ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και το καλοκαίρι κάθε μέρα ξεκινάει με τον «Ριζοσπάστη»!

Αφήνοντας πίσω τον Ιούνη και μπαίνοντας για τα καλά στην καρδιά του καλοκαιριού, αρκετοί από εμάς θα καταφέρουμε να ξεκλέψουμε μερικές μέρες για να ξεκουραστούμε, να ανακτήσουμε δυνάμεις για να επιστρέψουμε ακόμα πιο μαχητικοί στην καθημερινή πάλη.

Βεβαίως, οι εξελίξεις συνεχίζουν να τρέχουν σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ενώ ενισχυμένη είναι η παρέμβαση των αστικών κομμάτων και της εργοδοσίας, με στόχο την ενσωμάτωση των εργαζομένων, είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο. Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνεται όλο το φάσμα της αντιλαϊκής επιδρομής, ενώ όπως φαίνεται θα κλιμακωθεί και η επίθεση ενάντια στο Κόμμα μας.

Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες, μπορεί να ξεφεύγουμε λίγο από τις καθημερινές υποχρεώσεις και το άγχος, όμως δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση ή αυτάρκεια για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ. Σε αυτές τις συνθήκες, η επαφή με τον «Ριζοσπάστη» πρέπει να είναι αδιάλειπτη. Δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» για ...χαμένα επεισόδια από τις αναλύσεις του Κόμματος για τις πολιτικές, οικονομικές και άλλες εξελίξεις, για τις θέσεις μας γύρω από την επικαιρότητα. Αλλωστε, όπως φαίνεται και από την επικαιρότητα (διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ, Σκοπιανό κ.λπ.), η περίοδος χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα.

Η δράση των κομμουνιστών, των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ δεν γνωρίζει διαλείμματα. Σε όποια γωνιά της χώρας κι αν βρεθούμε μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε για να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ σε περισσότερο εργατόκοσμο, να συμμετάσχουμε στο σχεδιασμό των κατά τόπους Οργανώσεων, που επίσης δεν γνωρίζει διαλείμματα. Εξάλλου, όλο το καλοκαίρι θα συνεχίζονται η δραστηριότητα και η πολιτική παρέμβαση του Κόμματος με πλήθος εκδηλώσεων και κυρίως με συσκέψεις, ενώ σε εξέλιξη θα είναι και αγωνιστικές πρωτοβουλίες γύρω από οξυμένα λαϊκά προβλήματα, στις οποίες τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος πρωτοστατούν.

Επομένως, το πρώτο που εξασφαλίζουμε, αν είναι δυνατόν πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας, είναι το πώς εκεί που θα πάμε θα έχουμε καθημερινά τον «Ριζοσπάστη». Αν για κάποιο λόγο μέχρι χτες δεν έφτανε εκεί ο «Ριζοσπάστης», η παρουσία μας είναι ευκαιρία για να αρχίσει να φτάνει σε μια ακόμα πόλη ή χωριό, μια συνοικία. Συνεπώς, κάνουμε συνεννοήσεις με την τοπική Οργάνωση, με περίπτερα ή πρακτορεία Τύπου, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη επαφή με την εφημερίδα μας. Ετσι, θα μπορούμε να έχουμε τον «Ριζοσπάστη», να ξεκινά η μέρα μας με το διάβασμα της αρθρογραφίας και εξοπλισμένοι να δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης για τις εξελίξεις, τη διαφώτιση για την ουσία τους σε συγγενείς και φίλους.

Με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι λοιπόν και όλο το καλοκαίρι!

Πατριδογνωμόνιο
Τα κεράσια και τα καλάθια

Παλιά τους λέγαμε γέρους. Επί παντοδυναμίας ΠΑΣΟΚ έγιναν «περήφανα γηρατειά». Τόσο περήφανα που άντεχαν και δακρυγόνα, όπως και στις αριστερές μας μέρες, δίχως όμως την περιφερόμενη περηφάνια της ελεύθερης αγοράς. Ατενίζουν το μέλλον με κομμένο το ΕΚΑΣ, τσακισμένη τη σύνταξη, αυξημένη τη συμμετοχή στα φάρμακα, με άνεργα παιδιά κι εγγόνια. Ο ηλικιωμένος, μιας και ομορφύναμε τη φρίκη με τον ευφημισμό «τρίτη ηλικία» και φανφάρες τύπου γιαγιάς - συζύγου Μακρόν, που με ξεπνοϊσμένο λυγμό σκούπιζε τις γλάστρες στην πνιγμένη από την κρατική αδιαφορία και την περιφερειακή γραφειοκρατική πολυλογία, τσάκιζε κόκαλα, ακόμα και των πεθαμένων. Στα 84 και μονάχος, μετράς μέρες με χαρά που είσαι όρθιος, κι όχι πλημμύρες χειμερινές ή θερινές, με τον παράλογο για τον 21ο αιώνα έλεγχο του πιεσόμετρου από την οργή των μπαζωμένων ρεμάτων και των απάνθρωπων πολιτικών.

Παλιά, μόλις πριν από δυο-τρεις δεκαετίες, τότε που δεν είχαμε γίνει ευρωσωσμένοι Ευρωπαίοι και δεν μας φύλαγε τόσο πολύ το ΝΑΤΟ, η έκφραση «πέρασα κι είδα το γέρο μου» ή «η γριά μου είχε δίκιο» ήταν ενδείξεις τρυφερότητας, χωρίς απαξία στην προχωρημένη ηλικία. Τώρα, ο γέρος μετριέται με τα ψίχουλα της εναπομείνασας σύνταξής του και με το πόση απελπισία αντέχει που δεν μπορεί να βοηθήσει παραπάνω παιδιά κι εγγόνια.

Με θυμάμαι χρόνια να συσχετίζω αναιδώς και τολμηρά την προπαγάνδα του viagra με την ύπουλη εξοικείωση των ηλικιωμένων με την τραγωδία της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Η οποία στην Ευρώπη δεν έτυχε, αλλά πέτυχε να επιβληθεί, και η αστική της χάρη έφτασε μέχρι τη Ρωσία, που απολάμβανε τη ζωή με σύνταξη γυναικών - ανδρών στα 55 και στα 60. Και καυχιόντουσαν τα καθάρματα ότι δεν έχει άλλο Στάλιν για τέτοια προνόμια!

Και μέρες που είναι επετειακές, να θυμίζουν τον ευρωΝΑΤΟικό εξανδραποδισμό και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, διαβάζω για τα κεράσια στη Σλοβενία και κρατάω μικρό καλάθι για το μέλλον των γέρων στον ευρωπαράδεισο.

Το τμήμα Τραυματολογίας του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας ανακοίνωσε ότι φέτος γέμισαν τα νοσοκομεία με ανθρώπους που τσάκισαν τα μηριαία τους οστά, έπαθαν κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, έσπασαν χέρια και ποδάρια πέφτοντας από τα δέντρα. Είπαν ότι φταίνε τα κεράσια, η πολύ καλή φετινή σοδειά! Ομως στα δέντρα ανέβηκαν να τα μαζέψουν γέροι αγρότες, οι περισσότεροι άνω των 70 ετών, γιατί οι νέοι δεν προλαβαίνουν, αναζητούν καλύτερες δουλειές. Οπου ακούτε πολλά καπιταλιστικά κεράσια κρατήστε μικρά καλάθια, που όμως να χωράνε τα κεφάλια που πρέπει να κοπούν...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Εργατικά Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα και Λάρισα

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό για να φέρουμε τον νέο κόσμο, το σοσιαλισμό», θα πραγματοποιηθεί το Εργατικό Φεστιβάλ των κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το Σάββατο 30 Ιούνη, στο Γεντί Κουλέ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Στις 8.30 μ.μ., συζήτηση με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς με θέμα: «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα». Στις 9.45 μ.μ., μουσικό αφιέρωμα: «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ». Στις 10.45 μ.μ., συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Στη Χαλκίδα

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια, μετανάστευση, πολέμους, προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!» διοργανώνεται το Εργατικό Φεστιβάλ των ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Λιμάνι Ν. Αρτάκης (Ανεμόμυλος). Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 8 μ.μ.: Παιδότοπος με παράσταση μαγείας από τον ταχυδακτυλουργό Πρωτέα και πολλά παιχνίδια. Στις 8.30 μ.μ.: Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Στις 10.15 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν. Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση φωτογραφίας, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», μπαρ με ελληνική και διεθνή κουζίνα και Παιδότοπος.

Στη Λάρισα

Στις 12 Ιούλη, στην πλατεία Λαμπρούλη (φρούριο), θα πραγματοποιηθεί το Εργατικό Φεστιβάλ που οργανώνουν οι ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη 28 Ιούνη, αλλά αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών). Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει: 20.45: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα και για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 21.30: Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 22.15: Ροκ συναυλία. 22.45: Λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου.

Διήμερη επίσκεψη του Γ. Πρωτούλη στη Λέσβο

Διήμερη επίσκεψη, την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Ιούλη, θα πραγματοποιήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Λέσβο. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

  • Την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 9 π.μ., περιοδεία στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Στη 1 μ.μ., συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ (ξενοδοχείο «ΛΕΣΒΙΟΝ»), στις 8.30 μ.μ. κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών, στο Μανταμάδο, και στις 9.30 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία του Μανταμάδου.
  • Την Πέμπτη 5 Ιούλη, το πρωί, επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και περιοδεία στους σεισμοπαθείς της Βρίσας.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Το Σάββατο 30 Ιούνη η πολιτική συγκέντρωση στον Πειραιά

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα το Σάββατο 30/6 οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στον Πειραιά, στο «Καστράκι» (Δραπετσώνα, απέναντι από την πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά). Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η πολιτική συγκέντρωση που θα γίνει στις 9 μ.μ., με θέμα «Το μέλλον της νεολαίας δε χωρά στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Με ΚΚΕ - ΚΝΕ παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει!» και ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Νωρίτερα, οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με μαθητικά συγκροτήματα και μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσουν μικρασιατικοί χοροί από τον Σύλλογο Αγ. Τριάδας και αφιέρωμα στον Αλ. Αλκαίο με τίτλο «Δεν βγαίνουν τα όνειρα σε πλειστηριασμό... δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα», με τον Δ. Κανέλλο και τον Μ. Ανδρουλιδάκη. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι Rebellion Connexion και η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι. Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν επίσης χώρος για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας, μαθητικό στέκι, χώρος κατά των ναρκωτικών κ.ά. με εκθέσεις και αφιερώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ