ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΟΣΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» στο διηνεκές, προϋπόθεση για τη θωράκιση του κεφαλαίου

Copyright 2018 The Associated

Την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων αντιλαϊκών μέτρων της προσεχούς περιόδου και βέβαια την περαιτέρω κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων με στόχο την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, που επέδωσε τη Δευτέρα ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Α. Γκουρία, στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα (βλέπε και σελ. 13).

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι προτεραιότητες για την «επόμενη μέρα», όπως η νέα σφαγή στο αφορολόγητο, στις συντάξεις, οι ανατιμήσεις στους φόρους λαϊκής κατανάλωσης και βέβαια η παραπέρα συμπίεση στα επιδόματα Πρόνοιας της λαϊκής οικογένειας, ζήτημα στο οποίο «εξειδικεύεται» ο συγκεκριμένος ιμπεριαλιστικός οργανισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «συνταγή» της ανάκαμψης που «προτείνεται» από τον ΟΟΣΑ, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

-- Αύξηση της «πραγματικής ηλικίας» συνταξιοδότησης κατά 4 έτη μέχρι το 2030.

-- Ενίσχυση της φοροληστείας. Πέρα από την ήδη συμφωνημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) ώστε να εξυπηρετηθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ο ΟΟΣΑ δείχνει ακόμα πιο... μπροστά στην κατεύθυνση κατακρεούργησης των όποιων ελαφρύνσεων σε κατηγορίες λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το επίπεδο κάνει λόγο για τις «ελαφρύνσεις» από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ που ισχύουν, με όρους και προϋποθέσεις, σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, με «κόστος» - όπως λέει - ύψους 100 εκατ. ευρώ, την έκπτωση φόρου που χορηγείται σε φορολογούμενους με αναπηρία πάνω από 67% (14,6 εκατ. ευρώ), τις «απαλλαγές» των επιδομάτων ανεργίας (12,2 εκατ. ευρώ) κ.ά.

Αντίστοιχες κατευθύνσεις δίνονται και για τους έμμεσους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση, όπως για το μειωμένο ΦΠΑ (σε νησιά του Αιγαίου), ενώ, όπως επισημαίνει, παρά την αύξηση των συντελεστών η «εισπραξιμότητα» υπολογίζεται στο 42,3%, θέτοντας στόχο να αυξηθεί στο 90% μέχρι το 2030, δηλαδή να υπερδιπλασιαστεί.

-- Ευέλικτη «αγορά εργασίας». Προτείνεται ο «διάλογος» των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο, χωρίς αυτόματη επέκταση και μάλιστα με ευελιξία ανάλογα με το είδος και μέγεθος της επιχείρησης. Επισημαίνεται ότι είναι προτιμότερο ο υποκατώτατος μισθός να συνδέεται με την εμπειρία και όχι με την ηλικία. Η έκθεση άλλωστε υπενθυμίζει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας, οι οποίες, όπως αναφέρει, έδωσαν περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις στον καθορισμό των μισθών και των εργασιακών συνθηκών.

-- «Εξοικονομήσεις δαπανών» στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γίνεται λόγος για «ενοποίηση των κατακερματισμένων προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας», των οικογενειακών παροχών, του επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πλήρης εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και η παροχή γευμάτων στα σχολεία αποτελούν σημαντικά μέτρα για την προστασία των φτωχών νοικοκυριών...

-- Επιχειρηματικό περιβάλλον. «Η κυβέρνηση έχει βελτιώσει σημαντικές πτυχές του επενδυτικού κλίματος, όπως οι αγορές προϊόντων και το άνοιγμα επαγγελμάτων, αλλά χρειάζονται περισσότερες ενέργειες προκειμένου να αναθερμανθούν οι επενδύσεις», επισημαίνει Ο ΟΟΣΑ. Επιβραβεύοντας την κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, η έκθεση εστιάζει στο νέο «αναπτυξιακό νόμο» για την προσέλκυση επενδύσεων και στον εν εξελίξει σχεδιασμό για την «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική» που «αποτελούν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση». Σε αυτό το επίπεδο η έμφαση δίνεται στην περαιτέρω απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στις αγορές προϊόντων, ενώ στα κεντρικά ζητήματα συγκαταλέγεται και «η σταδιακή αλλά σταθερή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ματωμένα «πλεονάσματα» σε ορίζοντα 10ετιών

Ο ΟΟΣΑ κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2% για το 2018, ενώ με προϋπόθεση την εφαρμογή και των νέων αντιλαϊκών μέτρων εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2022. Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ βλέπει το εύρος των «πλεονασμάτων» στο 2,2% για την περίοδο μέχρι το 2060, σε ανάλογη ρότα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, το κρατικό χρέος θα καταστεί «βιώσιμο» μόνο με το σενάριο της εντατικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή μέσω της περαιτέρω κλιμάκωσής τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η ανάκαμψη του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια, συγκεκριμένα στο 2,3% το 2030, στο 1,8% το 2040, στο 1,3% το 2050 και στο 1,2% το 2060.

Στο σενάριο εφαρμογής μόνο των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί με τους «θεσμούς» ο ρυθμός ανάκαμψης θα επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2030 και σε επίπεδα κάτω του 1% στη συνέχεια στην περίπτωση που δεν επεκταθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, για την «επάρκεια των συντάξεων στην ΕΕ», σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπογραμμίζει πως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016 θεωρείται «η πιο κρίσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας από καταβολής του».

«Από την άποψη αυτή είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016 και να εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών υπό τους περιορισμούς που δημιουργεί το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού», τονίζεται χαρακτηριστικά στη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι οι «προσπάθειες» πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων που συνδέονται με τη συνταξιοδότηση, όπως η οικονομική ύφεση, η υψηλή ανεργία, η μη κανονική απασχόληση, η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση - συνεστίαση που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, το Σάββατο 5 Μάη στις 8.30 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «Focus» (περιοχή Αεροδρομίου). Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την ορχήστρα του Αγάθωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ