ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Δυναμώνει η καταδίκη για τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού

Από τη μαζική διαδήλωση που οργάνωσαν ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς την περασμένη Τρίτη στην πρεσβεία του Ισραήλ
Από τη μαζική διαδήλωση που οργάνωσαν ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς την περασμένη Τρίτη στην πρεσβεία του Ισραήλ
Δυναμώνει η καταδίκη του νέου εγκλήματος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από σωματεία και φορείς. Με κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, πικετοφορίες, Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα εκφράζουν την υποστήριξή τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζουν τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ και καταγγέλλουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία την ίδια ώρα που μοιράζει «λόγια συμπάθειας» στους Παλαιστίνιους αναβαθμίζει την πολιτική - οικονομική - στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο, χτες, για «δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ»!

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη νέα δολοφονική επίθεση στην Παλαιστίνη όπως και για τη ΝΑΚΒΑ του 1948, αύριο, Πέμπτη 17 Μάη στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

Επίσης, αύριο:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων διοργανώνει πικετοφορία στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Επισιτισμού και Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει συγκέντρωση καταδίκης της δολοφονικής μηχανής του Ισραήλ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στο μεταξύ, μαχητική συγκέντρωση και πορεία καταδίκης της δολοφονικής μηχανής του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα και στην Ξάνθη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ και του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, διέσχισε το κέντρο της πόλης, τις μειονοτικές γειτονιές, την παλιά πόλη και κατέληξε στο σημείο εκκίνησης, με ενδιάμεσο σταθμό το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, όπου οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη συνεργασία και τις συμφωνίες που προωθεί με το Ισραήλ.

Με τα πανό, τα πλακάτ με τους δολοφονημένους Παλαιστίνιους και με τα συνθήματα σάλπισαν ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κάλεσαν να δυναμώσει η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης.

ΠΑΜΕ: Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 18/5, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να παραβρεθούν και να δυναμώσουν τον αγώνα «ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με θύματα τους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, της ευρύτερης περιοχής».

Τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Σχέδια για «κοινούς κανόνες εμπλοκής» Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Αλλη μια τρανταχτή επιβεβαίωση ότι η επικίνδυνη εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πηγαίνει χέρι χέρι με βρώμικα σχέδια για χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέδια καταστολής και ζητήματα «τάξης» και «εσωτερικής ασφάλειας» έδωσε η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «Αμυνα και Ασφάλεια σε έναν ψηφιακό κόσμο», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την «τρομοκρατία», σημείωσε ότι «στην εποχή μας, το θέμα της ασφάλειας εμπλέκεται με το θέμα της άμυνας και πέραν της σκληρής εργασίας που γίνεται μεταξύ των υπουργείων και των Αρχηγείων, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να δημιουργήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, αλλά και την άμυνα της χώρας, δεν απασχολεί μόνο την ασφάλεια της Συμμαχίας, αλλά και την άμυνα της Συμμαχίας και, πιστέψτε με, αυτό το Συνέδριο θα φροντίσει να μπουν οι πρώτες γραμμές για να προχωρήσουμε σε αυτήν την πολύ σημαντική συμμαχία για την πατρίδα μας, αλλά και για τη Συμμαχία».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός προανήγγειλε από το συνέδριο την «ενεργότερη» εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέδια εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και τον ακόμα «στενότερο» συντονισμό τους με τα Σώματα Ασφαλείας, για τα οποία προβλέπεται η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση και ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αδίστακτη στην υλοποίηση αντιδραστικών και επικίνδυνων μέτρων, που υπηρετούν ευρύτερους σχεδιασμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, αναφέρθηκε λίγο αργότερα στη «νέα εποχή ασφάλειας και άμυνας στην Ελλάδα και την Ευρώπη», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός ασταθούς γεωπολιτικού τόξου... Στη διάσταση αυτή τα όρια της εσωτερικής ασφάλειας και της άμυνας συγχέονται και οι συνέργειες προκύπτουν ως προϋπόθεση για οποιονδήποτε σχεδιασμό σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Πιο ισχυρή από ποτέ» η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι «πιο ισχυρή από ποτέ εδώ και πολλά χρόνια», εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο για την άμυνα και την ασφάλεια το οποίο διοργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Τζ. Πάιατ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν δουλέψει μαζί για να ενισχύσουν τη διμερή σχέση στην άμυνα και στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», ενώ κάλεσε σε παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων, πάνω στο «θετικό μομέντουμ, όπως σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη Τσίπρα το φθινόπωρο στις ΗΠΑ».

Υπογράμμισε με νόημα ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και την «ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης», λέγοντας κυνικά: «Αυτό ήταν καθαρό το 1944, όταν ξεκινήσαμε το Σχέδιο Μάρσαλ, είναι καθαρό και σήμερα».

Ο πρέσβης εξέφρασε την ευαρέσκειά του και για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες - όπως είπε - για να στηθούν περιφερειακά σχήματα συμμαχίας και συνεργασίας, ξεχωρίζοντας τα «τρίγωνα συνεργασίας» με Κύπρο και Αίγυπτο, όπως και με Αίγυπτο και Ισραήλ, καθώς και πρωτοβουλίες όπως η συνάντηση, την προηγούμενη Παρασκευή στο Σούνιο, των ΥΠΕΞ χωρών της Ανατολικής και των Βαλκανίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρέσβης είπε για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι «ευγνώμονες για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ», χαιρετίζοντας τη συναντίληψη απέναντι στις «αναδυόμενες προκλήσεις».

Πλειοδοτώντας στα όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης, ο Π. Καμμένος ευχαρίστησε τα στελέχη της αμερικάνικης πρεσβείας, τα οποία «προετοίμασαν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, που έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο από τη μεταπολίτευση». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναπτύσσει «στενές σχέσεις με όλες τις μετριοπαθείς χώρες της περιοχής», κατονομάζοντας το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Λίβανο, αλλά και τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Σερβία και άλλες.

Να καταγραφεί και ο χαιρετισμός του τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ Β. Κικίλια, ο οποίος, απευθυνόμενος προσωπικά στον Αμερικανό πρέσβη, διαβεβαίωσε ότι σε θέματα άμυνας και ασφάλειας κυριαρχούν η «εθνική γραμμή» και το «ενιαίο πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω».

«Ξέπλυμα» Μπουτάρη στις δολοφονίες του Ισραήλ

Πρόκληση κατά του Παλαιστινιακού λαού αποτελεί η τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τη Δευτέρα, μέρα που το κράτος του Ισραήλ εξαπέλυσε τη νέα σφαγή με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γ. Μπουτάρης πρότεινε ο δήμος «να στείλει ένα συγχαρητήριο μήνυμα για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ», με τη στήριξη όλων των παρατάξεων.

Τη στάση αυτή της δημοτικής αρχής καταδίκασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο οποίος επισήμανε ότι το Ισραήλ εκτόπισε χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη γη τους και σήμερα συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος τους, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

«Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο ψήφισμα - μήνυμα. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του κάθε λαού στην πατρίδα του, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της πατρίδας ενός άλλου λαού. Αυτό είναι που έχει διώξει την ειρήνη στην περιοχή και μόνο όταν αποκατασταθεί το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στη δική του πατρίδα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως λέει το ψήφισμα του ΟΗΕ, μόνο τότε υπάρχουν ελπίδες για την ειρήνη στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξισώνοντας θύτες και θύματα, ο Γ. Μπουτάρης απάντησε ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί «παλεύουν και οι δύο να αποκαταστήσουν μια κρατική οντότητα» και ότι «το κράτος του Ισραήλ άλλαξε και σύνορα μέσα σε αυτά τα χρόνια, τελείωσε η ιστορία». Να σημειωθεί ότι καμιά άλλη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν βρήκε να πει μια λέξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και να καταδικάσει τη σφαγή στη Γάζα.

Κινητοποίηση του ΚΚΕ χτες στην Κοζάνη

Μαχητική κινητοποίηση καταδίκης των δολοφόνων Ισραήλ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού οργάνωσε χτες το απόγευμα η ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολούθησε πορεία με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» και άλλα. Εξάλλου, για το ίδιο ζήτημα, οι Κομματικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις από το πρωί σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης και γειτονιές, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης, από την Καστοριά μέχρι τον Εβρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ