ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες απεργίες σήμερα

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους στη Γαλλία, ενάντια στις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ προς όφελος της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ανάγλυφα επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που υπονομεύουν πολύμορφα τον αγωνιστικό και ταξικά προσανατολισμένο συντονισμό του αγώνα (όπως άλλωστε σε κάθε χώρα), με χαρακτηριστική τη διοίκηση της CGT, που καλεί απροσδιόριστα σε «μέρα σύγκλισης των διεκδικήσεων». Ωστόσο, συνδικαλιστικές οργανώσεις από πολλούς χώρους καλούν σε απεργία και μάλιστα πανεθνική. Για παράδειγμα, οι σιδηροδρομικοί (SNCF) προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία από σήμερα, ενάντια στο νομοσχέδιο που ολοκληρώνει την «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών της χώρας. Σε πανεθνική απεργία προχωρούν και εργαζόμενοι στην «Air France», αλλά και εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενάντια στις νέες μειώσεις προσωπικού και τις απολύσεις που σχεδιάζονται.

Μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης στέλνει από την Ελλάδα το ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τις νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις, και σε μήνυμά του σημειώνει:

«Η πάλη των εργαζομένων της Γαλλίας ενάντια στην επίθεση ΕΕ - κυβέρνησης Μακρόν - επιχειρηματικών ομίλων είναι κομμάτι του αγώνα των εργαζομένων της Ελλάδας και της Ευρώπης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, που θυσιάζουν τα δικαιώματα των εργατών για τα κέρδη και την ανάπτυξη των πολυεθνικών. Ο αγώνας σας είναι κομμάτι του γενικότερου αγώνα για να καρπώνονται οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν.

Η απεργία σας πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά το ιμπεριαλιστικό χτύπημα των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας ενάντια στο λαό της Συρίας, με πρόσχημα τα χημικά. Μια επίθεση την οποία στήριξαν ΝΑΤΟ - ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση και η οποία αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή της Μεσογείου, με κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης. Αυτοί που εκμεταλλεύονται αδίστακτα τους εργαζόμενους της χώρας τους δεν διστάζουν να δολοφονούν λαούς για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους. Ο πόλεμός τους είναι η συνέχεια της ειρήνης τους».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εκφράζει «ταξική, διεθνιστική, προλεταριακή αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας» και «στέκεται στο πλευρό των Γάλλων εργατών», στο πλαίσιο και των σημερινών απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά «και στον αγώνα τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ο Πομπέο συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Το γύρο του κόσμου έκανε η γνωστοποίηση της συνάντησης του προτεινόμενου για ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο με τον ηγέτη της Β. Κορέας

Copyright 2018 The Associated

Το γύρο του κόσμου έκανε η γνωστοποίηση της συνάντησης του προτεινόμενου για ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο με τον ηγέτη της Β. Κορέας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ταχύτητα με την οποία «τρέχουν» οι διεργασίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο επιβεβαίωσε, χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που με μήνυμά του σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης» επιβεβαίωσε ότι ο Μάικλ Πομπέο, επικεφαλής της CIA, που προορίζεται για νέος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ, «συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα την περασμένη βδομάδα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συνάντηση κύλησε πολύ ομαλά και διαμορφώθηκε μια καλή σχέση. Δουλεύονται οι λεπτομέρειες της (σ.σ. επικείμενης) Συνόδου. Η αποπυρηνικοποίηση (σ.σ. της Χερσονήσου) θα είναι ένα σπουδαίο πράγμα για τον κόσμο, αλλά φυσικά και για τη Βόρεια Κορέα».

Η επίσκεψη Πομπέο δημοσιοποιήθηκε ένα δεκαήμερο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Νότιας - Βόρειας Κορέας που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απρίλη, αναδεικνύοντας πως ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα επικεντρώνουν τις πολυεπίπεδες προσπάθειές τους, για να διασφαλίσουν αναβαθμισμένο ρόλο σε αλυσιδωτές εξελίξεις που θα αφορούν τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.

Υποδεχόμενος προχτές τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ο Τραμπ σχολίασε ότι Βόρεια και Νότια Κορέα «έχουν την ευλογία μου» στα σχέδια συνάντησης «για να δουν αν μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο» (οι δύο χώρες τυπικά δεν έχουν υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης μετά τον πόλεμο του 1950 - 1953).

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικές ήταν οι εκτιμήσεις του Τραμπ ότι Βόρεια και Νότια Κορέα «δεν θα είχαν συζητήσει τίποτα» χωρίς τη συμβολή των ΗΠΑ και τη δική του προσωπικά. Ακόμα, αναφερόμενος στη συνάντηση που είναι πιθανό να έχει και ο ίδιος με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι «αυτή ίσως γίνει αρχές Ιούνη ή λίγο πριν - με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά», αλλά και συμπλήρωσε: «Είναι πιθανό τα πράγματα να μην πάνε καλά και να μην έχουμε τις συναντήσεις και απλά θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι που έχουμε ακολουθήσει σθεναρά. Αλλά θα δούμε τι θα γίνει».

Κατά τ' άλλα, ο Τραμπ είπε ότι εξετάζονται πέντε τοποθεσίες για τη συνάντησή του με τον Κιμ.

ΗΠΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Βάσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πρόσφερε η Αλβανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αλβανικές χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στη διάθεση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ πρόσφερε αργά το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στην έδρα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό της, Τζέιμς Μάτις, η Αλβανίδα υπουργός Αμυνας Ολτα Τζάσκα. Η ίδια πρότεινε επίσης στις ΗΠΑ να φτιάξουν δική τους στρατιωτική βάση στην Αλβανία και να αναβαθμίσουν τη χώρα της στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, κάνοντάς την «χώρα επαφής» για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο μείωσης της επιρροής που ασκούν στη χώρα της η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνησή της θέλει να «απωθήσει» τις «ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης» της περιοχής «μέσω προπαγάνδας, επενδύσεων και υβριδικών ενεργειών».

Η γενναιόδωρη πρόταση της αλβανικής κυβέρνησης προκάλεσε τα εύσημα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τζ. Μάτις, ο οποίος, μολονότι απέφυγε να απαντήσει αν την αποδέχεται, σχολίασε πως «η Αλβανία έδειξε ότι δεν έχει σημασία το γεωγραφικό μέγεθος όσον αφορά την αφοσίωση στη συμμαχία στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι η Αλβανία «χτυπά πιο δυνατά από το βάρος της», τονίζοντας: «Είστε σύμμαχός μας από κάθε άποψη και θα έχετε πάντα τη βοήθειά μας». Επαίνεσε επίσης το ρόλο της Αλβανίας απέναντι «στην καταστροφική ρωσική επιρροή» στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αλβανίδα υπουργός Αμυνας αξιοποίησε την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον συναντώντας εκπροσώπους μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, με πρώτη τη «Λόκχιντ Μάρτιν», με την οποία συζήτησε τρόπους πιθανής περαιτέρω ενίσχυσης των μέσων για τον έλεγχο του αλβανικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου.

ΚΥΠΡΟΣ
Πολυεπίπεδοι σχεδιασμοί με φόντο τις κόντρες στη Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε όλα τα επίπεδα απλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες γύρω από την Κύπρο, την ώρα που η Νοτιοανατολική Μεσόγειος «φλέγεται» από στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και την ώρα που τα ίδια τα παζάρια για το Κυπριακό (και κατ' επέκταση τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή) εξελίσσονται σε μοχλό κλιμάκωσης ευρύτερων αντιλαϊκών παζαριών.

Προχτές, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνάντησε την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι - στο πλαίσιο συνάντησης των αρχηγών των κρατών της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο - συνάντηση που μετά χαρακτήρισε «πάρα πολύ χρήσιμη». Λίγες μέρες μετά τη νέα κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία και τα χτυπήματα ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας, για τα οποία πρωτο-αξιοποιήθηκαν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ο Αναστασιάδης προσπάθησε να περάσει σε δεύτερο πλάνο τις συζητήσεις «και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τις ενέργειες κατά της Συρίας», που, όμως, ξεκαθάρισε ότι απασχόλησαν τη συνάντησή του με την Μέι.

Κατά τ' άλλα, είπε ότι «δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω και να προβάλω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού» και επανέλαβε ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια του Λονδίνου «λόγω και των καλών σχέσεων (της Βρετανίας) με την Τουρκία, έτσι ώστε να παρέμβει για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια συνεχώς βελτιώνονται και αναπτύσσονται» οι διμερείς σχέσεις, αναδεικνύοντας και έτσι τη σημασία που δίνει ο βρετανικός ιμπεριαλισμός στη Ν/Α Μεσόγειο.

ΗΠΑ
Συναντήσεις Τραμπ - Αμπε με πλατιά ατζέντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Β. Κορέας με επίκεντρο ευρύτερες εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, οι εμπορικές διαφορές ΗΠΑ - Ιαπωνίας με φόντο την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Διειρηνικής Συνεργασίας (ΤΡΡ), το διμερές εμπορικό έλλειμμα σε βάρος των ΗΠΑ και η μη εξαίρεση της Ιαπωνίας από τους πρόσφατους δασμούς της Ουάσιγκτον στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα τέθηκαν στο τραπέζι των συναντήσεων που είχαν το τελευταίο 48ωρο οι ηγέτες ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, στο πλαίσιο επίσημης διήμερης επίσκεψης του τελευταίου στις ΗΠΑ.

Αμερικανικά ΜΜΕ προεξόφλησαν ως βέβαιο ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, που είναι ο ξένος ηγέτης που έχει συναντηθεί τις περισσότερες φορές από κάθε άλλον με τον Πρόεδρο Τραμπ, θα έθετε στον Αμερικανό ηγέτη ζήτημα εξαίρεσης της χώρας του από τους πρόσφατους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Υποστήριξαν επιπροσθέτως πως ο Πρόεδρος Τραμπ σε πρώτη φάση έδωσε εντολή σε μέλη του Εμπορικού Συμβουλίου στο Λευκό Οίκο και στον εμπορικό αντιπρόσωπο, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, να εξετάσουν τα περιθώρια «διεύρυνσης» μιας εμπορικής συμφωνίας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού μετά την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Διειρηνικής Συνεργασίας (ΤΡΡ), ωστόσο, αργότερα χτες, ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο θέμα επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι είναι προτιμότερες οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες γιατί είναι «αποτελεσματικότερες, πιο κερδοφόρες και καλύτερες για τους δικούς μας εργαζόμενους».

Επί τάπητος επίσης τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τον τομέα της Ενέργειας και το διμερές εμπόριο, με φόντο την ανακοίνωση από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το οποίο διαπίστωσε κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Μάρτη, αύξηση του εμπορικού ελλείμματος με την Ιαπωνία κατά 6% μετά από δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ