ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά!

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
Σε μια σειρά κινητοποιήσεις ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προχωρούν σήμερα οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Συγκεκριμένα, οι Επιτροπές Αγώνα του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Οικονομικού Πανεπιστημίου προγραμματίζουν κινητοποιήσεις στις 12 το μεσημέρι στις πρυτανείες των ιδρυμάτων, ενώ στη 1 το μεσημέρι κινητοποίηση στους κοσμήτορες Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών οργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα ΝΟΠΕ.

Στο σχετικό κάλεσμά της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι, γενικεύσει τα δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά! Καλεί όλα τα τμήματα μέχρι τις 30 Απρίλη να επανακαθορίσουν τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών τους, κρατώντας βιβλίο εσόδων - εξόδων, κοστολογώντας ποια είναι κερδοφόρα. Διαμορφώνει ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας στον τομέα της Εκπαίδευσης, με τα ΑΕΙ να γίνονται επιχειρήσεις που θα κάνουν μπίζνες με τις τσέπες των φοιτητών. Ουσιαστικά τα ΑΕΙ θα πουλούν πανάκριβα μεταπτυχιακά στους φοιτητές, αποκλείοντας όλους όσοι δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμά μας στη μόρφωση!

Αυτό για εμάς σημαίνει το εξής:

  • Τα δίδακτρα γενικεύονται ακόμα και σε μεταπτυχιακά που μέχρι τώρα, κάτω από την πίεσή μας, ήταν δωρεάν.
  • Καταργούνται μεταπτυχιακά με κριτήριο το ότι "δεν πουλάνε" ή μειώνονται τα εξάμηνα φοίτησης, δηλαδή τα μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας.

Το δικαίωμα στη μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα! Κανένας φοιτητής να μην πληρώσει!

Η κυβέρνηση βλέπει τις ανάγκες μας σαν κόστος. Την ίδια στιγμή που μετατρέπουν τα πτυχία μας σε διαβατήρια για την ανεργία, έρχονται να βάλουν και άλλα εμπόδια στο δικαίωμά μας στη μόρφωση, στη δουλειά πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας!

Δε μασάμε στα παραμύθια της κυβέρνησης ότι "στηρίζει τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές να συμμετάσχουν χωρίς δίδακτρα στα μεταπτυχιακά". Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που γενικεύει τα δίδακτρα, που τσακίζει τις οικογένειές μας και αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να παρατήσουν ή να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα. Καμία έκπτωση δεν υπάρχει για φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα από 10.500 ευρώ, ενώ τα δίδακτρα μπορεί να υπερβαίνουν μέχρι και το επίσημο οικογενειακό εισόδημα!

Κόντρα στα σχέδιά τους, δίνουμε οργανωμένη και συλλογική απάντηση!

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τους συλλόγους μας! Με Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις σε όλα τα τμήματα, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των τμημάτων και των ιδρυμάτων! Μπλοκάρουμε τη γενίκευση των διδάκτρων στις συνελεύσεις τμημάτων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα! Αντιπαλεύουμε τις διοικήσεις που υλοποιούν αυτήν την πολιτική και αντί να διεκδικήσουν επαρκή χρηματοδότηση, "διεκδικούν" να μας φορτώσουν περισσότερα δίδακτρα.

Διεκδικούμε:

Αμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για γενίκευση των διδάκτρων ή για "περικοπές" στα εξάμηνα, μαθήματα. Η Παιδεία είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών.

Τα έσοδα των ΕΛΚΕ να εντάσσονται στους τακτικούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.

Ολη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Οχι στο κυνήγι των πανάκριβων πιστοποιήσεων και σεμιναρίων.

Περιοδική επιμόρφωση για όλους τους αποφοίτους πάνω στις εξελίξεις της επιστήμης τους. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με κεντρική κρατική ευθύνη, πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

Οι ώρες διδασκαλίας των ΔΕΠ στα μεταπτυχιακά να προσμετρούνται όπως και οι ώρες διδασκαλίας στα προπτυχιακά μαθήματα και να καλύπτονται από το μισθό τους.

28 Μαρτίου προχωράμε σε κινητοποιήσεις ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Μετά το πτυχίο τι;»

Εκδηλώσεις Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων

Με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα έχει απλωθεί η παρέμβαση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που θέτει το ερώτημα «μετά το πτυχίο τι;», ανοίγοντας το θέμα της επαγγελματικής προοπτικής των αποφοίτων, που απασχολεί κάθε φοιτητή και σπουδαστή. Η παρέμβαση αυτή είχε αποφασιστεί στη φετινή Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ και στα τέλη Φλεβάρη είχε βγει σχετικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας, στέλνοντας στους φοιτητές το μήνυμα: «Μαζί μπορούμε να γκρεμίσουμε τα εμπόδια που υψώνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ στις σπουδές και το μέλλον μας. Μπορούμε να συνδυάσουμε τον ατομικό αγώνα για να αποκτήσουμε περισσότερα εφόδια με τη συλλογική διεκδίκηση για ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα».

Σε αυτό το πνεύμα, φοιτητικοί σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ σε όλη τη χώρα μελετούν την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους και οργανώνουν αυτό το διάστημα σχετικές εκδηλώσεις και ημερίδες.

Μια τέτοια εκδήλωση έκανε, στα μέσα του μήνα, στα Γιάννενα ο Φοιτητικός Σύλλογος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, με ομιλήτρια την Εύα Μελά, πρόεδρο του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η Εύα Μελά αναφέρθηκε διεξοδικά στο τι επικρατεί στον κλάδο των εικαστικών, στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, αφού όπως σημείωσε, «οι πράσινες, οι μπλε και οι ροζ κυβερνήσεις, όποιοι και αν είναι, επιτίθενται διαρκώς στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, όπως και συνολικά στον ελληνικό λαό».

Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο τι γνώσεις απαιτείται να λαμβάνουν οι φοιτητές από το πρόγραμμα σπουδών, τι υποδομές απαιτείται να υπάρξουν για να παίρνουν όσο πιο αναβαθμισμένες γνώσεις πάνω στην εικαστική τέχνη, αλλά και τι σημαίνει ολοκληρωμένος καλλιτέχνης - στο πλάι του λαού, του κινήματος, στον πρωτοπόρο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τέχνη.

Τέλος, ανέφερε τις κατακτήσεις που είχε όλα αυτά τα χρόνια ο ανυποχώρητος αγώνας που έχουν δώσει συλλογικά οι εργαζόμενοι του κλάδου μέσα από το Εικαστικό Επιμελητήριο, τονίζοντας πως «μόνο έτσι με οργάνωση και συλλογικότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Ακολούθησαν πλούσια συζήτηση, ερωτήσεις και γνώμες, τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους καθηγητές του Τμήματος.

Σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη

Την προηγούμενη βδομάδα, αντίστοιχη εκδήλωση έκανε η Επιτροπή Αγώνα Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, με ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή Ακτινολογίας, Σάββα Δευτεραίο.

Αναδείχτηκαν η επικρατούσα δραματική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, το εργασιακό περιβάλλον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο συνεχώς υποβαθμίζεται, αλλά και οι προωθούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη λήψη ειδικότητας και την καθιέρωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Παράλληλα, δόθηκε εικόνα και από την αντίστοιχη κατάσταση που υπάρχει στο εξωτερικό, το οποίο προπαγανδίζεται γενικά ως αναγκαία λύση...

Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράστηκαν οι προβληματισμοί των φοιτητών τόσο για τις εξελίξεις στο ίδιο το Πανεπιστήμιο, όσο και για τις τρέχουσες νομοθετικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας.

Αντίστοιχα, στην Ξάνθη, το περασμένο Σάββατο στο χώρο του Πανεπιστημίου, η Επιτροπή Αγώνα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΜΑΣ έκανε εκδήλωση με τους: Σταύρο Αρέστη και Νέστορα Τσιβρά, μέλη του ΣΕΤΗΠ και Ορέστη Λιώλη, υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος.

Οι Στ. Αρέστης και Ν. Τσιβράς μετέφεραν μια ζωντανή εικόνα από τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ανάπτυξης λογισμικού, καθώς και από τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι μέσα απ' το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με πρόσφατο αυτόν για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Ο Ορ. Λιώλης αναφέρθηκε στις συνθήκες και στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας φοιτητής που αποφασίζει να συνεχίσει τις σπουδές του, με σκοπό είτε την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού διπλώματος, είτε ως υποψήφιος διδάκτορας ασχολούμενος με την Ερευνα.

Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία κοινής πάλης φοιτητών και εργαζομένων, συνολικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τους μεγαλοβιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, συνολικά την αστική τάξη.

Στη Θεσσαλονίκη

Την περασμένη Παρασκευή, τη σκυτάλη πήρε ο Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας του ΑΠΘ, που οργάνωσε εκδήλωση με ομιλητές την Αφροδίτη Μπάκα, καθηγήτρια του Τμήματος, την Γεωργία Καλαντζάκου, εργαζόμενη στο ΚΕΔΔΥ, και τον Ανδρέα Τσούνη, εργαζόμενο στο Κέντρο Πρόληψης «ΣΕΙΡΙΟΣ».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δομές που μπορούν να εργαστούν οι απόφοιτοι της Ψυχολογίας, καθώς επίσης και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, η Αφρ. Μπάκα αναφέρθηκε στον τομέα της Ερευνας και των μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ οι Αν. Τσούνης και Γ. Καλαντζάκου μετέφεραν πείρα από τους χώρους δουλειάς, τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να παίξουν οι ψυχολόγοι λόγω έλλειψης προσωπικού στις δομές. Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι διεκδικούν τους όρους δουλειάς μέσα από τα σωματεία τους και τον οργανωμένο αγώνα.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις φοιτητών και συζήτηση, ενώ κλείνοντας, η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ψυχολογίας, Ραφαέλα Θεοφίλη, τόνισε την ανάγκη μαζικοποίησης των Γενικών Συνελεύσεων και των διαδικασιών του Συλλόγου, με στόχο τη διεκδίκηση και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλων των φοιτητών, σε συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Σήμερα στο Φυσικό Ιωαννίνων

Οι εκδηλώσεις και οι ημερίδες των συλλόγων συνεχίζονται και σειρά έχει σήμερα ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού Ιωαννίνων, που διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η εργασιακή προοπτική ενός απόφοιτου Φυσικού και οι εξελίξεις στα μεταπτυχιακά», στις 2 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο 4 του Τμήματος.

Ομιλητές θα είναι οι:

-- Αλέξανδρος Νίντος, αναπληρωτής καθηγητής Αστροφυσικής

-- Γιώργος Ευαγγελάκης, καθηγητής Φυσικής Στερεάς Κατάστασης

-- Γιάννης Μπρέστας, Φυσικός, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

-- Τζον Καλέφ - Εζρά, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής

-- Θανάσης Κονταξής, διδακτορικός φοιτητής.

Να σημειωθεί ότι μέρες τώρα διακινούνται σχετικά ερωτηματολόγια, τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν στην εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ