επίσης ότι θα συνεχίσουν τη «στενή συνεργασία» με κράτη που αναδεικνύονται σε πυλώνες της παρουσίας τους σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, την Τυνησία και την Ιορδανία αντίστοιχα, ώστε να εκσυγχρονίσουν και να εκπαιδεύσουν καλύτερα τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας τους.

«Κάνουμε το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό»

Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου, σε ειδική τελετή επικαιροποιήθηκε προηγούμενη συμφωνία (του 2017) Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Τουρκίας να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλασσίων ζωνών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κατασκοπεία κ.λπ.). Πλέον στην ομάδα των χωρών που θα δουλέψουν πάνω στην ανάπτυξη αυτού του όπλου μπήκαν και ο Καναδάς με την Πολωνία.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρόζε Γκοτεμόλερ, έλεγε χτες σχετικά: «Αυτή η κοινή προσπάθεια απορρέει από την αναγνώριση ότι η πλειονότητα των στόλων αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας των συμμάχων θα φτάσει στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής μεταξύ 2025 και 2035. Αν οι σύμμαχοι πρέπει να διατηρήσουν την ικανότητα αντιμετώπισης σχετικών απειλών, τα αεροσκάφη αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν»

«Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά αεροσκαφών, που θα εκπληρώνει μια ολοένα και πιο σημαντική αποστολή. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα είναι νέοι στόλοι θαλάσσιων αεροσκαφών πολλαπλών αποστολών, εξοπλισμένων για τον 21ο αιώνα, και τελικά πιο ασφαλείς συμμαχικές θάλασσες», πρόσθεσε. «Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», κατέληξε.


Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας διοργανώνει, την Τετάρτη 21/2, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) Δεκάζου 9-11, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή». Θα μιλήσει ο Διονύσης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αρτας και το Εργατικό Κέντρο Αρτας, με αφορμή την καμπάνια συλλογής υπογραφών της ΕΕΔΥΕ για τον Παλαιστινιακό λαό, καλούν την Τετάρτη 21/2, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αρτας στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή. Θα μιλήσει η Αγγελική Γιώτη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Το αλάτι αυτής της θάλασσας».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», την Κυριακή 25/2, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, 2ας Μαΐου 8, 3ος όροφος, κεντρική πλατεία Ν. Σμύρνης. Ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής Αττικής διοργανώνει την Κυριακή 25/2, στις 11.30 π.μ., στο 2ο Γυμνάσιο (Νεαπόλεως 7), εκδήλωση με θέμα «Γιατί τέτοια βιασύνη; Τι στοχεύουν ΕΕ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή;». Θα μιλήσει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

-- Λαϊκό γλέντι για την Καθαρά Δευτέρα, στην πλατεία Πλυτά, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης 2ου Διαμερίσματος, Γούβας - Νέου Κόσμου - Παγκρατίου, από τις 12 το μεσημέρι.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Εξάλλου, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 15 Μάη η λαχειοφόρος αγορά που πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ, για τη στήριξη της δράσης και των πολύμορφων αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της.

Η κλήρωση - για τα πλούσια δώρα της λαχειοφόρου - θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα 21 Μάη, στη 1 μ.μ. Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, σε όλη τη χώρα, και στην Αθήνα στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48 - τηλ. 210 3844853, 210 3844854).


«Αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνο του ΝΑΤΟ» η κοινή άμυνα...

Ενα άλλο βασικότατο θέμα που απασχόλησε και τις δυο μέρες της Συνόδου είναι αυτό της «συμπληρωματικότητας» των αμυντικών δυνατοτήτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον απόηχο των προσπαθειών ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπως η Γαλλία και Γερμανία, να αναπτύξει η ΕΕ και «αυτοτελείς» δυνατότητες επέμβασης στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Πρόκειται για ζήτημα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται ανταγωνισμοί και βέβαια «ενστάσεις», κυρίως από τη μεριά των ΗΠΑ.

«Υπάρχει μία σαφής συμφωνία που θα περιληφθεί στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζ. Μάτις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από τις συνομιλίες σχετικά με την Μόνιμη Διαρθρωμένη Ευρωπαϊκή Συνεργασία (PESCO), η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο της ΕΕ το Δεκέμβρη 2017 από 25 χώρες της, και στόχο έχει να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες και να επενδύσουν σε κοινά προγράμματα.

«Πιστεύω ότι οι αμφιβολίες που έπρεπε να διαλυθούν έχουν διαλυθεί κατά πολύ σημαντικό τρόπο», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η αμερικανική αποστολή είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία της ΕΕ για την άμυνά της πριν από τη Σύνοδο των Βρυξελλών. Ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Αλβανία εξέφρασαν επίσης ανησυχίες, σύμφωνα με ΝΑΤΟική διπλωματική πηγή.

«Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν μπορεί να αποσπάσει δραστηριότητες και μέσα από το ΝΑΤΟ», είχε προειδοποιήσει η Κέιτι Γουιλμπάργκερ, αρμόδια Διεθνούς Ασφάλειας στο αμερικανικό Πεντάγωνο, πριν από την επίσκεψη του Μάτις στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επίσης εκφράσει ανάλογες ανησυχίες. «Η ΕΕ δεν πρέπει να υποκαταστήσει αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να κλείσει τις αμυντικές της αγορές στους Αμερικανούς και σε άλλες χώρες - μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είχε προειδοποιήσει, εκφράζοντας εμμέσως και ανησυχίες των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων ότι με τα κοινά σχέδια παραγωγής όπλων και μέσων, που θέλουν να βάλουν μπροστά οι χώρες της ΕΕ, θα χάσουν μπόλικα δισ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ