ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ισραήλ και ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Associated Press

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θυμίζουν πρόβες για πόλεμο. Η κυβέρνηση του Ισραήλ στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι όλες οι προηγούμενες συμφωνίες, και ειδικά αυτές που αφορούν στο Παλαιστινιακό, ανήκουν πλέον στην Ιστορία. Η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη την περασμένη Τρίτη ήταν ωμή παραβίαση των αποφάσεων του Οσλο και ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά των Παλαιστινίων. Από την άλλη, ο Αριέλ Σαρόν θέλησε να στείλει ένα μήνυμα και προς την πλευρά της Συρίας, με την επίθεση κατά συριακής βάσης ραντάρ στο Νότιο Λίβανο. Στο μεταξύ ο κατάλογος των θυμάτων της βίας του ισραηλινού στρατού διευρύνθηκε αυτή τη βδομάδα περιλαμβάνοντας και δύο παιδιά ηλικίας 11 και 14 ετών.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ επιχειρεί να επαναφέρει την κατάσταση στο σημείο που βρισκόταν πριν από τις συμφωνίες και επιδιώκει την ανάκτηση του ηγεμονικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Του ρόλου των χωροφύλακα των αμερικανικών συμφερόντων στη στρατηγικής σημασίας περιοχή των πετρελαίων. Φυσικά, μια τέτοια κίνηση θα ήταν αδύνατη χωρίς την αμερικανική υποστήριξη. Αυτή η υποστήριξη εκδηλώθηκε όταν ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν ο μόνος που δικαιολόγησε την ισραηλινή επίθεση κατά του Λιβάνου αποδίδοντάς τη στο δικαίωμα της αυτοάμυνας κατά των παλαιστινίων «τρομοκρατών».

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Πολιτικό το πρόβλημα της λειψυδρίας με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά τις κυβερνήσεις, τόσο για την ένταση όσο και για τη μονιμοποίηση του προβλήματος, αφού δεν εφαρμόζεται η αναγκαία πολιτική για την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων (σελίδα 11)

Οργάνωση της αντίστασης στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αλλά και διεκδίκηση ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας και παροχής προνοιακών υπηρεσιών, είναι οι λόγοι της δημιουργίας επιτροπής πρωτοβουλίας στο χώρος της Υγείας - Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης (σελίδες 12-13)

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συνθήκες φτώχειας, που γεννά η κυβερνητική πολιτική. Περί τις 600.000 πολίτες ζουν με εισόδημα ένα δεκαχίλιαρο το μήνα. Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των 16.195 μεγάλων επιχειρήσεων δηλώνουν επίσημα μεικτά κέρδη 8,5 τρισεκατομμύρια δραχμές (σελίδες 14-15)

Ολα δείχνουν πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση - με κατεύθυνση την επιδείνωση - για μια σειρά βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τις εξελίξεις στην ανεργία, στον πληθωρισμό, στα δημοσιονομικά ελλείμματα, στο δημόσιο χρέος, στα ελλείμματα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, κλπ. (σελίδες 14-15)

Μολδαβία 2001. Δέκα περίπου χρόνια μετά τη μεγάλη ανατροπή πρόβαλε δύο μήνες πριν μια αχτίδα φωτός, όταν από τις βουλευτικές εκλογές αναδείχτηκε πρώτο το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ανοίγοντας έτσι μια ελπιδοφόρα για το λαό της σελίδα εν μέσω τεραστίων δυσκολιών (σελίδες 18-19)

Κοινή απόφαση της Συνάντησης των Γυναικείων Οργανώσεων της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, που έγινε στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου της ΟΓΕ, για συντονισμό δράσης των κινημάτων στις χώρες που εκπροσωπούν. (σελίδα 24)

Οπλισμένοι με περίσσια δύναμη, μετά τη δικαίωση του αγώνα τους από την Ολομέλεια του ΣτΕ που ακύρωσε σχεδόν όλες τις πράξεις της κυβέρνησης, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, θα σταθούν μπροστά στο εδώλιο του κατηγορουμένου αφού θα δικαστούν εκ νέου, μετά από Εφεση που άσκησαν κατά των πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος τους (σελίδα 25)

Κρίσιμες εκλογές στο Μαυροβούνιο

Μεγάλης σημασίας είναι οι σημερινές εκλογές στο Μαυροβούνιο. Το αποτέλεσμά τους θα θεωρηθεί πρόκριμα για την απόσχιση ή όχι από την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς δεν κρύβει την πρόθεσή του να ζητήσει την αποχώρηση από την Ομοσπονδία αν κερδίσει στις εκλογές. Φυσικά, στα σχέδιά του ενθαρρύνεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που εξαρχής προωθούσαν το νέο διαμελισμό στο πλαίσιο της δημιουργίας προτεκτοράτων και κρατών - δορυφόρων στα Βαλκάνια. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Β. Κοστούνιτσα προειδοποίησε ότι η απόπειρα απόσχισης του Μαυροβουνίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αιματοχυσία και σε γενική αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή.

Ετσι, φαίνεται ότι ενεργοποιείται ένα ακόμη ηφαίστειο στα πολύπαθα Βαλκάνια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και τα άλλα όπως στο Κόσσοβο και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τα επεισόδια μεταξύ των ανδρών της δύναμης KFOR και των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο πυκνώνουν, αφού και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι οι μη Αλβανοί υφίστανται καθημερινούς διωγμούς και βία για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οσον αφορά στην κατάσταση στη FYROM, γίνεται ορατή η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, όπως την επιθυμούν τα αλβανικά κόμματα και στην οποία αντιδρά η κυβέρνηση των Σκοπίων. Ετσι όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για εξομάλυνση, αλλά αντιθέτως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα νέο και σκληρότερο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων.

Κόντρα στην αντιασφαλιστική λαίλαπα

Η ανακοίνωση των κυβερνητικών θέσεων για το ασφαλιστικό σύστημα την περασμένη Πέμπτη ήταν το «εναρκτήριο λάκτισμα» μιας σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων με αντικείμενο το θεμελιώδες δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών σε συνδυασμό με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση του συστήματος, δίνουν το μέτρο της απειλής κατά των εργαζομένων. Βεβαίως, από την πρώτη κιόλας στιγμή δόθηκε απάντηση στην κυβερνητική πρόκληση. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, μέλη και στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός πρωτοφανές αν λάβει κανείς υπόψη τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Και βέβαια θα υπάρχει συνέχεια. Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία με αποφάσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ η εργατική Πρωτομαγιά μετατρέπεται σε ορόσημο των κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων.

Την ανάγκη να αντιτάξουν οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός, στον ψευδεπίγραφο «κοινωνικό διάλογο» της κυβέρνησης το «διάλογο» της πίεσης, του ενιαίου - ενωτικού αγώνα και της διεκδίκησης, επισήμανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, για την προωθούμενη αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Τώρα είναι η ώρα της δράσης και όλοι θα κριθούμε στον οργανωμένο εργατικό λαϊκό αγώνα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ