ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Πατριδογνωμόνιο
Ο Πρέσβης και η παρτίδα

Η πιο χρήσιμη λογική, αυτή του κοινού νου, είναι για το σύστημα και τους χειραγωγούς των μαζών η επικράτηση και η εμπέδωση των εξωφρενικών γεγονότων ως: α. συνηθισμένων, β. μέσα στη φύση μας, γ. αναπόφευκτων, δ. ξενοκίνητων, ε. υποχρεωτικά πολωτικών κ.λπ. κ.λπ.

Η παμπόνηρη και ύπουλη διαδικασία προετοιμασίας της κοινής γνώμης να αποδεχτεί ως αποτελέσματα τα όποια σχέδια των μεγάλων (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ, ΟΑΣΑ, ΠΟΕ και πάει λέγοντας), έτσι ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις, αυτές τις μέρες, έχει μετατρέψει την Ελλάδα στο σύγχρονο πείραμα διαγκωνισμού ηλιθίων που συμφέρουν. Δεν είναι δε τυχαίο ότι η μεθοδολογία βγήκε κυριολεκτικά, με ψευδοουκρανικές αποφύσεις στο Μεϊντάνι, από τότε που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα ο βαθύς γνώστης της, ο Αμερικανός πρέσβης και γνωστός πρωταγωνιστής του Μεϊντάν. Αλλωστε, το έδαφος ήταν καλλιεργημένο, εύφορο και πιο τουριστικό για τη Δύση, μετά τον άθλιο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται στα Βαλκάνια πλέον τόσο όσο στη Μεσόγειο γενικώς, με νοτιοανατολική κατεύθυνση, κάτι σαν η τρύπα του όζοντος των ΑΟΖ.

Με τούτα και μ' εκείνα και κάτι δηλώσεις - σήματα που αποκωδικοποιούνται εύκολα από τα ντόπια συμφέροντα, ο κ. Πρέσβης δε θα χρειαστεί να κάνει και πολλά για να ξεφυτρώσει μια δικιά του Λέγκα του Βορρά. Πάω στοίχημα ότι στο λογότυπό της μόλις βρεθεί και το πολιτικό πουλαράκι, που να καβαλικεύεται αλλά να έχει στειρωθεί εγκαίρως, θα έχουμε σίγουρα τετραχρωμία, άσπρο, μαύρο, γαλανό και μια σταγόνα κόκκινο, που να φέρνει στο ιώδες.

Επίσης πάω στοίχημα, ειδικά μετά τις δηλώσεις του ΝΑΤΟικού Στόλτενμπεργκ, του ένστολου Πόντιου Πιλάτου, του τύπου βρείτε τα μεταξύ σας με προαπαιτούμενο τη χρησιμότητα της Τουρκίας μας, ότι μόλις προκύψει θερμότερο επεισόδιο και βαρύτερη κουμπούρα θα εμφανιστεί και η στρατιωτική - γεωπολιτική αξιολόγηση: Αλλο Κριμαία, άλλο βραχονησίδα για κατσίκες. Αλλο κανάλια και άλλο δίαυλοι επικοινωνίας, πετρελαίου, ροής χρήματος κ.λπ.

Στα Βαλκάνια οι Αμερικανοί, πότε ως ΝΑΤΟ, πότε μόνοι τους, είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να συμπτύξουν μια συμμαχία προθύμων περί το Κόσσοβο μιας μικρομέγαλης Αλβανίας. Η διεθνής συμφωνία για τα Δαρδανέλια, εκατονταετούς διαρκείας, έληξε, αλλά δεν ασχολείται κανείς μαζί της. Η Μεγάλη Βρετανία βγαίνει απ' την Ευρώπη, αλλά με κοινοπολιτειακό λίφτινγκ, ανταγωνίζεται επαξίως την κρίση της Αμερικής αλλά σε πιο εξωτικά μέρη, κατά Ασία μεριά, και κρατάει και την κυπριακή της προίκα με τις βάσεις. Οι Κούρδοι ελέγχονται με δύο και τρία και τέσσερα κρατίδια - παιδιά. Κι επειδή το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έχει φύλλο στην τράπουλα, αλλά ούτε φίλο στη λυκοσυμμαχία του καπιταλιστικού καζίνο, ο κύριος Πρέσβης φροντίζει όλοι, στο ...εδώ παπάς εκεί παπάς, παιχνίδι της λέσχης, να βλέπουν παντού έναν Στάλιν, είτε σαν άσσο μπαστούνι, είτε σαν Τζόκερ, απέναντι στους αγαθούς, μη επανδρωμένους μπάτμαν, που έχουν γεμίσει τα αεροδρόμια της χώρας ως νέοι βυζαντινοί αετοί.

Γιατί δεν μπορεί κοτζάμ πρέσβης να μην έχει μεταφραστή να του εξηγεί πως το αμερικανικό απλοϊκό βόρειοι - νότιοι στην Ελλάδα, ακόμα και στο γήπεδο γίνεται από Ελληνες, ελεύθερους και ανεξάρτητους, που βρίζουν οι μισοί τους άλλους μισούς, Τούρκους, και οι άλλοι μισοί τους προηγούμενους μισούς, Βούλγαρους...

Είναι προφανές ότι τον έστειλαν εδώ για να ξεκουραστεί, αφού ό,τι χαρτί και να τραβήξει, η ελληνική πολιτική τράπουλα θα του βγάλει το καλύτερο, είτε κόκκινο, είτε μαύρο, είτε και τα δυο, σε μια καμένη παρτίδα. Εδώ ο κύριος Πρέσβης δεν έχει ανάγκη από πρόσημα. Ούτε πρόσχημα χρειάζεται. Εισπράττει ευχαριστίες εκ των προτέρων!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σπρώχνοντας διευθετήσεις για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Γ. Μίτσελ, με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χ. Τάτσι, πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ

Copyright 2018 The Associated

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Γ. Μίτσελ, με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χ. Τάτσι, πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ
Πιέσεις με «όχημα» και κίνητρο την επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η εκεί σημαντική ρωσική επιρροή, υποσχέσεις για «βοήθεια» και «επενδύσεις», καθώς και η προώθηση των ενεργειακών και άλλων σχεδιασμών των αμερικανικών μονοπωλίων έναντι ανταγωνιστικών από Ρωσία, Κίνα και άλλες δυνάμεις, ήταν το βασικό αποτύπωμα της περιοδείας του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Ααρον Γουές Μίτσελ, σε Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ και Σερβία από τις αρχές έως τα μέσα της βδομάδας, πριν επισκεφτεί την περασμένη Πέμπτη την Αθήνα και την επομένη την Κύπρο.

Η περιοδεία του Αμερικανού υφυπουργού, που πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο ευρύτερων ανακατατάξεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε μέρος του κρατικού μηχανισμού μετά την αποπομπή και αντικατάσταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, αφού είναι δεδομένη η «στοχοπροσήλωση» της αμερικανικής κυβέρνησης και των συμφερόντων που αυτή εκπροσωπεί στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και συνολικά στην περιοχή.

Κλείνουν εκκρεμότητες με το βλέμμα στη Ρωσία

Δεν ήταν συνεπώς τυχαίο το γεγονός πως ο Μίτσελ, με το που πάτησε τη Δευτέρα το πόδι του στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία για τον... «καταστροφικό ρόλο» που διαδραματίζει «στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων, υπονομεύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Σε ό,τι αφορά τη «διευθέτηση» των ανοιχτών ζητημάτων με τη Σερβία, ώστε να «τρέξει» ο σχεδιασμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την περιοχή, ο Μίτσελ έδωσε «περαιτέρω οδηγίες» στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, προκειμένου να τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει με τους Σέρβους κατά το παρελθόν στις Βρυξέλλες (π.χ. για το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου πρώην μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ, Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου κ.ά.). Το αντάλλαγμα; Να «βοηθήσουν» οι ΗΠΑ στην προώθηση του σχεδίου των Κοσσοβάρων Αλβανών για τη μετεξέλιξη της «Δύναμης Προστασίας Κοσσόβου» περίπου 4.000 ενόπλων σε «τακτικό» επαγγελματικό στρατό, μολονότι αυτό απαγορεύεται σαφώς από άλλες συμφωνίες (π.χ. απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας κ.ά.). Στο ζήτημα αυτό εναντιώνεται υποκριτικά η κυβέρνηση του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που αναγνωρίζει ως «μοναδική δύναμη προστασίας» του Κοσσυφοπεδίου τη ΝΑΤΟική δύναμη (KFOR)... «διυλίζοντας» στην πραγματικότητα τον «κώνωπα» και «καταπίνοντας την κάμηλον».

Σαν να μην έφτανε το («δυσκολοχώνευτο» για το Βελιγράδι) σχέδιο δημιουργίας στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, ο Μίτσελ έφτασε την Τετάρτη στη Σερβία, ασκώντας στον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τις αναμενόμενες πιέσεις για «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων με την Πρίστινα, προκειμένου αμφότερες οι πλευρές να «εξασφαλιστούν» εντασσόμενες στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, κατέστησε με διάφορους τρόπους σαφές πως είναι έτοιμος να βάλει πολύ νερό στο «πικρό κρασί» μίας ντε φάκτο αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, διεκδικώντας από τις ΗΠΑ ανταλλάγματα για λογαριασμό της σερβικής αστικής τάξης και προσπαθώντας να παραπλανηθεί ο σερβικός λαός. Αρκετές φορές, μάλιστα, εξέφρασε στον Αμερικανό αξιωματούχο «ευγνωμοσύνη» γιατί τον άκουσε «προσεκτικά», δείχνοντας «κατανόηση» για τις σερβικές θέσεις. Ο Μίτσελ, πάντως, δεν παρέλειψε να εμφανιστεί «συγκαταβατικός» σε άλλα ζητήματα, επισημαίνοντας ότι με τον Σέρβο ηγέτη δεν συζήτησε μόνο για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για «την ασφάλεια στην περιοχή» και την «αφοσίωση των ΗΠΑ να αναπτύξουν μία εταιρική σχέση» με «μία χώρα - κλειδί», τη Σερβία...

Αναζητώντας φόρμουλα «λύσης» για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο Μίτσελ μετέβη στα Σκόπια, καλώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να κλείσει τα θέματα που έχει ανοικτά με την Αθήνα, με επίκεντρο το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας, ώστε να επισπευστεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ πιθανώς έως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη. «Η μόνη διαρκής λύση είναι η κοινή λύση» τόνισε, αξιολογώντας αφενός τα «τρομερά βήματα» της κυβέρνησης Ζάεφ στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, διακρίνοντας αφετέρου μία «καταπληκτική ευκαιρία, τη μεγαλύτερη που είχε υπάρξει ποτέ» για την εξεύρεση λύσης. Δεν παρέλειψε, ούτε εκεί, να εκφράσει το «ενεργό ενδιαφέρον» των ΗΠΑ «στρατηγικά και πολιτικά» στο πλαίσιο «προοπτικών» ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια να περιχαρακώσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα που εκπροσωπεί σε βάρος ανταγωνιστών.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υφυπουργός ΥΠΕΞ βρέθηκε στην Αθήνα με στόχο «την εμβάθυνση των αμερικανικών και ελληνικών "στρατηγικών δεσμών" και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της άμυνας, της Ενέργειας, του εμπορίου και των επενδύσεων».

Συνάντησε τον ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, ενώ είχε συζητήσεις με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, με τον οποίο έγινε, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, «ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», ενώ συζητήθηκε «εν εκτάσει» το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στην Τουρκία, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.


Δ. ΟΡΦ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον νότιο ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - μη εγγεγραμμένος σε πολιτική ομάδα - Σωτήρης Ζαριανόπουλος καλεί σε εκδήλωση - ημερίδα που θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Μάρτη στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Αστήρ Εγνατία» στην αίθουσα «Αβδηρα», με θέμα: «Ο νότιος ενεργειακός διάδρομος της ΕΕ, η σημασία της Αλεξανδρούπολης».

Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του θέματος «Παγκόσμιοι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, παρέμβαση του Σάββα Δευτεραίου με θέμα: «Θράκη και Αλεξανδρούπολη στο κέντρο των σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από φορείς της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ