ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυναμώνει η ενδοαστική αντιπαράθεση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Καθώς η Τουρκία μπαίνει στην τελική ευθεία των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιούνη (προεδρικών αλλά και βουλευτικών), δυναμώνει η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων για να συγκεντρώσουν επιρροή και μέσα πιο αποφασιστικής υπεράσπισης των ντόπιων μονοπωλίων, σε μια περιφέρεια στην οποία οξύνονται σκληροί ανταγωνισμοί, με την ανάμειξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στη βάση αυτή ξετυλίγεται και η αναμέτρηση του κυβερνώντος ΑΚΡ (που μαζί με το εθνικιστικό ΜΗΡ συγκρότησαν τη λεγόμενη εκλογική «Λαϊκή Συμμαχία» και έχουν σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αν και παραμένει ζητούμενο το αν θα καταφέρουν να πάρουν απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή) με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ειδικά το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το νεοσύστατο φιλελεύθερο IYI. Πρόκειται βέβαια για μια κόντρα που θα κρίνει ποιος θα πρωταγωνιστήσει στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Σε αυτήν τη βάση, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, συνάντησε πρόσφατα και τον πρόεδρο της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας, TUSIAD, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πολύ γόνιμη» και μιλώντας για «ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα εργαστούμε όταν θα πάρουμε την εξουσία». Ακόμα, χαρακτήρισε τον επιχειρηματικό κόσμο «ένα δυναμικό σώμα που παρακολουθεί στενά ολόκληρο τον κόσμο και την Τουρκία».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των μηχανισμών που επιστρατεύονται για να εγκλωβιστούν οι εργάτες στο ένα ή στο άλλο αντιλαϊκό «στρατόπεδο» είναι ακόμα και οι απειλές που χρησιμοποιούν στελέχη του ΑΚΡ, όπως ο δήμαρχος πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία που - σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΚΚ Τουρκίας, «Sol» - «προειδοποίησε» τους δημοτικούς υπαλλήλους ότι θα απολυθούν αν δεν ψηφίσουν ΑΚΡ. Την ίδια στιγμή, εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι νέες καταγγελίες περί ένοπλων τμημάτων που είναι έτοιμα να επέμβουν, σε περίπτωση που το ΑΚΡ δεν κερδίσει τις εκλογές, όπως έχουν καταγγείλει κόμματα όπως το ΙΥΙ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εργατική τάξη της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με την όλο και πιο άγρια επίθεση της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικά, σε υπεργολαβίες διυλιστηρίου στην περιοχή της Σμύρνης έχουν καταγραφεί πολλές δηλητηριάσεις εργαζομένων εξαιτίας των απαράδεκτων γευμάτων που διανέμονται. Το διυλιστήριο διαχειρίζεται εταιρεία του αζέρικου ομίλου «Socar», του ενεργειακού κολοσσού που έχει διεισδύσει σε γιγάντια έργα εξόρυξης και πώλησης υδρογονανθράκων προς τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο. Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφοφορία για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, με τις πρώτες κάλπες να στήνονται στην Αυστραλία.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Σκότωσαν 21χρονο Παλαιστίνιο επειδή πετούσε... πέτρες

Συγγενείς του δολοφονημένου από τον κατοχικό στρατό 21χρονου νέου

Copyright 2018 The Associated

Συγγενείς του δολοφονημένου από τον κατοχικό στρατό 21χρονου νέου
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΘΗΝΑ.--

Νέο θύμα της αδίστακτης βίας των κατοχικών αρχών στη Δυτική Οχθη έπεσε χτες ο 21χρονος Παλαιστίνιος Ιζ Αμπντ αλ Χαφίθ Ταμίμι, κατά την έφοδο Ισραηλινών στρατιωτών χτες το πρωί στο χωριό του, Νάμπι Σάλεχ, της Δυτικής Οχθης. Πρόκειται για το χωριό από όπου κατάγεται και η 17χρονη αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι, που εκτίει οκτάμηνη ποινή κάθειρξης σε ισραηλινή στρατιωτική φυλακή επειδή χαστούκισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

Παλαιστινιακά ΜΜΕ, επικαλούμενα τοπικές πηγές, μετέδωσαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα τον νεαρό με τρεις σφαίρες στο σβέρκο, που τον καταζητούσαν μαζί με άλλους επειδή είχε πετάξει πέτρες στις κατοχικές δυνάμεις που εισέβαλαν στο χωριό τους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε οποιονδήποτε προσπάθησε να προσφέρει πρώτες βοήθειες στον χτυπημένο νέο και εμπόδισαν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Η αποτρόπαια εξέλιξη καταγράφηκε εν μέρει σε βίντεο, που δείχνει τους Ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν περικυκλώσει τον αιμόφυρτο Ταμίμι ενώ κείται στο έδαφος και στη συνέχεια να τον μεταφέρουν σε ισραηλινό τζιπ, ρίχνοντας προειδοποιητικά πυρά στο πλήθος για να το διαλύσουν.

Εκκληση πρέσβη για αναγνώριση της Παλαιστίνης

«Κατά τη διάρκεια των 51 ετών στρατιωτικής και εποικιστικής κατοχής, το Ισραήλ παραβιάζει συστηματικά και με συνέπεια το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό νόμο χωρίς να λογοδοτεί για τις πράξεις του. Παρά τα εκατοντάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι παράνομες ενέργειες του Ισραήλ συνεχίζονται αμείωτες, τα εγκλήματα πολέμου παραμένουν ατιμώρητα και οι παράνομες πολιτικές θεσμοθετούνται», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι, με αφορμή τα 51 χρόνια ισραηλινής κατοχής και εποικιστικής πολιτικής στα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα για τον τερματισμό της κατοχής με τη δημιουργία «βιώσιμου, ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ που θα συνυπάρχει με ειρήνη και ασφάλεια με όλους τους γειτονικούς λαούς».

ΣΥΡΙΑ
«Πυξίδα» της συμφωνίας για το Μάνμπιτζ οι εξελίξεις «στο έδαφος»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ιδιαίτερα ρευστή αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας, καθώς πολλά πρόκειται να καθοριστούν από την έκβαση των εξελίξεων «στο έδαφος», παρά τη συμφωνία περί «οδικού χάρτη» που ανακοίνωσαν στις αρχές της βδομάδας οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, με επίκεντρο τον θύλακα Μάνμπιτζ και τη διαφαινόμενη αποχώρηση Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG.

Χτες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» «εξαρτάται από προϋποθέσεις». Πολλά «μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τις συνθήκες στο έδαφος», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ΗΠΑ και Τουρκία «είναι αφοσιωμένες» στην υπόθεση της ειρήνης στο Μάνμπιτζ. Ακολούθως υποστήριξε πως η διμερής συμφωνία για «οδικό χάρτη» στην περιοχή είναι «η αρχή σειράς διαβουλεύσεων που αναπόφευκτα θα συνεχιστούν, είτε μεταξύ υπουργών Εξωτερικών, είτε μεταξύ άλλων αξιωματούχων». Παραδέχθηκε πως η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα «πολύ σκληρής δουλειάς με τη ΝΑΤΟική μας σύμμαχο, Τουρκία», εκφράζοντας την «ανυπομονησία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήθεν για «την επίτευξη μεγαλύτερης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις Κούρδων μαχητών των «Λαϊκών Μονάδων Προστασίας» (ΥPG) θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Μάνμπιτζ με προορισμό περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τον «οδικό χάρτη» στο Μάνμπιτζ, εκφράζοντας ικανοποίηση.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σαρφάν Νταρουίς, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της πόλης Μάνμπιτζ, που συνεργάζεται με τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), προειδοποίησε ότι οι τοπικές αρχές δεν πρόκειται να ανεχθούν τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Επισήμανε ότι το Συμβούλιο «αναμένει εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ» για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, προβλέποντας ότι τις επόμενες μέρες θα απομακρυνθούν στρατιωτικοί σύμβουλοι των δυνάμεων YPG. Ακολούθησε ανακοίνωση του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Μάνμπιτζ που ανέφερε ότι είναι ικανό να διαφυλάξει την ασφάλεια της περιοχής ενάντια σε «εξωτερικές απειλές».

Παράλληλα, ο Κούρδος αξιωματούχος Αλτάρ Χαλίλ, που θεωρείται από πολλούς «αρχιτέκτονας» της διοίκησης αυτόνομων κουρδικών περιοχών στη βορειοανατολική Συρία, μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» εξέφρασε προθυμία για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ανακοίνωσε δε την αποστολή αντιπροσωπείας ώστε να εξακριβωθούν, όπως τόνισε, οι προθέσεις και οι διαθέσεις της συριακής κυβέρνησης σε σχέση με τις «κουρδικές αυτόνομες περιοχές», παρά την αποτυχία προηγούμενης προσπάθειας με ρωσική μεσολάβηση.

ΙΡΑΚ
Τουρκικές επιδρομές στο Καντίλ με πρόσχημα το ΡΚΚ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αεροπορικές επιδρομές σε τουλάχιστον πέντε κουρδικά χωριά στο Καντίλ του βορείου Ιράκ πραγματοποίησαν, χτες, τουρκικά βομβαρδιστικά προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων, που φέρεται πως ήταν μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ, και υλικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Η νέα επιχείρηση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έγινε ενόψει των εκλογών της 24ης Ιούνη και εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων επιθέσεων που πραγματοποιεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τον Αύγουστο του 2015, με φόντο το στόχο της αστικής τάξης να κλιμακώσει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Κουρδικά ΜΜΕ αναφερόμενα στις χτεσινές επιθέσεις της τουρκικής Αεροπορίας σημείωναν πως η Αγκυρα βομβαρδίζει πάνω από 60 χωριά μεταξύ των πόλεων Τσομάν και Ραουαντούζ της επαρχίας Ερμπίλ υπό το πρόσχημα της δράσης Κούρδων μαχητών της οργάνωσης ΡΚΚ, η οποία θεωρείται από την Τουρκία «τρομοκρατική». Οι επιθέσεις αυτές προκαλούν εύλογα έντονες αντιδράσεις στον άμαχο πληθυσμό αλλά και σε Ιρακινούς αξιωματούχους, τουλάχιστον στα λόγια.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε χτες πως οι επιχειρήσεις αυτές θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, ενώ νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποστήριξε πως ο στρατός έχει ήδη πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σε βάθος 20 χλμ. εντός του ιρακινού εδάφους. Ο Σοϊλού μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού» υποστήριξε ότι το Καντίλ «δεν είναι πλέον μακρινός στόχος», με το σκεπτικό πως ήδη ο στρατός έχει καταλάβει «πολλές θέσεις» εντός του βορείου Ιράκ. Προέβλεψε μάλιστα ότι το Καντίλ «θα γίνει ένα ασφαλές μέρος για την Τουρκία».

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Σον Ράιαν, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ως εκπρόσωπος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, υποστήριξε πως αυτές «δεν αναμειγνύονται» με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο συνασπισμός. Πρόσθεσε δε πως οι επιχειρήσεις του συνασπισμού πραγματοποιούνται «σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Ιράκ».

Ιρακινές αντιδράσεις για τουρκικό φράγμα

Χτες επίσης, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, προτίμησε να αναφερθεί στη λειτουργία του νέου τουρκικού φράγματος Ιλισού λέγοντας πως η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε σκόπιμα να ξεκινήσει το γέμισμα του ταμιευτήρα με τα νερά του ποταμού Τίγρη αυτήν την περίοδο ενόψει των εκλογών της 24ης Ιούνη «μολονότι τους ζητήσαμε να μην το κάνουν». Ο Αμπάντι χαρακτήρισε το ζήτημα «πολιτικό και εκλογικό» κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι προσπαθεί και με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει τις ψήφους αγροτών.

  • Ιρακινοί βουλευτές δήλωσαν χτες πως η Βουλή αποφάσισε την ανακαταμέτρηση των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, πως σημειώθηκαν «σοβαρές ανωμαλίες» κατά την καταμέτρηση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ