ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Από την προχτεσινή διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΠΟ
Από την προχτεσινή διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΠΟ
Με συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της Ακρόπολης, χτες, για μια ώρα (12.30 - 1.30 μμ), συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.

Ο αποκλεισμός της εισόδου έγινε στο πλαίσιο της τρίωρης, χτεσινής στάσης εργασίας τους (12μ - 3 μμ), η οποία επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Συμβασιούχοι που ανέρχονται σε χιλιάδες και καλύπτουν μεγάλες, πάγιες και μεγάλης διάρκειας ανάγκες της.

Τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις τους πραγματοποίησαν και οι εκατοντάδες συμβασιούχοι αρχαιολόγοι του ιδιωτικού τομέα και της ΤΑ, οι οποίοι εργάζονται στις ανασκαφές των «μεγάλων έργων», και καθώς προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία απαιτούν τη μονιμοποίησή τους. Αυτοί, μετά την προχτεσινή καθιστική διαμαρτυρία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν, ότι «το παρόν εργασιακό καθεστώς, με την ανοχή του ΥΠΠΟ, μας περιορίζει μόνο στο τεχνικό τμήμα της εργασίας μας, που είναι η ανασκαφή και μας απομακρύνει από την κύρια πορεία της αρχαιολογικής έρευνας. Μας αποκόπτει από την καταγραφή, την ταξινόμηση, τη μελέτη και τη δημοσίευση των επιστημονικών συμπερασμάτων. Οι μόνιμοι συνάδελφοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (360 περίπου για 30.000 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και εκατοντάδες ανασκαφές) δεν αρκούν σε καμία περίπτωση ώστε να φέρουν εις πέρας το τεράστιο αυτό πολιτιστικό έργο. Ως ελάχιστο, απτό, παράδειγμα αναφέρουμε τις δεκάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών που περιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, για τη διεξαγωγή σωστικών ανασκαφών που προηγούνται της κατασκευής κτιρίων. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, πρωτίστως καθ' ομολογία του υπουργού Πολιτισμού Κου Ε. Βενιζέλου και των υπολοίπων αρμοδίων, καθιστά αναγκαία την άμεση στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τους έκτακτους αρχαιολόγους».

Χαρακτηριστική απόδειξη των παραπάνω είναι και η εικόνα που μετέφερε στο «Ρ» ένας συμβασιούχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τη Λάρισα, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ. Στις δύο εφορίες της Λάρισας ('ΙΖ Βυζαντινών και 7η Κλασικών) εργάζονται περίπου 80 μόνιμοι και 150 συμβασιούχοι, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τους νομούς Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας τα νησιά των Β. Σποράδων, και τη Φθιώτιδα (!). Ακόμη και ο σημερινός αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκεί (με ό,τι αυτό σημαίνει για την πληθώρα αρχαιοτήτων στις περιοχές αυτές) και τα πράγματα φυσικά θα χειροτερέψουν αν η πλειοψηφία των εργαζομένων απολυθεί.

Τέλος θυμίζουμε ότι σήμερα οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ προχωρούν σε 24ωρη απεργία, η οποία θα επαναληφθεί στις 10/4, οπότε θα συγκεντρωθούν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα εγκαινιαστεί μια νέα συλλογή και στις 19/4, οπότε θα ξανασυγκεντρωθούν έξω από το ΥΠΠΟ.

«Λύπη» Βενιζέλου...

Τη «λύπη» του για την «ακραία πρωτοβουλία» των συμβασιούχων αρχαιολόγων να «καταλάβουν το χώρο την Ακρόπολης» εξέφρασε, εκτός του Κ. Σημίτη και ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος. Μάλιστα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τα αιτήματα των εργαζομένων και να προσβάλλει, συγχρόνως την επιστημονική τους ευαισθησία, αν όχι και επάρκεια, είπε πως «δεν περίμενα ότι ορισμένοι - για προφανείς πολιτικούς λόγους - θα παρασύρουν μία ομάδα σε ενέργειες που δείχνουν έλλειψη σεβασμού και ευαισθησίας απέναντι στα μνημεία και μάλιστα απέναντι στο κορυφαίο συμβολικό μνημείο που είναι ο Παρθενώνας»! Τους κατηγόρησε επίσης πως έθεσαν «υπό ομηρία τα μνημεία», προφανώς, κατά τον ίδιο τρόπο που το ΥΠΠΟ κρατά σε εργασιακή ομηρία εδώ και χρόνια, χιλιάδες ειδικευμένους εργαζόμενους των υπηρεσιών του.

Η ΚΝΕ πάει θέατρο

Η ΚΝΕ, συνεχίζοντας να πηγαίνει θέατρο, σήμερα θα παρακολουθήσει, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την κοινωνική σάτιρα των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου, το «Ενας ήρως με παντούφλες». Το έργο υπήρξε μεγάλη θεατρική επιτυχία του Βασίλη Λογοθετίδη, πριν γυριστεί σε ταινία, με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Ιορδανίδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη, οι φωτισμοί του Σπύρου Κάρδαρη.

Την αφέλεια και την αγνή ιδεολογία ενός συνταξιούχου στρατιωτικού εκμεταλλεύονται ένας συγγενής του και ένας κρατικός υπάλληλος, οι οποίοι καταφέρνουν να αρπάξουν χρήμα από τον κρατικό κορβανά, οργανώνοντας την κατασκευή της προτομής του στρατηγού. Ο στρατηγός Δεκαβάλας, θεωρώντας ότι το κράτος αναγνώρισε την προσφορά του, είναι έτοιμος να πιστέψει τα πάντα. Δε θα αργήσει η στιγμή που θα αντιληφθεί ότι πίσω από την κατασκευή της προτομής του κρύβονταν μίζες και συμφέροντα. Η αποκάλυψη θα τον επαναπροσγειώσει στην πραγματικότητα.

Παίζουν: Μπέττυ Βαλάση, Γιώργος Βελέντζας, Νίκος Μπουσδούκος, Παναγιώτα Βλαντή, Νικηφόρος Ξαφάς, Στέλιος Καλαθάς, Δημήτρης Τσούτσης, Γιάννης Δεγαΐτης, Νάντια Δεληγιάννη, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Σταύρος Καραγιάννης, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Μόσχοβος, Τάσος Κοντραφούρης, Πέπη Μεταλλείδου.

«Νοσφεράτου» στο «Τριανόν»

Ο Μαξ Σρεκ στην εξπρεσιονιστική ταινία «Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου», του Β. Μουρνάου
Ο Μαξ Σρεκ στην εξπρεσιονιστική ταινία «Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου», του Β. Μουρνάου
Ενα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, τη βωβή ταινία, «Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου» που γύρισε το 1922 ο πρωτοπόρος, Γερμανός δημιουργός, Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου θα προβάλει το εναλλακτικό δίκτυο διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter», σήμερα (9 μμ), στο «Τριανόν». Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινηματογράφος και Μουσική», που γίνεται σε συνεργασία του «Filmcenter» με την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».

Πρόκειται για την πρώτη ταινία με ήρωα το Δράκουλα και μία από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν σε φυσικό περιβάλλον και όχι με φόντο τα εξπρεσιονιστικά σκηνικά, που ήταν το κυρίαρχο ρεύμα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής πρωτοπορίας της εποχής.

Την ταινία θα συνοδεύουν μουσικά ο Σάκης Παπαδημητρίου (πιάνο), η Γεωργία Συλλαίου (φωνή) και ο Μιχάλης Διακογιώργης (κρουστά), προσπαθώντας να βρίσκονται στο «κέντρο της δράσης» σχολιάζοντας και υπογραμμίζοντας όσα συμβαίνουν στην οθόνη.

Το πρόγραμμα προβολών του «Filmcenter» από 6-12/4, στις αίθουσες του δικτύου, έχει ως εξής: «Vengo - Τσιγγάνικο αίμα» («Απόλλων», «Τριανόν»), «Vatel», «Ο αυτοκράτορας έχει κέφια» («Πτι Παλαί»), «Chocolat» («Ανδόρα»), Traffic» («Αφαία»).

Παιδιά και βιβλίο στη Μακρινίτσα

Στην πανέμορφη Μακρινίτσα, στο Πήλιο, τα παιδιά γιορτάζουν συντροφιά με παιδικά βιβλία. Εκατόν τριάντα μαθητές σχολείων του Βόλου γιόρτασαν πρωτότυπα, μαζί με μαθητές της Μακρινίτσας, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Η γιορτή αυτή ήταν συγχρόνως και μια ευγενική «χειρονομία», προκειμένου τα παιδιά να βοηθήσουν στο έργο εγκατάστασης της βιβλιοθήκης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μακρινίτσας. Το ΚΠΕ, παρότι νεοσύστατο, διαθέτει έναν αριθμό βιβλίων στη βιβλιοθήκη του, που, κατά τη διάρκεια της μετακόμισής του από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού στο αρχοντικό Βατσαρέα - Μαυράκη, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά, με μέσο τα βιβλία και για τα βιβλία, να έρθουν σε επαφή με το ΚΠΕ στις 2/4, για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Παράλληλα, τα καλντερίμια γέμισαν με παιδικές φωνές, καθώς τα παιδιά συμμετέχοντας σ' ένα παιχνίδι προσπαθούσαν να αποτυπώσουν στο μυαλό τους, πολλούς τίτλους παιδικών βιβλίων.

Σε Αθήνα και Πάτρα
  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου», του έργου «Ο άντρας που δεν τον περιμένεικανείς» της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου, απόδοση κειμένου, μουσική επιμέλεια Δήμου Λαζαρίδη, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα. Παίζουν: Κατερίνα Βασιλάκου, Περικλής Μουστάκης. Ενας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται, ταξιδεύοντας από το Παρίσι, στη Φραγκφούρτη. Εκείνος γνωστός συγγραφέας, εκείνη θαυμάστριά του. Ταξιδεύουν χωρίς να μιλούν ο ένας στον άλλο. Μέσα από τις σκέψεις τους, με αφορμή ένα βιβλίο, περνά ολόκληρη η ζωή τους, τα πάθη, οι φόβοι, τα λάθη, οι ενοχές, οι επιθυμίες τους.
  • «Το παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και Πάτρας και του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου, θα παίζεται στον «Απόλλωνα» της Πάτρας, μέχρι τις 2 του Μάη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Παναγιώτας Κοκκορού, κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου, χορογραφίες Αποστολίας Παπαδαμάκη, ενορχήστρωση Θύμιου Παπαδόπουλου. Παίζουν: Μπάμπης Γιωτόπουλος, Ειρήνη Ιγγλέση, Δημήτρης Καμπερίδης, Γιάννης Κυριακίδης κ.ά. Χορεύει η Ιριδα Κυριακοπούλου. Συμμετέχει ζωντανή ορχήστρα.
Ο Σημίτης... και ο Μοροζίνι!

«Θέλω να καταγγείλω την κατάληψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, την κατάληψη που γίνεται στο χώρο της Ακρόπολης και την προσπάθεια κατάληψης και άλλων χώρων. Δείχνουν ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο. Ενα σχέδιο που έχει ως στόχο να δημιουργήσει εικόνες. Είναι μια παράσταση, ένα θέατρο που θέλει να συγκαλύψει τη δική μας προσπάθεια, την προσπάθεια για κοινωνική συνοχή»!

Τάδε έφη... Κ. Σημίτης, σε χτεσινές του δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Να πρόκειται για κακή ενημέρωση; Απίθανο. Διότι, όσον αφορά στους συμβασιούχους αρχαιολόγους, το μόνο που έκαναν ήταν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας της εισόδου προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και κατόπιν να αφήσουν τους επισκέπτες να συνεχίσουν την περιήγησή τους. Αυτή ήταν η... «κατάληψη» της Ακρόπολης. Να 'μαστε και ευχαριστημένοι που ο πρωθυπουργός δεν παρομοίωσε τους αρχαιολόγους με τα μπουλούκια του Μοροζίνι, ο οποίος θέλοντας να καταλάβει την Ακρόπολη ανατίναξε τον Παρθενώνα...

Μέχρι τις 22 του Απρίλη στο «Αρτ καφέ» στην Κέρκυρα, φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η Κούβα σήμερα». Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Κέρκυρας και η πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα.

Βασισμένη στο έργο του Βλ. Ναμπόκοφ, «Λολίτα», είναι η νέα χοροθεατρική παράσταση που παρουσιάζει έως και την Κυριακή η ομάδα σύγχρονου χορού «Πρόσκαιρη σύνθεση» της Ντορίνας Καλεθριανού στο «Θέατρο της Ανοιξης» (Γερμανικού 220, Μεταξουργείο). Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Λέας Κούση, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση, η χορογραφία της Ντ. Καλεθριανού. Χορεύουν οι χορευτές και ηθοποιοί: Ουλφ Λούντστρομ, Φανή Μιχαηλίδου, Ελένη Τζάρου, Γιάννης Ντανάκος, Μάριος Αναγνωστάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ