ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Στις 29 και 30 Ιούνη στον Πειραιά

Με σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος! ...Σίγουρος δρόμος... 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ ...τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...», ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ, στις 29 και 30 Ιούνη, στο «Καστράκι» στη Δραπετσώνα (απέναντι από την πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά).

Ο χώρος αυτός επιλέχθηκε καθώς είναι μια μεγάλη αναξιοποίητη έκταση μέσα στην εργατογειτονιά της Δραπετσώνας, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως χώρος αναψυχής, πρασίνου, να αξιοποιηθεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών της περιοχής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διήμερου Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Παρασκευή 29 Ιούνη: Παράσταση σύγχρονου χορού με τίτλο «Φασισμός, το αυγό του φιδιού», από ομάδα χορού της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ. Φοιτητικά - μαθητικά συγκροτήματα. Συζήτηση με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στον αθλητισμό, μέσα από το παράδειγμα του Ν. Γόδα». Συναυλία από το συγκρότημα Κιουρντί. Συναυλία με τους Imam Baildi.

Σάββατο 30 Ιούνη: Μαθητικά συγκροτήματα. Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ. Στις 9 μ.μ., συγκέντρωση με θέμα «Το μέλλον της νεολαίας δε χωρά στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Με ΚΚΕ - ΚΝΕ παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει!». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν μικρασιατικοί χοροί από τον Σύλλογο Αγ. Τριάδας. Αφιέρωμα στον Αλ. Αλκαίο με τίτλο «Δεν βγαίνουν τα όνειρα σε πλειστηριασμό... δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα», με τον Δ. Κανέλλο και τον Μ. Ανδρουλιδάκη. Συναυλία με τους Rebellion Connexion. Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης:

  • «Μικρόκοσμος», με πειράματα και κατασκευές για τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο».
  • Μαθητικό στέκι, με παρουσίαση power point από μαθητή για τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στη Διαστημική και με τις δημιουργίες του διαγωνισμού σκίτσου - ταινίας - φωτογραφίας.
  • Στέκι κατά των ναρκωτικών, με escape room και βιντεοπροβολή συλλογικής εργασίας από τη θεατρική ομάδα του Λαϊκού Φροντιστηρίου Κερατσινίου.
  • Αφιερώματα: «Το λιμάνι του Πειραιά και η πρόταση του ΚΚΕ», «Μπλόκο στους φασίστες - εγκληματίες σε κάθε γειτονιά!», «50 χρόνια ζωής και μαχητικής δράσης της ΚΝΕ: Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε».
Φοιτητικά Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη

Από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φοιτητικό Φεστιβάλ πανεπιστημίων και ΤΕΙ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή, στον προαύλιο χώρο του Παιδαγωγικού ΑΠΘ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ανδρέας Κοράκης, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, που στάθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις που προκύπτουν από τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ και κάλεσε σε συμπόρευση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλες τις σχολές.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Γιώργος Καψάλης και Αλέξης Παπαδόπουλος, στελέχη της ΚΝΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στις αναδιαρθρώσεις, στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των φοιτητών και σπουδαστών καθώς και στην κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα, στην αντιπαράθεση με άλλες δυνάμεις και την ανάγκη ισχυροποίησης της ΚΝΕ με γερές Οργανώσεις ως όρο για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν και συνδικαλιστές εκλεγμένοι στα ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων, οι οποίοι μετέφεραν πείρα από τη δράση το προηγούμενο διάστημα με άξονες πολιτιστικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των συλλόγων, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Ακολούθησε λαϊκό γλέντι ενώ στο χώρο λειτούργησαν έκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια της ΚΝΕ, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» καθώς και θεματικά περίπτερα για το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και ενάντια στα ναρκωτικά, τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Στη Λάρισα

Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ έγινε και στις Εστίες του ΤΕΙ Λάρισας. Το πρόγραμμα άρχισε με ενημέρωση για το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, ενώ έγινε και προβολή βίντεο για τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ.

Ακολούθησε η εκδήλωση με τίτλο: «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία... Το φοιτητικό κίνημα από το χτες στο σήμερα». Μίλησε ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας της Οργάνωσης, ο οποίος έκανε εκτενή ιστορική αναδρομή από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας της ΚΝΕ έως την ανάπτυξή της και τη συμβολή της στην άνοδο του φοιτητικού κινήματος.

Μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια που συνδέθηκαν με την ιστορική πορεία του φοιτητικού κινήματος αλλά και μουσικό πρόγραμμα από νέους δημιουργούς - σπουδαστές του ΤΕΙ.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Κώστας Κουρελάς, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου ΤΕΙ - ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με πάρτι.

Στην Ξάνθη

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ ΑΕΙ Ξάνθης της ΚΝΕ, το περασμένο Σάββατο, στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με επίδειξη πολεμικών τεχνών από τοπικό αθλητικό σύλλογο. Ακολούθησε παρουσίαση πρότζεκτ για το ρόλο του ΝΑΤΟ και τις βάσεις στην Ελλάδα, το οποίο επιμελήθηκαν με μεράκι μέλη και φίλοι της ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ξάνθης, Νικόλας Καλομοίρης. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχαν ταμπλό και παρουσιάσεις διαφόρων πρότζεκτ από φοιτητικές ΟΒ, τα οποία ήταν αφιερωμένα σε ποικίλες πλευρές της αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΚΝΕ στα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά της στο κίνημα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το ματοκύλισμα λαών σε όλη τη Γη.

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας

Με αίτημα κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο, κόντρα στη λογική που τον θέλει «πολυεργαλείο» στο όνομα των περικοπών, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, με αφορμή και την εγκύκλιο που καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν στις 3 Σεπτέμβρη και για τις αναθέσεις μαθημάτων.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση είχαν επιστημονικές Ενώσεις μουσικής αγωγής, εικαστικών μαθημάτων, θεάτρου και δραματικής τέχνης, πληροφορικής, ειδικής αγωγής, φυσικής αγωγής κ.ά. Συμμετείχαν επίσης μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών όπως «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης» κ.ά. και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων, που καλούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν, να αποτυπώσουν όλα τα κενά των σχολείων τους και να διεκδικήσουν από τις Διευθύνσεις την πλήρη κάλυψή τους με τις αντίστοιχες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν ότι ζητείται να υποβληθούν τα δικαιολογητικά για δεύτερη ανάθεση επειδή τάχα εξαντλούνται οι πίνακες αναπληρωτών. Ακουσαν για μία ακόμα φορά ότι τον Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ο αριθμός των διορισμών με το διακύβευμα να είναι η αναζήτηση ενός συστήματος διορισμών που θα μπορέσει να συγκεράσει την προϋπηρεσία, τους νέους εκπαιδευτικούς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην κινητοποίηση το «παρών» έδωσε εκπρόσωπος της ΑΣΕ (ο συνδυασμός που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στο ΔΣ της ΔΟΕ, ο οποίος κάλεσε τους συγκεντρωμένους, συσπειρωμένοι στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να μαζικοποιήσουν τους αγώνες, τονίζοντας πως ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική πρέπει να είναι ενιαίος. Επανέλαβε πως οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να μπουν στη λογική ομαδοποιήσεων και ανθρωποφαγίας, τονίζοντας πως θα βόλευε το υπουργείο να βάλει τους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία να αποφασίσουν ποιος θα διοριστεί και ποιος θα παραμείνει άνεργος.

Τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διεκδικήσουν μόνιμους μαζικούς διορισμούς των τουλάχιστον 25.000 συμβασιούχων, μόνιμη δουλειά για όλους, ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο καθώς αυτό ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες και ενώνει όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

Ιστορικός περίπατος στη Δράμα

Η Μαθητική ΟΒ Δράμας της ΚΝΕ διοργανώνει ιστορικό περίπατο στο Δοξάτο, αύριο, Παρασκευή, στις 11 π.μ. Ο ιστορικός περίπατος θα ξεκινήσει από την πλατεία και θα ακολουθήσει σημεία του χωριού που συνδέονται με τους αγώνες του λαού του Δοξάτου το 1941.

Στην πρόσκλησή της αναφέρει: «Ο λαός της Δράμας και του Δοξάτου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση και έδωσε ακόμα και τη ζωή του για τη λευτεριά. Ο ξεσηκωμός του 1941 ήταν μια πρόωρη ενέργεια, που προήλθε από το ξέσπασμα της αγανάκτησης και του μίσους του λαού απέναντι στη φασιστική κατοχή. Δεν παύει όμως να αποτελεί την πρώτη εξέγερση στην κατεχόμενη Ευρώπη, την πρώτη μαζική ηρωική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να μαθαίνουμε την αλήθεια και να εμπνεόμαστε από αυτήν. Θέλουμε εμείς και οι συμμαθητές μας να έχουμε υψηλά ιδανικά και πρότυπα, πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή που αυτά τείνουν να εκλείψουν».

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, θα πραγματοποιηθεί τελικά η εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες Τετάρτη, όμως αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παιχνίδι escape room, τουρνουά μπάσκετ και παράσταση «Καραγκιόζη». Δηλώσεις συμμετοχής για το τουρνουά στο τηλέφωνο 6978419042.

Επίσης, εκδήλωση με θέμα την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (Τράπεζα της Ελλάδας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ