ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η μάχη για τις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών δίνεται με ψήφο και ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Σε λίγες μέρες θα διεξαχθούν σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Καλούμε τους χιλιάδες φοιτητές που κινητοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ στις σχολές, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να κάνουν δική τους υπόθεση την αλλαγή των συσχετισμών στους συλλόγους. Να μη χαθεί ούτε μέρα, ώστε να φτάσουμε σε όλα τα αμφιθέατρα, τους χιλιάδες φοιτητές που μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες.

Απέναντι σε όσα διαμορφώνουν κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφάλαιο για τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον σου. Την επόμενη μέρα επέλεξε εκπροσώπους και συλλόγους που θα κάνουν τη διαφορά...

Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και η ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες για την πραγματικότητα που συναντάμε στις σπουδές και τη ζωή μας. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ η προσπάθεια υλοποίησης των 600 εφαρμοστικών αντιλαϊκών - μνημονιακών νόμων, ενώ θα προχωρούν και σε ψήφιση άλλων 88 προαπαιτούμενων. Αυτά είναι τα δεδομένα της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ και της «βιώσιμης» λύσης της ΝΔ.

Τι εκπροσώπους και τι φοιτητικούς συλλόγους χρειαζόμαστε

Ας σκεφτεί κάθε φοιτητής, τι εκπροσώπους και τι φοιτητικό σύλλογο χρειάζεται για να τα αντιμετωπίσει; Με ψήφο στην «Πανσπουδαστική ΚΣ» μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Θέλουμε να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα, χωρίς εμπόδια, γι' αυτό πρέπει να σκεφτούμε:

Απέναντι στη σημερινή πραγματικότητα που διαμόρφωσε στις σπουδές η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων με την τεράστια υποχρηματοδότηση, τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τις τεράστιες ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα.

Πώς θα υπερασπιστούμε την επόμενη μέρα των εκλογών το δικαίωμά μας στις σπουδές; Με φοιτητικούς συλλόγους οργανωμένους, δυναμώνοντας τη συλλογική διεκδίκηση και δράση για επαρκή χρηματοδότηση, δωρεάν σίτιση - στέγαση - βιβλία - εστίες ή φοιτητικούς συλλόγους στην αδράνεια, που όχι μόνο είναι «φαντάσματα», αλλά προωθούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, όπως οι σύλλογοι που είναι πρώτη η ΔΑΠ;

Θέλουμε δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στο αντικείμενό μας μετά το πτυχίο, γι' αυτό πρέπει να σκεφτούμε:

Απέναντι στη σημερινή πραγματικότητα της εργασιακής ζούγκλας που επιβάλλουν μνημόνια και αντιλαϊκοί νόμοι, που μαζί ψήφισαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, υποθηκεύοντας τις ζωές των φοιτητών και των οικογενειών τους, με φόρους και χαράτσια που οι σημερινοί φοιτητές θα πληρώνουν μέχρι τα 60 τους, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, πετσόκομμα μισθών - συντάξεων, με προσωρινές συμβάσεις - προσωρινή ζωή για το 40% των αποφοίτων, με ετεροαπασχόληση κ.ά.

Πώς θα υπερασπιστούμε την επόμενη μέρα το δικαίωμα στη δουλειά; Με φοιτητικούς συλλόγους σε θέσεις μάχης δίπλα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, έτοιμους να συγκρουστούν με τα νέα παραμύθια της κυβέρνησης περί τέλους των μνημονίων, να διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών ή φοιτητικούς συλλόγους που θα αποδέχονται τη σφαγή των δικαιωμάτων μας, υποχείρια της κυβέρνησης για να συμβιβάζονται οι φοιτητές στα «λίγα» και να προχωρούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ ανενόχλητοι τα μέτρα χωρίς εμπόδια;

Μήνυμα αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Τα σύννεφα των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή μας πυκνώνουν. Ιδιαίτερα μετά την τελευταία κλιμάκωση των ανταγωνισμών ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία και τις επικίνδυνες εξελίξεις που σηματοδοτεί η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Κάθε φοιτητής που αγωνιά πρέπει να πάρει τα μέτρα του, να στείλει τη δική του απάντηση με ψήφο στην «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Να εκφράσει τη μαζική κατακραυγή των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτούς.

Να εκφράσει τη διαφωνία του με τις «επικίνδυνες» αποστολές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των επιχειρηματικών ομίλων. Να καταδικαστούν η λογική του εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα κροκοδείλια δάκρυά της για τους πρόσφυγες, που ο «διαβολικά καλός» Τραμπ... σπέρνει από όπου περνάει.

Να μη δεχτεί να στοιχηθεί η νεολαία κάτω από τη σημαία της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας, που για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει κέρδη από τη μοιρασιά της λείας σε υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο κ.ά., ενώ για τον λαό και τη νεολαία σημαίνει αιματοκύλισμα και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Να δυναμώσει μέσα στο φοιτητικό κίνημα η φωνή της αλληλεγγύης, της ειρήνης και φιλίας των λαών. Να τσακίσει και με την ψήφο του τις εθνικιστικές φωνές, το φασισμό και τις δυνάμεις μέσα στα πανεπιστήμια που τον ξεπλένουν.

Σε όλα αυτά, λοιπόν, έχει σημασία η ψήφος. Η στάση του κάθε φοιτητή να είναι τέτοια στις φοιτητικές εκλογές, ώστε την επόμενη μέρα η ψήφος να πιάσει τόπο, να εκφραστεί σε εκπροσώπους και συλλόγους που δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή.

Πώς θα μεταφραστεί η στάση σου; Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις;

Αρκετοί φοιτητές και σπουδαστές διατηρούν επιφυλάξεις για το «αν θα μας πάρει κανείς υπόψη του, αν θα ακουστούμε μέσα από τις φοιτητικές εκλογές».

Η αλήθεια είναι πως την επόμενη μέρα των εκλογών όλοι όσοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση θα πάρουν μήνυμα. Το θέμα είναι, ποιο μήνυμα θα στείλουμε;

Η αποχή θα μεταφραστεί από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και άλλα παπαγαλάκια του συστήματος ως αδιαφορία, «ότι οι φοιτητές δεν διαφωνούν με όσα συμβαίνουν γύρω τους». Αυτό είναι πολύ βολικό για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα το εκλάβει ως «πράσινο φως», ως παραίτηση από τα δικαιώματά μας.

Μην το επιτρέψεις! Κόψε το «χαμόγελο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που νομίζει ότι μας έχει στο χέρι. Συγχαρητήρια για το αντιλαϊκό της έργο παίρνει από τα κοράκια των «θεσμών», όπως ο Ντάισελμπλουμ, που πρόσφατα την εκθείαζε. Θέλεις δίπλα να βάλει και τη δική σου έγκριση για την πολιτική της; Γιατί έτσι θα μεταφράσει την αποχή των φοιτητών.

Με την αποχή δεν ανατρέπεις τον αρνητικό συσχετισμό, θα διατηρούν υψηλά ποσοστά η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ. Δηλαδή διατηρούν στα χέρια τους τους συλλόγους των φοιτητών οι «φανατικοί» υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής «με κάθε κυβέρνηση». Μην επιτρέψεις να ξεπλυθούν οι αμαρτίες των παλιότερων κυβερνήσεων. Η ΝΔ θέλει από το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών να πάρει έγκριση ως ο καλύτερος εκτελεστής των δικαιωμάτων της νεολαίας. Ξεμπέρδεψε με τους εκπροσώπους της ΔΑΠ, της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, από τους συλλόγους μας! 30 χρόνια τώρα η ίδια ιστορία... Αυτοί προτείνουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα, τα υπουργεία τα εφαρμόζουν, όπως έγινε με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, την είσοδο επιχειρήσεων στη φοιτητική μέριμνα, την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων κ.ά. Η ΔΑΠ είναι το στήριγμα για κάθε κυβέρνηση, γιατί υπερασπίζεται με πάθος την αντιλαϊκή πολιτική ανεξαρτήτως διαχειριστή. Ενώ την ίδια ώρα στους κόλπους τους εκπαιδεύεται όλο το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα του «αύριο» και ξεπλένονται φασιστοειδή.

Μη σκορπάς την ψήφο σου σε ξαναζεσταμένες αυταπάτες, είναι χαμένη ψήφος! Οι διάσπαρτες ομάδες ΕΑΑΚ - ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορούν να συμβάλουν στο δυνάμωμα του αγώνα. Εχουν γραμμή συμβιβασμού, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά ξεγυμνώνεται, αποκαλύπτοντας ότι καμία κυβέρνηση εντός των τειχών του καπιταλισμού δεν μπορεί να δώσει διέξοδο για το λαό και τη νεολαία, αυτοί συνεχίζουν το τροπάρι των αυταπατών «ότι τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τη ΝΔ», «ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά αριστερή κυβέρνηση». Αλλωστε, η στάση τους όλη τη χρονιά είναι αποκαλυπτική. Την ώρα που ο ΣΚΑΪ και τα φασιστοειδή επιτίθονταν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, στις σχολές τα ΕΑΑΚ καταψήφιζαν τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Ενώ τυφλωμένοι από τον αντικομμουνισμό αναπαράγουν επιχειρήματα του συστήματος «το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ είναι κομματικά», «το ΚΚΕ ξεπουλάει τους αγώνες», αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι δυνάμεις τους να συμπορεύονται στο συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα με τη ΔΑΚΕ, την ΠΑΣΚΕ και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ, ψηφίζοντας την κατάπτυστη ΣΣΕ.

Δυναμώνουμε το αντίπαλο δέος, χτίζουμε κίνημα ριζοσπαστικό, μαζικό, μαχητικό σε θέσεις μάχης για την υπεράσπιση των σπουδών, της μόρφωσης και της ζωής μας!

Ολο και μεγαλύτερο κομμάτι των αμφιθεάτρων αναγνωρίζει τη δράση του ΜΑΣ, όλοι αυτοί που λένε «εσάς βλέπω», «σας αναγνωρίζω για τη δράση σας» κ.λπ. Ομως διατηρούν αμφιβολίες για το αν ο αγώνας έχει αποτέλεσμα.

Ας σκεφτούν ότι από την αρχή του χρόνου οι σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ:

  • Πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της ενημέρωσης, της συζήτησης για τα δικαιώματα των φοιτητών, μέσα από συνελεύσεις ετών, Γενικές Συνελεύσεις, καλωσορίσματα πρωτοετών φοιτητών.
  • Οργάνωσαν άμεση αντίδραση στην επικείμενη κατάργηση των συγγραμμάτων, εμποδίζοντας αυτήν την εξέλιξη.
  • Μπήκαν μπροστά για την πραγματοποίηση των μετεγγραφών των φοιτητών από λαϊκές οικογένειες, δημιουργώντας επιτροπές μετεγγραφέντων φοιτητών.
  • Εφεραν τα πάνω κάτω στις σχολές ενάντια στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία!
  • Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά Πανελλαδικό Συντονιστικό Εστιακών Φοιτητών, με αποτέλεσμα να αποσπαστούν κατακτήσεις και να ασκηθεί πίεση.
  • Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πανελλαδική συντονισμένη δράση των περισσότερων καθηγητικών σχολών ενάντια στην αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας.
  • Οργανώθηκε η ζωή μέσα στους συλλόγους. Πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εκδηλώσεις ενημέρωσης και δράσης των συλλόγων για την εργασιακή προοπτική, το επιστημονικό αντικείμενο.
  • Οργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αντιπολεμικές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού.

Αυτό το ζωντανό, μαχητικό, αποφασιστικό κομμάτι του φοιτητικού κινήματος ενοχλεί!

Γιατί είναι το αντίπαλο δέος σε κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ και όσους τσακίζουν τα δικαιώματα της νεολαίας.

Αν πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα; Αν δεν ενοχλεί η δράση του ριζοσπαστικού κινήματος; Τότε γιατί η «προοδευτική» κυβέρνηση στέλνει ΜΑΤ στους φοιτητές που κινητοποιούνται για τη σίτιση, την παιδαγωγική επάρκεια, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά; Γιατί προχωρούν στο ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, ξυλοφορτώνουν και ποινικοποιούν τη δράση κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών;

Κάνε τους φόβους τους πραγματικότητα. Αυτό το αντίπαλο δέος φοβούνται, άλλαξε τους συσχετισμούς με ψήφο στην «Πανσπουδαστική ΚΣ». Για να κάνεις τη διαφορά... Χρειάζεσαι συλλόγους στα χέρια των φοιτητών και των αναγκών τους.


Του
Σταύρου ΣΚΟΥΛΛΗ*
*Ο Σταύρος Σκουλλής είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ