ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Αρχίζουν σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις στον Πειραιά

Αρχίζουν σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στον Πειραιά, που γίνονται στο «Καστράκι» στη Δραπετσώνα (απέναντι από την πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά), με σύνθημα: «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος! ...Σίγουρος δρόμος... 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ ...τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σήμερα Παρασκευή: Παράσταση σύγχρονου χορού με τίτλο «Φασισμός, το αυγό του φιδιού», από ομάδα χορού της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ. Φοιτητικά - μαθητικά συγκροτήματα. Συζήτηση με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στον αθλητισμό, μέσα από το παράδειγμα του Ν. Γόδα». Συναυλία από το συγκρότημα Κιουρντί. Συναυλία με τους Imam Baildi.

Αύριο Σάββατο: Μαθητικά συγκροτήματα. Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ. Στις 9 μ.μ., συγκέντρωση με θέμα «Το μέλλον της νεολαίας δε χωρά στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Με ΚΚΕ - ΚΝΕ παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει!». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν μικρασιατικοί χοροί από τον Σύλλογο Αγ. Τριάδας. Αφιέρωμα στον Αλ. Αλκαίο με τίτλο «Δεν βγαίνουν τα όνειρα σε πλειστηριασμό... δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα», με τον Δ. Κανέλλο και τον Μ. Ανδρουλιδάκη. Συναυλία με τους Rebellion Connexion. Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης:

  • «Μικρόκοσμος», με πειράματα και κατασκευές για τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο».
  • Μαθητικό στέκι, με παρουσίαση power point από μαθητή για τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στη Διαστημική και με τις δημιουργίες του διαγωνισμού σκίτσου - ταινίας - φωτογραφίας.
  • Στέκι κατά των ναρκωτικών, με escape room και βιντεοπροβολή συλλογικής εργασίας από τη θεατρική ομάδα του Λαϊκού Φροντιστηρίου Κερατσινίου.
  • Αφιερώματα: «Το λιμάνι του Πειραιά και η πρόταση του ΚΚΕ», «Μπλόκο στους φασίστες - εγκληματίες σε κάθε γειτονιά!», «50 χρόνια ζωής και μαχητικής δράσης της ΚΝΕ: Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε».
Αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Στην Ικαρία
Στην Ικαρία
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιούνη το τουρνουά μπάσκετ 3on3, που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Μαγνησίας και ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ στο Ασυλο, με σύνθημα «Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - ΝΑΙ στον αθλητισμό!».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γιάννη Παπακώστα, μέλους του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, που ανέδειξε πως η εκμετάλλευση που γεννά ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι που γεννά κι αυτό το σημαντικό πρόβλημα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Μαστραφτσής, πρώην διεθνής διαιτητής, ο οποίος «σφύριξε» τα ματς, ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση είναι μία σημαντική πρωτοβουλία που πρέπει να στηριχθεί από τη νεολαία, ακολουθώντας την ΚΝΕ στους αγώνες.

Στο τουρνουά συμμετείχαν 11 ομάδες με μαθητές και φοιτητές, καθώς και 4 με μικρότερες ηλικίες μαθητών. Στον τελικό των «μεγάλων» έπαιξαν οι ομάδες Σούπερ - Μπομπίτα με τελικό σκορ 11-9, ενώ στους μικρότερους οι ομάδες Χωριάτες- Πικ νικς με τελικό σκορ 6-5.

Οι νικήτριες ομάδες θα βραβευτούν στην εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδας), που θα γίνει παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις με βάση το πρόσφατο νομοσχέδιο.

Στην Ικαρία

Αντίστοιχα, στην Ικαρία έγινε το 6ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου της ΚΝΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στο γήπεδο Ευδήλου. Στις εκδηλώσεις χαιρετισμό απηύθυνε η Γεωργία Λαρδά, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ικαρίας της ΚΝΕ.

Την πρώτη μέρα συμμετείχαν παλαίμαχοι παίκτες από τις ομάδες ΑΟ Μεσαριάς, ΠΑΣ Ικαρος και Διαγόρα Ραχών, ενώ τη δεύτερη μέρα αγωνίστηκαν τα ίδια αθλητικά σωματεία με παίκτες από τα ανδρικά - εφηβικά τμήματα. Στο τέλος κάθε μέρας δόθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι σε κάθε ομάδα.

Σε συνέχεια των δράσεων με σύνθημα «Στο μαύρο τους απαντάμε: Κόκκινο! Θα νικήσουμε», σήμερα Παρασκευή, γίνεται εκδήλωση στην πλατεία Ευδήλου, στις 8.30 μ.μ., όπου θα μιλήσει η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, και θα παρουσιαστεί παράσταση Καραγκιόζη.

Στη Θεσσαλονίκη

Τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση κατά των ναρκωτικών με παιχνίδι escape room, τουρνουά μπάσκετ και παράσταση Καραγκιόζη. Δηλώσεις συμμετοχής για το τουρνουά στο τηλέφωνο 6978419042.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Σήμερα οι βαθμολογίες των υποψηφίων

MotionTeam

Σήμερα Παρασκευή, μετά τη 1 το μεσημέρι, προγραμματίζεται να ανακοινωθούν στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Το υπουργείο διευκρινίζει πως οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του. Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Από την Πέμπτη 5 Ιούλη και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα 16 Ιούλη.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Ανακοίνωση για τη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Χωρίς αποφάσεις για αποχή από την «αξιολόγηση» και πρόγραμμα δράσης ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 25 Ιούνη οι εργασίες της 87ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ.

«Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ - ΕΡΑ - ΑΕΕΚΕ) απέδειξαν στην πράξη ότι αποτελούν το πραγματικό εμπόδιο στην αποφασιστική οργάνωση του αγώνα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης και όχι μόνο. Η συζήτηση επί του πλαισίου δράσης επιχειρήθηκε να κρατηθεί μακριά από τα προβλήματα και τις αγωνίες των μάχιμων εκπαιδευτικών. Τελικά, δεν πέρασε κανένα πλαίσιο πάλης - πρόγραμμα δράσης, πέρα από τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν πλειοψηφικά (ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ - ΕΡΑ - ΑΕΕΚΕ) για τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης (Διορισμοί, δικαιώματα αναπληρωτών, επιμόρφωση)», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ. Επισημαίνει παράλληλα πως «η Γενική Συνέλευση των 600 και πλέον αντιπροσώπων των 138 Συλλόγων της χώρας, με ευθύνη του κυβερνητικού συνδικαλισμού, δεν πήρε ούτε καν απόφαση για απεργία - αποχή από την "αξιολόγηση"». Οι αντιπρόσωποι της ΑΣΕ έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να υπάρξει απόφαση, με βάση και τις αποφάσεις των μαζικών ΓΣ Συλλόγων, και αφού δεν πέρασε κανένα πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα δράσης, πρότεινε να μπει και να ψηφιστεί ξεχωριστά η απεργία - αποχή, πράγμα που δεν πέρασε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διορισμών, η ΑΣΕ τονίζει πως οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού «και τις τρεις μέρες του συνεδρίου πολέμησαν λυσσαλέα το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εδώ και τώρα! Χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο αίτημα "λαϊκίστικο" και "μη ρεαλιστικό". Μίλησαν για πρώτη φορά τόσο καθαρά για "κριτήρια" στους διορισμούς, που στην πράξη θα είναι κριτήρια για απολύσεις».

Οι αντιπρόσωποι της ΑΣΕ κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς, παρά τις επιφυλάξεις, τους προβληματισμούς και τις όποιες διαφωνίες έχουν, να πάρουν υπόψη τους τη συνέπεια, τις θέσεις και τη στάση του ΠΑΜΕ. «Να μετρήσουν το ρόλο που παίζει κάθε δύναμη μέσα στο κίνημα. Να κάνουν το βήμα συμπόρευσης με το ταξικό κίνημα, ενισχύοντας την ΑΣΕ την επόμενη χρονιά στις εκλογές για ΔΣ Συλλόγων, εκλογές αιρετών και φυσικά αντιπροσώπων για την 88η εκλογική ΓΣ της ΔΟΕ».

Ιστορικός περίπατος στη Δράμα

Σήμερα γίνεται ο ιστορικός περίπατος που διοργανώνει η Μαθητική ΟΒ Δράμας της ΚΝΕ, στο Δοξάτο, στις 11 π.μ. Ο ιστορικός περίπατος θα ξεκινήσει από την πλατεία και θα ακολουθήσει σημεία του χωριού που συνδέονται με τους αγώνες του λαού του Δοξάτου το 1941.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ