ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2018
Σελ. /28
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σε όλο τον κόσμο γιορτάστηκε χτες από εκατομμύρια εργαζόμενους η 1η Μάη, μέρα της εργατικής τάξης, που πέρα από τιμή στους νεκρούς για τα δίκαια της τάξης αυτής, η οποία παράγει όλο τον κοινωνικό πλούτο, είναι και μέρα διεκδίκησης, για τις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της σημερινής εποχής, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Σε αυτόν τον αγώνα πρωτοστατούν οι κομμουνιστές και το ταξικό εργατικό κίνημα που συσπειρώνεται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που και φέτος έδωσαν το στίγμα τους ενάντια και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με το σύνθημα «Για έναν κόσμο χωρίς καπιταλιστική βαρβαρότητα και ιμπεριαλιστικούς πολέμους». Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό συμμετείχαν με δικά τους μπλοκ σε μια σειρά από χώρες στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και πορείες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκδηλώσεις σε ορισμένες χώρες.

ΚΟΥΒΑ
Μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις

Με μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε στην Κούβα η Εργατική Πρωτομαγιά, στην Αβάνα και σε άλλες πόλεις. Το στίγμα όπως κάθε χρόνο δίνει η μεγάλη συγκέντρωση εκατομμυρίων εργαζομένων που ξεκινά από νωρίς τα ξημερώματα στην Πλατεία της Επανάστασης στην πρωτεύουσα Αβάνα, ενώ φέτος συνδυάστηκε με την προετοιμασία του γιορτασμού το 2019 των 80 χρόνων από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας (ΓΣΕΚ). Στη συγκέντρωση αυτή ήταν επικεφαλής ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και αρχηγός του στρατού Ραούλ Κάστρο και ο Μιγκέλ Μάριο Κανέλ Βερμούντες, πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών, ο πρόσφατα εκλεγείς Πρόεδρος της χώρας που πήρε τη σκυτάλη από την ιστορική γενιά της Επανάστασης με ηγέτη τον Φιντέλ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κούβας, που υπογράμμισε ότι ο φετινός γιορτασμός γίνεται με το σύνθημα «Ενότητα, Δέσμευση και Νίκη» και «επιβεβαιώνει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κουβανών στην Επανάστασή τους, για μια κοινωνία και μια χώρα κυρίαρχη, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική, δημοκρατική, ευημερούσα και βιώσιμη». Ο ομιλητής κατήγγειλε την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης που ενισχύει τον πολύμορφο αποκλεισμό κατά της Κούβας, απαίτησε τον τερματισμό του όπως και το κλείσιμο της βάσης - κολαστηρίου του Γκουαντάναμο. Επίσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη των Κουβανών εργαζομένων σε όλους τους λαούς του κόσμου που παλεύουν για την ανεξαρτησία τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν με το Κομμουνιστικό Κόμμα

Μήνυμα αντίστασης στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και τους πολεμικούς του σχεδιασμούς σε όλη την περιοχή έστειλαν από την Τουρκία οι μαζικές συγκεντρώσεις που οργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Κωνσταντινούπολη, η συγκέντρωση έγινε στην περιοχή Μάλτεπε, με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν, που απηύθυνε κάλεσμα οργάνωσης σε όλα τα εργοστάσια και τις γειτονιές. Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθυναν συνδικαλιστές από το Μέταλλο κ.τ.λ. Η αστυνομία επιτέθηκε ακόμα μια φορά σε διαδηλωτές που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ, όπου το 1977 είχε γίνει η πολύνεκρη επίθεση σε απεργούς.

ΡΩΣΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις

AP

Με μαζικές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στη Ρωσία (στη Μόσχα και άλλες πόλεις). Συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας με το Κόκκινο Μέτωπο. Στη Μόσχα και την Κόκκινη Πλατεία πραγματοποίησαν φιέστα εξωραϊσμού του καπιταλισμού και η ρωσική κυβέρνηση μαζί με τα συνδικάτα που την στηρίζουν. Επίσης, στις πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις πρώην Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών έγιναν συγκεντρώσεις κυρίως με πρωτοβουλία των κομμουνιστών.

ΗΠΑ
Στο επίκεντρο τα δικαιώματα των μεταναστών

Copyright 2018 The Associated

Η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι μισθοί πείνας σε πληθώρα κλάδων, η συνεχής απαξίωση της δημόσιας Εκπαίδευσης και η συνέχιση του απεργιακού αγώνα των εκπαιδευτικών τέθηκαν χτες, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των Πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις μεγαλουπόλεις πολιτειών όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό, η Φλόριντα και η Ν. Υόρκη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διεκδικώντας βασικά εργασιακά δικαιώματα

Η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, με πιο χαρακτηριστική τη μετατροπή, κυρίως νεαρών, εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους μέσω των λεγόμενων συμβολαίων «μηδενικού χρόνου» (zero hour contracts), η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για δεκάδες κλάδους εργασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συγκεντρώσεων στη Βρετανία.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Copyright 2018 The Associated

Στη Μανίλα χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τους μισθούς εξαθλίωσης

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Copyright 2018 The Associated

Από τη μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ

ΙΡΑΚ

Copyright 2018 The Associated

Χιλιάδες μέλη του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος βρέθηκαν και χτες στην πρώτη θέση των Πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων, για την υπεράσπιση και ενίσχυση των εργατικών δικαιωμάτων στο δοκιμαζόμενο (από τις πολυετείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ