ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση με ευθύνη κυβέρνησης - ΕΕ

Το αδιαχώρητο στα νησιά, όπου χιλιάδες κατατρεγμένοι ζουν εγκλωβισμένοι, μέσα σε άθλιες συνθήκες

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο

Eurokinissi

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο
Σε φάση περαιτέρω όξυνσης βρίσκεται το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται διπλά εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, ενώ οι ροές προς τα νησιά και μέσω του Εβρου αυξάνονται. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι επικίνδυνες για τις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αγριότητα του κράτους και των μηχανισμών του, την εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα, αλλά και δολοφονικές επιθέσεις ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων, όπως αυτή στη Λέσβο την περασμένη Κυριακή, στην πλατεία Σαπφούς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά, σε βάρος τόσο των προσφύγων - μεταναστών όσο και των μόνιμων κατοίκων, είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση στηρίζει και εφαρμόζει τη Συμφωνία Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης για το διπλό εγκλωβισμό και κυρίως τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις στην περιοχή, που γεννούν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Στη βάση της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, η κυβέρνηση κρατάει εγκλωβισμένους μέσα σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργώντας υπόβαθρο για εντάσεις και προστριβές μεταξύ τους, για τη δράση κυκλωμάτων διακινητών και βέβαια για την παρέμβαση φασιστοειδών, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους.

Οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες στη Λέσβο δέχτηκαν τις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστοειδών

Eurokinissi

Οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες στη Λέσβο δέχτηκαν τις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστοειδών
Η κατάσταση, ιδιαίτερα στα νησιά, φαίνεται πως έχει φτάσει ξανά στο απροχώρητο. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 7.954 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το Γενάρη μέχρι τον Απρίλη, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, που είχαν καταγραφεί 4.761 αφίξεις. Μόνο στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι, ενώ από τον Εβρο εισήλθαν 2.700 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 400 τις τελευταίες δυο μέρες. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, ζουν αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι, μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

Προχτές, ο περιφερειακός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ευρώπη δήλωσε ότι «σημειώνεται σημαντική αύξηση των αφίξεων στα σύνορα με τον Εβρο, όπου οι υποδομές υποδοχής στο σημείο είναι περιορισμένες. Ολες οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας είναι πλήρεις». Ταυτόχρονα μίλησε για «έκτακτες καταστάσεις» αν δεν αλλάξει κάτι.

Ζωή σε άθλιες συνθήκες

Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι, που εδώ και χρόνια διεκδικούν να φύγουν από την Ελλάδα και να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζουν σε άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι απούσες, αφού υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν γιατρό επί μήνες, άλλοι περιμένουν δύο χρόνια για εξέταση αιτήματος ασύλου, υπάρχει έλλειψη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης για τις διαδικασίες ασύλου, ελλείψεις στη νομική στήριξη, οι απορρίψεις αιτημάτων ασύλου αυξάνονται, ενώ οι διακινητές βρίσκουν χώρο και «επιχειρούν» μέσα και έξω από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ελάχιστα μέτρα έχουν παρθεί ώστε να ζουν αυτοί οι άνθρωποι ασφαλείς και με αξιοπρέπεια, ενώ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους σε άλλους ασφαλείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στην ηπειρωτική χώρα. Ακόμα και όταν υπάρχει κάποια μεταφορά προσφύγων σε άλλους χώρους στην ηπειρωτική χώρα, για αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει την όποια τέτοια κίνηση και να υλοποιήσει «στο γράμμα της» τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Το περιβόητο πρόγραμμα «επιλεκτικής μετεγκατάστασης» από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ για έναν ελάχιστο αριθμό προσφύγων, όχι μόνο δεν αποτέλεσε λύση, αλλά στην πραγματικότητα απέτυχε. Χιλιάδες κατατρεγμένοι που γλίτωσαν από τον πόλεμο ζουν μια δεύτερη κόλαση στην προσφυγιά, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την προστασία και την αποζημίωση των κατοίκων γύρω από τα «hot spots» για τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της υποβάθμισης που συνιστά η λειτουργία αυτών των κέντρων, με τον κορεσμό και τις άθλιες συνθήκες, στο έδαφος των οποίων προκαλούνται εντάσεις και επεισόδια.

Παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων

Πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται πιόνια στη σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων, στα παζάρια ανάμεσα σε κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα που ευθύνονται για τον ξεριζωμό τους. Για παράδειγμα, πάγια τακτική της Τουρκίας είναι η αξιοποίηση του Προσφυγικού στα παζάρια με την ΕΕ και την Ελλάδα, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα και απειλώντας να αποχωρήσει από τη Συμφωνία, αφήνοντας ελεύθερη τη διέλευση προς τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για το άσυλο, η συζήτηση του οποίου συνεχίζονται αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και με το οποίο ενισχύεται η καταστολή και η αφαίρεση δικαιωμάτων των ξεριζωμένων και κατατρεγμένων. Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα τη διακοπή παροχής των λεγόμενων υλικών συνθηκών υποδοχής, δηλαδή μιας στοιχειώδους παροχής για την επιβίωση σε ξεριζωμένους, σε περίπτωση που κάποιος αιτών άσυλο παραβιάσει τον γεωγραφικό περιορισμό, δηλαδή εάν επιχειρήσει να αναζητήσει τρόπους να πάει στον προορισμό που επιθυμεί.

Επιπρόσθετα, υπονομεύεται άμεσα το δικαίωμα να προσφύγει ο αιτών στα διαιτητικά δικαστήρια, αφού η προσφυγή του δεν τον προστατεύει από την απέλαση, ενώ οι fast track διαδικασίες που προβλέπονται είναι τέτοιες ώστε ο αιτών μπορεί πολύ εύκολα να χάσει το δικαίωμα για άσυλο και να μπει στα κέντρα κράτησης για απέλαση, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου.

Η πραγματική αιτία

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι πόλεμοι, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά για λογαριασμό της αστικής τάξης, είναι η πραγματική αιτία του προσφυγικού ζητήματος. Το άθλιο παζάρι της ΕΕ και της Ελλάδας με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

Γι' αυτό χρειάζεται οι κάτοικοι στα νησιά και σε όλη τη χώρα να δουν τον πραγματικό αντίπαλο κι εκεί να στρέψουν τα πυρά τους. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές φωνές και η φασιστική Χρυσή Αυγή.

Να γίνει πιο ισχυρή η πάλη ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση, πολέμους και τον ξεριζωμό, που μετράει νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.

Διήμερη περιοδεία του Θ. Παφίλη στη Λέσβο

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό και την κατάσταση στο Αιγαίο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Θανάσης Παφίλης, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στη Λέσβο, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Απρίλη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του:

Αύριο Παρασκευή:

Το πρωί επίσκεψη στο «hot spot» της Μόριας και αμέσως μετά περιοδεία στο αντίστοιχο χωριό.

Συνέντευξη Τύπου στη 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».

Το απόγευμα, στις 6 μ.μ. περιοδεία στην αγορά της Μυτιλήνης και στις 7 μ.μ. θα παρευρεθεί στη συγκέντρωση που καλεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στην πλατεία Σαπφούς.

Σάββατο 28 Απρίλη:

Το πρωί περιοδεία στην αγορά της Καλλονής και στις 8 μ.μ. ομιλία στην αγορά της Αγιάσου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΣΟ
Καταδικάζει την οργανωμένη επίθεση φασιστικών ομάδων

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) καταδικάζει με ανακοίνωσή του την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη, επισημαίνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι ακροδεξιές φασιστικές ομάδες φανερώνει ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη».

«Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και η καπιταλιστική κρίση», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων από τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στον ξεριζωμό και στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη έχει καθήκον να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, να αγωνιστεί ενάντια στις πολιτικές και την υποκρισία της καπιταλιστικής Ευρώπης, που τους μεταχειρίζεται ως εισβολείς και εγκληματίες, και να διεκδικήσει τη λήψη μέτρων και τη δημιουργία υποδομών για τους πρόσφυγες».

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στην πλατεία Σαπφούς

Σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς, καλεί το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, για την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης που έγινε από φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες την Κυριακή κατά προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ