ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 4-3
Ο Εμπαπέ την «έτρεξε» στους «8»

Με πρωταγωνιστή τον Εμπαπέ, η Γαλλία έκανε «ανατροπή πάνω στην ανατροπή» της Αργεντινής και πήρε πανηγυρική πρόκριση στα προημιτελικά, επικρατώντας της «Αλμπισελέστε» με 4-3. Ετσι, ολοκληρώθηκε πρόωρα η διοργάνωση για τον Λιονέλ Μέσι και τους συμπαίκτες του, με την ήττα από τους «Τρικολόρ» να σφραγίζει την καθόλα προβληματική εικόνα των Αργεντίνων.

Οι Γάλλοι μπήκαν δυνατά, είχαν δοκάρι στο 5', και στο 13' άνοιξαν το σκορ, με τον Γκριζμάν να μετατρέπει σε γκολ το πέναλτι που κέρδισε ο Εμπαπέ. Ο Ντι Μαρία με άπιαστο σουτ έξω από την περιοχή ισοφάρισε για την Αργεντινή λίγο πριν το ημίχρονο (41'), ενώ ο Μερκάδο στο ξεκίνημα της επανάληψης (48') της έδωσε το προβάδισμα. Η Γαλλία όμως ισοφάρισε πολύ γρήγορα, με ασύλληπτο σουτ του Παβάρ (57'), και στη συνέχεια, με «αιχμή του δόρατος» την ταχύτητα του Εμπαπέ, μέσα σε λιγότερα από πέντε λεπτά ολοκλήρωσε τη δική της ανατροπή, με τον 19χρονο φορ να σκοράρει δυο φορές και να κάνει το 4-2 (64', 68'). Με κάκιστη ψυχολογία, η Αργεντινή «ξύπνησε» πολύ αργά. Μείωσε με τον Αγκουέρο στις καθυστερήσεις, ενώ στην τελευταία φάση έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 4-4.

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ, Καντέ, Ματουϊντί (75' Τολισό), Πογκμπά, Γκριζμάν (83' Φεκίρ), Ζιρού, Εμπαπέ (89' Τοβέν).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Αρμάνι, Μερκάδο, Ρόχο (46' Φάσιο), Οταμέντι, Ταλιαφίκο, Μασεράνο, Μπανέγα, Ντι Μαρία, Πέρεζ (66' Αγκουέρο), Παβόν (75' Μέσα), Μέσι.

Με πρωταγωνιστή τον 19χρονο Εμπαπέ, η Γαλλία πήρε σπουδαία νίκη - πρόκριση επί της Αργεντινής

Associated Press

Με πρωταγωνιστή τον 19χρονο Εμπαπέ, η Γαλλία πήρε σπουδαία νίκη - πρόκριση επί της Αργεντινής
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ 2-0
Χωρίς προβλήματα στα προημιτελικά

Τη δυναμική της ως διεκδικήτριας του Παγκοσμίου Κυπέλλου συνέχισε να επιβεβαιώνει η Βραζιλία. Η «Σελεσάο» νίκησε σχετικά άνετα το Μεξικό με 2-0 και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Για άλλη μια φορά οι Βραζιλιάνοι έριξαν το βάρος στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας (βλ. να μη δεχτούν γκολ) και πήραν όσο το δυνατόν λιγότερα ρίσκα στην επίθεση. Και πάλι, όμως, πήραν αυτό που ήθελαν, «χτυπώντας» στο β' ημίχρονο, αρχικά με τον Νεϊμάρ στο 51', ενώ τη νίκη «σφράγισε» ο Φιρμίνο στο 88'. Οι Μεξικανοί από την πλευρά τους ήταν καλύτεροι στο α' ημίχρονο, όπου παρουσιάστηκαν πιο δραστήριοι επιθετικά και πίεσαν, αλλά φανέρωσαν αδυναμίες στο τελείωμα των φάσεων που δημιούργησαν, ενώ στην επανάληψη δεν βρήκαν απαντήσεις στην αγωνιστική άνοδο των Βραζιλιάνων.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Αλισον, Φάγκνερ, Τιάγκο Σίλβα, Μιράντα, Φελίπε Λουίζ, Γουίλιαν (90' Μαρκίνιος), Παουλίνιο (80' Φερναντίνιο), Κασεμίρο, Νεϊμάρ, Κουτίνιο (86' Φιρμίνο), Ζεσούς.

ΜΕΞΙΚΟ: Οτσόα, Αλβαρες (55' Ντος Σάντος), Αγιάλα, Σαλσέδο, Γκαγιάρδο, Ερέρα, Μάρκες (46' Λαγιούν), Γκουαρδάδο, Κάρλος Βέλα, Λοσάνο, Ερνάντες (60' Χιμένες).

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2-1
Στους ρυθμούς του Καβάνι

Οντας πολύ καλύτερη επιθετικά και κυρίως στο τελειώματα των φάσεων, η Ουρουγουάη νίκησε με 2-1 την Πορτογαλία και προκρίθηκε στα προημιτελικά, με μπροστάρη τον Καβάνι, που πέτυχε και τα δύο γκολ (7', 62'). Η δε Πορτογαλία, με εγκλωβισμένο το μεγάλο της «όπλο» της, Κριστιάνο Ρονάλντο, ελέω της άψογης αμυντικής λειτουργίας των Ουρουγουανών, παρότι είχε την κατοχή της μπάλας δεν απείλησε ιδιαίτερα, με μόνη εξαίρεση τη φάση του γκολ με το οποίο ισοφάρισε στο 55', με κεφαλιά του Πέπε μετά από εκτέλεση κόρνερ. Μετά τον αγώνα οι Ιβηρες εξέφρασαν παράπονα για τη διαιτησία, με τον τεχνικό της ομάδας Φερνάντο Σάντος να φωνάζει για τη μη χρησιμοποίηση του VAR σε κομβικές φάσεις προς το τέλος της αναμέτρησης.

Τη χαρά της νίκης για τη «Σελέστε» μετρίασε η αποχώρηση του τραυματία Καβάνι, που θεωρείται αμφίβολος για τον προημιτελικό της Παρασκευής με την Γαλλία.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μουσλέρα, Κάσερες, Χιμένες, Γκοδίν, Λασάλτ, Τορέιρα, Νάντες (81' Σάντσες), Βεσίνο, Μπεντανκούρ (63' Ροντρίγκες), Καβάνι (74' Στουάνι), Σουάρες.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πατρίσιο, Περέιρα, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Μπερνάντο Σίλβα, Αντριέν Σίλβα (65' Κουαρέσμα), Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο (85' Φερνάντες), Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκέντες (74' Αντρέ Σίλβα).

SUPER LEAGUE
Παραμένουν οι διαφωνίες ΠΑΕ - υφυπουργού

Η διάσταση απόψεων μεταξύ υφυπουργού Αθλητισμού και Super League σχετικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων που προτείνει ο Γιώργος Βασιλειάδης, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά στη χτεσινή συνάντηση των δυο πλευρών. Η διαφωνία εστιάζεται κυρίως στον αριθμό των ομάδων που θα μετέχουν στην πρώτη κατηγορία (Super League 1), με τα σχέδια του υφυπουργού να περιλαμβάνουν μόλις 12 ομάδες και τις ΠΑΕ να αντιπροτείνουν 14. Μάλιστα, όπως γνωστοποιήθηκε από πλευράς υφυπουργού, δεν δείχνει να υπάρχει διάθεση υποχώρησης προκειμένου να δοθεί στις ΠΑΕ και το ποσό που έχει εξασφαλίσει (περίπου 30 εκατ.) σύμφωνα με δηλώσεις του. Από πλευράς Super League έγινε λόγος για συμφωνία στους 12 από τους 13 όρους που προτάθηκαν. Μετά και τα νέα δεδομένα προγραμματίστηκε ΔΣ για επανεξέταση της κατάστασης και νέο ραντεβού με τον υφυπουργό για αύριο, Τέταρτη 4 Ιούλη.

BASKET LEAGUE
Συνεχίζουν μαζί Σπανούλης - Ολυμπιακός

Τη φανέλα του Ολυμπιακού θα φοράει τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη ο Βασίλης Σπανούλης, μετά τη χτεσινή συμφωνία με τους διοικούντες της ΚΑΕ για ανανέωση της συνεργασίας για έναν ακόμη χρόνο. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες τηλεφωνική συνομιλία του Βασίλη Σπανούλη με τον νέο τεχνικό της ομάδας, Ντέιβιντ Μπλατ, όπου ο δεύτερος του εξέφρασε την πρόθεσή του να τον έχει στην ομάδα τη νέα χρονιά.

Ο Μπάνκι στο τιμόνι της ΑΕΚ

Ο Ιταλός Λούκα Μπάνκι θα είναι ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ μετά τη συμφωνία με τη διοίκηση της ΚΑΕ για συνεργασία ενός χρόνου. Ο Μπάνκι, που έγινε ο πρώτος Ιταλός κόουτς στην ιστορία της ΑΕΚ, θεωρείται από τα σπουδαία ονόματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχοντας πετυχημένη θητεία σε Σιένα και Αρμάνι (πρωταθλητής Ιταλίας και με τις δυο), ενώ τη σεζόν που τελείωσε ανέλαβε από τα μέσα Μάρτη μέχρι το τέλος την Μπάμπεργκ.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Αήττητη στη β' φάση

Αήττητη ολοκλήρωσε την παρουσία της στον όμιλο της Α' φάσης των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 η Εθνική ανδρών, που χτες στον τελευταίο αγώνα νίκησε και την Εσθονία στο Ταλίν με 78-56, κάνοντας το 6/6. Σημειώνεται πως ήδη από τους αγώνες του Φλεβάρη, η Εθνική είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση των προκριματικών. Εκεί θα αντιμετωπίσει τη Σερβία, τη Γερμανία και τη Γεωργία. Στον νέο όμιλο που θα δημιουργηθεί, οι ομάδες μεταφέρουν τα αποτελέσματά τους, με τις τρεις πρώτες να παίρνουν την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο χτεσινό ματς για την Εθνική, που αν και δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης δεν κινδύνεψε και ιδιαίτερα, ξεχώρισαν οι Αντετοκούνμπο (18π), Μήτογλου (18π) και Κατσίβελης (17π).

ΒΕΛΓΙΟ - ΙΑΠΩΝΙΑ 3-2
Τρόμαξε, «ξύπνησε» και προκρίθηκε

Με μεγάλη ανατροπή από το σε βάρος του 0-2, το Βέλγιο επικράτησε της Ιαπωνίας με 3-2 και προκρίθηκε στα προημιτελικά, με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία απ' όσο αναμενόταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 1954 που το Βέλγιο πήρε τη νίκη ενώ έχανε με δύο γκολ διαφορά.

Μετά από ένα μέτριο πρώτο μέρος, η επανάληψη ήταν «όλα τα λεφτά». Αρχικά οι Ιάπωνες αιφνιδίασαν τους Βέλγους και με τα γκολ των Χαραγκούτσι (48') και Ινούι (53') πήραν σοβαρό προβάδισμα για τη νίκη. Η προοπτική του αποκλεισμού, καθώς και οι αλλαγές του Μαρτίνεθ (Σαντλί, Φελαϊνί), έδειξαν να αφυπνίζουν το φαβορί της αναμέτρησης Βέλγιο, που μετά την «προειδοποιητική βολή» του Αζάρ στο δοκάρι και άλλες δύο ευκαιρίες, με τον Λουκάκου, ξαναμπήκε στο παιχνίδι με την κεφαλιά του Βερτόνχεν (69'). Οι Βέλγοι συνέχισαν να πιέζουν και δικαιώθηκαν στο 73', με τον Φελαϊνί να ισοφαρίζει σε 2-2. Λίγο έλειψε όμως να την «πατήσουν» και πάλι, αλλά ο Κουρτουά έσωσε την ομάδα του σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Ιάπωνες θα μπορούσαν να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα. Τελικά το Βέλγιο πήρε τη νίκη στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, με υποδειγματική αντεπίθεση και σκόρερ τον Σαντλί.

ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχεν, Μενιέ, Ντε Μπρόινε, Βίτσελ, Καράσκο (65' Σαντλί), Μέρτενς (65' Φελαϊνί), Λουκάκου, Ε. Αζάρ.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Καβασίμα, Χ. Σακάι, Γιοσίντα, Σότζι, Ναγκατόμο, Χασέμπε, Σιμπασάκιν (80` Γιαμακούτσι), Χαραγκούτσι (80' Χόντα), Καγκάουα, Ινούι, Οσάκο.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17.00 Σουηδία - Ελβετία (ΕΡΤ1)

21.00 Αγγλία - Κολομβία (ΕΡΤ1)

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ «8»

Γαλλία - Ουρουγουάη, Κροατία - Ρωσία, Βραζιλία - Βέλγιο

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ 4-5 πέν. (κ.α. / παρ. 1-1)
Συνεχίζουν οι «οικοδεσπότες»

Σε μια ακόμα μεγάλη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, η Ρωσία άφησε εκτός την Ισπανία, νικώντας την με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι, και ενώ η κανονική διάρκεια και η παράταση βρήκαν τους δύο αντιπάλους ισόπαλους 1-1 (12' Ιγνασέβιτς αυτογκόλ - 41' Τσιούμπα πέναλτι). Ετσι οι «οικοδεσπότες» βρίσκονται πλέον στα προημιτελικά, κάτι που πριν την έναρξη της διοργάνωσης φάνταζε πολύ απίθανο, την ώρα που ένα ακόμα φαβορί είπε πρόωρο «αντίο».

Πρωταγωνιστής για τους Ρώσους ήταν ο τερματοφύλακάς τους, Ακινφέεφ, που απέκρουσε δύο πέναλτι - των Κόκε και Ασπας - στέλνοντας την ομάδα του στους «8».

Κατά τ' άλλα, ο αγώνας δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας. Η Ισπανία είχε συντριπτική κατοχή της μπάλας αλλά ήταν ανούσια στην επίθεση, οι δε Ρώσοι αφότου ισοφάρισαν είχαν εμφανή σκοπό να διαφυλάξουν την ισοπαλία «κι ό,τι βγει».

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΔΑΝΙΑ 3-2 πεν. (κ.α. παρ. 1-1)
Το... ντέρμπι των πορτιέρο

Με τους δυο τερματοφύλακες, Ντάνιελ Σούμπασιτς και Κάσπερ Σμάιχελ, να αναδεικνύονται πρωταγωνιστές στη διαδικασία των πέναλτι, η Κροατία πήρε δύσκολη πρόκριση νικώντας τη Δανία στη... ρωσική ρουλέτα με 3-2 και αφού προηγουμένως η κανονική διάρκεια και η παράταση είχαν λήξει ισόπαλες 1-1 (Γιόργκενσεν 1' - Μάντζουκιτς 4'). Στην κόντρα των δυο πορτιέρο, νικητής ήταν ο Κροάτης Σούμπασιτς, που απέκρουσε τα τρία εκ των 5 πέναλτι των αντιπάλων, με τον Σμάιχελ να απαντάει με δυο αποκρούσεις, ωστόσο στο ενεργητικό του Δανού καταγράφεται και μια σπουδαία επέμβαση σε πέναλτι του Μόντριτς στο 115' της παράτασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ