ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Βροντερό «όχι» στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ και στη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ, που σχεδιάζει η δημοτική αρχή, φώναξαν χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου οι οποίοι πήραν μέρος στο ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μάη, στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Στις 12 το μεσημέρι, πλήθος εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα ταξικών εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι των φορέων.

Μιλώντας εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», η Χρυσούλα Τασολάμπρου, μέλος της Διοίκησης, αφού ανέφερε ότι στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπεται ρητά να καίγονται 480.000 τόνοι RDF/SRF από τις τσιμεντοβιομηχανίες στην Ελλάδα κι απ' αυτά οι 410.000 θα καίγονται στην ΑΓΕΤ από τη «Lafarge», τόνισε: «Οι εργάτες και οι εργάτριες δηλώνουμε την αμετάκλητη απόφασή μας να σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να σταματήσουμε την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας. Γιατί εμείς είμαστε τα πρώτα θύματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Σκεφτείτε τι σημαίνει να δουλεύει κάποιος μέσα στην ΑΓΕΤ, δίπλα στο σκραπ και στα βουνά σκουριάς της Χαλυβουργίας, στα εργοστάσια χημικών, στα ναυπηγεία κ.λπ. Εμείς οι εργάτες και οι εργάτριες έχουμε τον πρώτο λόγο στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Δεν εφησυχάζουμε και δεν υποτασσόμαστε στην πραγματικότητα που μας σερβίρουν».

Καταγγέλλοντας τη στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, είπε ότι «μνημείο υποταγής αποτελεί η στάση του ΕΚ Βόλου, που εντελώς ξεδιάντροπα, σε συμμαχία με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Θεσσαλίας, υπερασπίστηκε και συνεχίζει να υπερασπίζεται απροκάλυπτα τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ» και κάλεσε τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ να ξεσηκωθούν, υπογραμμίζοντας: «Μην έχετε εμπιστοσύνη σ' αυτούς που υπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρείας. Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους. Τα κέρδη τους σκοτώνουν. Μπορούμε να τους εμποδίσουμε!».

Στον χαιρετισμό του ο Γ. Ρούσσας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Μαγνησίας, επεσήμανε: «Τώρα, έχοντας στο πλάι τους το νόμο, θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη με τζάμπα καρκινογόνα καύσιμα στην ΑΓΕΤ. Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" που τάζουν, κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες. Να ζούμε εμείς με ψίχουλα για να γεμίζουν οι τσέπες των βιομηχάνων. Να σακατεύονται και να πεθαίνουν οι εργάτες στα μεροκάματα του τρόμου, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να πεθαίνουμε εμείς από τον καρκίνο, για την ανταγωνιστικότητα, για τα κέρδη του μονοπωλίου της "Lafarge"».

Η Ρίτσα Κώτη, από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, υπογράμμισε: «Δεν βάζουμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω από τη ζωή των παιδιών μας. Σε όσους σήμερα λένε ότι μπορεί να υπάρχει ασφαλής καύση, τους απαντάμε: Δεν υπάρχει καλός και κακός καρκίνος, λίγος ή πολύς, πιστοποιημένος και απιστοποίητος. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη στη νομοθεσία τους, ούτε της ΕΕ ούτε των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι νόμοι τους, με το "ν" και με το "σ", φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οδηγίες, εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός κατασκευάστηκαν για να καίγονται και να παράγονται καύσιμα από σκουπιδαριό».

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα, πέρασαν από το δημαρχείο, όπου απαίτησαν από τη δημοτική αρχή να σταματήσει αμέσως τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου, και από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όπου ζήτησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να πάρει καθαρή θέση κατά της καύσης σκουπιδιών.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Μεγάλες οι ζημιές στη Λευκάδα
Μεγάλες οι ζημιές στη Λευκάδα
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε σε πολλές περιοχές της χώρας η έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών. Στη Βασιλική Λευκάδας, μεγάλες καταστροφές υπέστη παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, με το ισόγειό του να έχει πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα οι ένοικοί του να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, ενώ μπορεί να παραμείνουν τις επόμενες μέρες σε άλλα καταλύματα. Από πλημμύρα κινδύνευσε και το Αστυνομικό Τμήμα της Βασιλικής, που βρίσκεται κοντά, αλλά και το Κέντρο Υγείας. Συνεργείο έσπασε τη μάντρα του σχολείου ώστε να φύγουν τα νερά. Προβλήματα υπήρξαν στο οδικό δίκτυο από την έντονη βροχόπτωση και σε άλλα χωριά της νότιας Λευκάδας, όπως η Κοντάραινα (όπου υπερχείλισε ο χείμαρρος της περιοχής, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν είχε καθαριστεί) και το Μαραντοχώρι.

Με αφορμή αυτήν την κατάσταση, η Τομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Κυβέρνηση και ΕΕ κόβουν και η δημοτική αρχή ράβει και σε αυτόν τον τομέα, με περικοπές σε βασικά κονδύλια και σε προσωπικό, τη μη ένταξη στο ΕΣΠΑ τέτοιων έργων υποδομής. Αυτού του είδους αλλά και άλλα, πιο σύνθετα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι έξω από τον προσανατολισμό της δημοτικής αρχής. Αντίθετα, κονδύλια πάνε και έρχονται για φιέστες κάθε είδους και έργα ανάδειξης του "τουριστικού προϊόντος" του νησιού, από το οποίο θα κερδοφορήσουν βασικά μια μερίδα επενδυτών στον κλάδο του τουρισμού. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και τα αντισεισμικά, αντιπυρικά κ.λπ., δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν κέρδη. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η όποια ανάπτυξη, τουριστικού ή μη χαρακτήρα, με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το λαϊκό κίνημα πρέπει να κάνει δική του υπόθεση τη διεκδίκηση τέτοιων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και έργων προστασίας από άλλα φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και οι πυρκαγιές, που έχει ανάγκη ο τόπος και οι κάτοικοί του για να μη λέμε κάθε φορά "από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα". Αμεσα να προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για πλήρη αποζημίωση όλων όσοι έχουν πληγεί».

Ζημιές σε καλλιέργειες

Εξάλλου, μεγάλες σε έκταση είναι οι ζημιές που προκάλεσε ισχυρή χαλαζόπτωση το περασμένο Σάββατο σε περιοχές των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. Εχουν πληγεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καλλιέργειες με καλαμπόκι, βαμβάκι, κηπευτικά, τριφύλλι, σιτηρά, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και σε οπωροφόρα δέντρα. Στο νομό Τρικάλων έχουν πληγεί τα χωριά που βρίσκονται στα ριζά του όρους Κόζιακα και ανήκουν στο δήμο Πύλης και στο δήμο Τρικκαίων. Οσον αφορά στο νομό Καρδίτσας, η ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές στο σύνολο των καλλιεργειών, πλήττοντας τα χωριά Κρυοπηγή, Ξηρόκαμπος, Πευκόφυτο, Ανθοχώρι, Πορτή, Δρακότρυπα και Βατσουνιά. Το χαλάζι έπληξε καλλιέργειες με οπωροφόρα δέντρα και κηπευτικά, σε τμήματα του Κρυονερίου και μεγάλα τμήματα της Κερασιάς.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και σε περιοχές της Ηλείας, αφού υπήρξαν προβλήματα στην Εθνική οδό Πύργου - Τρίπολης στο ύψος της διασταύρωσης του Στρεφίου και στην Εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας, στο ύψος της κοινότητας Καλλίκωμο. Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα, προβλήματα υπήρχαν στην Κοινότητα Λατζόι του δήμου Πύργου, καθώς και σε άλλες κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας.

Δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική την Κυριακή το βράδυ για απάντληση υδάτων από σπίτια, ενώ σημειώθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα με κλειστούς δρόμους, λόγω πλημμύρας. Κλειστή ήταν η Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρνας στο ρεύμα προς Αθήνα και στη συμβολή της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα προς Πειραιά, λόγω της συσσώρευσης υδάτων. Η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα αποκαταστάθηκε κατά τις 10 το βράδυ. Επίσης, η κυκλοφορία διακόπηκε και στα δύο ρεύματα στην υπόγεια γέφυρα Λιάσκου, στην περιοχή της Ελευσίνας. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην υπόγεια γέφυρα Λιάσκου. Ετσι, χτες το πρωί δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η δίκαιη ανάπτυξή τους μας «έπνιξε» στην πρώτη νεροποντή

Προβλήματα από τη νεροποντή που εκδηλώθηκε την Κυριακή σημειώθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως τα Κουφάλια και η Χαλκηδόνα, όπου πλημμύρισαν και έκλεισαν δρόμοι, ενώ καταγράφηκαν και ζημιές από τη χαλαζόπτωση στην περιοχή των Διαβατών και της Σίνδου.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας τώρα να απαιτήσουν να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά - αντιπυρικά έργα στην περιοχή.

Σε σχόλιό της σημειώνει ότι «η δίκαιη ανάπτυξή τους μας "έπνιξε" στην πρώτη νεροποντή» και αναφέρει: «Δεν έχει περάσει μήνας από τότε που όλοι μαζί, πρωθυπουργός, περιφερειάρχης, υπουργοί, δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας, όλοι μαζί "εν χορώ" μας μιλούσαν για την "δίκαιη ανάπτυξη" από το "αναπτυξιακό" συνέδριο.

Μια βροχή, ωστόσο, είναι αρκετή για να αποδείξει ότι όση "δίκαιη ανάπτυξη" και αν λανσάρουν, αυτή δεν θα είναι για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας.

Η πλειοψηφία συνεχίζει να ζει σε γειτονιές και χωριά που δεν διαθέτουν ούτε τη στοιχειώδη αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία ή στην καλύτερη περίπτωση έχει δεκαετίες να συντηρηθεί, με αποτέλεσμα, ακόμα όταν δεν είναι "ακραία" τα καιρικά φαινόμενα, να έχουμε σημαντικές καταστροφές».

Αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας η προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή κινητοποίηση των Οργανώσεων της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ για την κατάσταση στο Πεδίον του Αρεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ