ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Απειλές για άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας

Ενοπλοι του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζει η Τουρκία, έξω από το Αφρίν

Copyright 2018 The Associated

Ενοπλοι του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζει η Τουρκία, έξω από το Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Αγριεύει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας με φόντο τα πεδία συγκρούσεων στη Συρία. Χτες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού Στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, έκανε σοβαρές καταγγελίες για προβοκάτσια με χημικά όπλα που ετοιμάζουν αντικαθεστωτικοί στην Ανατολική Γκούτα της Συρίας, οι οποίοι στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Οπως είπε, ήδη σε μερικές περιοχές της Ανατολικής Γκούτα έχουν μεταφερθεί από άλλες περιοχές «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» που θα προσποιηθούν τα θύματα της χημικής επίθεσης, την οποία σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» (η οποία δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών) και τηλεοπτικά συνεργεία με δορυφορικά συστήματα μετάδοσης. Επισήμανε ότι μετά την προβοκάτσια, οι ΗΠΑ θα κατηγορήσουν τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα για χρήση χημικών όπλων, ώστε να βομβαρδίσουν στη συνέχεια Σύρους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Δαμασκό!

Ο Ρώσος στρατηγός ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα απαντήσει ο ρωσικός στρατός, τονίζοντας παράλληλα ότι συνεχίζονται «οι δραστηριότητες για την περαιτέρω εξομάλυνση της κατάστασης γύρω από τη Δαμασκό».

Ο Β. Γκερασίμοφ απάντησε στις προχτεσινές απειλές της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να δράσουν εάν πρέπει» και εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν καταφέρει να σταματήσει τη δράση του συριακού στρατού στην Α. Γκούτα, που έχει τη στήριξη της Ρωσίας.

Τουρκική πολιορκία στο Αφρίν

Το ίδιο διάστημα ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την πολιορκία στο Αφρίν στη βόρεια Συρία, αυξάνοντας τα κύματα εκτοπισμένων αμάχων και την αγωνία των κατοίκων της πόλης για την κλιμάκωση της τουρκικής επίθεσης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε χτες ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για κοινή «στάθμευση τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων» στον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ της Συρίας, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την αμερικανική πλευρά.

Αργότερα, πάντως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αποδοκίμασε τη δράση των τουρκικών στρατευμάτων στο Αφρίν λέγοντας ότι «οι θεμιτές» ανησυχίες της Τουρκίας αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων της δεν δικαιολογούν επ' ουδενί την εκεί επιχείρηση.

Αρση αεροπορικού εμπάργκο στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Παράλληλα χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, συμφώνησε να άρει το αεροπορικό εμπάργκο που επέβαλε το περασμένο φθινόπωρο στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, με διάταγμα στο οποίο αναφέρεται πως οι διεθνείς πτήσεις μπορούν να επαναληφθούν μέσα σε μία βδομάδα.

Οι κουρδικές αρχές συμφώνησαν τα αεροδρόμια της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια να τεθούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και να αναφέρονται στο υπουργείο Εσωτερικών της Βαγδάτης, αναφέρεται στο διάταγμα.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
Νέες επικρίσεις για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο σημείο κατάρρευσης, υποστήριξε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Μόσχα όπου βρέθηκε, αναδεικνύοντας πόσο περιπλέκονται οι σχέσεις μεταξύ παλιών «εταίρων» στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ, διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν το Φλεβάρη για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: Δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των δυσκολιών στις σχέσεις Αγκυρας - Δύσης γενικά είναι και οι επικρίσεις για την «ανοχή» που σύμφωνα με την Τουρκία επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι σε κουρδικές οργανώσεις. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε διπλωματικό σημείωμα διαμαρτυρίας προς τη γερμανική κυβέρνηση, εκφράζοντας «ανησυχία» για μια «αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των επιθέσεων ενάντια σε τουρκικά τεμένη στη Γερμανία». Με αφορμή τη στοχοποίηση τζαμιών και άλλων μουσουλμανικών κτιρίων σε γερμανικές πόλεις, όπως η Κολωνία, το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλά για αύξηση της ισλαμοφοβίας και βρίσκει αφορμή να επαναφέρει κατηγορίες για ανοχή του ΡΚΚ από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Χαρακτηρίζοντας σταθερά το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση», επιμένει ότι πυρήνες του δρουν ανενόχλητοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αναμοχλεύει προσδοκίες για καλύτερη «αντιτρομοκρατική» συνεργασία, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, όπου η αναβάθμιση διαφόρων τμημάτων Κούρδων αφορά την προώθηση πολλών επιχειρηματικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μέσα σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα εγκρίθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων επιτρέπει τη συμμετοχή κομματικών συνασπισμών στις εκλογές. Η αντιπολίτευση επικρίνει έντονα το νόμο, σημειώνοντας ότι μια σειρά διατάξεις του ανοίγουν το δρόμο σε εκτεταμένη νοθεία. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι θα γίνονται δεκτές κάλπες χωρίς τη σφραγίδα της τοπικής εκλογικής επιτροπής, θα επιτρέπεται σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να μπαίνουν στα εκλογικά τμήματα κ.λπ.

Πάντως, μετά από την έγκρισή του θα προχωρήσει και επίσημα η εκλογική συνεργασία μεταξύ του ΑΚΡ και του εθνικιστικού ΜΗΡ.

Σύσφιξη συνεργασίας Τουρκίας - Κατάρ

Στην Ντόχα βρέθηκαν ο υπουργός Αμυνας και ο επιτελάρχης της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί και Χουλούσι Ακάρ αντίστοιχα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης και Συνδιάσκεψης Θαλάσσιας Ασφάλειας DIMDEX 2018. Στην Εκθεση συμμετείχαν πάνω από 30 στρατιωτικές τουρκικές εταιρείες, ενώ υπογράφηκαν διάφορα συμβόλαια, που σηματοδοτούν περαιτέρω σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας Κατάρ - Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, η τουρκική εταιρεία «Aselsan» και η καταριανή «Barzan Holding» (που δραστηριοποιείται στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας) υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για «μεταφορά τεχνογνωσίας» και σε συστήματα αναγνώρισης και επιτήρησης.

Οι συμφωνίες αυτές έρχονται να προστεθούν στη στρατιωτική συνεργασία που σηματοδοτεί και η αναβάθμιση σε βάση των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Κατάρ, ενώ ενισχύουν τη συνολικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ταξίδι της AfD στη Συρία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο συμπέρασμα ότι η Συρία συνολικά είναι «πιο ασφαλής χώρα από το Αφγανιστάν», επομένως «είναι παράλογο» η Γερμανία να απελαύνει ανθρώπους στο Αφγανιστάν αλλά όχι στη Συρία, κατέληξε η αντιπροσωπεία του αντιδραστικού - ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), μετά από πολυήμερο ταξίδι της την περασμένη βδομάδα σε πόλεις της Συρίας, που ελέγχονται από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Πάντως, η συγκεκριμένη επίσκεψη φαίνεται να συνδέεται με πιο σύνθετες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διεργασίες. Οπως ανακοίνωσε η ίδια η αντιπροσωπεία της AfD, συναντήθηκε στη Δαμασκό, μεταξύ άλλων, με τον Μεγάλο Μουφτή, Αχμεντ Χασούν, με τον αναπληρωτή πατριάρχη της Συριακής - Ορθόδοξης Εκκλησίας και με τον υπουργό Εθνικής Συμφιλίωσης της κυβέρνησης Ασαντ, Αλί Χαϊντάρ. Ως θέματα των συζητήσεων αναφέρονται ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους καθώς και η συμφιλίωση με τους πρώην αντάρτες.

Σε ερώτηση «αν είναι σωστό να αναβαθμίζεται το καθεστώς Ασαντ» με μια τέτοια επίσκεψη της AfD, ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Μπερντ Μπάουμαν, αποκάλεσε τις επαφές στη Συρία «ρεαλιστική πολιτική».

Η εφημερίδα «Welt» επικαλείται «πληροφορίες από κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας» και «από την AfD», σύμφωνα με τις οποίες «το ταξίδι προς τη Δαμασκό ξεκίνησε προφανώς με ρωσική βοήθεια» και κανονίστηκε «στην πρόσφατη επίσκεψη πολιτικών της AfD στην Κριμαία στις αρχές Φλεβάρη».

Στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίζονται να διατηρούν αποστάσεις από την περιοδεία στη Συρία. «Ανακοινώθηκε ένα ιδιωτικό ταξίδι, στην πραγματικότητα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες για την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στο «Spiegel» το μέλος του προεδρείου της AfD, Στέφεν Κένιγκερ, και χαρακτήρισε το ταξίδι «πολιτικά άστοχο». Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γκέοργκ Πατσντέρσκι, δήλωσε: «Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να αποφεύγονται οι εσπευσμένες κινήσεις, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνεις εργαλείο».

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε έντονα το ταξίδι της AfD στη Συρία, σημειώνοντας πως «καθημερινά το συριακό καθεστώς Ασαντ δείχνει πόσο απάνθρωπο είναι» και όποιος «φλερτάρει με αυτό, αυτοαποκλείεται».

Επίσης, το «Spiegel» αναφέρει ότι το ίδιο διάστημα ο βουλευτής της AfD, Ούλριχ Εμε, βρέθηκε στο Ιράκ, περνώντας τα βόρεια σύνορα μέσω Τουρκίας.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής του πρωθυπουργού στη Γάζα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Απόπειρα δολοφονίας του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ράμι Χαμντάλα πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε για να παραστεί στα εγκαίνια σταθμού ύδρευσης. Η επίθεση εκδηλώθηκε με την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού που πυροδοτήθηκε τη στιγμή διέλευσης της πομπής, προκαλώντας υλικές ζημιές σε τρία αυτοκίνητα και σχετικά ελαφρείς τραυματισμούς.

Ο Χαμντάλα βγήκε αλώβητος από την επίθεση, που καταδικάστηκε άμεσα από την ισλαμική «Χαμάς», η οποία διατηρεί ακόμα την ευθύνη ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, ως «έγκλημα που επιχείρησε να πληγούν οι προσπάθειες επίτευξης ενότητας και συμφιλίωσης» στα παλαιστινιακά εδάφη. Καταδικάστηκε επίσης έντονα από τη «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς.

Μέχρι χτες το βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Σύνοδος στο Λευκό Οίκο για τη Γάζα

Την επίθεση αποδοκίμασε στην Ουάσιγκτον ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση Συνόδου, αργότερα χτες το βράδυ, στο Λευκό Οίκο, για τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Στη Σύνοδο επρόκειτο να συμμετέχουν, εκτός από τον Γκρίνμπλατ, ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αξιωματούχοι από 19 χώρες, αλλά ούτε ένας Παλαιστίνιος! Δεν συμμετείχε επίσης ούτε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Σε αυτήν τη Σύνοδο, ο Κούσνερ υποτίθεται ότι θα παρουσίαζε την πρότασή του για την «επίλυση» της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία εδώ και 11 χρόνια υποφέρει από το φονικό ισραηλινό εμπάργκο. Η πρόταση Κούσνερ, που δεν έγινε άμεσα γνωστή, σχολιάστηκε από τον Τζ. Γκρίνμπλατ ως «απαραίτητο βήμα για την ειρήνη», «ζωτική για ανθρωπιστικούς λόγους», «σημαντική για την ασφάλεια της Αιγύπτου και του Ισραήλ» και «απαραίτητο βήμα για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Συμπαράσταση στην Αχέντ Ταμίμι

Η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας εκφράζει την αλληλεγγύη των μελών στην έφηβη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι που βρίσκεται στις φυλακές του Ισραήλ, του κράτους - δολοφόνου του Παλαιστινιακού λαού, και απαιτεί την απελευθέρωσή της, όπως και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ