ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλίες αφιερωμένες στο ΚΚΕ

Την Κυριακή 11 Μάρτη στην Αθήνα

Την Κυριακή 11 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου, στο ύψος του Αλσους Βεΐκου), στις 19.00, η πρώτη από τις τρεις μεγάλες συναυλίες που αφιερώνει ο Θάνος Μικρούτσικος στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τη σκυτάλη θα πάρει η Πάτρα, την Παρασκευή 23 Μάρτη στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», στις 20.00, και στη συνέχεια η Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 1η Απρίλη στο Παλαί Ντε Σπορ, στις 19.00.

Στο Α' μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου, καθώς και το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γ. Ρίτσου. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται ολόκληρο για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια.

Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική του πορεία, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Μίλτος Πασχαλίδης.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

Πούλμαν για τη συναυλία

Πούλμαν για τη συναυλία δρομολογούν ΚΟ του ΚΚΕ από:

-- Ολυμπιακό Χωριό, στις 5.45 μ.μ., από Κακλαμανάκη 21.

-- Κόκκινο Μύλο, στις 6 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία.

-- Μενίδι, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Καράβου.

-- Ανω Λιόσια, στις 6 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο.

-- Πετρούπολη, στις 5.30 μ.μ., από την πλατεία Ηρώ.

-- Ιλιον, στις 5.45 μ.μ., από τον ΟΤΕ.

-- Αγίους Αναργύρους, στις 5.45 μ.μ., από την πλατεία Αγίων Αναργύρων.

-- Περιστέρι, στις 5.30 μ.μ., από: Πλατεία Δέγλερη, πλατεία Δημαρχείου, πλατεία Αγ. Αντωνίου, πλατεία Λόφου, ΚΕΠ Νέας Ζωής (Βύρωνος & Πελοπίδα).

-- Πειραιά: Στις 5 μ.μ. από Αγ. Σοφιά (Βλαχάκου και Μήλου) και στις 5.15 μ.μ. από την πλατεία Κοραή.

-- Κορυδαλλό, στις 5.15 μ.μ., από το Πνευματικό Κέντρο (Πλειάδες, Λ. Λαμπράκη).

-- Πέραμα, στις 5 μ.μ., από Λ. Ειρήνης 73.

-- Ανω Πετράλωνα, στις 6 μ.μ., από το σταθμό ΗΣΑΠ (Θεσσαλονίκης).

Συγκίνηση για την «Οδό Αβύσσου»

Επίσημη πρεμιέρα προχτές

Ο Δ. Κουτσούμπας με τη σκηνοθέτρια και τη συγγραφέα
Ο Δ. Κουτσούμπας με τη σκηνοθέτρια και τη συγγραφέα
Επίσημη πρεμιέρα έκανε προχτές το βράδυ το έργο «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, που παίζεται στο θέατρο «Ολβιο» (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 3414118), σε διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος και ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από το θάνατο του Μενέλαου Λουντέμη (22/1/1977) και 71 χρόνια από τη λειτουργία της Μακρονήσου ως στρατοπέδου συγκέντρωσης «εθνικής αναμόρφωσης». Στη Μακρόνησο, ένα άγονο νησί 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ξεκίνησε η λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης με εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς το υπουργείο Στρατιωτικών στις 19 Φλεβάρη 1947. Στο αρχικό εισηγητικό σημείωμα, που συντάχθηκε μετά τις εκλογές της 1/4/1946, αναφέρεται: «Αποφασίζεται ο περιορισμός των αριστερών στρατευσίμων εις ορισμένα στρατόπεδα διά να υποστούν αποτοξίνωσιν. Ολες οι στρατιωτικές μονάδες δέον όπως εκκαθαρισθούν από αριστερίζοντες ή υπόπτους αριστερισμού».

Το μυθιστόρημα «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» είναι ένα από τα πιο βιωματικά έργα του Μενέλαου Λουντέμη. Κάτοικοι της οδού Αβύσσου στον αριθμό μηδέν και κεντρικά πρόσωπα αυτής της φρίκης, ο Γιώργης και ο Παναής. Αγρια θεριά, αμετανόητοι κομμουνιστές, που δεν θα υπογράψουν δήλωση και δεν θα χάσουν την ελπίδα τους για ζωή. Στο έργο αυτό, ο Λουντέμης γράφει για τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τις οποίες και ο ίδιος έχει ζήσει ως πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο.

Μουσική: Νότης Μαυρουδής. Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν. Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου. Sound design: Μανώλης Μανουσάκης. Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα. Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Καραμάνη. Σκηνοθεσία video: Γιώργος Κορδέλλας. Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Μαύρος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νότης Παρασκευόπουλος, Στέλιος Γεράνης.

Στην παράσταση παρευρέθηκαν επίσης πολλοί καλλιτέχνες.

Με ελεύθερη είσοδο η έκθεση με έργα του Γ. Βαρλάμου

Την Κυριακή 4 Μάρτη και την Τρίτη 6 Μάρτη η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους στην έκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22) και διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, για να τιμήσει τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, ο οποίος κληροδότησε με τη χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριο και το έργο του.

Κορμός της έκθεσης είναι τα αγριολούλουδα του Βαρλάμου. Παρουσιάζονται επίσης μερικά σχέδια του καλλιτέχνη από την περίοδο της δικτατορίας, καθώς και κάποια έργα του με θέμα τα Μετέωρα. Εκτίθενται επίσης σχέδια του καλλιτέχνη από την περίοδο της δικτατορίας, δείγμα από τη θαυμάσια εικονογράφηση που έκανε το 1973 για τις τραγωδίες του Σοφοκλή, όπως και δείγμα από την πιστή χαρακτική αποτύπωση δέκα λευκών ληκύθων του 5ου π.Χ. αιώνα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι προθήκες με εργαλεία του, μήτρες ξυλογραφίας, μελέτες και σημειώσεις του.

Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Μάρτη και είναι ανοιχτή Τρίτη έως Κυριακή από τις 9.00 έως τις 16.00.

Ο «Αρης» στην Πάτρα

Ο «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου, που συνεχίζει με επιτυχία τις παραστάσεις στον Τεχνοχώρο «Cartel», κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ., θα φιλοξενηθεί από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», στις 8 και 9 Μάρτη, στις 9.15 μ.μ. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη. Στο ρόλο του Αρη ο Τάσος Σωτηράκης.

Το έργο βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες ενός από τα ηγετικά πρόσωπα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του Αρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή.

Η μουσική είναι των Villagers of Ioannina City (VIC) και το τραγούδι «Αρη μου», από ένα ποίημα της Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους. Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη. Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας. Επιμέλεια video: Ηλίας Φλωράκης. Ειδικά εφέ: Προκόπης Βλασερός. Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Σκίτσο αφίσας: Γιώργος Γούσης. Σχεδιασμός αφίσας: Νικολέττα Διολή. Εκτέλεση Παραγωγής: Φαίη Τζήμα.

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη από τον «Ιόβακχο»

Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών παρουσιάζει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, «η ΕΕΛ πιστή στους σκοπούς της ύπαρξής της, όσο δε και του προορισμού της, παρουσιάζει με την ερασιτεχνική της ομάδα, "Ιόβακχος", την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη με σκοπό να φέρει τον ελληνικό πολιτισμό κοντά στο λαό και κύρια να διαπαιδαγωγήσει τους νέους ανθρώπους με εκείνη την πνευματική τροφή που ανδρώνει τα ιδανικά της νεολαίας για ζωή και δημιουργία». Επίσης, στην έδρα της ΕΕΛ (Πανεπιστημίου και Γενναδίου 8, 7ος όροφος, τηλ: 2103834559) λειτουργεί εργαστήρι υποκριτικής για υποψήφιους σπουδαστές της δραματικής τέχνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ