ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Αστυνομική επιχείρηση - «σκούπα» κατά προσφύγων και μεταναστών

Την αντίθεσή του εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο δήμος Πάτρας, που επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα

Από την επιχείρηση της αστυνομίας

Eurokinissi

Από την επιχείρηση της αστυνομίας
Αστυνομική επιχείρηση - «σκούπα» έγινε χτες, με στόχο την απομάκρυνση 611 προσφύγων και μεταναστών από τα δύο σημεία που έμεναν τους τελευταίους μήνες στην Πάτρα, στα παλιά εργοστάσια «Αβεξ» και «Λαδόπουλου», απέναντι από το νότιο λιμάνι της πόλης. Οι ξεριζωμένοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε αστυνομικές εγκαταστάσεις εκτός Αχαΐας. Στην επιχείρηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 8.15, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν ταυτόχρονα και στους δύο καταυλισμούς, ενημερώνοντας τους μετανάστες - πρόσφυγες για την επικείμενη απομάκρυνσή τους. Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και τέσσερις ανήλικοι, για τους οποίους θα ληφθεί ειδική μέριμνα, καθώς την επιχείρηση επόπτευαν και οι εισαγγελείς ανηλίκων.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ, η επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ανέφερε ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες - πρόσφυγες θα οδηγηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων τους. «Οσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Οσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες», τόνισε η κυρία Ζ. Τσιριγώτη. Δηλαδή, οι τελευταίοι θα κρατηθούν προκειμένου να διωχτούν από τη χώρα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμος Πάτρας με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση. Σε αυτήν σημειώνει:

«Ως δήμος είμαστε αντίθετοι στις "επιχειρήσεις - σκούπα" ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, γιατί όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ανθρώπους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολεμικών επιχειρήσεων των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ενεργά εμπλέκεται και στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου και παλιότερα είχαν γίνει διάφορες "επιχειρήσεις - σκούπα", αλλά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες επανήλθαν στο χώρο του λιμανιού, με την ελπίδα να περάσουν μέσω του λιμανιού στις χώρες προορισμού τους με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και της ζωής τους. Οι συμφωνίες και αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης καταδικάζουν δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους σε μαζικό και πολύχρονο εγκλωβισμό.

Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίσει έστω και τώρα το ζήτημα. Για τη δημοτική αρχή και το λαό της Πάτρας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας και προσωρινής διαμονής τους και να στηρίζουμε το δικαίωμά τους για την απευθείας μεταφορά από τις χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους, με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τον πατραϊκό λαό, ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών που δεν διστάζουν να τσακίσουν χώρες και λαούς με στόχο τον έλεγχο των αγορών, των πηγών πρώτων υλών και Ενέργειας».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Η Ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κατατέθηκε από τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη και αναφέρει:

«Πέρασαν έξι μήνες από τις πλημμύρες του Δεκέμβρη του 2017 στην Αιτωλοακαρνανία και οι πληγέντες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και οι καταστροφές αυτές είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Πριν δυο χρόνια, το 2016, πνίγηκε η πρωτεύουσα του νομού, το Μεσολόγγι, χωρίς ακόμη να έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες.

Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγρινίου (Ζευγαράκη, Κεράσοβο, Κλεισορέματα, Χρυσοβέργη, Παραβόλα) και αργότερα στο δήμο Μεσολογγίου στο Αιτωλικό και στον πρώην δήμο Οινιαδών.

Οι πλημμύρες έφεραν εκτεταμένες ζημιές σε 200 σπίτια και σε περίπου 10 οικογενειακές επιχειρήσεις. Επίσης υπήρξαν καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, σε αποθήκες, σε πάγιο κεφάλαιο (αγροτικά μηχανήματα). Πνίγηκαν ζώα, μπαζώθηκαν εκατοντάδες στρέμματα με φερτά υλικά (πέτρες, κορμοί δέντρων), κτήματα αχρηστεύτηκαν στην κυριολεξία, οι πληγέντες δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, ούτε έγινε το παραμικρό στις πληγείσες περιοχές.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, που οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για τέτοια έργα δίνονται ψίχουλα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και αυτούς της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, που δεν ανταποκρίνονται στο παραμικρό στις πραγματικές ανάγκες. Αυτά τα έργα δεν είναι στις προτεραιότητές τους γιατί δεν αφήνουν μεγάλα, σίγουρα κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους.

Μετά τις πλημμύρες υπήρξαν διαβεβαιώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων που επισκέφτηκαν την περιοχή (υπουργός Εσωτερικών, ο γγ του υπουργείου Υποδομών κ.ά.) ότι θα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες, θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες τους, θα γίνουν άμεσα καθαρισμός των ρεμάτων και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Ολα αυτά διαψεύστηκαν. Οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών ξεχάστηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους.

Ερωτάται ο υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

Για να αποζημιωθούν αμέσως οι πληγέντες, να καθαριστούν τα χωράφια και να παραδοθούν στους παραγωγούς για καλλιέργεια.

Για την έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών».

Προβολή ταινίας για τον Γιώργο Κακουλίδη

Σήμερα Τετάρτη στις 12 μ., στο Αμφιθέατρο της Νέας Βιβλιοθήκης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης) θα προβληθεί η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη «Μια τρελή ευθεία», για τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση του Γ. Κακουλίδη με τους φοιτητές.

Προήχθησαν σε αρεοπαγίτες

Δεκαοκτώ πρόεδροι Εφετών προήχθησαν στο βαθμό του αρεοπαγίτη με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Αρειος Πάγος). Από τους 18 οι 11 είναι γυναίκες. Οι νέοι αρεοπαγίτες: Ελένη Φραγκάκη, Λάμπρος Καρέλος, Μαρία Βασδέκη, Ανθή Γκαμάρη, Ζαμπέτα Στράτα, Γεώργιος Χριστοδούλου, Πηνελόπη Παρτσαλίδου - Κομνηνού, Κωνσταντίνα Μαυρικοπούλου, Μαρία Κουβίδου, Σταματίκη Μιχαλέτου - Τσιχλάκη, Στυλιανός Δαρέλλης, Κωνσταντίνος Παναρίτης, Αλεξάνδρα Σιούτη, Ζωή Κωστογιάννη - Καλούση, Θεόδωρος Μαντούβαλος, Χρυσούλα Φλώρου - Κοντοδήμου, Γεώργιος Κόκκορης και Βασίλειος Μαχαίρας.

Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «ΑΕΠΙ - Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕ» αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αφού η ΑΕΠΙ παραβίασε τις υποχρεώσεις της «για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη θα συγκροτηθεί Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, με στόχο μεταξύ άλλων τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών.

Νέα Πρωτοδικεία σε Ανατολική και Δυτική Αττική

Την ψήφιση νομοσχεδίου για το «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου Αθηνών σε δύο επιμέρους, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίο, και του Πρωτοδικείου, Ελ. Γεωργίλη, καθώς και με εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων, παρουσία του γγ του υπουργείου, Δ. Παπασπύρου. «Μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα Πρωτοδικεία Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και η στέγαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019». Ανακοίνωσε επίσης την άμεση σύσταση της δικαστικής αστυνομίας. «Το νομοσχέδιο έχει παραδοθεί και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα ψηφιστεί (...) Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό, για παράδειγμα σε ανακριτές διαφθοράς που θα επεξεργάζονται ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις, αλλά και η στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει κατά κύριο λόγο αστυνομικά καθήκοντα», είπε.

Αίτηση αναίρεσης αθωωτικής απόφασης

Στις 7/7/2017, ο Τάσος Θεοφίλου αθωωνόταν για το σύνολο των κατηγοριών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από πέντε χρόνια φυλάκισης, για την υπόθεση της ληστείας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012. Κατηγορήθηκε για τη ληστεία, για ανθρωποκτονία και για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», βάσει του «τρομονόμου». Κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν τον αναγνώρισε, ενώ ως μοναδική ένδειξη ενοχής του παρουσιάστηκε ένα καπέλο που δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας και που πάνω του - σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική - υπήρχε δικό του DNA. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε πρωτόδικα σε 25 χρόνια κάθειρξη, κρίνοντάς τον ένοχο για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και αθώο για ένταξη στους «Πυρήνες».

Τώρα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά στη φυλακή με τις αρχικές κατηγορίες, μετά από την αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, μέχρι πρότινος εποπτεύοντος εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής. Χτες, συνεδρίασε ξανά για την υπόθεση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, για να συνεχίσει την εξέταση της αίτησης, ενώ οι συνήγοροί του είχαν ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα. Η απόφαση αναμένεται μέχρι τέλη Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ