ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ιλίου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΕΡΟΖΗΣΗ, αγωνιστή της Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος είχε έντονη αγωνιστική παρουσία στη Λάρισα, καθώς και συγγραφική αναφορά στην περιοχή, η Λίτσα Ούντρια από τη Λάρισα προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Σουφλαρίων Λάρισας του Κόμματος.

  • Στη μνήμη του υπέροχου ανθρώπου, επιστήμονα και πάντα αγωνιστή ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΕΡΟΖΗΣΗ η Ιωάννα Σύρμου και η οικογένεια Εφης Σύρμου και Γιάννη Νικολούδη προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 150 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΜΠΑΜΠΗ ΦΙΤΣΙΟΥ ο Γεράσιμος Ζορμπάς προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ωρωπού.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΙΤΣΑ, που τόσο άδικα «έφυγε» από τη ζωή, πιστού στα ιδανικά και τους σκοπούς του ΚΚΕ, σύντροφοι από την ΤΟ Κοζάνης προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κατασκευών Κοζάνης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου και αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 500 ευρώ μέσω ΚΟΒ Γέρακα.

ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1931. Εδρασε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής ως Αετόπουλο της ΕΠΟΝ. Προσχωρεί αργότερα στη Νεολαία Λαμπράκη και μετά δρα μέσα από την ΕΔΑ. Την περίοδο της δικτατορίας βρίσκεται σε στενή επαφή με το Κόμμα και χωρίς να είναι ακόμα μέλος του Κόμματος, το βοηθάει και έχει σχέση με τον παράνομο μηχανισμό του.

Οργανώνεται στην ΚΟΒ Ανω Γαλατσίου στις αρχές της δεκαετίας του '80, αναλαμβάνοντας μια σειρά από υπεύθυνες κομματικές χρεώσεις, μεταξύ άλλων και Γραμματέας της ΚΟΒ. Τη δύσκολη περίοδο των ανατροπών του '89 - '91 και της κρίσης στο Κόμμα, κράτησε αταλάντευτη στάση, παλεύοντας ενάντια στη διάλυση του Κόμματος, για να διατηρηθεί η επαναστατική φυσιογνωμία του.

Παρέμεινε μέλος του Κόμματος μέχρι την Κυριακή 1η Απρίλη 2018, όταν και έκλεισε τα μάτια του, σε ηλικία 87 ετών.

Είχε μια σειρά από χαρακτηριστικά που τον καθιστούσαν υπόδειγμα οικογενειάρχη, κομμουνιστή, ανθρώπου. Χαρακτηριστικά όπως η εντιμότητα, η ανιδιοτέλεια που έδειχνε για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του αλλά και η υπομονή που είχε για να κερδίσει κόσμο με την πολιτική του ΚΚΕ. Και φυσικά η αγάπη που είχε για την οικογένειά του ήταν βασικό του γνώρισμα.

Στη μνήμη του συντρόφου Τάκη Χαραλαμπίδη η οικογένειά του, οι σύντροφοι, οι συναγωνιστές και οι φίλοι του προσφέρουν στο ΚΚΕ 500 ευρώ, ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Ανω Γαλατσίου.

ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ
ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ
***

ΦΩΤΟ

Η ΛΕΥΚΩ ΣΩΤΗΡΗ - ΡΑΤΖΑ (1927 - 29/4/17) καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Δεκαεξάχρονη συμμετέχει δραστήρια στην ΕΠΟΝ και από το 1944 ήταν μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη μάχη της Δεσκάτης (21 - 25/9/46) βοηθά τον ΔΣΕ από τις πολιτικές οργανώσεις. Συλλαμβάνεται στις 27/5/47 στο Φλαμπουρέσι Καλαμπάκας, ακολουθούν φυλακές σε Τρίκαλα, Λάρισα, Κοζάνη. Καταδικάζεται σε θάνατο από το Στρατοδικείο Κοζάνης στις 12/5/1949 και γνωρίζει το Γεντί Κουλέ και τις φυλακές Αβέρωφ. Απελευθερώνεται στις 22/12/1952.

Με τον σ. Θανάση Ράτζα δημιουργούν οικογένεια με πολλές θυσίες και προσφορά στους αγώνες του λαού και του Κόμματος. Το σπίτι τους αποτελούσε καταφύγιο και κέντρο στα μετεμφυλιακά χρόνια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Κατέκτησε επάξια την εκτίμηση του Κόμματος και της τοπικής κοινωνίας αποτελώντας ζωντανό φωτεινό παράδειγμα.

Στο χρόνο, αντί μνημοσύνου, προσφέρονται στην ΚΟ Δεσκάτης του ΚΚΕ 50 ευρώ.

Ο γιος της Νίκος Ράτζας

***

ΦΩΤΟ

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από το θάνατο της αγαπημένης του συζύγου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΝΤΙΝΟΥ, ο σύζυγός της Ευάγγελος Ντίνος προσφέρει στη μνήμη της 50 ευρώ στην Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΜΠΙΡΑΣ, που με μεγάλη θλίψη αποχαιρετήσαμε πριν από μερικές μέρες, γεννήθηκε στην Καλλιθέα Φαρσάλων.

Από το 1942 έως το 1944 ήταν ομαδάρχης στα Αετόπουλα. Μετά την απελευθέρωση, καταδιώχθηκε μαζί με την οικογένειά του από τις παρακρατικές ομάδες. Κατατάχθηκε το Φλεβάρη του 1948 στο Τάγμα Οθρυς του ΔΣΕ, από όπου πέρασε στα χωριά των Αγράφων. Εκπαιδεύτηκε και στη συνέχεια στάλθηκε στην Ταξιαρχία του Νίκου Μπαντέκου. Με το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης πιάστηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας και, ως πολιτικό κρατούμενο, τον έστειλαν σε Δομοκό, Λαμία και Λέρο.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου τα μέλη και φίλη του Κόμματος προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Αλμυρού, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ το ποσό των 120 ευρώ.

***

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΑΝΝΑΣ ΓΑΒΑΛΑ, που «έφυγε» πρόσφατα, οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Γούβας του ΚΚΕ προσφέρουν για την ενίσχυση του αγαπημένου Κόμματός της το ποσό των 120 ευρώ.

Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της πιστή και αταλάντευτη στις αξίες, στις αρχές και στα ιδανικά του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΑΚΗ η οικογένειά του προσφέρει στη μνήμη του 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», που διάβαζε καθημερινά, και 50 ευρώ στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, όπου διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το «μεγάλο ταξίδι» του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΡΦΙΑΤΗ, του ανθρώπου που όρισε τη ζωή του στην κατεύθυνση να προαγάγει την επιστήμη του και μέσα από το ΚΚΕ να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στη μνήμη του προσφέρω 300 ευρώ.

Η αδερφή του Κατερίνα Κορφιάτη

***

ΦΩΤΟ

Στις 11 Μαρτίου 2018 απεβίωσε στην Αθήνα η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, ετών 93. Υπήρξε αγωνίστρια της ΕΠΟΝ και βοήθησε στον αντιστασιακό αγώνα. Ετάφη στις 13 Μαρτίου στον τόπο καταγωγής της, Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας.

Στη μνήμη της τα παιδιά της προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ.

***

Ο ΡΑΠΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Θωμά, από την Ανω Μερόπη, μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού, τραυματίστηκε στη μάχη. Τον βρήκε σε μια σπηλιά ο ταγματάρχης Βράνης Ιωάννης και του πρότεινε να υπογράψει «δήλωση» ή αλλιώς να περάσει στρατοδικείο. Ο Λεωνίδας αρνήθηκε περήφανα. Εκτελέστηκε στα Γιάννενα το 1948.

Ο αδερφός του ΡΑΠΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ πολέμησε κι αυτός καπετάνιος στον Δημοκρατικό Στρατό.

Η ξαδέρφη τους Εξάρχου Ολγα, από το χωριό Λίμνη, προσφέρει στη μνήμη τους 20 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Πωγωνίου.

Επίσης, ο Γιάννης Τσιμογιάννης (ψευδώνυμο Πακαρέας), συμπολεμιστής του Κωνσταντίνου Ράπτη, καπετάνιος από τον Αύγουστο του 1941 μέχρι το τέλος του 1949, προσφέρει στη μνήμη τους 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πωγωνίου.

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» πριν από λίγο καιρό από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΕΡΑΤΗ το γένος ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, από το χωριό Σιταριά Διδυμοτείχου.

Ολόκληρη η ζωή της, όπως και της οικογένειάς της, ήταν δεμένη με τους αγώνες του κόμματός μας, του ΚΚΕ. Η αδερφή της Δήμητρα, μαχήτρια του ΔΣΕ, άφησε την τελευταία της πνοή στη μάχη της Νάουσας. Η άλλη της αδερφή, Βαγγελιώ, καταδικάστηκε 2 φορές σε θάνατο και μία ισόβια, γιατί ο άντρας της ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Εμεινε στη φυλακή 11 ολόκληρα χρόνια.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Η Σταυρούλα κατάφερε να σωθεί μαζί με άλλα παιδιά που ο ΔΣΕ έστειλε στις σοσιαλιστικές χώρες για να γλιτώσουν από τις θηριωδίες του ταξικού αντιπάλου. Το 1948, φτάνει αρχικά στη Βουλγαρία και μετέπειτα στην Ανατολική Γερμανία μαζί με τον ανιψιό της (γιο της αδερφής της Βαγγελιώς), όπου σπουδάζει μηχανολόγος - σχεδιάστρια. Παντρεύεται το 1959 στην Πολωνία τον μαχητή του ΔΣΕ στη Μουργκάνα, Γιάννη Μπεράτη, και αποκτούν 2 παιδιά. Ζουν μαζί στην πολιτική προσφυγιά μέχρι το 1977 οπότε και επιστρέφουν στο Δελβινάκι Πωγωνίου, τόπο καταγωγής του συζύγου της. Εμεινε πιστή στις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της προσφέρω 20 ευρώ μέσω της ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Τσώλου Φωτεινή

***

ΦΩΤΟ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ, προσφέρω στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ναυπλίου.

Δήμος Τζαμαλούκας, από την Κοπεγχάγη

***

ΦΩΤΟ

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗΣ, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος και οπαδός του ΚΚΕ. Στη μνήμη του σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος από τον χώρο των τυφλών προσέφεραν στο Κόμμα του το ποσό των 150 ευρώ με την υπόσχεση: «Μανώλη, συνεχίζουμε».

ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ - ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ
ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ - ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ
***

ΦΩΤΟ

Στις 2 Μάη συμπληρώνονται 5 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο πολυαγαπημένος μου σύντροφος, στη ζωή και στον αγώνα, ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1931 και από το 1952 ήταν μέλος του ΚΚΕ. Υπηρέτησε στην 7η Μεραρχία του ΔΣΕ στη Θράκη μέχρι το τέλος του πολέμου και στη συνέχεια ακολούθησε το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, αρχικά στη Βουλγαρία και στη συνέχεια στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Εγινε μηχανουργός και εργάστηκε σε εργοστάσιο στην πόλη Καρλ Μαρξ Στατ μέχρι το 1966, όπου για μεγάλο διάστημα ήταν υπεύθυνος της Οργάνωσης των πολιτικών προσφύγων. Παράλληλα, ανέλαβε και έφερε σε πέρας σοβαρές κομματικές αποστολές, σε συνθήκες που σφραγίζονταν από τις διώξεις κατά του ΚΚΕ και του κινήματος στην Ελλάδα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 φοίτησε στην κομματική σχολή «Νίκος Μπελογιάννης». Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο, όπου ανέλαβε κομματικά καθήκοντα, στα οποία ανταποκρίθηκε με ανυστεροβουλία και εργατικότητα. Εως το 1989 υπηρέτησε πιστά και αφοσιωμένα από διάφορες θέσεις το Κόμμα και ήταν στέλεχος της Οργάνωσης του ΚΚΕ στο Βερολίνο. Μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές του 1989 - 1991 συνέχισε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, ως μέλος και στέλεχός του, να αγωνίζεται ακούραστα για τα δικαιώματα των μεταναστών, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στη μνήμη του αλησμόνητου συντρόφου μου προσφέρω στο ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟ Βερολίνου.

Βαΐτσα Πουρζιτίδου

***

ΦΩΤΟ 6

Στη μνήμη του συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΝΑΡΔΗ, που λίγες μέρες πριν είχε την ονομαστική του εορτή. Γεννήθηκε το 1922 στους Βουτιάνους Λακωνίας. Εβγαλε το Δημοτικό στο χωριό και, στη συνέχεια, το Γυμνάσιο Σπάρτης. Οντας ακόμα στο Γυμνάσιο, οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ έγινε μέλος και στέλεχός της. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έδρασε στο τμήμα Οινούντας - Σελασίας και σε διάφορα άλλα τμήματα.

ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Γνωρίστηκε με την Ελένη Καλφακάκου από τον Κεφαλά Λακωνίας, στέλεχος της ΕΠΟΝ, με την οποία αγωνίστηκαν μαζί για αρκετό διάστημα και μετά από χρόνια παντρεύτηκαν. Το 1944, με την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, η Οργάνωση τον έστειλε στο Γεράνι Λακωνίας και την Ελένη στην Πάνιτσα Γυθείου. Εκεί τον συνέλαβαν, τον χτύπησαν άγρια και τον έστειλαν στις φυλακές Σπάρτης. Μετά από 10 μήνες απολύθηκε. Το 1946, στο δημοψήφισμα, όπου είχαμε αποχή, μαζί με έναν ακόμα σύντροφο πέρασαν όλη τους τη μέρα στο εκλογικό τμήμα προκειμένου να αποτρέψουν τους συμπατριώτες να ψηφίσουν. Γι' αυτήν του την ενέργεια εξορίστηκε ένα χρόνο στην Ικαρία. Μετά την απόλυσή του, τέλος του 1947, ήρθε στην Αθήνα.

Αρχές Μάρτη του 1948 κατέβηκε στον Πάρνωνα και εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο τάγμα του Γιώργου Αζακλή. Εγινε επιλοχίας και πολιτικός επίτροπος στη διμοιρία ανιχνευτών του διμοιρίτη Τράγκα. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες και τελευταία ήταν στο Λεωνίδιο. Με τη διάλυση του ΔΣΕ, το 1949, έφτασε κυνηγημένος μαζί με δύο συντρόφους του και τον Θόδωρο Πρεκεζέ που ήταν στέλεχος του ΔΣΕ. Ετυχε την ώρα που ήταν μαζί και έπεσε ένας όλμος και τραυμάτισε σοβαρά τον Πρεκεζέ και τους πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες. Κατόπιν, διαλύθηκαν πλέον οι αντάρτες και έμεινε μαζί με την αντάρτισσα Γιαννούλα Κουτσοβασίλη του Νικόλα από το Βροναμά, και τον Γιώργο Ταμπουρέα από την Καλαμάτα. Κυνηγημένος από το στρατό, ο σ. Γιώργος Λιναρδής τραυματίστηκε στο κεφάλι πολύ σοβαρά, στον, Αγριανίτικα, Αϊ - Λια. Η κοπέλα έμεινε όλη μέρα πάνω στο έλατο και περίμενε να νυχτώσει για να κατέβει να δει αν ζει. Τον βρήκε ζωντανό, τον περιέθαλψε και περιπλανήθηκαν ώσπου τους συνέλαβαν μετά από 3 μήνες, στις 19/7/1949, κοντά στο χωριό του.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
Τον έστειλαν στο στρατόπεδο της Τρίπολης, πέρασε από στρατοδικείο στην Τρίπολη και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο, στις 29/9/1949. Συνέπεσε εκείνες τις μέρες η παρέμβαση του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ και ανεστάλησαν οι εκτελέσεις. Φυλακίστηκε στις φυλακές Κέρκυρας, Ακροναυπλίας, Γιούρας, Κορίνθου, Καλαμάτας, Σπάρτης, Αίγινας, Αβέρωφ. Αποφυλακίστηκε χάρη σε δύο γυναίκες, την δικηγόρο αγωνίστρια Βούλα Ιατρίδου και την Αφροδίτη Μπούρα, υπάλληλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από δέκα χρόνια, στις 16/12/1959, λόγω ανήκεστης βλάβης, και οριστικά με το Ν.258 περί μέτρων ειρήνευσης, το 1960. Το 1967 με τη δικτατορία των χουντικών, συνελήφθη και εκτοπίστηκε στη Γυάρο. Το 1978 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αχαρνών.

Μας λείπεις πολύ. Η παρακαταθήκη που μας άφησες είναι οι αγώνες σου για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, για δικαιοσύνη και καλύτερη ζωή.

Επίσης, στη μνήμη των αδερφών μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, στελέχους των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ Λακωνίας, ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, που σκοτώθηκε στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, συμπαραστάτριας στον αγώνα, των γονιών μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ και της ανιψιάς μου ΕΛΕΝΙΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΤΟ Μενιδίου - Φυλής, το ποσό των 160 ευρώ.

Ελένη Καλφακάκου - Λιναρδή

Μανώλης Περαντώνης
Μανώλης Περαντώνης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΤΙΝΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΤΙΝΟΥ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΤΣΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΤΣΑΣ
ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Θεόφραστος (Τάκης) Χαραλαμπίδης
Θεόφραστος (Τάκης) Χαραλαμπίδης
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΕΡΟΖΗΣΗΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΕΡΟΖΗΣΗΣ
ΛΕΥΚΟΘΕΑ (ΛΕΥΚΩ) ΣΩΤΗΡΗ ΡΑΤΖΑ
ΛΕΥΚΟΘΕΑ (ΛΕΥΚΩ) ΣΩΤΗΡΗ ΡΑΤΖΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΜΠΙΡΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΜΠΙΡΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΕΡΑΤΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΕΡΑΤΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ
Προσφορά

Η Ελένη Τασσά πρόσφερε στη μνήμη του συζύγου της ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΣΣΑ, στο «Σπίτι του Αγωνιστή», το ποσό των 1.000 ευρώ.

Το ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή» ευχαριστεί θερμά για την προσφορά.

«Αποχαιρέτησαν» τον σ. Στέλιο Διαβολάκη

Το τελευταίο «αντίο» είπαν χτες στο κοιμητήριο του Σχιστού, σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και φίλοι στον σ. Στέλιο Διαβολάκη, που «έφυγε» σε ηλικία 90 ετών την περασμένη Πέμπτη 26/4. Το «παρών» στην κηδεία έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Για την αλύγιστη στάση του από την Κατοχή και την αντίσταση, μέχρι και το τέλος της ζωής του, μίλησαν ο Λευτέρης Καλογιαννίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, το οποίο ο σ. Στέλιος υπηρέτησε πιστά από οποιοδήποτε πόστο του ανατέθηκε, μίλησε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Αναφέρθηκε σε όλη τη γεμάτη δράση ζωή του Στ. Διαβολάκη, από τα νιάτα του στην ΕΠΟΝ και στην Αντίσταση, αλλά και στην πρωτοπόρα δουλειά του στο εργοστάσιο λιπασμάτων στη Δραπετσώνα για την οργάνωση των εργατών, για την οποία δοκίμασε αμέτρητες απολύσεις και διώξεις. Επίσης, για την αντιδιδακτορική του δράση, για την οποία συνελήφθη και βασανίστηκε πολύ άσχημα. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη συνδικαλιστική δράση του στον Πειραιά, που σε όλη του τη ζωή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή.

Συλλυπητήρια

Η ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Μιχάλη Σελέκο και την οικογένειά του, για την απώλεια του αδερφού του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ