ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ATHENS LEDRA»
Η εργοδοσία τρομοκρατεί και απαιτεί τζάμπα υπερωρίες

Η άμεση παρέμβαση από το Συνδικάτο Οικοδόμων απέτρεψε την απόλυση των εργατών που αντιδρούν στα σχέδια της εργοδοσίας

«Φρένο» στο «ξεσάλωμα» της εργοδοσίας βάζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μέσα από τη δράση και τις παρεμβάσεις του σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Πρόσφατο παράδειγμα, η προσπάθεια της εργοδοσίας στο έργο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Athens Ledra», που έχει αναλάβει ο «ΑΚΤΩΡ». Συγκεκριμένα, μία από τις υπεργολάβους εταιρίες, η «DEMCON», ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα στους οικοδόμους που κάνουν εργασίες αποξήλωσης ότι από 8 ώρες θα δουλεύουν 9, μπορεί και 10, χωρίς παραπάνω αμοιβή, προκειμένου να πιαστούν τα χρονοδιαγράμματα!

Η αντίδραση των εργατών ήταν άμεση, απορρίπτοντας το ξεχείλωμα του 8ώρου, και η απάντηση της εργοδοσίας την περασμένη Τετάρτη ήταν η απειλή της απόλυσης για όσους δεν δεχτούν. Οι οικοδόμοι που αντέδρασαν δεν πτοήθηκαν. Αλλωστε πρόκειται για εργάτες που το προηγούμενο διάστημα δούλευαν στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου και πάλι είχε γίνει αντίστοιχη προσπάθεια από την εργοδοσία. Η πείρα τους από τον πολύμηνο αγώνα για την υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης στον «Αστέρα» μεταφέρθηκε και στον καινούργιο χώρο δουλειάς όπου βρέθηκαν.

Την ίδια μέρα που απειλήθηκαν με απόλυση απευθύνθηκαν στο Συνδικάτο, η παρέμβαση του οποίου ήταν άμεση. Ετσι, χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και σύσσωμο το Παράρτημα Καλλιθέας βρέθηκαν στο εργοτάξιο του «Ledra», στην έναρξη της βάρδιας, και κάλεσαν τους εργάτες από όλες τις ειδικότητες να απαιτήσουν τη μη απόλυση των συναδέλφων τους που αρνήθηκαν την επέκταση του ωραρίου. Η ανταπόκριση ήταν καθολική, από όλες τις ειδικότητες και όχι μόνο από όσους δέχτηκαν τις απειλές. Το εργοτάξιο «νέκρωσε» και αυτό ήταν που ανάγκασε την εργοδοσία να αναδιπλωθεί και να πάρει πίσω τις απολύσεις, παρά τα ψέματα και τους εκβιασμούς της.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης συστάθηκε εργοταξιακή επιτροπή του Συνδικάτου στο χώρο δουλειάς, που θα οργανώσει την πάλη για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης.

Σε δήλωσή του ο Παύλος Αλεξανδράκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και πρόεδρος του Παραρτήματος Καλλιθέας του Συνδικάτου, σημειώνει ότι η ακύρωση στην πράξη της προσπάθειας της εργοδοσίας να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» είναι μια μικρή νίκη, όπως και η καθολική ανταπόκριση των εργατών στο κάλεσμα του Συνδικάτου. «Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία δείχνει ότι η πάλη για τις Συμβάσεις σε εργοτάξια, όπως στον "Αστέρα", αφήνει παρακαταθήκη. Και ότι αυτή η πείρα είναι πολύτιμη ενόψει της οργάνωσης της απεργίας του κλάδου, με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης, στις 14 Μάρτη. Οι εργαζόμενοι προβληματίζονται για την κατάσταση και τα σχέδια της εργοδοσίας βρίσκουν εμπόδια, δεν περνούν εύκολα, παρά τις απειλές και την τρομοκρατία. Η δράση του Συνδικάτου έχει συμβάλει στο να αποκτούν περισσότεροι εργαζόμενοι εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, να υποχωρούν οι προκαταλήψεις, η δυσπιστία απέναντι στην οργανωμένη πάλη».

Η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4 Μάρτη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Κάνιγγος 1, 2ος Οροφος), με θέμα την οργάνωση της πάλης για τη Συλλογική Σύμβαση και την πανελλαδική απεργία του κλάδου


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αντιασφαλιστικός συντονισμός ακριβείας

Δεν πρόλαβαν να κλείσουν ούτε δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον οποίο χαντακώθηκαν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις και υπονομεύτηκε παραπέρα ο δημόσιος χαρακτήρας της Ασφάλισης, κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΝΔ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «ανοίγουν» ξανά το Ασφαλιστικό, ετοιμάζουν τον επόμενο γύρο επίθεσης κατά ασφαλισμένων και συνταξιούχων, πατώντας πάνω στα αντεργατικά δεδομένα που δημιούργησαν όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Πυρήνας του νέου γύρου της επίθεσης είναι η παραπέρα υποχώρηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, με άμεση εμπλοκή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τόσο στον τομέα των συντάξεων όσο και στον τομέα της Υγείας. Υπόβαθρο της επίθεσης είναι η μετατροπή πλέον της πλειοψηφίας των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα, παρά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους. Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς με το νόμο 4387, υποβαθμίζοντας κι άλλο τις παροχές του δημόσιου συστήματος, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες, που κάνουν χοντρό «μπάσιμο» με διάφορα προγράμματα συνταξιοδότησης και Υγείας, ενώ αντίστοιχη κινητικότητα υπάρχει και για τη σύσταση επαγγελματικών ταμείων, με δεδομένο ότι οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ έχουν πλέον εξαϋλωθεί.

***

Στην κούρσα της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων, που συναρτάται άμεσα με τη μείωση του λεγόμενου κόστους εργασίας, αλλά και τη διάνοιξη νέων πεδίων επιχειρηματικής δράσης για το κεφάλαιο, διαγκωνίζονται σήμερα κυβέρνηση και ΝΔ, που πλέον ανοιχτά διαφημίζουν την «αναγκαιότητα» της μεγαλύτερης εμπλοκής των ιδιωτικών εταιρειών στην Ασφάλιση. Στο πλαίσιο αυτό και ως συνέχεια των θέσεων που παρουσίασε στο τελευταίο της συνέδριο η ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, πρόβαλε το γνωστό - και για τις καταστροφικές του συνέπειες όπου εφαρμόστηκε - σύστημα των «τριών πυλώνων». Θυμίζουμε ότι σε αυτό το σύστημα, ο λεγόμενος πρώτος πυλώνας, αν και παραμένει κρατικός, περιορίζει τις συντάξεις σε επίπεδο πτωχοκομείου. Ο δεύτερος πυλώνας είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα γνωρίζει μόνο τι θα πληρώνει, αλλά όχι τι σύνταξη θα πάρει. Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει σε αυτόν το δεύτερο πυλώνα «ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα». Ο τρίτος πυλώνας είναι ο ιδιωτικός - προαιρετικός, με βάση και πάλι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η πρόβλεψη για υποχρεωτική ασφάλιση στο δεύτερο πυλώνα, όπου όμως ο φορέας Ασφάλισης θα είναι και ιδιωτικές εταιρείες, ανοίγει το δρόμο στην άμεση «ιδιωτικοποίηση» της μέχρι τώρα δημόσιας Ασφάλισης, που στη χώρα μας είχε τη μορφή της επικουρικής σύνταξης. Και, βέβαια, μόνιμη επωδός της παραπάνω πρότασης είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

***

Την ενίσχυση της εμπλοκής των μονοπωλιακών ομίλων στην Ασφάλιση, ακολουθώντας κατά πόδας τον πρόεδρο της ΝΔ, έδειξε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Οπως είπε, «όσο περνούν τα χρόνια, ο συμπληρωματικός χαρακτήρας της ιδιωτικής ασφάλισης θα ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν όμως σήμερα διαδικασίες εν εξελίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα εντείνουν τον ανταγωνισμό, οπότε χρειάζεται και σε αυτήν την αγορά να είμαστε προνοητικοί, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες εξελίξεις». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όχι μόνο προδίκασε την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά δεν έκρυψε και τη φροντίδα του απέναντι στις ιδιωτικές εταιρείες, μπροστά στον εντεινόμενο ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επανέλαβε, μάλιστα, την πρότασή του για συνεργασία κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών μέσω ΣΔΙΤ, φωτογραφίζοντας τον κλάδο της Υγείας. Κυβέρνηση και ΝΔ δεν πρωτοτυπούν. Ακολουθούν με συνέπεια παλιά και νέα σχέδια, που βλέπουν ως εμπόδιο στα κέρδη των καπιταλιστών τα κατεκτημένα με αίμα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ως βραχνά από τον οποίο πρέπει να «απελευθερωθούν» επιχειρήσεις και καπιταλιστικό κράτος. Γι' αυτό, όχι τυχαία, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ προβάλλει και αυτός σχετική μελέτη για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπου επαναλαμβάνεται η αρχιτεκτονική των «τριών πυλώνων» όσον αφορά στη μορφή, επικεντρώνοντας στην άμεση εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα (στις σημερινές επικουρικές συντάξεις). Κυρίως, όμως, προβλέπεται η παραπέρα μείωση της δημόσιας σύνταξης του «πρώτου πυλώνα» σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ προκλητικά διατυπώνεται η απαίτηση για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, που έτσι και αλλιώς περιορίστηκε παραπέρα με το νόμο 4387. Μαζί με την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, η μελέτη προβλέπει ως πρώτη δόση τη μείωση και των εργοδοτικών εισφορών κατά 10%.

***

Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται να «συναντηθούν» με ανάλογες πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ίδια η ΕΕ, προωθώντας ένα «πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (PEPP)». Πρόκειται για ένα ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, το οποίο θα παρέχεται με ενιαίους όρους σε όλα τα κράτη της ΕΕ από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλους οργανισμούς, ενώ το «συνταξιοδοτικό δικαίωμα» που θα κατοχυρώνει ο ασφαλισμένος, θα μπορεί να το μεταφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το πού βρίσκει δουλειά, εξυπηρετώντας έτσι και το στόχο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για την όσο γίνεται μεγαλύτερη «κινητικότητα» των εργαζομένων. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις στρατηγικές στοχεύσεις τέτοιων και ανάλογων προγραμμάτων, στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν τον περασμένο Ιούνη δήλωνε χαρακτηριστικά: «Το PEPP υποστηρίζει το στόχο της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, που είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να μπορεί να υπάρξει ροή από τους αποταμιευτές της Ευρώπης προς τις επιχειρήσεις της Ευρώπης...»! Η χρηματοδότηση των καπιταλιστικών ομίλων και το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων με όχημα την ιδιωτική ασφάλιση, αυτός είναι ο επόμενος στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου, τον οποίο ανέλαβαν να προωθήσουν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.


Γ. ΖΑΧ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ