ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
Στο μενού η ατζέντα κεφαλαίου, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Eurokinissi

«Ασφάλεια», Προσφυγικό και συνεργασία πάνω στα χρυσοφόρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους πεδία της Ενέργειας και της Διαμετακόμισης, βρέθηκαν στο μενού της 4ης τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Μετείχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα. Πέρα από την τετραμερή συνάντηση των ηγετών, έγινε και παράλληλη συνάντηση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.

Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια που έγιναν το τελευταίο χρόνο, ενώ παρουσίασε την επιτάχυνση των ευρωατλαντικών σχεδίων ως «αντιστροφή της πορείας αρνητικών γεγονότων» στην περιοχή, επικαλούμενος εξελίξεις όπως η Συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ, η βουλγαρική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, ή η «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», όπως είπε, που «θέτει τις βάσεις για επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος», αλλά και η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία τον Ιούνη του 2019.

«Κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, πιστεύω ακόμα πιο ελπιδοφόρος», συνέχισε, διακηρύσσοντας τη στήριξη όλων τους στην ευρωενωσιακή πορεία της Σερβίας, όπως και στην είσοδο Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν.

Οπως είπε, οι «4» συζήτησαν για τη Σύνοδο 16+1 (βαλκανικών και κεντροανατολικών ευρωπαϊκών χωρών συν την Κίνα) το Σάββατο στη Σόφια, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων την ερχόμενη Τρίτη στο Λονδίνο, που γίνεται με πρωτοβουλία Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Αυστρίας, κινήσεις που δείχνουν το έντονο ευρωενωσιακό ενδιαφέρον για την περιοχή, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους λαούς.

Παραπέρα, αναφέρθηκε αναλυτικά σε σιδηροδρομικές διασυνδέσεις που προωθούνται με Βουλγαρία - Ρουμανία, όπως και με ΠΓΔΜ - Σερβία, καθώς επίσης και σε μια σειρά από ενεργειακά έργα, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, IGB, και ο Κάθετος Διάδρομος.

Στάθηκε δε στην ανάγκη για αναβάθμιση των λιμένων σε Βόρεια Ελλάδα και Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο για «έναν μεταφορικό δακτύλιο, έναν δακτύλιο συνδυασμένων μεταφορών και διασυνδεσιμότητας», που όπως είπε δίνει έναν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή.

Παραπέμποντας - εμμέσως - ακριβώς σε ανταγωνισμούς με άλλα μονοπώλια για το ποιος θα ελέγχει τον κύριο όγκο της Διαμετακόμισης, είπε ότι αυτόν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο τον δίνει ιδιαίτερα η διασύνδεση λιμανιών με την παράκαμψη των Δαρδανελίων (π.χ. Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς με μεταξύ τους σιδηροδρομικό - οδικό δίκτυο).

Τάζοντας, εξάλλου, ανοιχτά χρήμα στο κεφάλαιο, μίλησε και για τους σχεδιασμούς για ένα «εταιρικό σχήμα» που θα στηθεί ώστε να «διαχειριστεί» την κατασκευή και τα έσοδα από αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους.

Στις δηλώσεις των υπόλοιπων ηγετών, αίσθηση έκαναν αυτές του Σέρβου Προέδρου, ο οποίος, δείχνοντας ότι η χώρα του δέχεται πιέσεις να «εξομαλύνει» τις σχέσεις με το Κόσσοβο ώστε να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι ο ίδιος «δεν έχει αναμειχθεί ποτέ στα ζητήματα άλλων χωρών» και ότι δεν μπορεί να συμμεριστεί την αισιοδοξία που απέπνεαν οι δηλώσεις Τσίπρα...

Αλλωστε, πιέσεις φαίνεται ότι δέχτηκε και χτες. Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ζήτησε από το Βελιγράδι «να επιλύσει το συναισθηματικό θέμα με το Κόσσοβο, γιατί είναι σημαντικό για όλη την περιοχή». Ανέφερε δε ως «παραδείγματα προς μίμηση» τις συμφωνίες Σόφιας - Σκοπίων για μεταξύ τους διμερή ζητήματα και Σκοπίων - Αθήνας για το ονοματολογικό, επιβεβαιώνοντας ότι οι συμφωνίες αυτές λειτουργούν ως ευρωατλαντικός μπούσουλας για ολόκληρη την περιοχή.

Σημειωτέον, ο Μπορίσοφ ήταν πολύ σαφής ως προς τους στόχους, βάζοντας ανοιχτά θέμα ότι πρέπει να αυξηθούν τα «έσοδα», ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αυτοκινητόδρομοι, αρκετές γέφυρες, για να διευκολυνθούν οι Μεταφορές. Χαρακτήρισε σημείο κλειδί τη σύνδεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ζήτησε το Σεπτέμβρη, στην επόμενη τετραμερή στη Βάρνα, οι αρμόδιοι υπουργοί να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Τέλος, και η Ρουμάνα πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ευρωενωσιακή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής που είναι ήδη εντός ΕΕ θα «στηρίξουν» την πορεία και των υπολοίπων. Ζήτησε με τη σειρά της να προχωρήσουν «στρατηγικής σημασίας» έργα για την περιοχή, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά τέτοια στους τομείς της Ενέργειας, ενώ στάθηκε και στη «δυναμική του Δούναβη», να λειτουργήσει, με τα κατάλληλα έργα, ως σημαντικός κόμβος Διαμετακόμισης.

ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζεται η ψήφιση συμβάσεων για τη διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Δύο ακόμα «πολεμικές» διακρατικές συμβάσεις, που αφορούν τη διευκόλυνση των εγκληματικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής, ψήφισαν χτες στη βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η πρώτη σύμβαση προβλέπει την «κύρωση Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Βελγίου, Τσεχίας, Δανίας, Ελλάδας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας για «την Πολυεθνική Συνεργασία για Κατευθυνόμενα Πυρομαχικά Ακριβείας Αέρος - Εδάφους, καθώς και της επιγενόμενης 1ης Τροποποίησης αυτού και άλλες διατάξεις». Η δεύτερη προβλέπει την κύρωση «τεχνικής διευθέτησης» μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Ιταλίας, Ισπανίας, Πορταγαλίας και Ελλάδας, για τη συμμετοχή Ελλάδας και Πορτογαλίας «στον βασισμένο στη SIAF Σχηματισμό Μάχης».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, καταψήφισε τις συμβάσεις και ανέδειξε ότι είναι ενταγμένες στις «πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ». «Εχετε αυξήσει τη συμμετοχή μας στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συντελείτε στην όξυνση των εσωτερικών ανταγωνισμών των καπιταλιστικών κρατών μέσα σε αυτά και την αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την πρώτη σύμβαση επισήμανε ότι «ως όπλα ακριβείας τα κατευθυνόμενα βλήματα είναι παραπάνω από χρήσιμα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, υπό μία προϋπόθεση: Να εξυπηρετούσαν την άμυνα της χώρας και εξ αυτού να σχεδιάζονταν από το πολιτικό και στρατιωτικό επιστημονικό προσωπικό της χώρας, το οποίο είναι και υπαρκτό και δραστήριο και εξαιρετικών ικανοτήτων, και μάλιστα να κατασκευάζονται από αυτό το προσωπικό, από μία δημόσια αμυντική βιομηχανία». Αντ' αυτού, επεσήμανε, αυτό που γίνεται είναι ότι «μία ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ συντονίζονται για να κατασκευάσουν τέτοια όπλα, μόνο για τους σκοπούς της λυκοσυμμαχίας» αλλά και για τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών. «Τι κάνουν δηλαδή; Προσπαθούν αυτές οι χώρες να εξελίξουν το οπλοστάσιό τους και να αντιπαρατεθούν στα αντίστοιχα όπλα των υπερδυνάμεων της λυκοσυμμαχίας», η οποία «αυξάνει συνεχώς τις στρατιωτικές της δυνατότητες, στο πλαίσιο της λεγόμενης "Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας", της PESCO, με συμμετοχή της Ελλάδας. Βελτιώνει τις υποδομές του ΝΑΤΟ για τη "στρατιωτική κινητικότητα"».

Οσο για τη δεύτερη, που αφορά τον σχηματισμό μάχης SIAF, επεσήμανε ότι πρόκειται για σύμβαση που έχει υπογραφεί από το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), και αφορά «τη δημιουργία Πολυδιεθνικών Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης - το European Union Amphibious Battlegroup - που είναι πολύ παλιά υπόθεση». Τόνισε ότι είναι μία ακόμα απόδειξη της στρατηγικής σύμπλευσης της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν καβγαδίζουν για να αποπροσανατολίζουν για τα επιμέρους, όπως εξάλλου έγινε και χτες, με αφορμή και πάλι το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να συντηρήσουν στις παρεμβάσεις τους κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, την ώρα που όλοι μαζί ψήφιζαν περιχαρείς τις δύο συμφωνίες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, ενώ τις συμβάσεις καταψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, με τον ειδικό αγορητή της Ν. Κούζηλο να «διερωτάται» αν στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ η Ελλάδα μπορεί να «μεγαλώσει», επεμβαίνοντας σε Σκόπια και Αλβανία!

Τροπολογίες

Η Λ. Κανέλλη στηλίτευσε επίσης την κατάθεση τροπολογιών την τελευταία στιγμή. Υπερψήφισε την τροπολογία για το επίδομα παραμεθορίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι έπρεπε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το ύψος του και αν καλύπτει ανάγκες. Υπερψήφισε και τη ρύθμιση που αφορά τους δύο στρατιωτικούς και προβλέπει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 6 - 7 Ιούλη

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) συνεχίζει τη διεθνή καμπάνια «ΝΑΙ στην Ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ» και οργανώνει αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στις 6 και 7 Ιούλη στις Βρυξέλλες, στη διπλή πρωτεύουσα δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις:

-- Στις 6 Ιούλη, της INTAL Βελγίου στις 6.30 μ.μ.

-- Στις 7 Ιούλη, διεθνής αντιΝΑΤΟική διάσκεψη του ΠΣΕ

-- Στις 7 Ιούλη, στις 3.30 μ.μ., συγκέντρωση και πορεία από το Gare Du Nord.

Τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι από: Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Νεπάλ, Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ιράν, Ελβετία και Κύπρο. Επίσης, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Νομικών. Το ΠΣΕ θα εκπροσωπήσουν οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, γενικός γραμματέας και εκτελεστικός γραμματέας του Συμβουλίου αντίστοιχα, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Διημερίδα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - μη εγγεγραμμένος σε πολιτική ομάδα - Κώστας Παπαδάκης καλεί σε διημερίδα στις Βρυξέλλες με θέμα: «Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των ανταγωνιστών τους σε Συρία, ΝΑ Μεσόγειο, Βαλκάνια και η απάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Οι εκδηλώσεις της Διημερίδας περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τα παρακάτω:

Την Παρασκευή 6 Ιούλη στις 12.30 στο Pianofabriek στην αίθουσα Arenberg.

-- Εισηγητική ομιλία από τον Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, μη εγγεγραμμένου βουλευτή του ΕΚ.

-- Παρεμβάσεις επίσης θα κάνουν οι: Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος Μακεδονίας - Θράκης, και Νίκος Ζώκας, Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Το Σάββατο 7 Ιούλη στις 18.00 στο ξενοδοχείο «Ibis Brussels City Centre» στην αίθουσα «Europe».

-- Εισηγητική ομιλία του Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, μη εγγεγραμμένου βουλευτή του ΕΚ.

-- Παρεμβάσεις επίσης θα γίνουν από τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, Εκτελεστικό Γραμματέα του ΠΣΕ, και την Δέσποινα Μάρκου, μέλος της ΕΕΔΔΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ