ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο 32χρονος που ακρωτηριάστηκε σε εργατικό «ατύχημα»

Σοβαρός τραυματισμός συμβασιούχου εργαζόμενου και στο Ασκληπιείο της Βούλας

Αντιπροσωπεία του ΕΚ Λάρισας και συνδικάτων έξω από το εργοτάξιο
Αντιπροσωπεία του ΕΚ Λάρισας και συνδικάτων έξω από το εργοτάξιο
Εχασε, τελικά, τη μάχη για τη ζωή και κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στο χωριό του, τους Γόννους Λάρισας, ο 32χρονος εργάτης Γιάννης Ζυγοροδήμος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του την ώρα της δουλειάς, τη Δευτέρα 21/5, στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΡΜΟΣ.

Ενα εργατικό «ατύχημα» που, όπως κατήγγειλαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Μετάλλου, οφείλεται στην έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, στη χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργατών σε ειδικευμένες εργασίες και στην εντατικοποίηση της δουλειάς.

Στον αποχαιρετισμό του στον αδικοχαμένο εργάτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σημειώνει: «Ο άδικος χαμός του συναδέλφου Γιάννη, που δεν πρόλαβε να χαρεί το παιδί και τη γυναίκα του, δεν πρέπει να περάσει ως ένα ακόμα άτυχο περιστατικό. Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους τις έχουν. Ταυτόχρονα να αποτελέσει αφορμή για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο χώρο και σε κάθε χώρο δουλειάς την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας της ζωής τους, το σταμάτημα της εντατικοποίησης. Το Εργατικό Κέντρο θα είναι μπροστά σ' αυτήν την προσπάθεια των εργαζομένων, για να μην υπάρξει άλλος εργάτης - εργάτρια νεκρός ή τραυματίας».

Τέλος, το ΕΚ Λάρισας διευκρινίζει ότι η αναφορά που έκανε στην πρώτη ανακοίνωσή του, ότι η διεύθυνση του εργοταξίου είπε στους εργαζόμενους μετά το «ατύχημα» να μη σταματήσουν τη δουλειά, δεν είναι ακριβής και ότι αυτή η αναφορά έγινε από προϊστάμενο ενός τμήματος του εργοταξίου.

Στο Ασκληπιείο Βούλας

Στο μεταξύ, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ασκληπιείου Βούλας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, μετά το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που συνέβη στο χώρο του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη το πρωί, εργαζόμενος συμβασιούχος του ΟΑΕΔ, κατά τη διάρκεια της δουλειάς του, βρέθηκε στο κενό, όταν υποχώρησε τμήμα της γυψοσανίδας που είχε τοποθετηθεί στο πάτωμα μετά την κατεδάφιση σκάλας, χωρίς να έχει περιφραχθεί και σημανθεί ο χώρος ως επικίνδυνος! Ο εργαζόμενος προσγειώθηκε από τον 4ο στον 3ο όροφο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλεύεται με κάταγμα μηριαίου εν αναμονή χειρουργείου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου και την εργολαβική εταιρεία για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών, επισημαίνοντας ότι στα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται για τη δήλωση του εργατικού «ατυχήματος», καθ' υπόδειξη της διεύθυνσης της Τεχνικής Υπηρεσίας και της διοίκησης του νοσοκομείου, περιγράφεται ως αποκλειστικός υπεύθυνος ο ίδιος ο τραυματίας!

«Εδώ και μήνες, από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής των χώρων στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, η κατάσταση είναι, κυριολεκτικά, ξέφραγο αμπέλι (...) Μόλις χθες, έπεσαν σοβάδες δίπλα σε καρδιολογικούς ασθενείς, πιθανότατα από τις δονήσεις των τρυπανιών που δουλεύουν ασταμάτητα, καθιστώντας τιτάνιο το έργο γιατρών και νοσηλευτών», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ
Κάνει έξωση σε σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Την απόφαση του προεδρείου του νέου ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης να κάνει έξωση σε σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταγγέλλει η παράταξη της «Ταξικής Ενότητας», σημειώνοντας ότι και με αυτήν την απόφαση αποδεικνύεται ότι ο κατήφορος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν έχει πάτο.

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, με εξώδικο που έστειλε, καλεί το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης να αποχωρήσουν από το γραφείο που στεγάζονται, χωρίς όμως να τους διαθέτουν άλλο χώρο. Επικαλείται ότι τα γραφεία που στεγάζονται τα δύο σωματεία είναι γραφεία της διοίκησης και ότι εκεί θα πρέπει να στεγαστεί ο νέος αντιπρόεδρος.

Τα δύο Σωματεία δεν αρνούνται να αποχωρήσουν από τα συγκεκριμένα γραφεία, αρκεί να εξασφαλιστεί η στέγασή τους σε άλλα γραφεία στο Εργατικό Κέντρο.

Στην ανακοίνωσή της, η «Ταξική Ενότητα» σημειώνει: «Μετά το όργιο νοθείας του προηγούμενου διαστήματος για τον έλεγχο των συσχετισμών, μετά τον αποκλεισμό παρατάξεων από το προεδρείο του νέου ΔΣ που αναδείχτηκε από το τελευταίο συνέδριο, τώρα έρχονται με λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" να κάνουν έξωση σε σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από το ΕΚ Κοζάνης.

Η επιδίωξή τους είναι να διώξουν από το Εργατικό Κέντρο ό,τι ζωντανό υπάρχει και κινείται κόντρα στη λογική της υποταγής, του συμβιβασμού και του εκφυλισμού που θέλουν να επιβάλλουν. Δεν είναι τυχαίο ότι άνοιξαν τη συζήτηση για τη στέγαση και λειτουργία των σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ στο χώρο του Εργατικού Κέντρου. Θέλουν να πετάξουν δηλαδή έξω αυτούς που έχτισαν το Εργατικό Κέντρο, τη στιγμή που έχουν εξασφαλίσει γραφεία σε σωματεία - σφραγίδες, που δεν έχουν καμιά ζωή και δράση, που τα γραφεία τους παραμένουν κλειστά για μήνες.

Ολα αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι συνέχεια της προσπάθειάς τους να μετατρέψουν τα Εργατικά Κέντρα σε κουφάρια, χωρίς ζωή και δράση, άνδρα της νοθείας και του εκφυλισμού, γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, που το μόνο που θα κάνουν θα είναι να υπογράφουν τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να μπουν στη δράση και τον αγώνα, να συσπειρωθούν στα σωματεία σε ταξική γραμμή, να τους δώσουν πνοή βάζοντας στο περιθώριο τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα. Οι ταξικές δυνάμεις δηλώνουμε ότι θα δώσουμε μάχη για το δικαίωμα στέγασης και παρουσίας μας στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης».

Καταγγελία του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης για απόλυση εργαζόμενου

Την απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία MLS καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν αγωνιστικά την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου, να στήσουν μπλόκο σε πιθανές επερχόμενες απολύσεις. Η απόλυση έγινε την Παρασκευή 11 Μάη, λίγο πριν από τη λήξη του ωραρίου, με πρόσχημα ότι «δεν πάνε καλά τα πράγματα». Ωστόσο, το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του: «Τακτική απολύσεων έχει ακολουθηθεί από τη MLS και κατά το παρελθόν, σε περιόδους που η εταιρεία είχε επιβεβαιωμένα ανοδική πορεία».

Οπως σημειώνεται, η απόλυση έρχεται σε μια περίοδο όπου η MLS κάνει «άνοιγμα» στην αγορά της Σερβίας, ενώ από το 2013 έως σήμερα παρουσιάζει κάθε έτος καθαρά κέρδη που αθροιστικά αγγίζουν τα 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Να δώσουν οργανωμένη απάντηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 30 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την εργοδοσία της «Μελισσοκομικής Αθηνών» για μεθοδεύσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγήσουν ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων με συνδικαλιστική δράση, καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας στην επιχείρηση.

Σε ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή αναφέρει πως η εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας έδειξε την πρόθεση να λυθούν ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ομως, στο αίτημα να γίνουν προσλήψεις απάντησε ότι οι εργαζόμενοι είναι ήδη πολλοί. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά έβαλε αγγελίες «ζητώντας εργαζόμενους στα πόστα που εργαζόμαστε τα μέλη της Σωματειακής Επιτροπής!».

Η Σωματειακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και να συμμετάσχουν στην απεργία στις 30/5 «διεκδικώντας το σύνολο των αιτημάτων μας. Παράλληλα η μαζική μας συμμετοχή θα είναι και η απάντηση στο σύνολο της επίθεσης που δεχόμαστε συνολικά από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ «IKOS» - ΚΕΡΚΥΡΑ
Προσπάθεια να στηθεί παραμάγαζο της εργοδοσίας

Την εργοδοσία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων «ΙΚΟS», μέτοχος της οποίας είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, για την προσπάθεια να στήσει «αντισωματείο» στην Κέρκυρα, καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, μόλις η εργοδοσία πληροφορήθηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν συστήσει επιχειρησιακό σωματείο, έβαλε λυτούς και δεμένους για να στήσει το δικό της παραμάγαζο. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία, αξιοποιεί συνδικαλιστή - σύμβουλο του Ανδρέα Ανδρεάδη και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, εκλεγμένο με την ΠΑΣΚΕ. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία, ο εν λόγω «συνδικαλιστής», που είναι συνταξιούχος αλλά και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, «προκειμένου να αποσπάσει υπογραφές εργαζομένων, τους καλεί μαζί με στελέχη της διεύθυνσης δήθεν να γραφτούν στην ομάδα IKOS, για να πληρώνονται λέει τις υπερωρίες τους!». Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να ματαιώσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, δυναμώνοντας το νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο και τον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ