ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Αρθρο: Το ΝΑΤΟ προστατεύει τους λαούς ή τους εκμεταλλευτές των λαών;
  • Αρθρο για την Ερευνα και την Καινοτομία.
  • Κείμενο με αφορμή την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.
  • Πλούσια δραστηριότητα μαθητικών και φοιτητικών συλλογικών οργάνων.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ
Προστατεύει τους λαούς ή τους εκμεταλλευτές των λαών;

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα Δυτικά Βαλκάνια, έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σε σχολεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλους χώρους νεολαίας σχετικά με το ΝΑΤΟ και το ρόλο του. Τι είναι το ΝΑΤΟ; Είναι εγγύηση για τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ; Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα που γεννιούνται σε χιλιάδες νέους... Σε ορισμένα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παρακάτω άρθρο...

Τι είναι το ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 και αποτελεί μια ιμπεριαλιστική στρατιωτική συμμαχία μεταξύ καπιταλιστικών κρατών.

Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της προσπάθειας για τη συγκρότηση του ΝΑΤΟ με στόχο την ΕΣΣΔ και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, που είχε βγει ενισχυμένο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως ισχυρός κατασταλτικός μηχανισμός κατά των λαών, παρότι γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως αμυντική συμμαχία.

Η πορεία δράσης του είναι μια ατέλειωτη ιστορία φρικαλεότητας. Εκατομμύρια άνθρωποι σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Αφρική έχουν νιώσει στο πετσί τους το ρόλο αυτής της «αμυντικής συμμαχίας».Μια ιστορία δολοφονικών στρατιωτικών επεμβάσεων, στήριξης δικτατοριών, καταλήστευσης του πλούτου του κάθε τόπου και των εργαζομένων προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και των κερδών τους.

Μπορεί το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί την ειρήνη;


Μια στρατιωτική συμμαχία φτιαγμένη για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του καπιταλιστικού κόσμου έναντι της σοσιαλιστικής οικοδόμησης εξ ορισμού δεν θα μπορούσε και δεν μπορεί να εγγυάται ειρήνη στους λαούς. Είναι φτιαγμένη από τους εκμεταλλευτές του λαού για να εξασφαλίζει την εξουσία τους και τα συμφέροντά τους. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι ο πόλεμος, αφού δεν διστάζει ακόμα και τα μαχαίρια να βγάλει προκειμένου να εξασφαλίσει το προβάδισμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του στον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Αλλωστε, αν ρίξει κανείς μια ματιά στο χάρτη, δεν είναι τυχαίες οι περιοχές με τις οποίες επιλέγει να «ασχοληθεί» κάθε φορά...

Ας δούμε κάποια παραδείγματα της τελευταίας 20ετίας:

-- Το 1999, ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ εξαπολύουν πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. 78 μέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού. Πάνω από 35.788 πολεμικές επιδρομές εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων. Το Κοσσυφοπέδιο και όλη η Γιουγκοσλαβία έγινε στόχος ακόμα και απαγορευμένου τύπου βομβών, με θύματα χιλιάδες αμάχους. Εριξαν περίπου 500.000 βόμβες, ένας μεγάλος αριθμός από τις οποίες περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο. 35.450 ήταν βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες!


-- Το 2001, εισβάλλουν και επιβάλλουν κατοχή στο Αφγανιστάν. Μαζί με τη Βρετανία βομβαρδίζουν για να συντρίψουν - όπως ισχυρίζονται - την «Αλ Κάιντα» και τους Ταλιμπάν. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει τους Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1980, ως αντικομμουνιστική δύναμη κρούσης στο Αφγανιστάν ενάντια στην ΕΣΣΔ.

-- Το 2003 στηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ, με σχέδια επέμβασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Το αποτέλεσμα είναι πάνω από 100.000 νεκροί. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτός ο πόλεμος έχει τελειώσει, αφού μέχρι και σήμερα, πέρα από τα κατοχικά στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ, η χώρα σπαράσσεται από πολεμικές συγκρούσεις για τον έλεγχο των πλούσιων εδαφών της.

-- Το 2013 επεμβαίνουν στη Συρία. Πάνω από 350.000 νεκροί. Πάνω από 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι ενεργειακοί δρόμοι, το ποιο ιμπεριαλιστικό σχέδιο θα πάρει προτεραιότητα, τα τεράστια συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, είναι το έδαφος στο οποίο συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

-- Το 2014 επεμβαίνουν στην Ουκρανία, μία χώρα - διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου (όπως πολλοί ονειρεύονται και τη χώρα μας). Η διαπάλη των ΗΠΑ - ΕΕ με τα ανταγωνιστικά σχέδια της Ρωσίας μέχρι και σήμερα σπέρνουν τον πόλεμο στη χώρα.

Το ΝΑΤΟ δεν προστάτεψε ποτέ κανένα λαό. Η εισβολή (1974) και η κατοχή - μέχρι σήμερα - του 40% της Κύπρου από την Τουρκία έγινε ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν στο ΝΑΤΟ, και με τη στήριξη του ΝΑΤΟ.

Πριν από τρεις βδομάδες περίπου...

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πως οι δαπάνες συνολικά των ΝΑΤΟικών κρατών αυξήθηκαν από το 2014 κατά 46 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για σημαντική πρόοδο και καλό ξεκίνημα» αλλά και ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο». Οτι χρειάζονται όχι μόνο «περισσότερα μετρητά», αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων πάνω σε στοχευμένα σχέδια, περισσότερες «συνεισφορές» σε προσωπικό και μέσα για τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΝΑΤΟ εκσυγχρονίζει τα πυρηνικά του όπλα, συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνοντας την ανταγωνιστική Ρωσία, θέτοντας ως κριτήριο μάλιστα την ικανότητά τους για γρήγορη μετακίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία νέων βάσεων στη χώρα μας, όπως στην Αλεξανδρούπολη, ή η εγκατάσταση στρατιωτικού τύπου drones στη Λάρισα.

Αν τα παραπάνω είναι διασφάλιση της ειρήνης... τότε η προετοιμασία πολεμικών συγκρούσεων και η εφαρμογή «επιθετικής» πολιτικής, τι να είναι άραγε;

Σταθερά μπλεγμένη η Ελλάδα στα σχέδια του ΝΑΤΟ...

Σε όλους τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, η χώρα μας με ευθύνη των κυβερνήσεων συμμετείχε ενεργά, γιατί αυτό επέβαλαν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. Πότε παραχωρώντας εδάφη και αέρα για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών φονιάδων, πότε παραχωρώντας βάσεις (Σούδα), πότε παραχωρώντας ακόμα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων.

Οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφάλισαν έτσι πεδία επενδύσεων και κερδοφορίας, αλλά και ισχυρά ανταλλάγματα, στα ερείπια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ο ελληνικός λαός δεν είχε τίποτα να κερδίσει από αυτήν την εμπλοκή, όπως και έγινε. Αντίθετα, πλήρωσε και πληρώνει από τις τσέπες του τη συμμετοχή στους πολέμους στο πλευρό του ΝΑΤΟ, όπως και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Μπορεί το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί την ασφάλεια για το λαό;

Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αστάθειας και πολέμων, υποδαύλισης εθνικισμών και αλυτρωτισμών, και αυτό το έχει αποδείξει η ιστορία του τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο.

Εξάλλου, όσοι φέρνουν ως πρόσχημα την «υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» της χώρας μέσα από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα δεν λένε:

  • Οτι το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα ανάμεσα σε κράτη - μέλη του, ότι ανοίγει το δρόμο για τη διχοτόμηση κρατών και την επαναχάραξη συνόρων.
  • Οτι η παρουσία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει σε τίποτα την τουρκική αστική τάξη να αμφισβητεί σύνορα, κυριαρχικά δικαιώματα, Συνθήκες, κάτι που εκδηλώνεται και σε πρόσφατες εξελίξεις, παρόλο που και η Τουρκία είναι μέλος της λυκοσυμμαχίας.
  • Οτι, εξάλλου, τα σενάρια μετατροπής του Αιγαίου σε «γκρίζα ζώνη», τα σχέδια συνεκμετάλλευσης κ.λπ., διαμορφώθηκαν υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Η προστασία των συνόρων, της ειρήνης και της ασφάλειας του λαού δεν συμβαδίζει με τη συμμετοχή και την ολοένα πιο στενή σύνδεση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ.

«Καλύτερα με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παρά με Ρωσία ή Κίνα, γιατί είναι πιο ισχυροί...»

Καλύτερα με τη «Σκύλλα» παρά με τη «Χάρυβδη», δηλαδή...

Το ζητούμενο δεν είναι ο ελληνικός λαός να επιλέξει κάποια λυκοσυμμαχία για να γίνει μέλος η χώρα ή για να συμμαχήσει. Κι αυτό γιατί οι συμμαχίες ανάμεσα στα αστικά κράτη γίνονται όχι προς όφελος των λαών, αλλά για να μπορέσουν να επωφεληθούν τα μονοπώλια στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Γι' αυτό και στο επίκεντρο των συζητήσεων πάντα είναι το πώς θα τσακίσουν περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων, το πώς περισσότερο θα στηρίξουν - ακόμα και με στρατιωτικά μέσα - τα επενδυτικά σχέδια των διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων.

Οι συμμαχίες αυτές βέβαια μπορούν να αναδιαταχθούν στο «άψε - σβήσε», αν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων. Οι «εχθροί» να γίνουν «σύμμαχοι» και οι «σύμμαχοι» να γίνουν «εχθροί». Τέτοια παραδείγματα έχει αρκετά η ελληνική και η ευρωπαϊκή Ιστορία.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας!

Ολα τα παραπάνω τώρα μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν στη συζήτηση, τη διαφώτιση, στην καθημερινή παρέμβαση της ΚΝΕ σε όλους τους χώρους όπου ζει, μορφώνεται και δουλεύει η νεολαία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός όλων των λαών, το δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού.

Οργανώνουμε την πάλη σε όλους τους χώρους ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπλέκει τη νεολαία και το λαό μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης. Κάθε νέος και νέα που αγανακτεί με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις συνέπειές του, που ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, έχει θέση στον αγώνα, στη διεκδίκηση για:

  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Να απομονώνεται όπου πάει να ξεμυτίσει η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή. Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, είναι οι κυβερνήσεις, οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ