ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Στις 13 Μάη η Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης

Την Κυριακή 13 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αττική

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, την Κυριακή 13 Μάη.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 13 Μάη θα πραγματοποιηθεί στην Αττική η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις, πορείες, παρεμβάσεις από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις, στρατηγεία και υποδομές. Η 38η Μαραθώνια Πορεία θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στη σχετική Διακήρυξη καταγγέλλεται η κυβέρνηση, που «με προμετωπίδα τη λεγόμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση", έχει γίνει σημαιοφόρος στην προώθηση των στόχων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με τη στάση της προσπαθεί να "ξεπλύνει" τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό (...) Την ώρα που ο λαός υποφέρει, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει τα εύσημα γιατί είναι η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που για το 2017 δίνει το 2,36% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,2 δισ. ευρώ, για στρατιωτικές δαπάνες...».

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι εξελίξεις στην περιοχή μας απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη, για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τις δαγκάνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τη μη αλλαγή των συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθιερώνουν».

Οι διεκδικήσεις των κινητοποιήσεων:

  • Οχι στην ελληνική υποστήριξη στις δολοφονικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό της Συρίας και αλλού.
  • Να κλείσουν ΤΩΡΑ η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις - Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Οχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
  • Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Σε άλλες πόλεις

-- Στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης, παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας οργανώνουν στις 13 Μάη οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης.

-- Στη Θεσσαλία, πανθεσσαλική πορεία ειρήνης οργανώνουν την Κυριακή 13 Μάη, στη Λάρισα, οι Γραμματείες Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας της ΕΕΔΥΕ, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την πλατεία Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και θα τερματίσει στην 1η Στρατιά. Θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ ψήφισμα θα επιδοθεί τόσο στο Αρχηγείο του ΑΤΑ όσο και στην 1η Στρατιά.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνει φέτος τον 5ο Αγώνα Δρόμου Ειρήνης, αφιερωμένο στη μνήμη του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο φετινός Αγώνας Δρόμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μάη, στις 10 το πρωί, με σύνθημα «ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ενάντια στους πολέμους και το σύστημα που τους γεννά. Κανείς εφησυχασμός - κανένας εφησυχασμένος!».

Ο Αγώνας θα ξεκινήσει από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και διά μέσου της Νέας Παραλίας, του Λευκού Πύργου και της Λεωφόρου Νίκης θα καταλήξει στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην ΕΔΥΕΘ και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, στα τηλέφωνα 697.979.8500 & 698.723.5644 και στη διεύθυνση edyeth@gmail.com.

ΚΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση διεκδίκησης άμεσων μέτρων για το Πεδίον του Αρεως

Την Κυριακή 6 Μάη, στις 11 π.μ., με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό

Κινητοποίηση με σύνθημα «Το Πεδίον του Αρεως ανοιχτό στο λαό - Οχι στην εγκατάλειψη και τη μετατροπή του σε χώρο χρήσης ναρκωτικών» διοργανώνουν Οργανώσεις της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ την Κυριακή 6 Μάη, στις 11 π.μ., στη Λ. Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων (άγαλμα Κωνσταντίνου).

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του Κόμματος σημειώνουν μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης για την κατάντια του πάρκου: «Το Πεδίον του Αρεως, όπως και όλοι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου, είναι λαϊκή περιουσία. Είναι δικαίωμά τους να το απολαμβάνουν ελεύθερα και δωρεάν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Χρειάζεται να γίνει υπόθεση των φορέων του λαϊκού κινήματος η απαίτηση για:

  • Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να σταματήσουν όλες οι ενέργειες για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, επισκευών κ.λπ.
  • Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου. Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.
  • Αμεσα μέτρα μέσα από αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης με "στεγνά" προγράμματα, κοινωνικής επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, επαρκές επιστημονικό προσωπικό, εξειδικευμένους δικαστές για τα ναρκωτικά και τη θέσπιση εναλλακτικών της ποινής μέτρων, που να οδηγούν στη θεραπεία και σε "στεγνά" προγράμματα».
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση με αίτημα να κλείσει άμεσα η χωματερή στη Φυλή

Την Κυριακή 6 Μάη, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων

Κινητοποίηση με αίτημα «Να κλείσει τώρα η χωματερή στη Φυλή - Διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού» διοργανώνουν την Κυριακή 6 Μάη, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), η Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων (ΟΓΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ) και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού.

Σε σχετική ανακοίνωση, τα σωματεία και οι φορείς επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Ο ΧΥΤΑ Φυλής, που εξακολουθεί να λειτουργεί και να επεκτείνεται, αποτελεί υγειονομική "βόμβα" έτοιμη να εκραγεί. Για τη σημερινή κατάσταση έχουν σοβαρές ευθύνες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και βεβαίως η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

  • Να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η επιδημιολογική μελέτη που με βάση τα δημοσιεύματα έχει στα χέρια της η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής του δήμου μας.
  • Αμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων που συντελούνται μέσα και γύρω από αυτόν. Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά.
  • Να αποκλειστεί η ενιαία περιοχή των Ανω Λιοσίων - Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Φυλής (Θριάσιο Πεδίο) από οποιαδήποτε ρυπογόνο δραστηριότητα.
  • Οχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση μέρους ή του συνόλου στον τομέα της καθαριότητας. Διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων με μόνιμες σταθερές θέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
  • Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου της απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον ΧΥΤΑ Φυλής.
ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Εκδηλώσεις τιμής για τη θυσία των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών

Οι δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων από 4 έως 6 Μάη, για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Στο Χαϊδάρι

Την Παρασκευή 4 Μάη, στις 7 μ.μ., εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και παρουσίαση ιστορικού λευκώματος του ΕΑΜίτη καλλιτέχνη Βασίλη Βλασσίδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13/5 (6 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Το Σάββατο 5 Μάη, στις 6.30 μ.μ., πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του Μπλοκ 15, με τη συμμετοχή του Θοδωρή Καρέλλα.

Στην Καισαριανή

Το Σάββατο 5 Μάη:

-- 6 μ.μ., αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μέσα στο Σκοπευτήριο.

-- 8.30 μ.μ., επίσημη παρουσίαση της εικονικής περιήγησης και των νέων εκθεμάτων του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

-- 9 μ.μ., προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», στο Σκοπευτήριο.

Την Κυριακή 6 Μάη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση στο παλιό δημαρχείο και πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς».

Ο ιστορικός χώρος του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς» θα παραμείνει ανοιχτός το Σάββατο 5/5 και την Κυριακή 6/5, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.

Λαμπαδηδρομία στα χνάρια των εκτελεσμένων

Την Κυριακή 6 Μάη θα πραγματοποιηθεί συμβολική λαμπαδηδρομία, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών από το Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου στον τόπο της εκτέλεσης, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκκίνηση: 9 π.μ. από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Τερματισμός: 11 π.μ. στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και εκδήλωση τιμής.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν όσοι είναι μεγαλύτεροι των 14 ετών. Οι δρομείς θα συμμετάσχουν με δική τους ιατρική ευθύνη. Η συνολική διαδρομή είναι 12,2 χλμ. και θα γίνει απονομή συμβολικών τιμητικών επαίνων συμμετοχής, ενώ οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι που θα τερματίσουν θα ανάψουν το βωμό εντός του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς». Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: Καισαριανή, 213.20.10.796 - 213.20.10.733. Χαϊδάρι, 213.20.47.376 - 213.20.47.354.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ