ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μογκερίνι ξανά στον «τόπο του εγκλήματος»

Επίσκεψη στην Ουκρανία έχει προγραμματίσει στις 11 - 12 Μάρτη η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας τη ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, τον πρωθυπουργό, Βολοντομίρ Γκρόισμαν και τον υπουργό Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η επίσκεψη αυτή «έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τη συμφωνία ΕΕ - Ουκρανίας» και εμφανίζεται ως «μια ευκαιρία να ανανεώσει η ΕΕ τη διαρκή δέσμευσή της στον ουκρανικό λαό και τις φιλοδοξίες να οικοδομήσει με ισχυρή Ουκρανία». Αυτά τα ευχολόγια λέγονται, ενώ η ΕΕ είναι μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αυτές οι δυνάμεις που οδήγησαν στην πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, όταν παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, στήριξαν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις και αιματοκύλησαν τον ουκρανικό λαό.

Σκοπός της Μογκερίνι στη συνάντηση που θα έχει και με τους αξιωματούχους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, θα είναι η εξέταση της πορείας εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που έχει μείνει στα χαρτιά και δεν εφαρμόζεται πρώτα και κύρια από τη σύμμαχο της ΕΕ, την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία) συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί σχετικά. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές που ελέγχουν αυτές τις περιοχές, υπάρχουν κινήσεις συγκέντρωσης ακόμα περισσότερων στρατιωτών και όπλων στη λεγόμενη ζώνη επαφής και πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων μετά τις 10 του Μάρτη. Οπως ανέφερε δε ο διοικητής των πολιτοφυλακών, Εντουάρντ Μπασούριν, το τελευταίο διάστημα ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο και Αμερικανοί σύμβουλοι των υπηρεσιών ασφαλείας και των ειδικών δυνάμεων βρέθηκαν στην πόλη Αβντέγεφκα, πολύ κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων και ισχυρίζεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες για επιχειρήσεις δολιοφθοράς και ενέργειες σοβαρής παραβίασης της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που θα χρεωθούν στους πολιτοφύλακες. Η περίοδος αυτή φαίνεται να έχει επιλεγεί γιατί σηματοδοτεί την τετραετία από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία στις 18 Μάρτη 2014, μετά από το δημοψήφισμα με το σχετικό ερώτημα που έγινε δύο μέρες πριν.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σύνθετο παζάρι με επιδίωξη την ευρωατλαντική ένταξη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επιστρέφουν τα βαριά «σύννεφα» στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας καθώς η ολιγωρία των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να υλοποιήσουν βασικές πλευρές της συμφωνίας που έχουν υπογράψει κατά διαστήματα στις Βρυξέλλες με την ηγεσία των Σέρβων και τη μεσολάβηση της ΕΕ προκαλεί αγανάκτηση στη Σερβία.

Χτες, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, δίνοντας συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Sputnik» παρατήρησε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου την Τετάρτη να μην εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων «οδηγεί στο μηδέν» το διμερή διάλογο «ομαλοποίησης των σχέσεων». Φυσικά, πρόκειται για ένα παζάρι ανάμεσα σε αστικές τάξεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Σερβίας, που προσπαθεί να προωθήσει την ένταξη στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, κάτι που επιδιώκουν ΕΕ και ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με τη Ρωσία, η οποία επίσης έχει δικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Οπως τόνισε ο Ντάσιτς, «εφόσον το ουσιώδες μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των Αλβανών ανενδοίαστα και χωρίς κυρώσεις αρνούνται να εφαρμόσουν, τότε και το Βελιγράδι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός ισχύος ό,τι άλλο συμφωνήθηκε». Κατά την εκτίμηση του Σέρβου υπουργού, απώτερος στόχος της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών είναι να πετύχουν ουσιαστικά «απαλλαγή» από την υποχρέωση ίδρυσης της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου (που προβλέπεται από συμφωνία του 2013) επιδιώκοντας να μπουν και οι ΗΠΑ (πέρα από την ΕΕ) στο τραπέζι της μεσολάβησης στο διάλογο με το Βελιγράδι.

Η συμφωνία του 2013 για την ίδρυση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου ουδέποτε εφαρμόστηκε. Προβλέπει ότι το όργανο αυτό (που αντιμετωπίζεται από την Πρίστινα ως εργαλείο πιθανής, μελλοντικής διχοτόμησης του προτεκτοράτου) θα εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας, ενώ θα επιβλέπει και την τήρηση των ποσοστώσεων, με εθνικά κριτήρια, στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Χτες, μετέβη στο Βουκουρέστι ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, μολονότι «παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα». Μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις, τον κάλεσε να αναλάβει ρόλο προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος ενημερώνοντάς τον για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ. Σε άλλο σημείο ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η Ρουμανία δεν είναι μόνο μία από τις πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου αλλά και «η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής».

«Εάν αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί θα κερδίσουν τα πάντα και το ερώτημά μου είναι το εξής: Τι θα πάρουν οι Σέρβοι;», αναρωτήθηκε, ακούγοντας στη συνέχεια τον Ρουμάνο ομόλογό του να δηλώνει: «Εάν η λύση δεν είναι δίκαιη, και δεν υποστηρίζεται, τότε δεν θα είναι λύση!».

Αντιδράσεις Γερμανού υπουργού για το 2025...

Παράλληλα, επιφυλακτικός έως αρνητικός εμφανίστηκε χτες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, στο περιθώριο συνόδου ομολόγων του από χώρες της ΕΕ στις Βρυξέλλες σε σχέση με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2025. «Δεν θεωρώ καλή ιδέα να θέτουμε ημερομηνίες και να λέμε ότι μέχρι το 2025 πρέπει να έχουν γίνει όλα», δήλωσε ο ντε Μεζιέρ, προσθέτοντας ότι «οι χώρες θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν τους όρους και μετά θα μπορέσει να αποφασιστεί η ένταξή τους (...) Το να θέτουμε ημερομηνίες είναι η λάθος σειρά».

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Επαναπροσέγγιση» σε διάφορα επίπεδα

Στη Βιέννη βρέθηκε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
ΒΙΕΝΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η εκτόνωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας συνεχίζεται και μάλιστα σε διάφορα επίπεδα, σημείωσε η Αυστριακή ΥΠΕΞ, Κάριν Κνάισλ, κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Βιέννη. Μάλιστα, η Αγκυρα κάνει ένα ακόμη συγκεκριμένο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αποσύροντας εν μέρει το τουρκικό βέτο που απέκλειε συνεργασία της Αυστρίας (δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του «Συνεταιρισμού για την ειρήνη». Ο αποκλεισμός της Αυστρίας από την Τουρκία έληξε στον πολιτικό τομέα, δηλαδή ο εκπρόσωπος της Αυστρίας μπορεί να διαπιστευθεί και πάλι στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως ανακοινώθηκε.

Από τη χτεσινή συνάντηση έγινε φανερό πως το παζάρι για τους όρους συνεργασίας των ομίλων των δύο χωρών βρίσκεται σε φάση «επαναπροσέγγισης» και επιστροφής σε «συναινετικά μονοπάτια», με τον Τσαβούσογλου να δηλώνει πως «παίρνουμε τα προβλήματα από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων)». Η Κνάισλ εμφανίστηκε ικανοποιημένη που «η διπλωματική επίσκεψη» θα επεκταθεί και σε άλλα υπουργεία, καθώς θα ακολουθήσει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να περιμένει κανείς τέτοια βήματα (προσέγγισης) μόνο από την Τουρκία» και με αυτή την έννοια συμφωνήθηκαν «διμερή μέτρα». Και οι δύο υπουργοί απέφυγαν να απαντήσουν συγκεκριμένα τι είδους μέτρα συνεργασίας συζητήθηκαν, όμως η Αυστριακή ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται υποχώρηση της Βιέννης στην απαίτησή της για διακοπή των διαπραγματεύσεων περί ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ: «Σκόπιμα αγνοήσαμε αυτό το ζήτημα και επικεντρωθήκαμε στις διμερείς σχέσεις». Πάντως, ο Τσαβούσογλου επισήμανε πως η Τουρκία - ενόψει και της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 - «θέλει να αντιμετωπιστεί όπως και κάθε άλλη χώρα». «Αν πληρούμε τα κριτήρια, θα πρέπει να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο στη διαπραγμάτευση, διαφορετικά, όχι», σημείωσε.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργία στον κλάδο Υδρευσης

Σε μήνυμά της προς το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Δημοσίου Ν. Αφρικής (NEHAWU - μέλος της ΠΣΟ) ενημερώνει για την επιτυχημένη πρώτη μέρα της απεργίας στον κλάδο Υδρευσης. Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 53 σημεία της χώρας, ενώ η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η απεργία θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή.

Απαιτούν την υπογραφή νέων όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους του κλάδου, την καταβολή οφειλομένων από το 2017, τη διακοπή της ανάθεσης έργων σε εργολάβους, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και άλλα.

Η NEHAWU ταυτόχρονα ευχαριστεί το ΠΑΜΕ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, που έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Εκδήλωση για την 59η επέτειο της Νίκης της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 59ης επετείου της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή 11 Μάρτη και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη.

Θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ