ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Διεργασίες και αποπροσανατολιστικοί για το λαό καβγάδες

Ακατάπαυστα συνεχίζονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, μετά την αποχώρηση απ' την κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδη, που ανεξαρτητοποιήθηκε επικαλούμενος τη διαφωνία του με τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ, αλλά και τις επιθέσεις σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όπως τη χτεσινή εισβολή στο γραφείο του Κ. Κατσίκη των ΑΝΕΛ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο «Ρουβίκωνας», αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια από ακροδεξιές ομάδες στη ΔΕΘ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, το Μέγαρο Μαξίμου συνέχισε και χτες την προσπάθεια να παρουσιάσει την κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ ως... διωκόμενη από «επιχειρηματικά συμφέροντα, απ' τη διαφθορά και το παλιό πολιτικό προσωπικό», καταγγέλλοντας επιχειρηματίες (φωτογραφίζοντας τους Β. Μαρινάκη και Ι. Σαββίδη) που «απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης, αποστασίας και τελικά ανατροπής της κυβέρνησης», επιχειρώντας ανάμεσα σε άλλα να διαμορφώσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και ψευδαισθήσεις, κρύβοντας ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση αλλά και αστική πολιτική δύναμη που να λειτουργεί ανεξάρτητα από επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε χτες για «συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης από περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και οργανωμένους προβοκάτορες».

Οπως είπε, «υποδαυλίζονται και υποστηρίζονται από ολιγαρχικά επιχειρηματικά συμφέροντα και μερίδα του κίτρινου ακροδεξιού Τύπου», ενώ η ηγεσία της ΝΔ «νομιμοποιεί και προσφέρει πολιτική κάλυψη σε αυτές τις πρακτικές». Προσωπικά επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι «έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε ουρά της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών περιθωριακών οργανώσεων. Σε ένα μόρφωμα που καμία σχέση δεν έχει πλέον με τη μετριοπαθή κεντροδεξιά», προσθέτοντας ότι «νομίζει έτσι, θα καταφέρει να οργανώσει ένα νέο 1965. Μια νέα αποστασία».

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για το αδίκημα των «προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος» ζήτησε (μέσω Τwitter) ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, με αφορμή την εισβολή κουκουλοφόρων στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκη. «Τι άλλο περιμένει ο εισαγγελέας για την τεκμηρίωση του αδικήματος των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος. Ολα έχουν ένα όριο», έγραψε ο Π. Καμμένος.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας για «προσπάθεια εκφοβισμού του πολιτικού συστήματος με στόχο βουλευτές και κόμματα». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ν. Βούτσης κάλεσε τον Δ. Καμμένο να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής και να μην επιμένει να του γίνει πρόταση μομφής, μετατρέποντας ένα «εντελώς κανονιστικό ζήτημα σε πολιτικό».

Αποστάσεις πάντως απ' τα σενάρια «αποστασιών» πήρε ο Ν. Ξυδάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») για τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε: «Να είμαστε προσεκτικοί σε μια συνομωσιολογική προσέγγιση. Αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικοί σχηματισμοί να σκέπτονται και να απαντούν πολιτικά». Διαπίστωσε κόπωση που «συσσωρεύει θυμό και δυσαρέσκεια» και χαρακτήρισε το Μακεδονικό «πυροκροτητή», συστήνοντας λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς.

Να σημειωθεί ότι ο Ι. Σαββίδης απάντησε στις κατηγορίες αναφέροντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει, αφού 2-3 βουλευτές εκτός αυτής σήμερα είναι έτοιμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί. «Καμιά φορά τα σενάρια που φτιάχνει κάποιος στο μυαλό του τα πιστεύει... Ο ΠΑΟΚ (...) δεν είναι πολιτικό κόμμα ή οργανισμός για να τοποθετείται υπέρ ή κατά της Συμφωνίας. Τη βία την έχει καταδικάσει... Υπάρχει βεβαίως και ο Λαζαρίδης ΠΑΟΚτζής. Αλλά ως εδώ. Είναι βουλευτής και αποφασίζει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε ο Ιβάν είναι κηδεμόνες του. Ούτε είναι "ιδιοκτήτες βουλευτών". Αρα; Ποια συνωμοσία για αποστασία; Και μάλιστα από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Ανάμειξη νερού με λάδι δηλαδή».

Αλλά και στο «Βήμα», ιδιοκτησίας Β. Μαρινάκη, δημοσιεύτηκε άρθρο που χαρακτηρίζει φαιδρές τις θεωρίες συνωμοσίας, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «η καταφυγή σε σενάρια αποσταθεροποίησης αποτελεί εδώ και χρόνια το εύκολο άλλοθι κάθε κυβέρνησης που καταρρέει κάτω από το βάρος των πολιτικών παλινωδιών της».

Εφεδρείες, «γέφυρες» και σενάρια...

Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές πηγές συντηρούν τα περί εφεδρειών, παραπέμποντας σε βουλευτές ανεξάρτητους ή και άλλων κομμάτων που θα προστρέξουν σε στήριξη της κυβέρνησης, ενώ με αφορμή το σχήμα περί επίθεσης «αποσταθεροποίησης», καλούν τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις να συνταχτούν στις «κόκκινες γραμμές» που στήνουν, παρεμβαίνοντας έτσι και στις διεργασίες στα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ισχυρίστηκε μιλώντας στον «ΑΝΤ1» ότι γίνονται απόπειρες εξαγοράς βουλευτών και αντισυνταγματικές αποστασίες, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «ανοικτός πόλεμος». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει, γιατί έχει εφεδρείες. «Είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες να πέσει η κυβέρνηση από τα επιχειρηματικά συμφέροντα», είπε, ενώ φέρνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτρα της κυβερνητικής προπαγάνδας, τις επικαλέστηκε σαν απόδειξη του ότι η κυβέρνηση δεν είχε στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία Ι. Σαββίδη, όπως είχε κατηγορηθεί, προσπερνώντας το γεγονός ότι αυτού του είδους οι κολιγιές ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου και στο πολιτικό του προσωπικό είναι ευμετάβλητες.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, δήλωνε... έτοιμος να βάλει πλάτη σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας ότι «στη θέση των ΑΝΕΛ θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη από κάποιες από τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, μέσα σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο», προσθέτοντας ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές «με ένα στενό, συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο που θα προβλέπει 1, 2, 5 θέματα, να μπορέσουμε να δώσουμε μια προοδευτική λύση και να διασφαλίσουμε την επίλυση του Μακεδονικού για εθνικό συμφέρον, και για τα οικονομικά». Σημείωσε μάλιστα ότι «θα έπρεπε να έχει την ίδια στάση και το ΚΙΝΑΛ. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να προχωρήσουν σε προοδευτική κατεύθυνση μια σειρά θέματα που δεν μπορούν να προχωρήσουν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ενώ ερωτώμενος αν πρόκειται αμιγώς για προσωπική του άποψη, απάντησε: «Προφανώς τη μοιράζομαι με κάποιους συντρόφους μου στο Ποτάμι, αλλά δεν θέλω να μιλήσω εξ ονόματος κανενός».

Στον απόηχο των τέτοιων εξελίξεων, αλλά και της συνεδρίασης των οργάνων του κόμματος την Κυριακή με αντικείμενο την παραμονή ή όχι στο ΚΙΝΑΛ, συνεδρίασε χτες η ΚΟ του Ποταμιού. Κατόπιν, ο Στ. Θεοδωράκης δήλωνε: «Ο Σπ. Δανέλλης έχει τις προσωπικές του απόψεις, είναι γνωστές και δεν σχετίζονται με τη συγκυρία. Η θέση του Κινήματός μας, όμως, είναι ξεκάθαρη. Προωθούμε βελτιώσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, αλλά δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης και δεν αντικαθιστούμε στην κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι και κατηγορηματικοί».

Εκτός ΝΔ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος

Στο μεταξύ, απόφαση να τεθεί «εκτός κόμματος» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και μέχρι χτες στέλεχος της ΝΔ, Κ. Μίχαλος, έλαβε η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος «με βάση τις διατάξεις του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπουν ως αυτονόητη την τήρηση και το σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης».

«Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν "Δούρειοι Ιπποι"» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Την ίδια ανάρτηση είχε κάνει νωρίτερα και ο Λ. Αυγενάκης, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, προαναγγέλλοντας μάλιστα συνάντηση την επόμενη βδομάδα με όλα τα στελέχη των Επιμελητηρίων μελών της ΝΔ.

Παρότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο λόγος διαγραφής του Κ. Μίχαλου, εντούτοις όλοι το συνδέουν με τις - θετικές - τοποθετήσεις του για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, όπως και για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, καθώς και με την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά σε καφέ της Αθήνας. Με αφορμή αυτήν τη συνάντηση, κυκλοφόρησαν σενάρια όπως ότι ο Ν. Παππάς έχει αναλάβει συγκεκριμένο παρασκηνιακό ρόλο με στόχο τη δημιουργία ενός νέου φορέα, «ικανού να ανακόψει την αυτοδύναμη τροχιά της ΝΔ» και βολιδοσκοπεί τον Κ. Μίχαλο ως το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας στην οποία ακόμα θα στρατευτούν οι Κατερίνα Παπακώστα, Ευάγγελος Αντώναρος κ.ά.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤ
«Αριστείο» στην κυβέρνηση για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές

Την αποφασιστική συμβολή των αντιασφαλιστικών νόμων και των ανατροπών από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει στην επιφάνεια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τίτλο «Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί σκληρές δημοσιονομικές προκλήσεις».

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα και στη Γαλλία, κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα καταγραφούν οι μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στη «γήρανση πληθυσμού» και συγκεκριμένα για τα ποσά που αφορούν κατά κύριο λόγο σε συντάξεις αλλά και για την υγειονομική κάλυψη. Η νέα έκθεση της ΕΚΤ έχει ορίζοντα αναφοράς την περίοδο 2016-2070, ενώ βέβαια σε αυτήν ενσωματώνονται οι μελλοντικές αποδόσεις των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το «κόστος για τις δημόσιες συντάξεις» είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αύξησης του κόστους από τη «γήρανση» στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Κύπρο, ενώ αντίθετα συμβάλλει σημαντικά στη «μείωση του κόστους» στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Στο «διά ταύτα», η ΕΚΤ τονίζει: «Συνολικά, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης σε ορισμένες χώρες για να περιοριστεί η αναμενόμενη αύξηση του κόστους δημογραφικής γήρανσης σε ένα περιβάλλον ήδη υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι σημαντικό οι χώρες να λάβουν πρόσθετη αποφασιστική πολιτική δράση και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας περίθαλψης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενέργειες ξένες προς τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις επιθέσεις σε βάρος κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών:

«Οι επιθέσεις σε βάρος υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών είναι καταδικαστέες και καμία σχέση δεν έχουν με τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία. Ταυτόχρονα, είναι υποκριτικές οι όψιμες ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν με τέτοιες δυνάμεις και με παρόμοια συνθήματα συνυπήρξε στις πλατείες, αλλά και συγκυβερνά σήμερα, ενώ οι ναζί βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι συχνά - πυκνά προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις του υπ. Εθνικής Αμυνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ