ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παρέμβαση για την προστασία του δικαιώματος στη μητρότητα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών συνέχισαν τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αναδεικνύοντας παράλληλα το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη. «Δεν δεχόμαστε συναδέλφισσές μας να μην μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια και να φροντίσουν το μικρό παιδί που φέρνουν στον κόσμο», δήλωσαν μέσα από την κινητοποίηση, που είχε ως αιχμή την προστασία της μητρότητας.

Από το βήμα της κινητοποίησης κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 16 Μάρτη και στην πανελλαδική συγκέντρωση που θα γίνει στο υπουργείο Παιδείας στη 1 μ.μ. Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαδηλώνουν για μια ακόμα φορά για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κήρυξαν τρίωρες στάσεις εργασίας, καλώντας Συλλόγους και ΕΛΜΕ να κηρύξουν επίσης τρίωρες στάσεις (για να γίνει 24ωρη απεργία).

Εκ μέρους των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης» και Χαϊδαρίου, δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Εργασίας. Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της χτεσινής μέρας και στα ζητήματα με τα οποία φέρνει αντιμέτωπους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς η πολιτική των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με αφορμή και την πρόσφατη περίπτωση της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού στην Κοζάνη, η οποία δεν δικαιούται άδεια παρότι βρίσκεται σε επαπειλούμενη κύηση και οδηγείται σε παραίτηση ή απόλυση.

Η Ντιάνα Λιάκου, εκ μέρους του Συλλόγου «Γ. Σεφέρης», σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι αναπληρώτριες «κάθε χρόνο περιπλανιούνται με μια βαλίτσα στο χέρι, πηγαίνοντας από τον ένα νομό της χώρας στον άλλο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσωπικές, οικογενειακές και οικονομικές, εργάζονται για λίγους μήνες μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, για να απολυθούν και να ξαναμπούν στον ίδιο κύκλο την επόμενη χρονιά. Και επιπλέον δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην εγκυμοσύνη και τη μητρότητα».

Η Βιβή Τρύπα από τον Σύλλογο «Ν. Πλουμπίδης», αναπληρώτρια και η ίδια, αναφέρθηκε στις συνθήκες ελαστικής εργασίας στην Εκπαίδευση και θύμισε πως συνολικά η ελαστική εργασία, η δουλειά με το μπλοκάκι, η μερική απασχόληση, πρώτα εμφανίστηκαν στις γυναίκες και τους νέους, λόγω των αναγκών τους για ελεύθερο χρόνο και του συνδυασμού οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, και στη συνέχεια γενικεύτηκαν. Τόνισε μεταξύ άλλων πως αναπληρωτές και μόνιμοι παλεύουν μέσα από τα σωματεία τους για ζωή με δικαιώματα.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΟΓΕ, η Γιασεμή Χατζησταματιάδου μίλησε για την πάλη της Ομοσπονδίας μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τονίζοντας ότι η προστασία της μητρότητας και η στήριξη των ιδιαίτερων αναγκών της γυναίκας σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της πρέπει να αποτελούν υπόθεση της κοινωνίας και του κράτους και όχι ατομική. Κατήγγειλε την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που «οδηγεί εργαζόμενες - όπως η εκπαιδευτικός στην Κοζάνη - στο απάνθρωπο δίλημμα να αποφασίσει αν θα πρέπει να φροντίσει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης της ή να συνεχίσει να εργάζεται». Θύμισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει βγάλει άχνα για την απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που νομιμοποιεί τις απολύσεις των εγκύων» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε συλλογική δράση και διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Να μην πεταχτεί κανένας σπουδαστής εκτός Εστίας

Κινητοποίηση την Τρίτη 13 Μάρτη στη διοίκηση

Τη διοίκηση της Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας που επιχειρεί να εκτοπίσει από τα δωμάτιά τους μια σειρά από οικότροφους σπουδαστές, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων του ΤΕΙ Χαλκίδας, που παράλληλα οργανώνει αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να μην «ξεσπιτωθεί» κανένας σπουδαστής.

Οπως εξηγεί ο Σύλλογος σχετικά με τους σπουδαστές που απειλούνται με έξωση: «Πρόκειται για παιδιά με μεγάλα οικονομικά προβλήματα που δεν έγιναν δεκτά στην αρχή της χρονιάς, επειδή έχασαν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων ή λόγω του εξαμήνου σπουδών τους! Μετά από κινητοποιήσεις του Συλλόγου Οικοτρόφων έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους και μένουν κανονικά στην Εστία με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης εδώ και 5 μήνες!

Πέντε μήνες μετά, η διεύθυνση της Εστίας σε ρόλο σερίφη, τους χαρακτηρίζει "καταληψίες" και τους πετάει έξω από τα δωμάτια! Ζητάει από τους οικότροφους να περάσουν από ανάκριση και ΟΣΟΙ δεν εμφανιστούν απειλεί ότι θα μπει στα δωμάτιά τους, θα πετάξει έξω ό,τι βρει και θα αλλάξει την κλειδαριά»!

Ο Σύλλογος θέτει μια σειρά από ερωτήματα για το τι εξυπηρετούν αυτές οι κινήσεις της διοίκησης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω υπάρχουν στην Εστία δωμάτια για 100 περίπου σπουδαστές. Επισημαίνει, ακόμα, τα προβλήματα συντήρησης της Εστίας που είχαν πρόσφατα ως συνέπεια τον τραυματισμό ενός σπουδαστή και θέτει το ερώτημα: «Ποιος σπουδαστής θα δεχόταν να μείνει σε τέτοια Εστία αν είχε την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσει σπίτι;».

Απέναντι σε όλα αυτά, ο Σύλλογος απαντά:

«Δεν θα τους παραδώσουμε το σπίτι μας! Αν τολμήσουν να πετάξουν οποιονδήποτε έξω από την Εστία θα βρουν μπροστά τους την αντίδραση όλων των εστιακών!

Απαιτούμε:

  • Κανένας σπουδαστής να μη μείνει έξω από την Εστία!
  • Να ανοίξουν οι αιτήσεις ξανά για να γεμίσουν τώρα όλα τα δωμάτια της Εστίας.
  • Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα δωμάτια για όλους όσοι έχουν ανάγκη απαιτούμε την επινοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για να μπορούν όλοι να σπουδάζουν χωρίς εμπόδια.
  • Πλήρη ανακαίνιση της Εστίας και μόνιμη συντήρηση. Ούτε ένα ευρώ να μη δοθεί από την τσέπη των σπουδαστών.
  • Να φύγουν όλοι οι εργολάβοι που πλουτίζουν σε βάρος των αναγκών μας από την Εστία και το ΤΕΙ. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε φύλαξη και καθαριότητα.
  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - σπουδές για όλους.

Καλούμε τους συλλόγους της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ, όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τα σωματεία των εργαζομένων, τους μαθητές όλο το λαό να σταθούν στο πλευρό μας. Το να απειλούνται σπουδαστές να μείνουν εκτός Εστίας είναι έγκλημα για κάθε σπουδαστή που μοχθεί να μάθει το αντικείμενό του, για κάθε γονιό που αγωνιά για το μέλλον του παιδιού του, για κάθε νέο που αγωνιά για το μέλλον του.

Τις επόμενες μέρες βρισκόμαστε σε επιφυλακή σε περίπτωση που επαναλάβουν την τακτική της εφόδου σε δωμάτια συμφοιτητών μας για να ετοιμάσουμε και τη δική μας απάντηση και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεσπιτωθεί κανείς!

Την Τρίτη 13/3 που έχει ορίσει η διοίκηση σαν μέρα συνάντησης με όσους σπουδαστές ξεσπιτώνει οργανώνουμε μαζική κινητοποίηση στις 10.30!

Δεν θα πάει κανείς μόνος του να διαπραγματευτεί για το αν θα φύγει ή θα μείνει από την Εστία! Η απάντησή μας είναι στο συλλογικό οργανωμένο αγώνα για να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν».

Συνεχίζονται οι διεκδικήσεις των φοιτητών για μετεγγραφή

Το γεγονός ότι η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών με αδέρφια που επίσης σπουδάζουν δεν καλύπτει πλήρως όλους τους φοιτητές που έχουν πραγματικά ανάγκη μετεγγραφής, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών που δεν πήραν τη μετεγγραφή τους. Η Επιτροπή σημειώνει ακόμα ότι εδώ και έξι μήνες αυτοί οι φοιτητές αγωνίζονται και διεκδικούν να μην πεταχτούν εκτός σπουδών και εισπράττουν ψεύτικα λόγια συμπάθειας, ενώ οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι μεταξύ υπουργείου και διοικήσεων των ιδρυμάτων. Προσθέτει δε πως το πρόβλημα - δεδομένης της ανεπαρκέστατης φοιτητικής μέριμνας - δεν αφορά μόνο τους φοιτητές με αδέρφια που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να συντηρούν δύο και τρία σπίτια, αλλά αφορά και λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε ένα επιπλέον σπίτι.

«Χιλιάδες φοιτητές αναγκαζόμαστε είτε να δώσουμε ξανά πανελλήνιες είτε να μην παρακολουθούμε τη σχολή μας, περιμένοντας μια ακόμη ρύθμιση, είτε έχουμε ήδη πάει στις πόλεις που έχουμε περάσει και τα βγάζουμε πέρα με χίλια ζόρια είτε, τελικά, αναγκαζόμαστε να διακόψουμε τελείως τις σπουδές μας», αναφέρει η Επιτροπή των φοιτητών και διεκδικεί επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής σε όλους τους φοιτητές «με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί». Ακόμα, ζητά «δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν οι φοιτητές, σπουδαστές όταν τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο».

Η Επιτροπή καλεί τους φοιτητές που δεν πήραν τη μετεγγραφή τους να μην παρατήσουν τα όνειρά τους, να είναι σε επαφή με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στους προέδρους των τμημάτων απαιτώντας να εγγραφούν στο τμήμα που δικαιούνται και καλούν τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν αυτόν τον δίκαιο αγώνα.

Εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά

Την Πέμπτη 15 Μάρτη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα Β 218 του ΤΕΙ Πειραιά, οι Οργανώσεις ΤΕΙ Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η συνέχεια της πάλης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ