ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΟΥ ΣΕΜΠΟ
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπογραφή της ΣΣΕ

Απόφαση για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αν εργοδοσία και κυβέρνηση δεν απαντήσουν στα δίκαια αιτήματά τους

Από τις χτεσινές συνελεύσεις των εργαζομένων
Από τις χτεσινές συνελεύσεις των εργαζομένων
Απόφαση για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, αν μέχρι την Πέμπτη 28/6 εργοδοσία και κυβέρνηση δεν έχουν απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους, πήραν χτες οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά, που ανήκουν στον μονοπωλιακό όμιλο της «Cosco».

Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, την Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), οι εργαζόμενοι στις προβλήτες έχουν μπει από τις 30 Μάη, μέρα πανεργατικής απεργίας, σε φάση κλιμάκωσης του αγώνα τους, διεκδικώντας: Υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης. Ενταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Αύξηση της πόστας (ομάδα εργασίας) από τα 4 άτομα που έχει καθορίσει η εργοδοσία, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, σε 6. Μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Νέες μαζικές Γενικές Συνελεύσεις

Οι εργαζόμενοι, χτες, με δύο διαδοχικές μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, στις 2 μ.μ. η πρώτη, για την πρώτη βάρδια, και στις 4 μ.μ. η δεύτερη, για την απογευματινή βάρδια, μέσα στο χώρο δουλειάς, υπερψήφισαν την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του σωματείου τους για κλιμάκωση του αγώνα με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αν μέχρι την Πέμπτη δεν υπάρξει γραπτή δέσμευση της εταιρείας για την υπογραφή ΣΣΕ και την ικανοποίηση των άλλων αιτημάτων τους. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι απομόνωσαν και χτες ορισμένους «βαλτούς» της εταιρείας, οι οποίοι επιδίωξαν να δυναμιτίσουν την πρώτη Γενική Συνέλευση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Μάρκος Μπεκρής, αναπτύσσοντας την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου στη διάρκεια των δύο συνελεύσεων, αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της εταιρείας, η οποία στη δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση, στις 19 Ιούνη στο υπουργείο Εργασίας, έφτασε να θέλει να καθορίσει αυτή ποιοι θα συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων! Οπως κατήγγειλε, ήταν μια κίνηση προσχεδιασμένη για να μην γίνει η συνάντηση. Ο πρόεδρος του Σωματείου έκανε καθαρό ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται εδώ και 8 χρόνια για την υπογραφή ΣΣΕ με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς «και δεν πρόκειται να κάνουμε τώρα πίσω». Κάτι που, όπως σημείωσε, οι εργαζόμενοι το απέδειξαν όταν συνέχισαν με τέσσερις 24ωρες απεργίες, παρά τη βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων σε βάρος του αγώνα τους, κατά παραγγελία των μονοπωλίων και με το έδαφος να έχει στρώσει η κυβέρνηση, με το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που ενισχύει συνεχώς.

Αναστείλαμε τις απεργίες μας στις 6 Ιούνη, υπενθύμισε, μετά τη δέσμευση της εταιρείας και της κυβέρνησης, μέσω των υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα το δρόμο που έχουμε χαράξει», τόνισε, αν μέχρι «την Πέμπτη δεν έχουμε γραπτές δεσμεύσεις. Κάθε μάχη που δίνουμε είναι και ένα βήμα για την υπογραφή της ΣΣΕ».

Στις Γενικές Συνελεύσεις απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, επισημαίνοντας ότι ήδη οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει δύο σοβαρές κατακτήσεις: Η πρώτη είναι ότι η Γενική Συνέλευση γίνεται μέσα στο χώρο δουλειάς, σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να καλλιεργήσει η εργοδοσία. Το δεύτερο είναι αυτή η μαζική παρουσία, η συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες και η ενότητα, που με ασπίδα και τη μεγάλη αλληλεγγύη από άλλους κλάδους εργαζομένων τούς έδωσαν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν την εταιρεία και τον κρατικό μηχανισμό, που έθεσε στην υπηρεσία της η κυβέρνηση. «Είναι στο χέρι σας να σπάσετε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Η υπογραφή ΣΣΕ, η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας, θα ανοίξει δρόμους και για άλλους εργαζόμενους», σημείωσε.

Κλαδικές Συμβάσεις με μισθούς - ψίχουλα θέλουν οι μεγαλοεργοδότες

Σε ενίσχυση της πάλης καλούν ταξικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες

Με προτάσεις που επιδιώκουν να μετατρέψουν και επισήμως τα ψίχουλα της ΕΓΣΣΕ σε κλαδικό μισθό απαντά ο ΣΕΒ στο αίτημα της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών για κλαδικές ΣΣΕ με αυξήσεις. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τον ΣΕΒ, που έγινε στις 19/6, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων πρότειναν κλαδικό μισθό στο ύψος της ΕΓΣΕΕ, δηλαδή των 586 ευρώ μεικτά και αντίστοιχα ημερομίσθια!

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, οι εργοδότες του κλάδου επιδιώκουν να επισημοποιήσουν και να διευρύνουν τους άθλιους όρους αμοιβής και εργασίας που έχουν επιβάλει στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πιστέψει τη νέα απάτη για επαναφορά των ΣΣΕ και την εφαρμογή τους μετά τον Αύγουστο του 2018 και το "τέλος των μνημονίων"» που λανσάρει η κυβέρνηση, καθώς μόνιμη επιδίωξη των μεγαλοεργοδοτών «είναι να τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα, να κατεβάσουν τον μέσο όρο των μισθών στον κλάδο, να αυξήσουν την εκμετάλλευση, συνεπώς και τα κέρδη τους».

«Δυναμώνουμε την πάλη που ξεκινήσαμε με την επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου στις 29 Μάρτη. Τον εμπαιγμό και την κοροϊδία, τους τα επιστρέφουμε», τονίζει η Ομοσπονδία, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας θα συνεδριάσει άμεσα για να αποφασίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και κλιμάκωσης της πάλης. Παράλληλα, καλεί όλα τα σωματεία να ενημερώσουν με μαζικές συλλογικές διαδικασίες τους εργαζόμενους στον κλάδο για τη στάση του ΣΕΒ και να πάρουν αποφάσεις αγωνιστικής συνέχειας.

«Ο δρόμος του αγώνα είναι η μοναδική επιλογή μας, με αυτόν μπορούμε να επιβάλουμε κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις. Δεν είναι ανίκητοι, η αλληλεγγύη μας και η ενότητα μας θα σπάσουν το καθεστώς που έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια, να δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα, χωρίς ΣΣΕ», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Μειώσεις αξιώνουν και οι εφοπλιστές

Την πρότασή τους για 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης, επαναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με αφορμή τη στάση των εφοπλιστών στη χτεσινή συνάντηση για τη διαπραγμάτευση ΣΣΕ.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας «προκλητικά επανέλαβαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αυξήσεις», όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, ενώ «δεν δίστασαν να προτείνουν μείωση κατά 50% του επιδόματος των εξπρές δρομολογίων και μείωση κατά 50% στο ημερομίσθιο των ναυτεργατών τη μέρα της αντικατάστασής τους».

«Την επιθετικότητα και αδιαλλαξία του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων τη στηρίζουν με τη στάση τους οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με επικεφαλής τον γγ Γ. Χαλά, και του οπορτουνισμού, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, Α. Νταλακογεώργο. Εχουν συμβάλει και αποδέχονται, υπογράφοντας ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, για να εφαρμόζονται, όπως και η Κοινωνική Ασφάλιση, μόνο για το 25% των ναυτεργατών», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους τα τρία σωματεία. Υπενθυμίζουν ότι οι συνδικαλιστικές αυτές δυνάμεις υπονόμευσαν και καταψήφισαν την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ, την οποία διαμόρφωσαν 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με δεδομένη τη στάση των εφοπλιστών στη χτεσινή συνάντηση, τα ταξικά σωματεία καλούν σε άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και θέτουν εκ νέου την πρόταση που έχουν ήδη καταθέσει για την οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ΣΣΕ με αυξήσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην PDS

Σε μαζική συμμετοχή σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα 25/6 στις 10 π.μ., καλεί τους εργαζόμενους της PDS το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Τη μέρα εκείνη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύσκεψη στο υπουργείο, την οποία έχει ζητήσει το σωματείο και όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν η Τράπεζα Πειραιώς και η PDS.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας PDS στην ICAP, προκειμένου, όπως αναφέρει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, «να μειώσει τις υποχρεώσεις της σε μισθολογικό και μη μισθολογικό εργατικό "κόστος". Μια πώληση που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί εκτός τράπεζας τους πάνω από 300 διάσπαρτους συναδέλφους που κάνουν τραπεζικές εργασίες» και «που αφού τους ξεζούμισαν για τα καλά, τους ξεφορτώνονται γιατί είναι "κόστος" για την τράπεζα!».

Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι αυτοί «έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με ωριμάνσεις, εμπειρία στο αντικείμενο των τραπεζικών εργασιών, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της τράπεζας για πολλά χρόνια, αμείβονται με κατώτερες αμοιβές από τους τραπεζοϋπάλληλους, χωρίς επιδόματα, και βρίσκονται εκτός κλαδικής ΣΣΕ, με ευθύνες που βαρύνουν ΟΤΟΕ και Συλλόγους, οι οποίοι αρνούνται να εντάξουν αυτούς τους εργαζόμενους στους Συλλόγους για να μη χαλάσουν τα κέφια των τραπεζιτών και τους ξοδέψουν!».

Το κλαδικό Σωματείο ζητά από την τράπεζα «να λογοδοτήσει αλλά και να δεσμευτεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τίποτα από τα κεκτημένα τους».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται η συμμετοχή των εργαζομένων, καλώντας «να ξεπεράσουμε το φόβο, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τις αυταπάτες και τον εφησυχασμό, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας σήμερα και να ανοίξουμε το δρόμο για το αυτονόητο: Την πρόσληψη από την Τράπεζα Πειραιώς όλων όσοι εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια ως τραπεζοϋπάλληλοι "δευτέρας κατηγορίας"».

Προσθέτει ότι πρέπει να δώσουν το «παρών» και τα έξι σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς, «με αποφάσεις για στάση εργασίας σε όλη την Τράπεζα Πειραιώς, και η ΟΤΟΕ και το ΕΚΑ, έμπρακτα, και όχι απλώς με ευχολόγια και κούφιες διαβεβαιώσεις».

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, με πρόσκληση του κλαδικού σωματείου, θα συμμετάσχει «και η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του υπό ίδρυση σωματείου των εργαζομένων της PDS. Το σωματείο αυτό, που ήρθε ως αποτέλεσμα της συσπείρωσης των εργαζομένων, των ανοιχτών συνελεύσεων στο χώρο του RBU (Μεσογείων) αλλά και της πολύχρονης εκεί δράσης των μελών του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού, τραπεζοϋπαλλήλων και μη. Ξεκινά την πορεία του σε συνθήκες "μάχης" και είναι κρίσιμο οι αποφάσεις και οι δράσεις του να στηρίζονται με ενεργή συμμετοχή από το σύνολο των εργαζομένων της PDS».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Περιοδείες και συζήτηση στα εργοτάξια

Περιοδείες στα εργοτάξια της ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Athens Ledra» και της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το Συνδικάτο συζήτησε με τους εργαζόμενους για την εφαρμογή των εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί, καθώς και για τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας, ζητήματα ωραρίου, προστασίας των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία κ.ά.

Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν με το σχέδιο δράσης του Συνδικάτου και με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων σε περίπτωση μη τήρησης των εργοταξιακών ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ