ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Οξύνουν τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά οι κλυδωνισμοί στις «αγορές»

Copyright 2018 The Associated

Οι κλυδωνισμοί που εμφανίζονται με αφετηρία τις εξελίξεις στην Ιταλία και βέβαια η αντανάκλαση και η εξάπλωσή τους στις δευτερογενείς αγορές κρατικών ομολόγων (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) έρχονται να προστεθούν ως μια ακόμη παράμετρος στα παζάρια και τις διεργασίες αναφορικά με το υπό διαμόρφωση «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Την ίδια ώρα και ενώ η διελκυστίνδα της γερμανικής κυβέρνησης με την πλευρά του ΔΝΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το καθοριστικό για το εγχώριο κεφάλαιο ζήτημα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά, που συνεδριάζει στο τέλος αυτής της βδομάδας.

«Εφόσον η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία», επιβεβαίωσε τις προάλλες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα «γεμάτα» επανέρχεται στο τραπέζι και η «εναλλακτική» πρόταση γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ή όπως αλλιώς τη βαφτίσουν), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), μετά από την υποβολή σχετικού αιτήματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, η «προληπτική γραμμή» ενεργοποιείται για 1 έτος με δυνατότητα παράτασης για 1 ακόμη έτος, συνολικά δηλαδή για 2ετή περίοδο.

Στις Συμπληγάδες του κρατικού χρέους

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στις αρχές του Ιούνη - και το αργότερο έως τις 14 του μήνα - αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νέου πολυνομοσχεδίου - εφαρμοστικού νόμου με τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης». Με αυτά, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της νέας «έκθεσης συμμόρφωσης» (Compliance Report) το αργότερο μέχρι τις 19 Ιούνη. Σε αυτή θα ενσωματώνεται και η «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους την οποία προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ οι όποιες ρυθμίσεις επιμήκυνσης των αποπληρωμών αναμένεται να κλειδώσουν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 21 Ιούνη. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα «αξιόπιστο» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που «δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ».

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, με βάση και τις όποιες ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» από την Ευρωζώνη, αναμένεται να προχωρήσει στη δική του «ανάλυση βιωσιμότητας». Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ σε προηγούμενη σχετική ανάλυση χαρακτήριζε το χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Καθώς οι συνθήκες δεν φαίνεται να μεταβάλλονται σε σημαντικό βαθμό, παρόμοια διατύπωση αναμένεται να περιλάβει και στη νέα έκθεση, με αστικά επιτελεία να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τυχόν «μεσοβέζικες» διατυπώσεις, όπως τα περί βιωσιμότητας του χρέους, μόνο σε «μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» (όχι μακροπρόθεσμα), θα έχουν άμεσο αρνητικό ακόμη και «απαγορευτικό» αντίκτυπο στην άντληση και στο κόστος δανεισμού του κράτους από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Κλυδωνισμοί στις αγορές ομολόγων

Σε αυτό το σκηνικό, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων απογειώθηκαν χτες πλησίον του 5% (από 3,7% που είχε υποχωρήσει στις αρχές του έτους) και βέβαια με παράλληλη διεύρυνση της διαφοράς που τα χωρίζει από τους αντίστοιχους τίτλους του γερμανικού κράτους, που χαρακτηρίζονται ως «ασφαλή καταφύγια» από τους «επενδυτές».

Σε ρυθμούς έντονης κατρακύλας των τιμών με αντίστοιχη αύξηση των αποδόσεων (επιτόκια) κινήθηκαν και τα ομόλογα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού Νότου». Ενδεικτικά, ο ιταλικός 10ετής τίτλος διακυμάνθηκε χτες στην περιοχή του 3,1% (από 1,9% στις αρχές του έτους) και ο πορτογαλικός στο 2,15% (από 1,8% αντίστοιχα).

Τέλος, στο χρηματιστήριο μετοχών της Αθήνας ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με 2,32% στις 738 μονάδες, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τα μέσα Δεκέμβρη του 2017.

«Ενισχυμένη» χρηματοδότηση στους επιχειρηματικούς ομίλους

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πρόταση για την κατανομή των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, επισημαίνει ότι «με βάση τα πρώτα στοιχεία, η Ελλάδα επωφελείται από μια καθαρή αύξηση πόρων της τάξης του 8%».

Να σημειωθεί ότι η απόδοση των ενισχύσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων συνδέονται και με την αποκαλούμενη ρήτρα της «αιρεσιμότητας», κατά την ορολογία της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι εκταμιεύσεις για την εκτέλεση των έργων, επί της ουσίας, έχουν ως όρο και προϋπόθεση τη «συμμόρφωση» όλων ανεξαιρέτως των κρατών - μελών με τις υποδείξεις της Κομισιόν, στο πλαίσιο των μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας».

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο πρόσφατο «συμπληρωματικό μνημόνιο»: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που όχι μόνο διασφαλίζουν την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ,αλλά θα στοχεύουν επίσης στην επίτευξη ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών».

«Επόμενη μέρα» με τη σφραγίδα του ΣΕΒ

Το πλαίσιο της πολιτικής για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων έθεσε μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο πρόεδρός του, Θ. Φέσσας, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στους παρακάτω άξονες:

Για το κρατικό χρέος, εκτίμησε πως θα υπάρξει «κάποια αναδιάρθρωση ώστε να καταστεί βιώσιμο», σε συνδυασμό, βέβαια, όπως ο ίδιος τόνισε, με την «αυξημένη εποπτεία» και την «αυστηρή τήρηση των ήδη ψηφισμένων μέτρων», αλλά με «μεγαλύτερη ευελιξία σε επιμέρους εθνικές πολιτικές», ουσιαστικά δηλαδή σε μέτρα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα των ομίλων.

Δείχνοντας εξάλλου προς την κατεύθυνση επέκτασης της αντεργατικής επίθεσης και τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε πως «η συνταγή για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας είναι μία: Μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές», λέγοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για νέες επενδύσεις είναι η «μεταρρυθμιστική υπέρβαση».

Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο Θ. Φέσσας επισήμανε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει επ' ουδενί επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν το 2009 στην κρίση και τη χρεοκοπία».

Ως κεντρικά ζητήματα της «επόμενης μέρας» ανέφερε τη θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς και σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις που θα «καθοδηγούν το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Ελλάδας».

Ειδική αναφορά έκανε στη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται ακόμα πιο στενά στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Σύμφωνα με τον Θ. Φέσσα, «ως Ελληνες εργοδότες, διεκδικούμε μερίδιο ευθύνης και συναπόφασης στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό», τονίζοντας ότι «το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος» προκαλεί «σοβαρό κίνδυνο να εγκλωβιστούμε στην κατηγορία των χωρών χαμηλής εξειδίκευσης, παραγωγικότητας και μισθών».

Στο «διά ταύτα» υπογράμμισε πως «ως πρώτο μεγάλο βήμα, ας απελευθερώσουμε επιτέλους την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τον κρατισμό. Ας επιτρέψουμε τη λειτουργία και ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Στο μεταξύ, η χτεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ επικύρωσε και την επανεκλογή του Θ. Φέσσα στη θέση του προέδρου για τη διετία 2018 - 2020, ενώ μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων, όπως και στην προηγούμενη διοίκηση, καταλαμβάνει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ευ. Μυτιληναίος.

Ξεκάθαρη...

Το πρωί της Τετάρτης 23/5/2018, ο κ. Τσίπρας στη Βουλή πανηγύριζε ότι τον Αύγουστο του 2018 «τελειώνουν τα μνημόνια», η χώρα απαλλάσσεται από την εποπτεία των «θεσμών». Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κείμενο της συμφωνίας «θεσμών» και ελληνικής κυβέρνησης.

Το ψέμα δεν άντεξε ούτε 24 ώρες.

Τα όσα περιέχει η συμφωνία αποτελούν ένα ακόμα μνημόνιο (4ο, 5ο, έχει χαθεί πλέον ο αριθμός), με δεσμεύσεις πέραν του ήδη ψηφισμένου από τα αστικά κόμματα 3ου μνημονίου και των ήδη ψηφισμένων μέτρων για δραστική μείωση συντάξεων το 2019 και για μείωση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος: Δέσμευση για νέα μείωση συντάξεων και μετά το 2020, μέχρι να εξανεμιστεί η κρατική ασφαλιστική δαπάνη, ώστε να δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος» για επιδότηση επενδύσεων, επιβεβαίωση της δέσμευσης για ματωμένα πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060, δέσμευση ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα (αντιλαϊκά βεβαίως) μέτρα αν αλλάξουν τα δεδομένα, δέσμευση ότι η οποιαδήποτε νομοθέτηση από τη κυβέρνηση θα τελεί υπό την έγκριση των «θεσμών». Και πολλές άλλες δεσμεύσεις, χωρίς χρονικό ορίζοντα λήξης.

Το επόμενο πρωί (24/5/2018), στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την επίτροπο Απασχόλησης M. Thyssen να πανηγυρίζει εξίσου με τον Τσίπρα για την προώθηση της «κοινωνικής Ευρώπης», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος, αφού αναφέρθηκε σε όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις, ρώτησε την επίτροπο αν είναι αλήθεια ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και την εποπτεία.

Η απάντηση της επιτρόπου συνδύαζε ολίγον από τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την «αυστηρότητα» των «θεσμών» στην προώθηση των σκληρών αντεργατικών μέτρων. Συγκεκριμένα, απάντησε:

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια υποχρεώσεις. Οπως όλα τα κράτη - μέλη, έχει υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορώ να απαντήσω με λεπτομέρειες τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα».

Δηλαδή, τυπικά βγαίνετε από το πρόγραμμα, αλλά οι δεσμεύσεις ισχύουν και πολλαπλασιάζονται. Αν μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, θα εκτεθεί ο χρήσιμος συνέταιρος Τσίπρας ακόμα περισσότερο. Και «ομερτά» συνεταίρων αλλά και «προειδοποιήσεις».

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι ένα ακόμα πρόβλημα «ονοματολογικό», αν θα ονομαστούν μνημόνια ή αλλιώς. Είναι η γενικευμένη, σταθερή πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για όλα τα κράτη - μέλη και χωρίς χρονικό τέλος. Αυτά είναι τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ για τα οποία από την πρώτη στιγμή μίλησε το ΚΚΕ, αυτή είναι η λεγόμενη «κανονικότητα» της ΕΕ, τέτοια θα είναι και η «κανονικότητα» της «επόμενης μέρας».

Απομένει στο λαό να κρίνει αν ο καταιγισμός μνημονιακών δεσμεύσεων οδηγεί στην αποδέσμευση από αυτά, όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, θυμίζοντας πώς παρέμειναν και επεκτάθηκαν οι αμερικανικές βάσεις, υπό το αλήστου μνήμης σύνθημα του παλιού ΠΑΣΟΚ «Οι βάσεις φεύγουν».

Αυτοί δεν έχουν κανένα όριο στην κοροϊδία του λαού, ούτε ο λαός πρέπει να έχει άλλα όρια ανοχής στην κοροϊδία αυτή...


Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ