ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ ρατσιστικών και δολοφονικών επιθέσεων από χρυσαυγίτες

Δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών αντιφασιστικών οργανώσεων σε Γαλάτσι και Καλλιθέα την ώρα των παρελάσεων. Τρομοκρατία μαθητών και προπηλακισμοί εκπαιδευτικών στη Θήρα, προκειμένου να εμποδίσουν να γίνει η παρέλαση των μαθητών με σημαιοφόρο μετανάστρια μαθήτρια. Ρατσιστική προπαγάνδα στο Σχηματάρι. Αυτή είναι η δράση της δολοφονικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής τις προηγούμενες μέρες, σε ένα μπαράζ ενεργειών που απλά επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα και τη δράση της.

Στο κενό η προσπάθεια να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριο

Πιο συγκεκριμένα, το ρατσιστικό τους δηλητήριο επιχείρησαν να σκορπίσουν στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου οι ναζιστές χρυσαυγίτες στο Εμπορείο της Σαντορίνης, όπως είχαν κάνει πέρσι στις 28 Οκτώβρη. Με τη διαφορά ότι αυτήν τη φορά δεν τόλμησαν να εμφανιστούν με τις χρυσαυγίτικες «φορεσιές» τους, αλλά δρώντας στο σκοτάδι έφτασαν στο σημείο να οξυγονοκολλήσουν την πόρτα του Γυμνασίου, τρομοκράτησαν μαθητές και προπηλάκισαν εκπαιδευτικούς, προκειμένου να εμποδίσουν να γίνει η παρέλαση των μαθητών με σημαιοφόρο Αλβανίδα μαθήτρια. Οι καθηγητές αντέδρασαν, κάλεσαν την Πυροσβεστική να ανοίξει το σχολείο, συνόδευσαν τη σημαιοφόρο έως το χώρο κατάθεσης των στεφανιών, με τον κόσμο να χειροκροτεί επιδοκιμάζοντας. Τελικά, καθώς είχε περάσει και η ώρα, πήραν απόφαση να ματαιώσουν την παρέλαση των μαθητών του Γυμνασίου, η οποία έγινε μόνο από τους μαθητές του Δημοτικού.

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Ν. Κυκλάδων του ΚΚΕ καταγγέλλει τη Χρυσή Αυγή, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Οι θρασύδειλοι χρυσαυγίτες τρομοκράτησαν μαθητές, προπηλάκισαν εκπαιδευτικούς, δείχνοντας για μια ακόμα φορά το ρατσιστικό και ναζιστικό τους πρόσωπο. Παντού παριστάνουν τους "πατριώτες", κάνουν τους νταήδες στους αδύναμους και τους κυνηγημένους, ενώ οι αποδεδειγμένα νοσταλγοί του Χίτλερ είναι τα μαντρόσκυλα των συμφερόντων του κεφαλαίου στη χώρα μας και των κάθε φορά συμμάχων του».

Επίσης, με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οσο κι αν προσπάθησαν να το κρύψουν, τόσο η πολυήμερη προετοιμασία όσο και η σημερινή εφαρμογή της αποκαλύπτει τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής στις οποίες κυριαρχεί η ρατσιστική και αντικομμουνιστική υστερία, η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, οι φωνές και απειλές προς κάθε κατεύθυνση. (...) Η Αστυνομία, παρά την παρουσία και τις διαβεβαιώσεις της, δεν κατάφερε για μια ακόμα φορά να παίξει το ρόλο της και να διασφαλίσει την παρέλαση».

Εξάλλου, αντίστοιχη προσπάθεια μιας μικρής μερίδας γονέων να δηλητηριάσει τα σχολεία με ρατσιστικό μίσος καταγγέλλουν, με κοινή τους ανακοίνωση, τα Συνδικάτα Φαρμάκου - Καλλυντικού Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνα, Μετάλλου Βοιωτίας, Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Σπάρτακος», Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Οικοδόμων Θήβας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θήβας και η Ομάδα Γυναικών Θήβας - Ομάδα Γυναικών Τανάγρας.

Επιθέσεις σε Καλλιθέα και Γαλάτσι

Εξάλλου, επιθέσεις από χρυσαυγίτες έγιναν σε Καλλιθέα και Γαλάτσι, όπως καταγγέλλει η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια Στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή». Σύμφωνα με την καταγγελία, στην Καλλιθέα, τη μέρα της παρέλασης, ομάδα 8-10 ατόμων της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε σε ομάδα μελών της ΚΕΕΡΦΑ και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος τραυματίζοντας τέσσερα άτομα, ενώ η Αστυνομία δεν προέβη σε συλλήψεις προστατεύοντας τους δράστες, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες.

Την ίδια ώρα, στο Γαλάτσι, άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε ομάδα της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ, τραυματίζοντας δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εργατική αλληλεγγύη». Ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει φασιστοειδή που έγραψαν στα γραφεία της, εξέδωσε χτες η ΚΟ Ταμπουρίων του ΚΚΕ.

Προχωρά η πώληση ΔΕΣΦΑ και λιγνιτικών μονάδων

Ενώ μπαίνει σε εφαρμογή το «κυνηγητό» της ΔΕΗ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να «ανοίξουν» από το ΤΑΙΠΕΔ οι οικονομικές προσφορές που κατέθεσαν οι δύο κοινοπραξίες για την εξαγορά ποσοστού 66% του ΔΕΣΦΑ, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονο παρασκήνιο σχετικά με το ποιος από τους δύο «μνηστήρες» θα επικρατήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρκείς αναβολές για τη λήξη του πρώτου τυπικού μέρους του διαγωνισμού.

Τον ΔΕΣΦΑ διεκδικούν οι κοινοπραξίες που συνέστησαν η ιταλική «Snam», η βελγική «Fluxys» και η ισπανική «Enagas» και η ρουμανική «Transgaz» με την επίσης ισπανική «Reganosa», επενδυτικό σχήμα στο οποίο πρόσφατα εισήλθε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, ανέφερε ότι με το άνοιγμα των προσφορών θα υπάρξει γρήγορη εξέλιξη των υπόλοιπων βημάτων, ένδειξη της «βιασύνης» να κλείσει γρήγορα μία ακόμη ιδιωτικοποίηση, ενώ όλο το βάρος από πλευράς κυβέρνησης πέφτει στην απόσπαση όσο το δυνατόν υψηλότερου τιμήματος, που θα την βοηθήσει στην προπαγανδιστική διαχείριση του ζητήματος. Να σημειώσουμε ότι εάν οι δύο προσφορές έχουν διαφορά μικρότερη του 15% τότε το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να προκηρύξει και δεύτερο γύρο.

Πώληση λιγνιτικών μονάδων και «πιέσεις» προς οφειλέτες

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε επίσης χτες ο Γ. Σταθάκης, η επεξεργασία του νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, πάντα «σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) και βέβαια με τη ΔEΗ, που είναι ο υπεύθυνος υλοποίησης». Πρόσθεσε ότι «ως το τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».

Εξάλλου, σε φάση υλοποίησης μπαίνει μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχουν καταρτίσει η ΔΕΗ και η εταιρεία «διαχείρισης» ληξιπρόθεσμων, «Fina City Corporation», για την είσπραξη οφειλών από περίπου 120.000 πελάτες της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων και μικροοφειλέτες έως 2.000 ευρώ, δηλαδή λαϊκά νοικοκυριά και μικρομαγαζάτορες στην πλειοψηφία τους. Το σχέδιο προβλέπει την αναζήτηση διακανονισμού με τους οφειλέτες και ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα δόσεων και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν θα προωθείται η δικαστική διεκδίκηση και φυσικά η διακοπή ηλεκτροδότησης για τους ενεργούς πελάτες της επιχείρησης.

«Μικρές» συνταγματικές αλλαγές που υπηρετούν μεγάλους στόχους του κεφαλαίου

Με στόχο την «ανόρθωση» του αστικού πολιτικού συστήματος και ως μέρος των διεργασιών σε αυτό, την ανάκτηση μέρους του χαμένου του κύρους στα μάτια του λαού, αλλά και αναγκαίων προσαρμογών που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά του προς όφελος του κεφαλαίου, ξεδιπλώνονται - σε αυτήν τη φάση από τη λεγόμενη «κεντροαριστερά» - πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς (εκτός της ΧΑ) «σχετικά με την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος», επαναφέροντας τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που διατυπώθηκαν και στο πρόσφατο συνέδριό της για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και σχήματα για την εκλογή του που να αποτρέπουν τη διάλυση της Βουλής, αναθεώρηση του άρθρου που παρέχει ασυλία στους βουλευτές, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλαγή τρόπου εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ενίσχυση της παρουσίας μόνιμων επιλεγμένων στελεχών και ειδικών στην κυβερνητική και κρατική πυραμίδα, αλλαγή της αναθεωρητικής διαδικασίας, προτάσεις για ακόμα στενότερο έλεγχο της λειτουργίας των κομμάτων με πρόσχημα τον έλεγχο των οικονομικών τους κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος επαναφέρει τις προτάσεις του για «μίνι» συνταγματική αναθεώρηση, σημειώνοντας ότι «ένα πιο περιορισμένο αναθεωρητικό εγχείρημα, εντοπισμένο στις αλλαγές που έχουν από καιρό ωριμάσει, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ευοδωθεί».

Αναφέρεται σε αλλαγές όπως: Η ποινική δίωξη των υπουργών να αφαιρεθεί από τη Βουλή και να ανατεθεί σε συλλογικό δικαστικό όργανο, χορήγηση βουλευτικής ασυλίας από τη Βουλή μόνο αν το ζητήσει ο εγκαλούμενος βουλευτής επειδή πιστεύει ότι διώκεται για την πολιτική δράση του και όχι αντίστροφα, εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επιλογή των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και Ανεξάρτητων Αρχών, μη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αποτυχίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αναθεώρηση του τρόπου αναθεώρησης του Συντάγματος κ.ά. Υπενθυμίζει ακόμη τη συμφωνία επ' αυτών του Κινήματος Αλλαγής και της ΝΔ, που διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να υποβάλλουν σχετική πρόταση, προβλέποντας πως η κυβέρνηση θα έχει τον τελικό λόγο, εντούτοις δύσκολα θα απορρίψει μια πρωτοβουλία «η οποία περιλαμβάνει προτάσεις που έχουν ωριμάσει και τις οποίες οι ίδιοι έχουν από μακρού υιοθετήσει».

Τη διαφωνία του με την πρόταση Αλιβιζάτου έσπευσε πάντως να καταθέσει ο Ευ. Βενιζέλος, αναφέροντας σε άρθρο του στα «Νέα» ότι μια «μίνι» αναθεώρηση δεν είναι λύση, αλλά «λύση είναι να διαμορφωθούν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις μιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας», αφού «δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον, κατάλληλο για αναθεώρηση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πιο αποφασιστικά ο λαός να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επίθεση σε βάρος μελών αντιφασιστικών οργανώσεων:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη θρασύδειλη και απρόκλητη επίθεση σε βάρος μελών αντιφασιστικών οργανώσεων, σε Καλλιθέα και Γαλάτσι, από χρυσαυγίτες και άλλα φασιστοειδή. Αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων ήταν ο τραυματισμός μελών αυτών των οργανώσεων, ένας εκ των οποίων μάλιστα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.

Ο λαός χρειάζεται να απομονώσει ακόμη πιο αποφασιστικά τη εγκληματική, ναζιστική οργάνωση της ΧΑ και να καταδικάσει την ανοχή εκ μέρους των μηχανισμών του κράτους σε τέτοιου είδους πρακτικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ