ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτριος Χριστίδης
Δημήτριος Χριστίδης
Φωτ. 2

Δεν άντεξε την «επάρατο» και υπέκυψε στις 17 Απρίλη 1999 η ακριβή μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ. ΜΑΚΡΗ, το γένος Κουτσούμπα από τον Κέδρο Καρδίτσας. Γεννήθηκε το 1925, πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, διώχτηκε γι' αυτή της τη δραστηριότητα, προσχώρησε στο ΔΣΕ, και για τη μαχητικότητά της τής απονεμήθηκε ο βαθμός του επιλοχία.

Στην πολιτική προσφυγιά στην Τασκένδη, δούλεψε στην παραγωγή, διακρίθηκε και παρασημοφορήθηκε. Ηταν δραστήρια στην κομματική και κοινωνική ζωή. Παντρεύτηκε και απόχτησε δυο κόρες, την Ηλέκτρα και τη Μάρθα.

Στην πατρίδα επέστρεψε μαζί με την οικογένειά της στο τέλος του 1979 και εγκαταστάθηκε στην Καρδίτσα.

Ο πρόωρος και άδικος «χαμός» της Ηλέκτρας μας συντέλεσε στην υπόσκαψη της υγείας της και την απώλειά της, και άφησε σε μας ένα μεγάλο κενό.

Η ΗΛΕΚΤΡΑ Μακρή - ΑΡΧΟΝΤΗ, η αγαπημένη μας κόρη και μητέρα τριών αγοριών, γεννήθηκε στην Τασκένδη το 1951. Εργαζόμενη πήρε το πτυχίο του αρχιτέκτονα και το 1976 ήρθε στην Ελλάδα. Στην Καρδίτσα παντρεύτηκε τον Δημ. Αρχοντή, εργάστηκε στην ειδικότητά της, ενώ παράλληλα έπαιρνε δραστήρια μέρος στην κομματική και κοινωνική ζωή και κατέκτησε την εκτίμηση και την αγάπη της καρδιτσιώτικης κοινωνίας. Ενα φονικό αυτοκινητικό δυστύχημα, στις 29 του Δεκέμβρη 1989, αφαίρεσε την πολύτιμη, τόσο για την οικογένειά της και εμάς, όσο και για την κοινωνία, ζωή της, αφήνοντας βαθύ πόνο και θλίψη.

Γιώργης Αναστασιάδης
Γιώργης Αναστασιάδης
Ο ΑΛΕΚΟΣ Δ. ΜΑΚΡΗΣ, 21 χρόνων παλικάρι, από τη Νεράιδα Ευρυτανίας, μαχητής του ΔΣΕ, πιάστηκε και εκτελέστηκε τον Οκτώβρη 1949 στο Μεζούρλο της Λάρισας, μαζί με τρεις συγχωριανούς μας.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε, μέσω ΝΕ Καρδίτσας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κώστας - Μάρθα Μακρή

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τον ξαφνικό θάνατο της αγωνίστριας ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΒΑΜΒΕΤΣΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Στη θύμηση όλων μας θα παραμείνει νωπή η συνεχής προσφορά της στο λαϊκό κίνημα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ξεχώριζε για την αγωνιστικότητά της, τον ακέραιο, αγαπητό και ανιδιοτελή χαρακτήρα της, τη μεγάλη της υπομονή, που παρ' όλες τις στερήσεις και τις ταλαιπωρίες που τη συνόδεψαν στο μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής και οικογενειακής ζωής της, δε λύγισε και δεν ταλαντεύτηκε ποτέ.

Στάθηκε πάντα όρθια σε κάθε δύσκολη καμπή της πορείας του ΚΚΕ. Ηταν μια πραγματική λαϊκή αγωνίστρια.

Τιμώντας τη μνήμη της, τα παιδιά, οι εγγονές και η αδελφή της προσφέρουν 130.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «902».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συμπατριώτη μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και του Συνδικαλιστικού Κινήματος, του οποίου ο ξαφνικός και πρόωρος θάνατος μάς συγκλόνισε όλους, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο κόμμα, το οποίο υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του.

Χρήστος Ιωσηφίδης
Χρήστος Ιωσηφίδης
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

Η ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 8 Απρίλη, συμπληρώνονται 3 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η μητέρα μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΟΥΡΝΑΡΗ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μήτσος και Κούλα Κουνε

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος σύζυγός μου ΠΑΝΟΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ από τη Λευκάδα, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, δεν έλειψε από κανέναν αγώνα ως το τέλος της ζωής του, όπου και αν βρέθηκε μέσα ή έξω από την Ελλάδα.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών, 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μαρία Ζαβιτσάνου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΨΗ, τραυματία του πολέμου 1940-'41 και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πάντα αγωνιζόταν από τις γραμμές του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Μαλαγαρδή» Κορυδαλλού, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Σεβάσμια

Τα παιδιά Κώστας και Ελένη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΔΗ, οπαδού του ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πλάκας.

* * *

Φωτ.

Στις 15 Φλεβάρη 2001 το ΚΚΕ έχασε ένα άξιο στέλεχός του. Εμείς, έναν εξαίρετο σύντροφο και καρδιακό φίλο. Τον ΠΑΝΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ. Γεννήθηκε στην Ηλεία το 1946.

Θέμης Μωσαϊδης
Θέμης Μωσαϊδης
Σπούδασε γεωπόνος και ήταν απ' αυτούς που θεωρούν ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι η οργάνωση της πάλης της αγροτιάς για το μέλλον της. Φοιτητής, είχε σημαντική αντιδικτατορική δράση, για την οποία και «ανταμείφθηκε». Εντάχθηκε στο ΠΑΚ και με την ίδρυσή του, στο ΠΑΣΟΚ. Νωρίς - νωρίς ο δρόμος που διάλεξε ήταν άλλος. Αποχώρησε απ' το ΠΑΣΟΚ και άρχισε σταδιακά να προσεγγίζει όλο και περισσότερο το ΚΚΕ. Ανοργάνωτος ακόμα βοηθούσε με όλες του τις δυνάμεις την ΚΟ Φωκίδας. Εφερε πολλούς στις τάξεις του Κόμματος και τελικά οργανώθηκε κι ο ίδιος. Γρήγορα αναδείχτηκε σε στέλεχος. Στη Φωκίδα, στην Ηλεία, στην Αθήνα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα μας 20.000 δρχ.

Γιάννης - Γεωργία Παναγή

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας «αδελφού» - κουμπάρου και συντρόφου Πάνου Νικολόπουλου, που μας «άφησε» πρόσφατα, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η οικογένεια Μπάμπη Αργυρίου - Ελένης Κουτούπα

* * *

Με το θάνατο της αγαπημένης μας θείας ΤΑΣΙΑΣ Παναγιωτοπούλου - ΚΑΛΟΔΙΚΗ, έκλεισε ο πρώτος κύκλος της οικογένειάς μας, που πορεύτηκε αγωνιστικά και με θυσίες για τα μεγάλα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον νωπό τάφο της, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ασπα Μανδηλαρά, Μαίρη Βλαβιανού, Μάρω Παΐσιου

Ηλέκτρα Αρχοντή
Ηλέκτρα Αρχοντή
* * *

Φωτ.

Στις 13 Μάρτη 2001, σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΑΤΣΗ, μέλους του ΚΚΕ, αξιωματικού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του δεν παρεξέκλινε από τη γραμμή και τις Αποφάσεις του ΚΚΕ.

Κατά την 30χρονη υπερορία στην Πολωνία διακρίθηκε σε όλους τους τομείς, όπου εργάστηκε.

Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, παρά τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπισε - οικονομικά και άλλα, και την αστοργία της πολιτείας, εντάχθηκε στην ΚΟΒ Σούρπης και έπαιρνε ενεργό μέρος στις εκδηλώσεις της, καθώς και στις εκδηλώσεις του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΕΑ. Υπήρξε παράδειγμα προς μίμηση από τους νέους αγωνιστές.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσα της ζωής του Μαρία Χαλάτση και οι δύο κόρες του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

* * *

Φωτ.4

Στη μνήμη των αγαπημένων εξαδέλφων μου ΕΥΡΥΣΘΕΝΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ, ΝΑΚΟΥ ΣΙΡΛΑΝΤΖΗ και ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς, 5.000 δρχ.

Μάχη Σωτηρίου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης αδελφής μου ΓΕΩΡΓΙΑΣ Καστώρη - ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, η οποία πέθανε στις 12 Μάρτη 2001 και αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Αλεξάνδρα Μακρή
Αλεξάνδρα Μακρή
Αδάμ Καστώρης

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΟΥΣΙΟΓΛΟΥ γεννήθηκε το 1907. Καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Πρόσφυγας στην Ελλάδα, ζούσε στο χωριό Θολός Σερρών. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας και τη δημοκρατία.

Τα τελευταία χρόνια, ζούσε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Με τη συμπλήρωση 9 χρόνων από το θάνατό του - πέθανε το 1992 - τα παιδιά του Κώστας και Θανάσης Δουσιόγλου πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της αγαπημένης μητέρας μας ΕΛΕΝΗΣ ΙΝΤΖΟΓΛΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κιάτου, και 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Γιάννης και Δέσποινα Αγγελοπούλου

* * *

Φωτ.

Η ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΤΑΒΗ (Καραντόση) γεννήθηκε το 1912. Το 1943 συμμετείχε σε συλλαλητήριο Λιτοχωριτών, οι οποίοι ζητούσαν από τους Γερμανούς φάρμακα. Σ' αυτό το συλλαλητήριο αποκεφαλίστηκε από συνεργάτη των Γερμανών.

Στη μνήμη της, η ανιψιά της Σουλτάνα Χασιώτη προσφέρει 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Λιτόχωρου.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του γαμπρού μου ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΤΣΚΟΥ και της γυναίκας του ΜΑΡΙΚΑΣ ΓΙΑΝΝΑΤΣΚΟΥ. Καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΤΙΔΗ αντιστασιακού, ο οποίος πέθανε από βασανιστήρια. Του άλλου αδελφού μου ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΑΤΙΔΗ, επίσης αντιστασιακού, προσφέρω 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 25.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό μας σύντροφο, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Χρήστος Σταμούλος
Χρήστος Σταμούλος
Φανή Τσετσέρη

* * *

Φωτ.

Στις 4 Απρίλη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ από του Ανάργυρους Φλώρινας. Γεννήθηκε το 1923. Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και την ορφάνια. Μαθητής στην Κατοχή, αφήνει τα θρανία και βγαίνει στο βουνό για να αγωνιστεί για τη λευτεριά της πατρίδας. Αναπτύσσει σημαντική αντιστασιακή δραστηριότητα ως στέλεχος του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ στην περιοχή, με το ψευδώνυμο Μήτσος.

Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ μαζί με την αγαπημένη του αδερφή Χάρη. Μετά τον Εμφύλιο, περνάει φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια και αναγκάζεται να ξενιτευτεί ως μετανάστης. Γαλουχεί την οικογένειά του με τα ιδανικά στα οποία πίστευε και ο ίδιος.

Στη Γερμανία συνεχίζει τη δράση του από τις γραμμές της ΕΔΑ. Πρωτοστατεί στη δημιουργία της Ελληνικής Κοινότητας του Ρούσελσχαϊμ. Στο πρώτο Συνέδριο της ΟΕΚ Γερμανίας εκλέγεται αντιπρόεδρος του ΔΣ. Ηταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας Αντιδικτατορικής Επιτροπής στην πόλη και της ίδρυσης Επιτροπής Ειρήνης.

Σε όλες τις εκλογικές μάχες του ΚΚΕ, δίνει το «παρών».

Διακρινόταν για το καθαρό μυαλό, την τολμηρή σκέψη και το σαφή λόγο, πάντα μέσα στη γραμμή και την πολιτική του ΚΚΕ, ακούραστος, δραστήριος ως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα έξι παιδιά του προσφέρουν, μέσω της ΝΕ Γερμανίας, 500 μάρκα στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.3

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, του αδελφού μου ΘΕΜΗ και του θείου μου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΩΣΑΪΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ντεπώ Καλαμαριάς.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

* * *

Φωτ.

Πριν από 6 χρόνια, στις 8 Απρίλη, χάσαμε την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα και γιαγιά ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗ.

Γεωργία Νικολαϊδου
Γεωργία Νικολαϊδου
Πνίγω τη μοναξιά μου συντροφιά με το «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Ο σύζυγός της Γεώργιος Μπαξεβανάκης

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο του αδερφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΝΙΕΡΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αφοσιωμένου στο ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης, 10.000 δρχ.

Χρήστος Ρενιέρης

* * *

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Λ. ΧΑΤΖΗΓΟΥΛΑΣ (Κόκκινος) γεννήθηκε στο Φανάρι Καρδίτσας. Εφηβος μυήθηκε στα ιδανικά του κομμουνισμού. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Μετά την Απελευθέρωση, βρέθηκε στο Μακρονήσι, τον «Παρθενώνα της νεότερης Ελλάδας», όπου η πολιτεία προσπάθησε, χωρίς αποτέλεσμα, να του δαμάσει την ψυχή, που δεν μπόρεσε να δαμάσει ο Γερμανός κατακτητές.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του και αγωνιζόταν ως το τέλος της ζωής του ως μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του ήταν δραστήριος αγωνιστής για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, η γυναίκα του και συντρόφισσά του Γεωργία Γιανναράκου προσφέρει στην ΚΟ Αμφιάλης, της οποίας ήταν μέλος, 20.000 δρχ.


Πάνος Νικολόπουλος
Πάνος Νικολόπουλος


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ