ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη της μάνας μου ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΛΥΓΙΑΖΗ, που σήκωσε όλο το βάρος να μας μεγαλώσει εμένα και την αδελφή μου στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής αλλά και μετά, της θείας μου ΚΑΤΙΝΑΣ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ, που μας στάθηκε σα δεύτερη μάνα και, τέλος, του φίλου και συντρόφου κομμουνιστή ζωγράφου ΒΑΣΙΛΗ ΒΛΑΣΙΔΗ, που στις 15 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή, προσφέρω στο Κόμμα μας 150 ευρώ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

Κώστας Λυγιαζής

***

ΦΩΤΟ 2

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από το θάνατο της ΕΛΕΝΗΣ ΓΑΒΡΙΚΙΔΟΥ - ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ, μαχήτριας του ΔΣΕ και τιμημένου μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της. Στη μνήμη της καθώς και στη μνήμη του αδερφού της ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ, επίσης μέλους του ΚΚΕ σε όλη του τη διαδρομή, προσφέρουμε στο κόμμα της εργατικής τάξης το ποσό των 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Φρυγίας.

Οικογένεια Γαβρικίδου

***

ΦΩΤΟ 3

Συμπληρώθηκαν φέτος 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΟΣ, μέλος του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του. Στη μνήμη του, αλλά και στη μνήμη των γονιών μου, ΠΑΝΤΕΛΗ και ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΚΙΟΒΡΕΚΗ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου.

Ραλλιώ Χάρου

***

ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συναγωνίστριας ΤΟΥΛΑΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ, που «έφυγε» στις 19/12/2017 και που ακούραστα σ' όλη της τη ζωή στήριξε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και ως μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ, το Προεδρείο προσφέρει 200 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

ΦΩΤΟ

Ο ΖΗΣΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ «έφυγε» από κοντά μας στις 14 Φλεβάρη 2015. Πέρασαν τρία χρόνια που η απουσία του είναι για μας οδυνηρή, όμως η μνήμη του είναι άσβεστη μέσα στην καρδιά μας. Στη μνήμη του γράφουμε λίγες λέξεις για τη ζωή και τη δράση του στο τιμημένο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος από το 1939 μέχρι το τέλος της ζωής του.

Γεννήθηκε το 1917 στον Απόσκεπο Καστοριάς. Παιδί πολυμελούς φτωχής οικογένειας, ρίχτηκε από μικρός στη βιοπάλη και βίωσε από την παιδική του ηλικία τα βάσανα των ανθρώπων του μόχθου. Μυήθηκε στην εφηβεία του στις ιδέες του κομμουνισμού και εντάχθηκε στο Κόμμα από το 1939.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 υπηρέτησε ως νοσοκόμος στρατιώτης. Στη συνέχεια φυλακίστηκε από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή του δράση και κατόρθωσε να δραπετεύσει. Δε γλίτωσε όμως από τους ντόπιους δοσίλογους προδότες που τον συνέλαβαν, τον κατηγόρησαν άδικα και τον φυλάκισαν για τις ιδέες του το 1945.

Από το 1945 έως το 1960 υπήρξε πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές της Κασσάνδρας, της Αγιάς Κρήτης και από το 1947 έως το 1950 στη Γιούρα στον 3ο όρμο, όπου γνώρισε όλους τους μεγάλους διανοούμενους και καλλιτέχνες αγωνιστές. Τη δεκαετία του '50 κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ (Αθήνα), Βούρλων (Πειραιά), Κορίνθου, Ακροναυπλίας, Πάτρας και από το 1956 έως το 1960 στη Γιούρα για δεύτερη φορά, από όπου και απολύθηκε το 1960. Στα χρόνια της φυλακής διατήρησε ακλόνητη την πίστη του στα ιδανικά του, διεκδίκησε δραστήρια τα δικαιώματα των κρατουμένων, συνέβαλε αποφασιστικά στην ενότητα, στη συντροφικότητα, στην αδερφοσύνη των αγωνιστών και κέρδισε με τη στάση του το σεβασμό των πολιτικών του αντιπάλων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΣΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΣΙΔΗΣ
Τα επόμενα χρόνια της ελεύθερης ζωής του δε σταμάτησε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για το δίκαιο και την αλήθεια και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αδύναμων. Με αστείρευτη δύναμη και αντοχή, απαράμιλλη γενναιότητα, ηρωική αυταπάρνηση, σεμνότητα και αξιοπρέπεια σ' όλη του τη ζωή έπραξε την ακλόνητη πίστη του στο καλό, στο δίκαιο, στην αλήθεια, στον άνθρωπο. Η στάση ζωής του αποτελεί για μας μια φωτεινή πυξίδα που μας δείχνει το δρόμο μιας ζωής αντάξιας του ανθρώπου.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Δόμνα και η κόρη του Κυριακή προσφέρουμε για τα 100 χρόνια του τιμημένου ΚΚΕ, του κόμματος που πίστεψε και αγάπησε σε όλη του τη ζωή, 1.000 ευρώ, μέσω ΚΟ Καστοριάς του ΚΚΕ.

  • Στη μνήμη του συντρόφου μας Ζήση Λαζαρίδη οι σύντροφοί του προσφέρουν 250 ευρώ στην ΚΟ Καστοριάς του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από τη ζωή μια ξεχωριστή συντρόφισσα, η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ. Γεννήθηκε το 1948 στο Κουρτάκι Πυλαίας Μεσσηνίας από αγροτική οικογένεια. Από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ, τα οποία σφράγισαν για πάντα τη ζωή της και τα οποία υπηρέτησε με συνέπεια, ανιδιοτέλεια, χωρίς ταλαντεύσεις, με βαθιά πίστη για την ανάγκη η εργατική τάξη να πάρει αυτή την εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα χέρια της, ώστε να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει, για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής.

ΚΙΟΒΡΕΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΚΙΟΒΡΕΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Εδωσε το αγωνιστικό της «παρών» στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα μας στην αναμέτρηση με όσους έφυγαν και πολέμησαν το ΚΚΕ. Εδωσε μάχη ενάντια στην οπορτουνιστική φράξια που λειτουργούσε μέσα στο Κόμμα. Πάλεψε ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης του Κόμματος, διέθεσε τις δυνάμεις της για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ τα δύσκολα εκείνα χρόνια και σε όλη την πορεία μέχρι το τέλος της. Επί σειρά ετών, ήταν πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας. Προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να συμβάλει στη συσπείρωση των μελών του σωματείου και στην ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού του.

Στη μνήμη της σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ προσφέρουν 170 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ.

  • Στη μνήμη της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ το ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και συνάδελφοι από το σωματείο προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 300 ευρώ, ως δεύτερη δόση.
  • Στη μνήμη της συντρόφισσας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ φίλοι του Κόμματος προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αδελφών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΘΑΝΑΣΗ από Θίσβη Θηβών Βοιωτίας προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Αντώνης Νικολάου

***

ΦΩΤΟ

Ο ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Φωτίου και της Τατιανής γεννήθηκε στις 23/7/1939 στην Κοκκινιά Κιλκίς. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Κιλκίς. Δούλεψε στη Γερμανία (Μόναχο) και με τα χρήματα που έβγαζε σπούδασε Κτηνιατρική στη Βιέννη. Επέστρεψε στην Αθήνα και έγινε εργολάβος δημοσίων έργων, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας διορίσθηκε στο Δήμο Αιγάλεω, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Επέστρεψε στο Κιλκίς το 1997 και έζησε εκεί μέχρι τη μέρα που απεβίωσε (2/1/2018, 78 ετών). Παντρεύτηκε με την Βαρβάρα Ρούσαλη, δεν είχαν παιδιά, στις 5/5/92 έμεινε χήρος.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΟΣ
Σε όλη του τη ζωή υπήρξε ενεργό μέλος του ΚΚΕ και αγωνίσθηκε γι' αυτό με πολύ ζήλο. Το 2004 έκανε δύσκολη εγχείρηση καρδιάς (τριπλό bypass) και η ευαίσθητη υγεία του, τον δυσκόλεψε να αγωνιστεί περισσότερο. Ηταν πιστός στα ιδεώδη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Θα τον αγαπώ για πάντα. Στη μνήμη του προσφέρω 500 ευρώ, ως δεύτερη δόση, στην ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Η ανιψιά του, Μιχαηλίδου Φωτεινή

***

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΛΑΡΑΚΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας, 100 ευρώ.

Νικηφόρος Κελαράκος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ ΙΩΑΝΝΗ (φωτ.), από τη Λευκοθέα Σερρών, που εκτελέστηκε στις 3 Φλεβάρη του 1948 από τους φασίστες στο έκτακτο στρατοδικείο Σερρών, με το θείο μου ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, και για το θείο μου επίσης που σκοτώθηκε στη μάχη στη Νέα Ζίχνη Σερρών, προσφέρω 50 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στο ένδοξο ΚΚΕ για τους αγώνες του ενάντια στον καπιταλισμό, το οποίο θα τιμούμε και θα ακολουθούμε έως το τέλος της ζωής μας.

Κουτσουρά - Χαΐνογλου Σοφία

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, από τον Τρίλοφο Πιερίας, η σύζυγός του Νόπη προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Κατερίνης.

***

Στη μνήμη του ΒΡΕΤΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Σπυρίδωνα, πιστού στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, η Βασιλική Σταματέλου και ο Ηρακλής Παναγιωτίδης προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 15/12/2017 «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΔΑΓΚΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ. Ηταν μέλος της ΕΠΟΝ, της ΕΔΑ και από το 1974 μέλος του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του. Η οικογένειά του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ν. Ζίχνης Σερρών.

ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΟΠΙΝΤΖΗ οι κόρες της Ευαγγελία και Λουκία και ο γαμπρός της σύντροφος Μαρίνος Δρακόπουλος προσφέρουν στο αγαπημένο της Κόμμα 100 ευρώ για την οικονομική του ενίσχυση, μέσω ΚΟΒ Βιοτεχνών.

***

ΦΩΤΟ

Ο Παναγιώτης Μπεσίνης στη μνήμη του ΜΠΕΣΙΝΗ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ (29/1/1931 - 20/8/2017), ενός δίκαιου ανθρώπου, ενός μοναδικού συντρόφου και ενός αλησμόνητου πατέρα, προσφέρει στο ΚΚΕ, το κόμμα που πίστεψε και δεν απαρνήθηκε ποτέ, 150 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ του Αντωνίου γεννήθηκε το 1925 στους Αγαλαίους Γρεβενών, παιδί πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας προσφύγων.

Το 1947 εντάσσεται στον ΔΣΕ, ενώ προηγουμένως σε μικρή ηλικία ήταν σύνδεσμος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περιοχή των Βεντζίων Γρεβενών. Στον ΔΣΕ ήταν μαχητής (σαμποτέρ) στον λόχο του Μήτσου Κατσή. Πολέμησε με πίστη στον αγώνα σε εκατοντάδες μάχες αποκτώντας αρκετά τραύματα στο σώμα του.

Στην πολιτική προσφυγιά έζησε στην Τασκένδη όπου παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά, τον Στέργιο και την Ελπίδα. Επαναπατρίστηκε το 1990 και έζησε έως το τέλος της ζωής του στα Γρεβενά. Μέλος του ΚΚΕ έως την 28/1/2017, οπότε «έφυγε» από τη ζωή.

Στη μνήμη του ο αδερφός του Μήτσος Δεμερτζίδης προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ, μέσω ΚΟ Κοζάνης.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΙΟΒΡΕΚΗ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΙΟΒΡΕΚΗ
***

ΦΩΤΟ

Αντί ετήσιου μνημόσυνου και στη μνήμη του πατέρα μου ΔΟΒΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, από το Γέρμα Καστοριάς, προσφέρω 150 ευρώ μέσω ΚΟ Καστοριάς.

Δόβας Χρυσόστομος

***

Μετά από 68 χρόνια έμαθα στοιχεία από τη δράση του πατέρα μου, αντιστασιακού και μαχητή του ΔΣΕ ΠΑΡΑΣΧΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ του Αναστάση, ο οποίος γεννήθηκε στην Ανατολική Θράκη, ήταν κάτοικος του χωριού Καναδάς Εβρου. Στις 2.11.1947 κατατάχθηκε στον ΔΣΕ, μαχητής του Αρχηγείου Δράμας. Τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε στο Αναρρωτήριο του Αρχηγείου, όπου πέθανε από το πολύ κρύο, στις 20 Φλεβάρη 1948.

Προσφέρω 50 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ, στη μνήμη του και στη μνήμη όλων των συγχωριανών αγωνιστών από το χωριό Καναδάς Ορεστιάδας, και συγκεκριμένα, των αγωνιστών:

ΑΣΛΑΝΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ του Παύλου, γεννηθέντος το 1924 στο χωριό Καναδάς, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Το 1947 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ. Υπηρετούσε στα τμήματα του Αρχηγείου Σερρών. Σκοτώθηκε το Μάη του 1948 στην τοποθεσία Τεπελάρ.

ΓΚΑΪΤΑΤΖΗ ΑΝΤΩΝΗ του Γιώργου και της Χρυσής, γεννηθέντος το 1930 στον Καναδά Εβρου, μέλους της ΕΠΟΝ, μαχητή του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε τον Ιούλη 1947 στην περιοχή Κομοτηνή.

ΔΕΜΕΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ του Γιώργου και της Ελένης, από το χωριό Καναδάς, γεννήθηκε το 1919, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή του Αρχηγείου Κομοτηνής, σκοτώθηκε το 1947 στην περιοχή Καρδάμου Ροδόπης.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΥΓΙΑΖΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΥΓΙΑΖΗ
ΔΕΜΕΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ του Προδρόμου και της Μαρίκας, από τον Καναδά (γεννήθηκε το 1914), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή του Αρχηγείου Κομοτηνής, σκοτώθηκε τον Ιούνη 1947 στην Κομοτηνή.

ΔΕΡΜΕΤΖΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, του Ντρούμη, κατοίκου Καναδά, γεννηθέντος το 1925, μαχητή του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στην Κομοτηνή.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΓΙΩΡΓΟΥ του Νίκου και της Καραφυλλιάς, γεννηθέντος το 1931, κατοίκου Καναδά, μαχητή της 7ης Μεραρχίας, σκοτώθηκε το Μάη 1949 στους Μεταξάδες Εβρου.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΒΑΓΓΕΛΗ του Θανάση (ψευδώνυμο Σατανάς), γεννηθέντος το 1926 στο χωριό Καναδάς Ορεστιάδας, ΕΠΟΝίτη. Στον ΔΣΕ κατατάχτηκε στις 20.1.48, μαχητής της 102 Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε τον Αύγουστο 1948 στο ύψωμα Γκόλιο του Γράμμου.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟΥ του Νίκου και της Τριανταφυλλιάς (ψευδώνυμο Μαύρος), γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Καναδάς, μαχητή της 7ης Μεραρχίας. Σκοτώθηκε τον Απρίλη 1949.

ΚΕΧΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ, από Καναδά Εβρου, μαχήτριας του Λόχου Εβρου του Αρχηγείου ΑΑΜΘ του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στις 18 Μάρτη 1948, 21 χρόνων.

ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗ του Κώστα και της Ευτέρπης, γεννήθηκε το 1932 στο Λυκορράχι Εβρου, μαχητή της 132ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1948 στο Αχλαδοχώρι Σερρών.

ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ του Γιώργου και της Κατίνας, γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Καναδάς Εβρου. Μαχήτριας του Αρχηγείου Δράμας του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το Σεπτέμβρη 1948.

ΜΗΤΑΚΟΥΔΗ ΠΕΤΡΟΥ του Ντρούμη, γεννήθηκε στο χωριό Καναδάς. Μαχητή του ΑΑΜΘ. Σκοτώθηκε το 1948 στη Δράμα, 35 χρόνων.

ΜΠΟΥΡΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗ του Γιάννη και της Αναστασίας, γεννήθηκε στο χωριό Καναδάς. Στις 25.12.48 κατατάχθηκε στον ΔΣΕ. Μαχητή της 14ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε στις 14 Ιούνη 1949 στις Κάτω Κλεινές Φλώρινας.

ΚΑΤΙΝΑ (Αικατερίνη) ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ
ΚΑΤΙΝΑ (Αικατερίνη) ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ
ΟΝΤΑΤΖΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ του Κώστα και της Δάφνης (ψευδ. Κλάρα), γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Καναδάς. ΕΠΟΝίτισσας. Στις 15.6.1947 κατατάχθηκε στον ΔΣΕ. Μαχήτριας της 6ης Μεραρχίας. Σκοτώθηκε τον Ιούνη στα Κερδύλια.

ΣΑΡΜΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟΥ του Στογιάννη, από το χωριό Καναδάς. Μαχητή της 7ης Μεραρχίας. Σκοτώθηκε τον Αύγουστο 1949 στη Χαϊντού.

ΤΟΥΛΟΥΠΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ από το χωριό Καναδάς. Μαχητή του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε τον Ιούλη 1949 στο Τρίγωνο Εβρου, 40 χρόνων.

ΤΣΑΒΔΑΡΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ του Αντώνη, από το χωριό Καναδάς, μαχητή της 132ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε το Μάη 1949 στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, 22 χρόνων.

ΤΣΑΝΤΑΡΤΖΗ ΔΗΜΗΤΡΗ του Αντώνη, από το χωριό Καναδάς, μαχητή της 132ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε στις 5 Μάη 1949 στο Πετρίτσι Σερρών, 20 χρόνων.

ΤΣΙΟΜΠΑΝΙΔΗ ΘΑΝΑΣΗ του Φώτη, γεννήθηκε το 1901 στην Α. Θράκη. Κάτοικος του χωριού Καναδάς, μέλους του ΚΚΕ, ΕΛΑΣίτη. Μαχητή του 580 Τάγματος της 14ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε στις 12 Νοέμβρη 1948 στη Γέφυρα του χωριού Γάβρος Καστοριάς.

ΤΣΙΟΜΠΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑΣ του Αναστάση, ψευδ. Νίτσα, γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Καναδάς. ΕΠΟΝίτισσας. Τον Ιούνη 1947 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ. Μαχήτριας του Αρχηγείου Δράμας. Σκοτώθηκε στις 6 Αυγούστου στο Μποζ Νταγ.

Παράσχος Θεόδωρος


ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ

ΖΗΣΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΖΗΣΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΠΕΣΙΝΗΣ
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΠΕΣΙΝΗΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΠΙΝΤΖΗ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΠΙΝΤΖΗ

ΤΟΥΛΑ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ
ΤΟΥΛΑ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ

ΔΟΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΟΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΑΓΚΟΥΛΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΑΓΚΟΥΛΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ