ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεργασίες, γκρίνιες και «μηνύματα»

Με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, έπειτα από πρόσκληση του πρώτου με πρόσχημα τη συζήτηση επί της πρότασης απ' το 2016 του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, συνεχίστηκαν χτες οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Η συνάντηση έληξε χωρίς δηλώσεις, ενώ και ο σύντομος διάλογος μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξή της αφορούσε στο ποδόσφαιρο και τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτόν το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το ζήτημα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, για να συζητηθεί. Επίσης εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Επιπλέον ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες, στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών, και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Στ. Θεοδωράκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύει ότι πρέπει «να ενώσουμε τους Ελληνες, να λύσουμε όλα τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα καθημερινά ζητήματα που μας ταλαιπωρούν».

Η συνάντηση τροφοδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, και αναταράξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να καταγγέλλει απ' την Παρασκευή τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακά παιχνίδια και τον Στ. Θεοδωράκη εμμέσως πλην σαφώς για συμμετοχή σε αυτά.

Ανταπαντώντας σε ανάρτησή του, ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Και θα συναντήσω τον Τσίπρα και δεν θα μπω στην κυβέρνηση» και ότι «εκτός από τα προσωπικά ή τα κομματικά παιγνίδια υπάρχει και η πατρίδα. Και οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν».

Χτες το θέμα απασχόλησε και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, που συνεδρίασε για τα οργανωτικά του συνεδρίου και της εκλογής οργάνων που ξεκινάει την Παρασκευή, όπου οι Φώφη Γεννηματά, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Καμίνης και Θ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασαν στον Στ. Θεοδωράκη τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να μη γινόταν η συνάντηση σε αυτήν τη συγκυρία, γιατί δίνονται «λάθος μηνύματα».

Στη φυλακή τέσσερις νεοναζιστές

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι 4 από τους 7 νεοναζιστές που κατηγορούνται για κακουργήματα, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια το περασμένο Σάββατο. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης την Παρασκευή μετά την απολογία τους σε ανακριτή και εισαγγελέα και οι 4 (ανάμεσά τους και ένας ανήλικος) που κατηγορούνται για πλημμελήματα που αφορούν παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι: Νεοναζιστικές δολοφονικές οργανώσεις που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Σχέσεις των συλληφθέντων της «Combat 18 Hellas» με τη Χρυσή Αυγή. Σχέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις. Δολοφονικές επιθέσεις σε διάφορους χώρους. Στελέχη των νεοναζιστικών οργανώσεων ενταγμένα σε πολιτικούς σχηματισμούς στο χώρο της ακροδεξιάς. Ενας από τους συλληφθέντες είναι δραστήριο στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην οργάνωση του Πειραιά. Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα με αφορμή τη σύλληψη 11 φασιστοειδών, μελών των νεοναζιστικών μορφωμάτων («Combat 18 Hellas» και «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» - ΑΜΕ) που διώκονται για επιθέσεις σε διάφορους χώρους, ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, ετοίμαζαν χτύπημα με βόμβα ANFO, αφού βρέθηκαν συνολικά 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας σε 12 σπίτια σε Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα: Μετά από αιτήματα συνδρομής στο εξωτερικό από τις Αρχές, διαπιστώθηκε ότι τη διαχείριση των τεσσάρων προφίλ στο «Facebook» και των δύο blogs που διατηρούσαν οι «C18/ΑΜΕ» είχε ο υπάλληλος ενός βενζινάδικου στα Ιωάννινα (κατηγορούμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης, με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας»). Από τις άρσεις απορρήτου προκύπτει ότι επέλεγε και υποδείκνυε στους συνεργούς του τους στόχους των επιθέσεων και στη συνέχεια δημοσίευε στο Διαδίκτυο τα βίντεο από τις «δράσεις», καθώς και τα κείμενα ανάληψης ευθύνης. Στη σφαίρα επιρροής του επικεφαλής των «Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών» βρισκόταν και ο δικηγόρος Πειραιά, που συνελήφθη ως ενεργό μέλος της οργάνωσης. Εχουν καταγραφεί απευθείας συνομιλίες μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου, ενώ στα μέσα Γενάρη, αμέσως μετά τη σύλληψη μελών της ακροδεξιάς ομάδας «Απέλλα» για την εμπρηστική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά (Αύγουστος 2017), προέτρεψε τους συγκατηγορούμενούς του να «αδειάσουν τα σπίτια τους απ' οτιδήποτε μπορεί να έχουν». Ο επικεφαλής των «ΑΜΕ» μεσολαβούσε προκειμένου ο δικηγόρος να δίνει το «παρών» σε τηλεοπτικές εκπομπές και εκδηλώσεις της πολιτικής οργάνωσης «Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών» του φασίστα Κ. Πλεύρη. Ο κατηγορούμενος δικηγόρος, εξάλλου, μετέχει στη διοικητική δομή του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό σε πρόσφατη εκδήλωση για τα Ιμια στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 3 Γενάρη, η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε την επικοινωνία ενός 35χρονου από το Χαϊδάρι που συνελήφθη για συμμετοχή στους «Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές / C18» με άγνωστο συνομιλητή του. Το περιεχόμενο της κουβέντας τους επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και διατηρούν ιδεολογικούς και όχι μόνο δεσμούς με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, σύμφωνα με το «Documento», ο υπάλληλος του ΥΠΕΞ, ο οποίος επιχείρησε να ανέβει στα Ιμια δύο μέρες πριν από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, ήταν σε επαφή με τη συγκεκριμένη ομάδα. Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν φιλικές σχέσεις με τη ΝΔ, ενώ κάποιοι από αυτούς υπήρξαν και στελέχη της.

Παραπέμπονται στην Ολομέλεια

Με πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά παραπέμπει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής τους χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρη, Π. Ηλιόπουλο και τον αρχηγό τους, Ν. Μιχαλολιάκο. Η Επιτροπή συγκλήθηκε μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, με αφορμή τους χαρακτηρισμούς τους σε βάρος μουσουλμάνων βουλευτών της Θράκης.

Θυμίζουμε ότι οι τρεις χρυσαυγίτες μέσα σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα κατηγόρησαν τους μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης ως «πράκτορες» της Τουρκίας και άλλα παρόμοια, ενώ ο αρχηγός της φασιστικής οργάνωσης αξίωσε να υπογράψουν δήλωση ότι «δεν είναι μητέρα τους η Τουρκία».

Η Επιτροπή Δεοντολογίας κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να κάνει δεκτή την πρόταση του προέδρου της Βουλής, για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά των τριών, ενώ τα μέτρα που θα ληφθούν, θα αποφασιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης, διαδικασία που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη 14 Μάρτη.

Καταδικάστηκε ο χρυσαυγίτης Γερμενής

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον υπόδικο χρυσαυγίτη βουλευτή Γ. Γερμενή, που κρίθηκε ένοχος για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης. Η υπόθεση αφορούσε την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Αθηνών, Γ. Καμίνη, στις 2 Μάη του 2013, μετά την απαγόρευση του ρατσιστικού «συσσιτίου μόνο για Ελληνες» της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι, τότε, οι χρυσαυγίτες, με επικεφαλής τον Γ. Γερμενή, προσπάθησαν να εισβάλουν στην υπηρεσία του δήμου στον σταθμό Λαρίσης και να επιτεθούν στον δήμαρχο. Μάλιστα, ο Γερμενής, που έχει καταγραφεί σε βίντεο να οπλοφορεί, προσπαθώντας να χτυπήσει τον Γ. Καμίνη γρονθοκόπησε ένα 12χρονο κορίτσι, που είχε έρθει, όπως και άλλα παιδιά, για να πάρει πασχαλινά δώρα, ενώ τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με κράνη και ρόπαλα βρισκόταν έξω και ήταν έτοιμο να μπει αλλά εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο υπόδικος χρυσαυγίτης, που κατηγορείται για συμμετοχή στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της ΧΑ, δεν ήταν παρών στο δικαστήριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Αθηνών, που κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, είχε καταθέσει σχετικά: «Υπάρχει οργανωμένη δομή που είναι σε θέση να οργανώνει και να εκτελεί επιθέσεις απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να εισέλθουν στον Κόμβο (σ.σ. υπηρεσία του δήμου)».

Πέθανε ο Χρήστος Πασαλάρης

«Εφυγε» πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης.

Για την απώλειά του, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συγκέντρωση στην πρεσβεία της Λετονίας

Την Πέμπτη 15 Μάρτη, στις 11 π.μ., η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λετονική πρεσβεία (Βασιλέως Κωνσταντίνου 38, απέναντι από το άγαλμα Τρούμαν), στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Αντιφασιστών), για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις χώρες κατά της σύναξης νεοφασιστικών οργανώσεων στη Ρίγα της Λετονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ