ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιώργης Βαχλιώτης
Γιώργης Βαχλιώτης
Φωτ.

Στις 28 Απρίλη συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του κομμουνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Πολέμησε τους κατακτητές στην Κατοχή, κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και πολύ νωρίς κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε σε μάχες δυο φορές.

Το 6μηνο μνημόσυνό του θα γίνει στο χωριό του, Γοργόπη Κιλκίς.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σοφία, τα παιδιά του Τάκης και Νίκος και ο εγγονός του Γιώργος προσφέρουν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΟΝΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης Πειραιά.

Η συντρόφισσά του Ζιμπουλιά Σπόντη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΑΓΛΑΪΑΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, η οποία «έφυγε» από κοντά μας στις 22 Απρίλη 1992 στη Λάρισα, προσφέρω 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η ανιψιά της Ελένη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ, η γυναίκα του και ο γιος του πρόσφεραν στη «Δημοκρατική Μέριμνα» 10.000 δρχ. και η αδελφή του Φρόσω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 26 Απρίλη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΙΑΡΑΚΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, τα αδέρφια του Δημήτρης και Μαρία Κολιαράκη προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Σοφίας» Πειραιά, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.2

Πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΜΑΝΤΖΕΛΗ και 2 χρόνια από το θάνατο της συζύγου του ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΖΕΛΗ.

Ο Νικόλαος Κουμαντζέλης γεννήθηκε από αγρότες γονείς το 1915 στη Βερδικούσα Ελασσόνας. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του '40. Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Το 1943 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε αταλάντευτο μέλος του Κόμματος και καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στις αρχές του 1946, κατέφυγε στο ΔΣΕ, στα τμήματα της Ρούμελης, υπό τη διοίκηση του καπετάν Διαμαντή, με το ψευδώνυμο Βουνίσιος. Πολέμησε με το βαθμό του λοχαγού.

Με τα τελευταία τμήματα του ΔΣΕ πέρασε στην Ουγγαρία ως πολιτικός πρόσφυγας.

Το Γενάρη του 1981 επαναπατρίστηκε. Εγκαταστάθηκε στη Λάρισα, όπου ζούσε και η οικογένειά του, και συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΚΟ Λάρισας. Ηταν ακούραστος αγωνιστής για την υπόθεση και τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη τους, ο γιος τους Θανάσης, η νύφη τους Θεοδώρα, η κόρη τους Κατερίνα, ο γαμπρός τους Κώστας και τα εγγόνια τους προσφέρουν 20.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας για την υλοποίηση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

* **

Φωτ.

Πέρασαν 6 χρόνια από τον άδικο χαμό του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Πάντα κράτησε ψηλά τη σημαία του αγώνα. Με το τιμημένο όπλο του ΕΛΑΣ στο χέρι πολέμησε τους κατακτητές. Μετά την Απελευθέρωση, γνώρισε τις φυλακές και τις εξορίες του βάρβαρου αστικού καθεστώτος. Παρ' όλες τις δυσκολίες, όμως, δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και αγωνιζόταν πάντα ως μέλος του ΚΚΕ για μια ανθρώπινη κοινωνία, σοσιαλιστική.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 10.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τραπεζοϋπαλλήλων.

** * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 27 Απρίλη 2000, ο σύζυγός της Πρόδρομος και ο γιος της θωμάς προσφέρουν στο ΚΚΕ 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΤΖΙΩΚΑ ανθυπολοχαγού, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1948 στη μάχη στις Σοφάδες, αγωνιζόμενος για τα δίκαια της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 20.000 δρχ. στην Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας για την υλοποίηση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου.

Αθανάσιος Ματζιώκας

* * *

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Παλαιόπυργο (Ταυλάνια) Τρικάλων. Ηταν μόνιμος υπαξιωματικός του αστικού στρατού. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του 1940. Στην Κατοχή, στην αρχή υπηρέτησε στη Χωροφυλακή, από όπου μαζί με άλλους 50 χωροφύλακες και με τον οπλισμό τους προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτής σαμποτέρ στο 1/38 Σύνταγμα της Ιης Μεραρχίας.

Το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και επαναπατρίστηκε το 1984. Αναγνωρίστηκε ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης με το βαθμό του λοχαγού.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Αναστασία προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 5.000 δρχ., 15.000 δρχ. στη ΝΕ Τρικάλων και στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΕΠΠ 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 2

Στις 23 Απρίλη συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Για την πατριωτική δράση του, πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της γυναίκας του ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΗ, επίσης μέλους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Αντίστασης, η οποία έφυγε από τη ζωή στα 33 χρόνια της, οι κόρες τους Ελένη Ναλμπαντίδου, Καλλιόπη Δέτση, Κατερίνα Τσεμεκίδου και οι οικογένειές τους προσφέρουν 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Καρατάσου».

* **

Φωτ.

Στις 10 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΗ. Γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Βαβούρι Θεσπρωτίας. Το 1934, μαζί με τον αδερφό του, εγκαταστάθηκαν και δούλευαν στα Δολιανά Ηπείρου. Μέλος του ΚΚΕ έγινε στη δικτατορία του Μεταξά. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και στην Κατοχή ήταν αντάρτης του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Το 1947, διωκόμενος, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου, του Βίτσι και στη μάχη της Φλώρινας, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε βαριά.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, παντρεύτηκε την Αθηνά Μπότσαρη και απέκτησε ένα γιο και μία κόρη.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1983.

Ποτέ δε θα σε ξεχάσουμε.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως το θάνατό του, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Η γυναίκα του Αθηνά

Τα παιδιά Ιωάννης, Κωνσταντίνα, η νύφη του Αγάπη, ο γαμπρός του Ανδρέας και τα πέντε εγγόνια του.

***

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΠΠΑ, προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Γαλατσίου.

Η σύζυγός του Αικατερίνη Πέππα

***

Φωτ.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1939, υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, Κεφαλλονιάς και Αίγινας. Καταδικάστηκε πέντε φορές σε θάνατο.

Στη δικτατορία των συνταγματαρχών, έμεινε για χρόνια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γιούρα και στο Παρθένι της Λέρου.

Υπηρέτησε με συνέπεια και πείσμα το ταξικό εργατοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα από τις γραμμές της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ).

Ως την τελευταία πνοή του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για 40ήμερο μνημόσυνο, η σύζυγός του Δέσποινα, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αχαρνών.

***

Φωτ.

Στις 23 Απρίλη κλείνουν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1920 στην Αγία Θέκλη Κεφαλονιάς. Μικρός ορφάνεψε και στα 15 του χρόνια μπήκε στον αγώνα της βιοπάλης για να βοηθήσει την οικογένειά του. Αρχισε να διαβάζει μαρξιστικά βιβλία, να προβληματίζεται και να πλησιάζει το ΚΚΕ. Το 1938 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και την ιδιότητα αυτή την κράτησε ως την τελευταία μέρα της ζωής του, σχεδόν 60 χρόνια. Ηταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων από τη μεταξική δικτατορία, την Κατοχή (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), στο ΔΣΕ, στις φυλακές και την εξορία. Ως πολιτικός πρόσφυγας, μετά τον εμφύλιο, πλούτισε τις γνώσεις του και δούλεψε σε ανώτατες κομματικές θέσεις.

Τον διέκρινε πάντα η πίστη στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, για τα οποία διέθεσε τον καλύτερο εαυτό του. Ηταν γνωστά σε όλους η εργατικότητα, ο ακέραιος χαρακτήρας, το χιούμορ και κυρίως η αγάπη του προς τους νέους αγωνιστές.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Δέσποινα Στεφανάτου και τα παιδιά του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ