ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Η 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα αποτελεί ένα ακόμη ορμητήριο των ΗΠΑ

Eurokinissi

Η 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα αποτελεί ένα ακόμη ορμητήριο των ΗΠΑ
Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών υποδομών και στρατιωτικού εξοπλισμού, παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Η κυβέρνηση δεν «προλαβαίνει» να κλείνει συμφωνίες, τη μια πίσω από την άλλη, με τους ιμπεριαλιστές, όπως:

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συναίνεσε, η Ελλάδα και η Ιταλία, από τις 5 Ιούνη, να πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες στο Μαυροβούνιο. Τα πολεμικά αεροσκάφη θα είναι σε 24ωρη ετοιμότητα, για να επέμβουν όταν απαιτείται. Η χώρα αυτή πριν περίπου ένα χρόνο εντάχτηκε στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Εχει στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν και συμμετέχει στη χρηματοδοτική στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Ακόμη, η κυβέρνηση εκχώρησε τις υποδομές του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας, με σκοπό πτήσεις των αμερικανικών στρατιωτικών drones «MQ-9 Reaper» (Θεριστής). Είναι φανερό ότι η 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα αποτελεί ένα ακόμη ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, σε δηλώσεις του, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών σχετικά με τις πτήσεις των drones, λέγοντας: «Το αποτύπωμα της Αμερικής στην Αφρική αυξάνεται, με έμφαση στη χρήση των drones. Ωστόσο για λόγους απορρήτου, δεν ανακοινώνουμε λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες αποστολές. Η υποστήριξη που παρέχουν αυτά τα drones στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή είναι σημαντική, κυρίως στον εντοπισμό απειλών που προέρχονται από το Νότο». Ιστοσελίδες που δημοσίευσαν τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, σημειώνουν ότι η απογείωση και η προσγείωση των drones πραγματοποιούνται από χειριστές στη Λάρισα, ενώ ο χειρισμός των λειτουργιών πτήσης - αναγνώρισης πραγματοποιείται μέσω δορυφόρου, από χειριστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Επίσης, ορμητήριο για τις χώρες της Αφρικής είναι και η βάση της Σούδας. Για ακόμη μια φορά, το επιβεβαίωσε πρόσφατα ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεάπολης και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής. Σε συνέντευξή του σε ημερήσια εφημερίδα, δήλωσε: «Αν κοιτάξουμε νότια, προς το Μαγκρέμπ (χώρες της Βορειοδυτικής Αφρικής) και το Σαχέλ (στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα, που εκτείνεται από την ανατολική μέχρι τη δυτική Αφρική), υπάρχει ανησυχία για συγκρούσεις εκεί πέρα, ιδιαίτερα στο Σαχέλ και τη Σαχάρα, οπότε προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις χώρες του Μαγκρέμπ. Αλλη μια προστιθέμενη αξία της βάσης (Σούδα) στην Κρήτη. Πραγματικά δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά που μας επιτρέπετε να τη χρησιμοποιούμε».

Η αξιοποίηση από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στρατιωτικών μέσων, εκχώρησης υποδομών, καθώς και οι αποστολές στρατιωτικών, μακριά από τα σύνορα, δεν εξυπηρετούν σκοπούς, προς όφελος ενίσχυσης της άμυνας, υπεράσπισης συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Αντίθετα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η χώρα μας συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές προετοιμασίες και επιχειρήσεις, προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και χώρες, στο πλαίσιο κατάκτησης νέων δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Στρέφεται ανοιχτά ενάντια στα συμφέροντα άλλων λαών, που τίποτε δεν έχει να χωρίσει ο λαός μας.

Γι' αυτό ο λαός μας τώρα πρέπει να αντιδράσει στις επικίνδυνες και απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης. Να βάλει τέρμα στον εφησυχασμό που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Να δυναμώσει τη συσπείρωση με το ΚΚΕ και να απαιτήσει να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα και τα στρατιωτικά μέσα που είναι μακριά από τα σύνορα. Να κλείσουν όλα τα πολεμικά ορμητήρια - βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, που χρησιμοποιούνται προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων και του κεφαλαίου. Να κλείσει η βάση της Σούδας.

Το σύνθημα του λαού μας «Ούτε γη ούτε νερό ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών» παραμένει επίκαιρο και χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, για να γίνει αυτό πράξη.


Φωτιάδης Τριαντάφυλλος
Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.

«Εκείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι»

Μενέλαος Λουντέμης

Ξυλογραφία του Γ. Φαρσακίδη «Μακελειό στη χαράδρα»
Ξυλογραφία του Γ. Φαρσακίδη «Μακελειό στη χαράδρα»
Σκαλίζοντας την εκατοντάχρονη Ιστορία του Κόμματός μας, πολλές είναι οι στιγμές με πρωταγωνιστές κομμουνιστές φαντάρους, που με τη στάση τους έδειξαν τη γνήσια λαϊκή αγάπη για την πατρίδα τους. Οι σελίδες σταματούν στη Μακρόνησο, στον «Παρθενών της Ελλάδας», στο γνήσιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο «αναμορφωτήριο συνειδήσεων». Η «Σφαγή της Μακρονήσου» ήταν μία από τις πιο ακραίες μεθόδους που αξιοποίησε το αστικό κράτος του Σοφούλη, σε συνεργασία με τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ. Σκοπός η τρομοκρατία, η πτώση του ηθικού, το «άρπαγμα» δηλώσεων.

Τα γεγονότα ξεκινούν στις 29 Φλεβάρη του 1948. 4.500 σκαπανείς του Α' Τάγματος οδηγούνται στο γήπεδο της Μακρονήσου. Οσοι ήταν ελεύθεροι υπηρεσίας, λόγω ασθενείας, σέρνονται στον ίδιο χώρο, από τους Αλφαμήτες, με τη βία, κάτι που προκαλεί τις διαμαρτυρίες των υπόλοιπων φαντάρων. Σαν προσχεδιασμένη αντίδραση, ο ανθυπολοχαγός Κωνσταντίνος Μπέσκος, που εκτελούσε χρέη διοικητού εκείνη τη μέρα, λόγω απουσίας του διοικητή Βασιλόπουλου, απαντά με πυροβολισμούς στον αέρα. Αυτό ήταν και το σύνθημα για να ξεκινήσει η αιματοχυσία. Ο λόχος ασφαλείας, που ήταν ακροβολισμένος, αρχίζει να πυροβολεί. Πέφτουν οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες.

Η επέμβαση κάποιων αξιωματικών, που ενέπνεαν τον σεβασμό των στρατιωτών, ηρεμούν κάπως τα πράγματα. Η επιστροφή του διοικητή Βασιλόπουλου στο στρατόπεδο καθησυχάζει τους φαντάρους, αφού τους εγγυήθηκε προσωπικά την ασφάλειά τους, δέχτηκε τα αιτήματά τους, που, μεταξύ άλλων, ήταν η εξέταση της υπόθεσης από διακομματική επιτροπή, η πλήρης διαλεύκανση και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Ξημερώνοντας το επόμενο πρωί, 1η Μάρτη, η σάλπιγγα του Τάγματος για εγερτήριο δεν θα σημάνει. Πολλοί εξόριστοι περνούν μπροστά από τη σκηνή των νεκρών για να τους τιμήσουν. Ολο το βράδυ οι φαντάροι του Α' Τάγματος κάθε δέκα λεπτά άλλαζαν τιμητική φρουρά στη σκηνή των νεκρών συντρόφων τους. Οι σκαπανείς ετοιμάζουν τον τάφο των νεκρών, όμως η διοίκηση του στρατοπέδου έχει άλλα σχέδια. Ενα φορτηγό φορτώνει τους νεκρούς και τους παίρνει. Κανείς δεν έμαθε πού κατευθύνθηκε.

Τις πρωινές ώρες, στις ακτές του Α' Τάγματος εμφανίστηκε ένα πολεμικό πλοίο, που πλησίασε αρκετά στην ακτή. Ηταν από παντού περικυκλωμένοι. Από τα μεγάφωνα του πλοίου ακούστηκε η φωνή του συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη. Καλούσε τους στρατιώτες του Α' Τάγματος να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα «ολίγα καθάρματα κομμουνισταί» που οδήγησαν σε αυτήν τη στάση κατά της πατρίδας. Τους καλούσε να εγκαταλείψουν τους κομμουνιστές, να μεταμεληθούν και η πατρίδα θα τους συγχωρέσει. Με λίγα λόγια, τους καλούσε να υπογράψουν δήλωση.

Την ίδια ώρα, περίπου 250 ένοπλοι και ροπαλοφόροι από το Γ' Τάγμα κύκλωσαν τους σκαπανείς του Α' τάγματος από αριστερά, με επικεφαλής τους Μιχάλη Μπαρούχο και Μιχάλη Σφακιανό, ενώ το κέντρο και τη δεξιά πλευρά κάλυψε η μονάδα ασφαλείας. Τέσσερα πολυβόλα, έτοιμα να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή, δεν άφηναν το παραμικρό περιθώριο διαφυγής στους στρατιώτες του Α' Τάγματος.

Με εντολή του Μπαϊρακτάρη ξεκινά η επίθεση. Ρόπαλα και όπλα πέφτουν πάνω στους άοπλους σκαπανείς. Νεκροί έπεφταν πάνω σε ζωντανούς. Ορισμένοι αρχίζουν να αμύνονται, πετώντας πέτρες, μια κίνηση που υιοθετήθηκε σταδιακά από όλο το Τάγμα. Κάποιοι στρατιώτες καταφεύγουν στη θάλασσα, για να σωθούν πέφτοντας στο νερό, και εκεί δέχονται τα πυρά του πλοίου. Τη θέση του μακελειού παίρνουν τα βασανιστήρια, οι βρισιές, οι εξευτελισμοί και η λαφυραγωγία από μέρους των «νικητών». Την ώρα που μαζεύονταν οι νεκροί, 12 σκαπανείς συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις στρατιωτικές φυλακές ως αρχηγοί της «εξέγερσης» και άλλοι 142 ως πρωταίτιοι.

Τα γεγονότα της μεγάλης σφαγής της Μακρονήσου είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη και στη συνείδηση όλων όσοι τα έζησαν. Για όσους από εμάς τα διαβάζουμε ή τα ακούμε, μας γεμίζουν, από τη μία, συγκίνηση και μίσος ταξικό γι' αυτούς που θέλουν να λένε ότι αγαπούν την πατρίδα μας, μα στην ουσία στέκονται απέναντι από τα λαϊκά πατριωτικά αισθήματα, στο πλάι των εκμεταλλευτών αυτού του τόπου. Από την άλλη, μας γεμίζουν τιμή γι' αυτούς τους ιστορικούς μας προγόνους, τους κομμουνιστές - φαντάρους, που μένοντας αλύγιστοι στις πιέσεις να υπογράψουν, να απαρνηθούν την πάλη για το σοσιαλισμό, θυσίασαν τη ζωή τους. Τα σώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ, οι μανάδες τους δεν τα έκλαψαν, πετάχτηκαν με καΐκια κάπου στα ανοιχτά του Κάβο Ντόρο. Ολοι εμείς που διδασκόμαστε από τον ηρωισμό αυτών των νέων κομμουνιστών, είμαστε εδώ, γνήσιοι συνεχιστές τους.


Φ. Κ.

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Αυτές τις μέρες, στα στρατόπεδα, αυτό που «καίει» τους φαντάρους είναι οι καλοκαιρινές και φοιτητικές άδειες. Το κόστος της άδειας όμως είναι τεράστιο πρόβλημα, αφού είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι τα πανάκριβα εισιτήρια. Τα τουριστικά θαύματα και τα ετήσια ρεκόρ μεγαλοξενοδόχων και πρωθυπουργού δεν έχουν χώρο για τους φαντάρους. Με τα 8,62 ευρώ που παίρνει ο φαντάρος το μήνα, με τη φορολογική αρπαγή των οικονομικών των οικογενειών τους, με τα πανάκριβα εισιτήρια των εφοπλιστών και με τους μισθούς 400 και 500 ευρώ, έχουν μετατρέψει τις διακοπές σε πολυτέλεια για λίγους.

Η ζωή μέσα στις μονάδες δεν είναι ξεκομμένη από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας. Οι ναύτες, οι στρατιώτες και οι σμηνίτες ανησυχούν, συζητάνε, προβληματίζονται για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, μαζί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βήμα - βήμα συγκεντρώνουν όπλα, χτίζουν βάσεις, κάνουν συμμαχίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη, στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Σε αυτό το περιβάλλον, βιάζονται να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετατρέπουν την Ελλάδα σε γιγαντιαίο αμερικανικό φυλάκιο πρώτη γραμμής. Κάνουν κοινές ασκήσεις με το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ, στέλνουν πλοία του στόλου εκτός συνόρων.

Οι φαντάροι είναι στην πρώτη γραμμή. Τους αφορά κάθε κίνηση στην πολεμική σκακιέρα των ιμπεριαλιστών. Τους αφορά γιατί πρέπει να εναντιωθούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τους αφορά γιατί θα μείνουν στην πρώτη γραμμή.

Στην εφημερίδα μας έφτασαν επιστολές διαμαρτυρίας από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων:

Φαντάροι από στρατόπεδα της Λήμνου

«Το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, πνίγει στο αίμα τον Παλαιστινιακό λαό.

Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στα εδάφη του Παλαιστινιακού λαού, με θύματα δεκάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ακόμη και μωρά παιδιά.

Καταδικάζουμε τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι οποίες αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφεραν την πρεσβεία τους εκεί. Με αυτή τους την κίνηση προσπαθούν να θάψουν τις διεθνείς συνθήκες και αποφάσεις που αναγνωρίζουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους, δίνοντας αέρα στα πανιά στην επιθετικότητα των κατοχικών δυνάμεων του Ισραήλ.

Είναι απαράδεκτο η σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) να μην καταδικάζει αυτήν τη σφαγή και να ακολουθεί τη λογική των ίσων αποστάσεων, εξισώνοντας τους δολοφόνους με τα θύματα. Φυσικά οι κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο με τις δυνάμεις του Ισραήλ δείχνουν ποιοι είναι τελικά "οι σύμμαχοι" της δήθεν "αριστερής" κυβέρνησης. Είναι οι Ισραηλινοί που δεν διστάζουν να σφαγιάσουν άοπλους για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλίων. Αυτοί δεν είναι φίλοι μας. Αυτές οι συμμαχίες παίζουν κορώνα - γράμματα τη ζωή του λαού μας, τη ζωή μας. Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου η κυβέρνηση δίνει εδάφη της χώρας μας για ξένες βάσεις που σπέρνουν το θάνατο. Δίνουν δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς που εξυπηρετούν μόνο ΝΑΤΟικούς στόχους και την ασφάλεια των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και των συμμάχων τους. Λένε ψέματα ότι αξιοποιούνται για τις ανάγκες άμυνας της χώρας.

Να μην τους περάσει.

Απαιτούμε:

Κανένας φαντάρος να μην συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις με δολοφόνους, με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε ΝΑΤΟική άσκηση.

Ο αγώνας ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς κόντρα σε ντόπια και ξένα μονοπώλια είναι ο δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη των λαών στην περιοχή. Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό που δοκιμάζεται».

Ναύτες από το στόλο

«Ναύτες που υπηρετούμε τη θητεία μας σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, καταδικάζουμε τη συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ - Ισραήλ. Εχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που στέλνει πλοία του στόλου εκτός συνόρων. Εχει ευθύνη και η αντιπολίτευση ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, που στηρίζουν την κυβέρνηση για νέες παραχωρήσεις στις ΗΠΑ και για νέους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού δεν πάνε για κρουαζιέρα στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο, στο Λιβυκό Πέλαγος και τη Μαύρη Θάλασσα. Εχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες, αν άλλοι λαοί ταυτίζουν την ελληνική σημαία που κυματίζει στα πλοία μας με τις ματωμένες σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Οι ανακοινώσεις διοικήσεων για άσκηση εξωτερικής πολιτικής με τις συμμετοχές σε ΝΑΤΟικές αποστολές μόνο ανατριχίλα προκαλούν σε όποιον αντιλαμβάνεται το μέλλον που μας επιφυλάσσουν τέτοιες αντιλήψεις.

Ο ελληνικός στόλος δεν έχει καμιά δουλειά έξω από την Ελλάδα. Οπως δεν έχουν και καμιά δουλειά στις ελληνικές θάλασσες η ΝΑΤΟική Αρμάδα, η Frontex και ο 6ος αμερικανικός Στόλος. Την ίδια ώρα που η τουρκική αστική τάξη ξεκαθαρίζει τα σχέδιά της για αλλαγή συνόρων και στο Αιγαίο, τα πλοία μας και το προσωπικό καταπονείται σε ξένες θάλασσες, για ξένα συμφέροντα, με ξένες σημαίες.

Να σταματήσει κάθε συνεκπαίδευση με το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ.

Να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας.

Εξοδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά πλοία από το εξωτερικό.

Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα».

Φαντάροι από μονάδες της Αττικής

«Στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας σε στρατόπεδα της Αττικής, καταγγέλλουμε τη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή μας, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Με τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση - ορμητήριο των ΗΠΑ.
  • Με τη συνεκπαίδευση με τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ.
  • Με συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου.
  • Με την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας και της ευρωπαϊκής FRONTEX στο Αιγαίο.

Αυτή η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, μας φέρνει όλο και πιο κοντά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που ετοιμάζουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία.

Απαιτούμε:

  • Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
  • Εξοδος της χώρας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ερωτήσεις του ΚΚΕ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ αναδεικνύει και υποστηρίζει στη Βουλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα Ερώτηση προς την κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ακόμη, με Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ανέδειξε την αδιαφορία της κυβέρνησης στη μη δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος, σχετικά με την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού με τη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων. Μάλιστα, και ενώ η κυβέρνηση με την ψήφιση του σχετικού νόμου δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα δημοσιευτεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθόριζε τον τρόπο εισαγωγής με Πανελλήνιες Εξετάσεις, αδιαφόρησε. Αυτό έχει ως συνέπεια να συνεχιστεί για ένα ακόμη τουλάχιστον εκπαιδευτικό έτος η εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού όχι μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Επίσης, κατέθεσε την παρακάτω Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών, σχετικά με τις αμοιβές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σχετικά με τις δαπάνες μετακίνησης και αποζημίωσης εκπαίδευσης.

«Θέμα: Οι αμοιβές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σχετικά με τις δαπάνες μετακίνησης και αποζημίωσης εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4336/2015, "Συνταξιοδοτικές διατάξεις - Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης". Το άρθρο 15 καθόριζε τις δαπάνες μετακίνησης και αποζημίωσης εκπαίδευσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η κυβέρνηση έθετε το χρονικό όριο της αποκλειστικής προθεσμίας των εννέα μηνών, για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Με αυτό θα καθόριζε το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού, καθώς και την αποζημίωση εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το αποτέλεσμα είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να επιβαρύνονται τα έξοδα που προκαλούνται από τις μετακινήσεις και από την παρακολούθηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως σεμινάρια κ.λπ.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη διότι έχουν παρέλθει σχεδόν τρία χρόνια από την ψήφιση του νόμου και δεν έχει εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Πρακτική που η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σε αρκετούς νόμους, που έχει ψηφίσει.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, πότε η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τις δαπάνες μετακίνησης και την αποζημίωση εκπαίδευσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας;».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν την Ερώτηση: Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος.

Ο ΝΑΤΟικός αντικομμουνισμός του δημάρχου Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «evros-news.gr», στις 31 Μάη, δήλωση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης. Σε αυτήν ο κ. δήμαρχος θεωρεί ότι οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ ενάντια στην παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ελλάδα και στην πόλη του είναι σε βάρος του, διότι του καταλογίζονται ευθύνες γιατί στηρίζει την παρουσία τους στην Ελλάδα και τον Εβρο. Αναφέρει ότι το ΚΚΕ κάνει παλαιολιθικού τύπου επαναστατική γυμναστική. Θεωρεί ότι η θέση του ΚΚΕ, έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχει ως κέρδος την απομόνωση. Ο προσανατολισμός της χώρας μας, λέει, πρέπει να συνεχίσει να είναι ευρωατλαντικός. Λόγοι ασφάλειας, άμυνας και σταθερότητας επιβάλλουν να ενισχύονται οι δεσμοί μας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και η χώρα μας να συμμετέχει σε υπερεθνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, διεθνείς οργανισμούς.

Η δήλωσή του επιβεβαιώνει τις αντιδραστικές ιδέες του και διαπνέεται από αντικομμουνισμό.

Η στρατευμένη νεολαία και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σε τέτοιες απόψεις. Αυτές χρειάζονται απομόνωση γιατί είναι επικίνδυνες. Η εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών τίποτε καλό δεν θα φέρει για το λαό μας. Η παρουσία των μακελάρηδων και η ύπαρξη των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή του Εβρου είναι παράγοντες και εστίες που δημιουργούν προϋποθέσεις για παραπέρα εμπλοκή σε πολεμικούς σχεδιασμούς και επιχειρήσεις ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ολέθριες για τα λαϊκά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ