ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κατάληψη του Αφρίν από Τούρκους και τζιχαντιστές μισθοφόρους

Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί με διεύρυνση των επιχειρήσεων προς τη Βορειοανατολική Συρία και το Βόρειο Ιράκ

Τζιχαντιστές μισθοφόροι, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, λίγο πριν καταστρέψουν κουρδικό μνημείο στο Αφρίν

(c)2018 DepoPhotos

Τζιχαντιστές μισθοφόροι, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, λίγο πριν καταστρέψουν κουρδικό μνημείο στο Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επικίνδυνες εξελίξεις δρομολογεί σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ η επιλογή του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν να ανακοινώσει χτες το απόγευμα διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά Κούρδων μαχητών στην ευρύτερη περιοχή, μετά την κατάληψη του κουρδικού θύλακα Αφρίν προχτές το πρωί.

«Τώρα θα συνεχίσουμε αυτήν την επιχείρηση έως την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του διαδρόμου, που περιλαμβάνει το Μάνμπιτζ , το Αΐν αλ Αράμπ (σ.σ. η αραβική ονομασία του Κομπανί), το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Εΐν και το Καμισλί», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος στην Αγκυρα, καλώντας τις ιρακινές αρχές να πάρουν μέτρα κατά «Κούρδων τρομοκρατών». Απείλησε δε, σε αντίθετη περίπτωση, και εκεί με εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, λέγοντας: «Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK».

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και οι «αντικαθεστωτικοί» μισθοφόροι, που τα στηρίζουν, μπήκαν στο Αφρίν το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή πρωί, από τρεις διόδους, δίχως να πέσει ούτε τουφεκιά. Στη συνέχεια επιδόθηκαν σε λεηλασίες περιουσιών αμάχων και στην καταστροφή κουρδικών σημαιών, ενός ανδριάντα Κούρδου μυθικού ήρωα στην κεντρική πλατεία της πόλης και σε κέντρα διοίκησης. Η είσοδος του τουρκικού στρατού και μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (οι περισσότεροι «πρώην» τζιχαντιστές από «Αλ Κάιντα» και «Ισλαμικό Κράτος») φαίνεται πως κατέστη εφικτή έπειτα από την οπισθοχώρηση αρκετών χιλιάδων ενόπλων των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG, ενώ προηγουμένως είχαν απομακρυνθεί χιλιάδες άμαχοι. Τώρα οι κουρδικές πολιτοφυλακές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με ανταρτοπόλεμο.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ως παράνομη «την κατοχή του Αφρίν» από τις τουρκικές δυνάμεις, με επιστολές διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας την άμεση αποχώρησή τους.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του συριακού στρατού ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Γκούτα (πάνω από το 80%), αφού προηγήθηκε μαζική έξοδος χιλιάδων αμάχων. Θέσεις του στρατού στην περιοχή επισκέφθηκε προχτές και ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

Αντιδράσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, επέκρινε την κατάληψη του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό, ζητώντας από Αγκυρα, Μόσχα και Τεχεράνη «να σταματήσουν τις μάχες» στη Συρία. Διαπίστωσε «σαφή κλιμάκωση» της έντασης, τονίζοντας ότι οι «διεθνείς προσπάθειες» στη Συρία «δεν θα πρέπει να κλιμακώσουν αλλά να αποκλιμακώσουν τη στρατιωτική δράση».

Για την «απογοητευτική» κατάσταση στη Συρία ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που δήλωσε ότι «το "Ισλαμικό Κράτος" θα επιστρέψει στη Συρία αν η διευθέτηση δεν περιλαμβάνει και τους σουνίτες».

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «αφοσίωση στη ΝΑΤΟική σύμμαχό μας, Τουρκία, και τις νόμιμες ανησυχίες της για ασφάλεια», προσθέτοντας: «Παραμένουμε επίσης αφοσιωμένοι στην εκστρατεία καταπολέμησης του "Ισλαμικού Κράτους" και στους εταίρους μας στις "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις" στην Ανατολική Συρία». Σε επόμενο σημείο τονίζεται ότι οι μάχες στο Αφρίν «αποσπούν την προσοχή από τον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», επιτρέποντάς του να ξανακερδίσει έδαφος.

Ο Λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ, Ζαν Ασελμπορν, επίσης δήλωσε ότι η επίθεση της Τουρκίας «δεν έχει καμία σχέση με την αυτοάμυνα», ενώ έστειλε και επιστολή στο ΝΑΤΟ, όπου ζητά να αντιμετωπιστεί η επίθεση κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας, σημείωσε με νόημα: «Το ΝΑΤΟ είναι μια κοινότητα αξιών και ως τέτοια πρέπει να θέσουμε το ερώτημα στην εξουσία της Αγκυρας, πώς αιτιολογεί την επίθεση με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. αυτοάμυνα). Εχω σοβαρές αμφιβολίες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάτω τα χέρια από την ΚΝ Τουρκίας

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καταδικάζει την ένταση της καταστολής στην Τουρκία και εκφράζει τη στήριξή του στην Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας. Η ανακοίνωση της ΚΝΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η καταστολή σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΚΚΤ) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (ΚΝΤ), με συχνές βίαιες επιθέσεις, συλλήψεις μελών, τραμπουκισμούς και προσπάθεια εκφοβισμού. Τελευταίο περιστατικό αυτό στις 13/3/2018, όταν ομάδα φασιστών επιτέθηκε σε μέλη της ΚΝΤ στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, που εξορμούσαν στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ. Οι θρασύδειλοι φασίστες στη συνέχεια κατήγγειλαν ψευδώς στην αστυνομία πως δέχτηκαν επίθεση και κατέθεσαν μηνύσεις, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 22 μέλη της ΚΝΤ και να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε σειρά επιθέσεων που συστηματικά δέχονται το ΚΚΤ και η ΚΝΤ.

Είναι φανερή η ενόχληση της αστικής τάξης, του κράτους και των κομμάτων της από την αποδοχή και τη στήριξη που δείχνει η νεολαία της Τουρκίας στη δράση και τις θέσεις του ΚΚΤ και της ΚΝΤ. Εχουν ενοχληθεί γιατί ούτε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ούτε η ένταση της καταστολής, το κλίμα τρομοκρατίας και οι συλλήψεις έχουν καταφέρει να εμποδίσουν τους νέους κομμουνιστές από την ανάπτυξη μαζικής και μαχητικής δράσης». Προσθέτει: «Η κλιμάκωση της επίθεσης του κράτους και άλλων μηχανισμών έρχεται σε μία περίοδο που η τουρκική αστική τάξη επιχειρεί την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι και τη Μέση Ανατολή. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως η επίθεση στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των λαών, τα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων για την ενίσχυση της θέσης τους στην περιοχή πάνε χέρι - χέρι με τον αντικομμουνισμό, την ένταση της καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές».

Καταλήγει: «Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συντρόφους της ΚΝΤ και την τουρκική νεολαία. Είμαστε βέβαιοι πως οι κομμουνιστές και το λαϊκό κίνημα όχι μόνο δεν πρόκειται να λυγίσουν από τέτοιες επιθέσεις, αλλά αντίθετα θα δυναμώσουν τη δράση τους σε όλες τις συνθήκες. Πιστοί στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, θα συνεχίσουμε το συντονισμό και την κοινή δράση με τους συντρόφους μας της ΚΝΤ. Οι γείτονες λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αντίθετα έχουν κοινό αντίπαλο, το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Εχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενάντια στην προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων. Συνολικά ενάντια στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια που σέρνουν τους λαούς μας να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των μονοπωλίων. Απέναντι στην εθνικιστική και αλυτρωτική προπαγάνδα που αναπτύσσεται σε Ελλάδα και Τουρκία, να δυναμώσει ο αγώνας για την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κρίκος στην αλυσίδα των ανταγωνισμών και της τουρκικής επιθετικότητας

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Αφρίν:

«Η κατάληψη της πόλης του Αφρίν, στη Βόρεια Συρία, είναι ακόμα ένας επικίνδυνος κρίκος στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία με δύο ήδη στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη χρησιμοποίηση μισθοφόρων του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" κατέχει συριακό έδαφος και προωθεί σχέδιο διαμελισμού της χώρας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα και την εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο συριακό λαό και ιδιαίτερα στο λαό της Βόρειας Συρίας, που βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

ΓΑΖΑ
Νέα ισραηλινή επιδρομή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Ρουτίνα» τείνουν να γίνουν το τελευταίο διάστημα, με διάφορα προσχήματα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής πως πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ακόμη μία ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο υπόγειο τούνελ που φέρεται πως είχε κατασκευάσει η «Χαμάς» κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η προχτεσινή επιδρομή συνοδεύτηκε το τελευταίο 48ωρο από τουλάχιστον 20 συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένου και ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου στη Χεβρώνα.

Οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν χτες και τον 23χρονο οδηγό του γαλλικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ, Ρομέν Φρανκ, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε λαθρεμπόριο όπλων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Οχθη. Κατηγορείται ειδικότερα ότι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που δίνονται στις διπλωματικές αποστολές, προκειμένου να μεταφέρει περίπου 70 πιστόλια και δύο αυτόματα όπλα.

Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ σημείωσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την υπόθεση και συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Στη Λεμεσό το «Ιβο Τζίμα»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στα ανοιχτά της Λεμεσού επιχειρεί ήδη το ερευνητικό σκάφος «MED Surveyor», διενεργώντας αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες που θα προετοιμάσουν τις γεωτρήσεις της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι τα τέλη του 2018. Πρόκειται για το σκάφος που μαζί με το «Ocean Investigator» θα ετοιμάσουν το έδαφος για τις γεωτρητικές εργασίες στο «οικόπεδο 10», για το οποίο ο αμερικανικός κολοσσός έχει εξασφαλίσει άδεια, σε κοινοπραξία με την «Qatar Petroleum».

Την ίδια στιγμή, στη Λεμεσό έφτασε και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) «Iβο Τζίμα», με το οποίο πρόσφατα ενισχύθηκε ο 6ος Στόλος (με αρμοδιότητα Ευρώπη και Νοτιοανατολική Μεσόγειο) και το οποίο συμμετείχε σε στρατιωτική άσκηση στο Ισραήλ. Η ενίσχυση και της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη «γειτονιά» είναι άλλη μια απόδειξη του συνολικότερου «ενδιαφέροντος» των ΗΠΑ για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αλλωστε, και οι αστικές τάξεις Κύπρου και Ελλάδας δηλώνουν πρόθυμες να εμπλακούν βαθύτερα στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, στην κλιμάκωση των οποίων αξιοποιείται ως «όχημα» και το Κυπριακό.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Εντοπίστηκε ραδιενεργό υλικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μεγάλη ποσότητα του ραδιενεργού υλικού καλιφόρνιο εντόπισε χτες η αστυνομία μετά από ευρεία επιχείρηση στην Αγκυρα. Οπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, έγιναν τέσσερις συλλήψεις ατόμων που θεωρείται ότι συμμετέχουν σε μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση που σχεδίαζε να «σπρώξει» στη «μαύρη αγορά» το υλικό. Το καλιφόρνιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή πυρηνικών όπλων αλλά και σε πυρηνικά εργοστάσια, ενώ - μέχρι σήμερα - παράγεται μόνο σε ΗΠΑ και Ρωσία. Κάθε του γραμμάριο φέρεται να κοστίζει 4 εκατομμύρια δολάρια. Στην επιχείρηση της αστυνομίας κατασχέθηκε σχεδόν 1,5 κιλό καλιφόρνιου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ