ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Χαράγματα σε μαύρο και άσπρο

Τριάντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου μας ζωγράφου και χαράκτη Αλέξανδρου Κορογιαννάκη (1906-1966), η γενέτειρά του, τα Μέγαρα, τιμά την καλλιτεχνική του δημιουργία και την προσφορά του στο εικαστικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Εως τις 22 του Απρίλη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο ΘΕΟΓΝΙΣ» φιλοξενείται μεγάλη αναδρομική έκθεση χαρακτικής του σημαντικού μας καλλιτέχνη.

Ο Αλ. Κορογιαννάκης ανήκει στην πρώτη γενιά Νεοελλήνων χαρακτών. Στην ομάδα εκείνων των χαρακτών (Αγ. Θεοδωρόπουλος, Ευθ. Παπαδημητρίου, Δ. Γιαννουκάκης, Γ. Βελισσαρίδης κ.ά.) των οποίων τα έργα αποτελούν την αφετηρία της έντεχνης χαρακτικής στη χώρα μας και σημείο αναφοράς για τη γενιά των χαρακτών που ακολούθησε. Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1906. Από το 1920 έως το 1929 σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στους Γ. Ιακωβίδη, Δ. Γερανιώτη, Γ. Ροϊλό και Νικόλαο Λύτρα. Μέχρι το 1939 εργάστηκε ως σκιτσογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ λίγα χρόνια πριν (1934) έγινε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Ελεύθεροι Καλλιτέχναι» και συμμετείχε σε όλες τις εκθέσεις της ομάδας. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Αλ. Κορογιαννάκης άρχισε το 1936 να ασχολείται και με τη χαρακτική, τυπώνοντας τις πρώτες του ξυλογραφίες. Ενα χρόνο αργότερα, στη Διεθνή Εκθεση του Παρισιού, κέρδισε το Χρυσό Βραβείο Χαρακτικής για την ξυλογραφία του «Θέρος».

Στα πρώτα χαρακτικά που φιλοτέχνησε υιοθέτησε την ξυλογραφία και επέλεξε ένα θεματικό κύκλο ο οποίος όρισε τις μεταγενέστερες επιλογές του. Στράφηκε σε θέματα που επικεντρώνονται στον άνθρωπο την ώρα της δουλιάς. Τα έργα «Πλύστρες», «Δημοτικά έργα», «Στα λατομεία», «Ψαράδες με καλάθια» κ.ά. είναι όψεις της αγροτικής ζωής και της ζωής στην πόλη που επανέρχονται συνεχώς στις επιλογές του καλλιτέχνη. Οπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη, «και στο όρθιο και στο πλάγιο ξύλο, οι μορφές σχεδιάζονται με ένταση στην κίνησή τους, που ενώ είναι κοπιαστική - οι περισσότερες μορφές σχεδιάζονται σκυμμένες ή κουβαλούν κάτι - μοιάζει περισσότερο χορευτική παρά ρεαλιστική και γεμίζει κυριολεκτικά την επιφάνεια του χαρακτικού. Δεν επιμένει καθόλου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μορφών, ούτε στην απόδοση του τοπίου στο φόντο, περιγράφοντας μόνο ελάχιστες απαραίτητες λεπτομέρειες».

Το 1938 ο καλλιτέχνης συμμετέχει στην Πρώτη Πανελλήνια Εκθεση Χαρακτικής, ενώ το 1939 προσλαμβάνεται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ειδικεύτηκε στη χαλκογραφική χάραξη προσωπογραφιών και παραστάσεων για τραπεζογραμμάτια στην Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας (Βιέννη). Ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Χάραξης πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στη σχεδίαση και χάραξη των ελληνικών τραπεζογραμματίων στις δεκαετίες '40 και '50. Μαζί με το Φ. Μαστιχιάδη, υπήρξε ο πρώτος Ελληνας που χάραξε εθνικά χαρτονομίσματα με τη χαλκογραφική μέθοδο.

Το 1940 ο Αλ. Κορογιαννάκης συμμετείχε στην 22η Μπιενάλε της Βενετίας στο τμήμα Χαρακτικής μαζί με τον Ευθύμιο Παπαδημητρίου και το Δημήτρη Γιαννουκάκη. Στη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν, εικονογράφησε με ξυλογραφίες και λιθογραφίες διάφορα βιβλία και λευκώματα («Θυσιαστήριο της λευτεριάς» 1945, «Απαγορευμένα ποιήματα» 1946 κ.ά.), ενώ στη δεκαετία του '50 ασχολήθηκε και με τη φιλοτέχνηση γραμματοσήμων.

«Δούλεψε ελάχιστα με χρώμα - σημειώνει η Ειρ. Οράτη - προτίμησε το όρθιο από το πλάγιο ξύλο επειδή του έδινε τη δυνατότητα να χαράξει με λεπτομέρεια. Περιόρισε την ένταση, στρογγύλεψε τις οξείες γωνίες και προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας ακόμα και στα πιο σκληρά θέματά του». Τα επόμενα χρόνια ο Αλ. Κορογιαννάκης αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε όλες τις διεθνείς καλλιτεχνικές εκθέσεις και παρουσίασε έργα ζωγραφικής και χαρακτικής στις περισσότερες Πανελλήνιες (1956, 1958, 1960, 1963, 1965) και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.


Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα εκδηλώσεων
Τρίτη (17/4)
  • Δημήτρης Μητροπάνος
    Δημήτρης Μητροπάνος
    Στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Πειραιά» (Ανδρούτσου 140), για λίγες ακόμη μέρες (έως τις 20/4), φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής του Αχιλλέα Δρούγκα. Παρουσιάζονται κυρίως νεκρές φύσεις με λαδοπαστέλ. Πρόκειται για συνθέσεις με εκρηκτικά χρώματα που τις χαρακτηρίζει μια μεταφυσική διάσταση.
Τετάρτη (18/4)
  • Συνεχίζεται με επιτυχία (έως τις 27/4) στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Φυσικά στοιχεία - μαγικά στοιχεία». Συμμετέχουν οι: Γ. Γκολφίνος, Δ. Κοκκινίδης, Μ. Λεβεντάκου, Λ. Πατρασκίδης, Ν. Στεφάνου, Κ. Τσόκλης κ.ά.
Πέμπτη (19/4)
  • Ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Πασχάλης Τερζής ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στη σκηνή της «Ιεράς Οδού», η οποία μετατρέπεται σε ένα λιτό χώρο έκφρασης του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού. Οι δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές, που είναι φίλοι αγαπημένοι, ενώνουν τις φωνές τους για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα σμιλεμένο με τραγούδια, που κουβαλούν δυνατές μνήμες, σκορπούν συγκινήσεις και προσκαλούν σε ένα γλέντι ουσιαστικής διασκέδασης.
  • Με ανέκδοτα κομμάτια και άλλα γνωστά τραγούδια ο Δημήτρης Κοντογιάννης αρχίζει τις εμφανίσεις του στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Αν. Πετράλωνα, 3421.212).
  • Ο Μανώλης Μητσιάς συνεχίζει τις μελωδικές παραστάσεις του στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, 3414.350). Εναρξη: 10.30μμ.
  • Παραδοσιακά αρμένικα τραγούδια, δικές του συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς παρουσιάζει ο γνωστός μουσικός Χάικ Γιαζιτζιάν, στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 6, Ψυρρή, 3255.359).
Παρασκευή (20/4)
  • Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην «Πανσέληνο» (Αδριανού 101, Πλάκα). Μαζί του οι Λένα Αλκαίου, Δημήτρης Λογαράς και Νόνα Βουδούρη.
  • Πασχάλης Τερζής
    Πασχάλης Τερζής
    Εγκαινιάζεται στις 8μμ, στον «Απόλλωνα» (Σταδίου 19) το Φεστιβάλ «Αποκατεστημένες Κλασικές Αμερικανικές Ταινίες», που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Μ. Λογιάδη και Ν. Πλατύρραχο (σε επιμέλεια της «Ορχήστρας των Χρωμάτων») και «Καζαμπλάνκα» (1942) του Μάικλ Κέρτιζ.
  • Ανωτάτη Ζαμπετική - Συγκρότημα «Γιώργος Ζαμπέτας» από σήμερα στο «Χάουζ οφ Αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή, τηλ. 3217.678).
Σάββατο (21/4)
  • Οι «Ενδελέχεια» παρουσιάζουν για πρώτη φορά ζωντανά στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22, 8253.991), στις 10μμ, τα τραγούδια του καινούριου δίσκου τους «Στα σύνορα της μέρας». Τη συναυλία θ' ανοίξει το συγκρότημα «Απόντες».
  • Αφιερωμένη στο δάσκαλο και συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη και την καθηγήτρια μονωδίας, μελοδραματικής και αγωγής του λόγου Καίτη Παπαλεξοπούλου είναι η συναυλία, που διοργανώνει ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων Ανεγνωρισμένων, στις 8μμ, στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση 8, 3221.917). Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, 3305.056) εμφανίζονται οι «Closer», το συγκρότημα που έχει ξεχωρίσει για τον εκρηκτικό ήχο, τις ενδιαφέρουσες μουσικές συνθέσεις και τους πειραματισμούς του στα νέα ρεύματα του ροκ.

Εργο του Αχιλλέα Δρούγκα
Εργο του Αχιλλέα Δρούγκα

«Ενδελέχεια» στη Σφεντόνα
«Ενδελέχεια» στη Σφεντόνα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ