ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στο στόχαστρο και τα βαρέα

Θέμα «αναδιάταξης» από τον υπουργό Υγείας που παραπέμπει στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ κατάργηση πρότεινε η έκθεση «Σπράου»

Με οδηγό τη διαβόητη έκθεση «Σπράου» προχωρεί η κυβέρνηση στην αντιασφαλιστική της επίθεση, στα πλαίσια της οποίας ετοιμάζεται να χτυπήσει και το θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η απάντηση που πήρε το σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» από τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο σε προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε προχτές: Απαντώντας στο αίτημα για το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχει προβληματισμός για την αναδιάταξη των βαρέων και ανθυγιεινών και ότι είναι μείζον θέμα για την κυβέρνηση.

Συνολικά το Ασφαλιστικό, θα συζητηθεί την Τετάρτη μετά το Πάσχα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Τ. Γιαννίτση, υγείας Αλ. Παπαδόπουλου και του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη.

Σε αυτή τη συνολική πολιτική που χαράζει η κυβέρνηση παρέπεμψε ο Αλ. Παπαδόπουλος και το αίτημα των υγιειονομικών για το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων. Στο Δημόσιο δεν αναγνωρίζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά παρότι αντίστοιχοι με τα δημόσια νοσοκομεία χώροι σε άλλους τομείς -όπως στον ιδιωτικό τομέα και το ΙΚΑ- έχουν χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινοί και οι εργαζόμενοι παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα. Οπότε ο υπουργός είπε ότι θα εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για να κάνει την αντίστοιχη εισήγηση στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην έκθεση «Σπράου», την οποία έχει εκτιμήσει δεόντως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και της οποίας «το μέγιστο φορτίο για την προετοιμασία της επωμίστηκε ο Πλάτων Τήνιος», όπως ο ίδιος ο Γ. Σπράος ανέφερε στον πρωθυπουργό, σημειώνεται: «Το σύστημα αυτό επιβραβεύει τις κακές και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας (όπου δεν είναι απλώς πρόσχημα και δεν είναι αποτέλεσμα πελατειακής συναλλαγής). Παράλληλα, οι κατηγορίες επαγγελμάτων που συμπεριλαμβάνονται ανατρέχουν σε συνθήκες παραγωγής της δεκαετίας του '50. Η αναμόρφωσή του έχει πολλές φορές εξαγγελθεί, ακόμη και ενσωματωθεί σε νόμο (τελευταία φορά το 1990). Η μόνη λύση είναι πλέον η κατάργηση των ΒΑΕ, μαζί με το επασφάλιστρο, πράγμα που θα δώσει μια ανάσα σε χειμαζόμενους κλάδους της βιομηχανίας».

Η συγκεκριμένη έκθεση που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 1997, έχει πλήθος επιχειρημάτων και κατευθύνσεων, που σήμερα χρησιμοποιούν και αποδέχονται αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μπροστά στην επερχόμενη «μεταρρύθμιση» του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Η γενική κατεύθυνση αποχαρακτηρισμού πολλών ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα έχει σοβαρές συνέπειες στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων ασφαλισμένων.

Σήμερα ισχύει το εξής για τη συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ με ένσημα βαρέα και Ανθυγιεινά: Για τους άνδρες το όριο ηλικίας είναι τα 60 χρόνια και για τις γυναίκες τα 55 χρόνια. Και για τις δυο περιπτώσεις απαιτούνται 4.500 ένσημα. Από αυτά, τα 3.600 ένσημα πρέπει να είναι στον κλάδο των Βαρέων και Ανθυγιεινών και τα 1.000 από αυτά να έχουν επικολληθεί την τελευταία 10ετία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Δεν εκδόθηκε καμιά εφημερίδα, δε μεταδόθηκαν ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα

Με καθολική συμμετοχή των δημοσιογράφων και άλλων κλάδων των εργαζομένων στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, που συμπαρατάχτηκαν με αποφάσεις των Ενώσεων τους, έγινε, προχτές, Δευτέρα 9 Απρίλη, η 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ να μη βγάλουν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές δημοσιογραφικές εκπομπές και χτες να μην κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα στα περίπτερα.

Ηταν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έγινε ποτέ στον κλάδο, με την έννοια της επέκτασης της απεργίας, για πρώτη φορά, και στο σύνολο των ηλεκτρονικών μέσων, δημόσιων και ιδιωτικών, πέρα από την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ιδιαίτερο ποιοτικό χαρακτηριστικό που έδινε και τον τόνο και δυναμισμό στην κινητοποίηση ήταν η μαζική παρουσία και ενεργός συμμετοχή των νέων επαγγελματιών δημοσιογράφων μελών και, κυρίως, μη μελών της Ενωσης που αντιμετωπίζουν και τα πιο οξυμένα προβλήματα.

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τη δημόσια ΕΡΤ μέχρι τους ιδιωτικούς σταθμούς, παραβρίσκονταν ομάδες περιφρούρησης από δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους τους στα Μέσα αυτά. Η επιτυχία της απεργίας φάνηκε από την πρώτη ώρα, καθώς δε μεταδόθηκε κανένα δελτίο ειδήσεων. Οπου με έμμεσο τρόπο επιχειρήθηκε να καταστρατηγηθεί η απεργία, μετά από τις παρεμβάσεις του ΔΣ της Ενωσης εφαρμόστηκε η απεργιακή απόφαση.

Η περιφρούρηση συνεχίστηκε το βράδυ στα εκδοτικά συγκροτήματα για να μη βγει καμιά εφημερίδα από τα πιεστήρια. Προβλήματα δημιουργήθηκαν μόνο με την ιδιοκτησία της εφημερίδας «Μετρόραμα», που έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό και εξέδωσε την εφημερίδα σε δύο πιεστήρια. Ομως με τη συνεχή παρουσία ομάδων περιφρούρησης δεν επιτράπηκε η κυκλοφορία της. Μάλιστα, προκειμένου να γίνει αυτό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ παρέτεινε την απεργία στη συγκεκριμένη εφημερίδα μέχρι τις 3 το απόγευμα της Τρίτης.

Η συγκέντρωση

Το πρωί της Δευτέρας στις 11.00, οι απεργοί έκαναν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Από τον πρόεδρο της Ενωσης Ν. Κιάο έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και για τα οποία διεκδικούν λύσεις με την υπογραφή ΣΣΕ με την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίου Τύπου και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα: Για δημοκρατική αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με ικανοποίηση και θεσμικών αιτημάτων μέσα από τις ΣΣΕ. Επίσης, για συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων. Για εξομοίωση μισθών των δημοσιογράφων της ΕΡΤ με εκείνους των δημοσιογράφων των εφημερίδων κλπ. Ο Ν. Κιάος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ενωσης προς το «Ριζοσπάστη» για την ολόπλευρη υποστήριξη των αιτημάτων και του αγώνα των δημοσιογράφων.

Χαιρετισμό απηύθυναν: Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς, ο ΓΓ της ΕΠΗΕΑ Σταμάτης Πρωτολάτης, ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών Χ. Πισπιρίγκος, ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών Τύπου Αθηνών Γ. Μυλωνάς και ο ΓΓ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων Δ. Χαρός. Την έμπρακτη αλληλεγγύη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου μετέφερε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ. Από τη Συνομοσπονδία παραβρέθηκαν επίσης οι Χρ. Πολυζωγόπουλος και Α. Καλύβης. Μηνύματα έστειλαν όλες σχεδόν οι Ενώσεις και οργανώσεις των εργαζομένων στον Τύπο και τα άλλα ΜΜΕ και άλλες οργανώσεις. Ανάμεσά τους και οι διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων: Ενωση Συντακτών Κύπρου ΔΟΔ, Σουηδική Ενωση Δημοσιογράφων, Εθνική Ομοσπονδία Ιταλικού Τύπου, Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων Βρετανίας, Ιρλανδίας, Συνδικαλιστική Ενωση Δημοσιογράφων Αυστρίας.

Στο χαιρετιστήριο του ΠΑΜΕ επισημαίνεται ότι «μπροστά στην επερχόμενη κυβερνητική επίθεση σε βάρος των ασφαλιστικών κατακτήσεων και των δημοκρατικών ελευθεριών με τον περιβόητο "τρομονόμο", ο ενιαίος ταξικός αγώνας όλων των μισθωτών αποτελεί την εγγύηση για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων». Ενώ, προστίθεται, «τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΜΜΕ τη νιώθουμε συναγωνιστικά δίπλα μας, στις δύσκολες προσπάθειες που έχουμε μπροστά μας, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, στην πρακτική της εργοδοσίας και τις επιζήμιες για το λαϊκό κίνημα τακτικές των ηγεσιών του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, με τα πανό, προς το υπουργείο Τύπου, όπου τα προεδρεία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη και το ΓΓ Ν. Αθανασάκη, στους οποίους και εξέθεσαν τα προβλήματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά και την επιτυχία της απεργίας και να προγραμματίσει τη συνέχεια του αγώνα μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιδιοκτητών ζήτησαν συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης για μετά το Πάσχα, σχετικά με την υπογραφή ΣΣΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Γραφείο

Από τη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών της ΠΣΟ
Από τη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών της ΠΣΟ
Ιδρύθηκε το περασμένο Σάββατο το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ) ύστερα από σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν 8 συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν μέλη τους 7,5 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες. Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, παραβρέθηκε ο Αλεξάντερ Ζάρικοφ, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, ψηφίστηκε διακήρυξη και καθορίστηκε η δράση του Γραφείου για το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι στην ΠΣΟ συμμετέχουν εκτός από τις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες οργανώσεις από 27 επιπλέον χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Επικεφαλής συντονιστής του Γραφείου, το οποίο θα έχει έδρα την Αθήνα, ανέλαβε ο Γ. Μαυρίκος και μέλη του, ο Μ. Κυρίτσης (Κύπρος), Α. Νταβίντοφ (Ρωσία), Ο. Γιόνισκαϊτ (Αυστρία), Π. Σιμουνέκ (Τσεχία), Α. Γκιουλέ (Βόρεια Κύπρος) και Π. Τσίρκας (Ελλάδα).

Η ΠΣΟ που ιδρύθηκε το 1945 στο Λονδίνο, εκπροσωπεί σήμερα πάνω από 150 εκατομμύρια εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο και περιφερειακά της γραφεία λειτουργούν σε Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Στην Ευρώπη μετά τις ανατροπές στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το Γραφείο είχε διαλυθεί.

«Σήμερα - υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ - δημιουργούνται προϋποθέσεις για ανασύνταξη των ταξικών δυνάμεων και στην Ευρώπη, σε μια εποχή που η εργατική τάξη είναι ανάγκη να προβάλει ενιαία και συντονισμένη δράση απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μια Ευρώπη που δε θα κυριαρχείται από την πολιτική των πολυεθνικών θα πρέπει να εγγυάται και: Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, 35 ώρες δουλιάς με 5 ημέρες τη βδομάδα και 7 ώρες ημερησίως, διακρατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα, δικαίωμα στην κοινωνική προστασία των μεταναστών, συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή. Ιση μεταχείριση των δύο φύλων, εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικής διάκρισης και ρατσισμού. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για τα παιδιά των εργαζομένων και των μεταναστών, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού, κοινωνική ασφάλιση δημόσια και υποχρεωτική. Ταυτόχρονα τάχτηκε υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από τα Βαλκάνια και το σεβασμό των συνόρων.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο - όπως υπογραμμίζεται στο σχέδιο δράσης - θα προωθεί τις αρχές της ταξικής πάλης και της αγωνιστικής προοπτικής μέσα στην εργατική τάξη και τις οργανώσεις της. Θα συγκρούεται και θ' αποκαλύπτει το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που προωθούν την αρχή της ταξικής συνεργασίας και της υποταγής της εργατικής τάξης. Θα παίρνει πρωτοβουλίες και θ' αναπτύσσει δράσεις ώστε να βλέπουν οι μισθωτοί πως το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ