ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G7
Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης και παζαριών

Από τη συνάντηση του «οικοδεσπότη» Τζ. Τριντό με την ηγεσία της ΕΕ (Γιούνκερ και Τουσκ)
Από τη συνάντηση του «οικοδεσπότη» Τζ. Τριντό με την ηγεσία της ΕΕ (Γιούνκερ και Τουσκ)
ΣΑΡΛΕΒΟΥΑ.--

Σε πολύ τεταμένο κλίμα, με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε σειρά οξυμένων γεωπολιτικών και μονοπωλιακών ανταγωνισμών, ξεκίνησε την Παρασκευή η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των επτά πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών - G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, ενώ συμμετέχει και η ΕΕ), στο Σαρλεβουά του Κεμπέκ στον Καναδά.

Επίσης, στη Σύνοδο προσκλήθηκαν μεταξύ άλλων ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΕΕ. Στο παλιότερο σχήμα, G8, συμμετείχε και η Ρωσία, όμως αποκλείστηκε μετά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία το 2014. Την επαναφορά της πάντως στις Συνόδους ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Στο περιθώριο της Συνόδου ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν, πραγματοποιώντας κατά πληροφορίες της γαλλικής πλευράς μία «πολύ εγκάρδια συζήτηση». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ προσπάθησε να παρουσιάσει την ΕΕ ως «αρραγές» μέτωπο, υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθούσε ενιαία στάση «επί όλων των θεμάτων», κάτι που συζήτησαν οι 5 ηγέτες με τους αξιωματούχους της ΕΕ (Τουσκ και Γιούνκερ).

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, προέβλεψε «σκληρές διαπραγματεύσεις» στον τομέα του εμπορίου, ιδιαίτερα μετά από την επιβολή αμερικανικών δασμών 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο σε βάρος της χώρας του, του Μεξικού και χωρών - μελών της ΕΕ, όπως έκανε νωρίτερα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Ενδεικτικό του κλίματος όξυνσης που επικρατούσε ανάμεσα στους έξι ηγέτες και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο τελευταίος στο «Τουίτερ» πριν από την έναρξη της Συνόδου του G7: «Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, και στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο». Νωρίτερα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωνε πως «μπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται... Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα».

Στην ατζέντα των σκληρών διαπραγματεύσεων συμπεριλαμβανόταν πλειάδα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η γενική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, το εμπόριο, οι «μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και μονομερή εμπορικά μέτρα», η Τεχνητή Νοημοσύνη. Επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ο πόλεμος στη Συρία. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ προώθησαν υποκριτικές διακηρύξεις περί αναβάθμισης της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Την Τρίτη η συνάντηση Τραμπ - Κιμ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη Συνάντηση Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 12 Ιούνη, ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Σιγκαπούρη. Η ίδια η διοργάνωση της Συνάντησης φανερώνει ολόπλευρη ένταση πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών για τη γεωπολιτική επιρροή σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, στην οποία «κονταροχτυπιούνται» ισχυρές δυνάμεις με πρώτες ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία.

Σε προχτεσινή του συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση της Τρίτης «θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου», προσθέτοντας πάντως ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν η αρχή, το «εύκολο μέρος». Την ίδια στιγμή, βέβαια, είπε και ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένος να αποχωρήσει» αν δεν εξελιχθεί καλά η Σύνοδος. Από τη μεριά του, ο Αμπε είπε ότι «αν η Βόρεια Κορέα είναι πρόθυμη να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε το μέλλον θα είναι λαμπρό».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν θα επισκεφτεί τη Ρωσία στο διάστημα 23 - 25 Ιούνη, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η νοτιοκορεατική προεδρία χαρακτήρισε την επίσκεψη «ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς προωθείται η ειρήνευση στην Κορεατική Χερσόνησο».

Συνάντηση των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η συνεργασία με την Κίνα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας και έχει φτάσει σε ένα επίπεδο άνευ προηγουμένου», δήλωσε την Παρασκευή 8/6 ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα. Η επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα συμπίπτει και με τη Σύνοδο Κορυφής της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (SCO), της ιμπεριαλιστικής ένωσης που μετά την είσοδο Ινδίας και Πακιστάν έγινε η μεγαλύτερη στον κόσμο σε έκταση και πληθυσμό. Η συνάντηση γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη του Τσινγκντάο στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, ενώ η εν λόγω κινεζική πόλη επελέγη και για έναν επιπλέον συμβολισμό, καθώς αποτελεί πύλη - λιμάνι για το μεγαλόπνοο σχέδιο των κινεζικών μονοπωλίων των σύγχρονων «δρόμων του μεταξιού» με τίτλο «Μια ζώνη, ένας δρόμος».

Από τη μεριά του, ο Σι ισχυρίστηκε ότι οι δύο χώρες «πάντα ανέπτυσσαν τις διμερείς τους σχέσεις κατά προτεραιότητα» και «υποστήριζαν αποφασιστικά η μία τα συμφέροντα της άλλης».

Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών, σηματοδοτώντας τη σύσφιξη των σχέσεών τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι εξαλείφονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις.

ΙΣΡΑΗΛ
Νέο μακελειό στη Γάζα

Στο αίμα έπνιξαν και πάλι τα ισραηλινά στρατεύματα νέα μεγάλη κινητοποίηση, που πραγματοποίησαν την Παρασκευή στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι με αφορμή τη Μέρα της Ιερουσαλήμ. Μέχρι το απόγευμα της 8ης Ιούνη, είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον τέσσερα άτομα (ο ένας 15χρονος) και είχαν τραυματιστεί πάνω από 600 άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων μεταφέρθηκαν σε παρακείμενα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι κινητοποιήσεις αποτελούν μέρος των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Μάρτη για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, κατά τις οποίες Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 140 άτομα και τραυμάτισαν σοβαρά τουλάχιστον 11.000 άλλους.

Τεταμένη κατάσταση επικρατούσε και πέριξ του τεμένους Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, όπου οι κατοχικές δυνάμεις έκαναν την Πέμπτη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, για να διαλύσουν πλήθος Παλαιστίνιων προσκυνητών που διαμαρτυρήθηκαν για την εμφάνιση δεκάδων Εβραίων εποίκων σε μέρος του περιβόλου του τεμένους. Οι έποικοι είχαν εισέλθει στο χώρο από την πύλη του Μαρόκου, κατά παράβαση της παράδοσης που απαγορεύει την είσοδό τους το τελευταίο δεκαήμερο της νηστείας του Ραμαζανιού.

Κινητοποιήσεις για τη Μέρα της Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε δεκάδες πόλεις του Ιράν, με τη μαζικότερη να διαδραματίζεται έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ