ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αμφισβητεί το... «Εθνικό Πάρκο» στο Σχοινιά

Το Ανώτατο Δικαστήριο με σημαντικές αποφάσεις απλώνει «ομπρέλα προστασίας» στο Σχοινιά, καθώς ακυρώνει την ίδρυση ταβερνών και αναψυκτηρίων εντός του υγροβιότοπου

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η σκοπιμότητα της δημιουργίας του λεγόμενου «Εθνικού Πάρκου» Σχοινιά - Μαραθώνα, καθώς το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο δεν είναι νόμιμος, γιατί επιτρέπονται χρήσεις και δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με το περιβάλλον. Παράλληλα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακυρώνει την ίδρυση και λειτουργία αναψυκτηρίων, ταβερνών και εστιατορίων σε ορισμένες ζώνες εντός του πάρκου.

Ουσιαστικά, οι αποφάσεις του Ε' Τμήματος του ΣτΕ (1318 και 1319/2001) ακυρώνουν εν μέρει το Προεδρικό Διάταγμα για το «Εθνικό Πάρκο» που είχε εγκριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης βάφτισε «Εθνικό Πάρκο» την ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει στον υγροβιότοπο του Σχοινιά η κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου και Κανό - Καγιάκ για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το προεδρικό διάταγμα (3/7/2000) είχε εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου και όχι του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, όπως γίνεται συνήθως. Το αίτημα είχε υποβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αποφύγει το Ε' Τμήμα, το οποίο θεωρείται «σκληρό και άκαμπτο» σε θέματα δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο «Εξωραϊστικός Σύλλογος Σχοινιά - Μαραθώνα» και κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα (3/7/2000) με το οποίο χαρακτηρίζονταν οι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές Σχοινιά ως εθνικό πάρκο. Ειδικότερα, με την προσφυγή ζητούνταν να ακυρωθεί η δόμηση σε ορισμένες ζώνες (Β2 και Β3) κτιρίων αναψυκτηρίων κλπ, τα οποία σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα προβλέπονταν να είναι μόνιμες κατοικίες, μέχρι 120 τετραγωνικών το καθένα και μέχρι 4 μέτρα ύψος.

Η απόφαση του ΣτΕ -εισηγητής ο Σ. Ρίζος- αναφέρει ότι οι χρήσεις των ταβερνών και αναψυκτηρίων διασπούν την ενότητα του οικοσυστήματος Σχοινιά - Μαραθώνα και δημιουργούν κινδύνους για επιπλέον ανθρώπινες παρεμβάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και την ξένη νομολογία, το εθνικό πάρκο απαιτεί εκτάσεις που είναι ανεπηρέαστες ή έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει και ιδιοκτήτες που έχουν κατοικίες και βίλες μέσα στο παράλιο πευκοδάσος του Σχοινιά και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, ζητώντας να αρθούν οι περιορισμοί που τους επιβάλλονται, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων εντός του πευκοδάσους, την περίφραξη αυτών των εκτάσεων, καθώς και απαγόρευση γεωτρήσεων.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 1321/2001 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή των ιδιοκτητών, κρίνοντας ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση των σκοπών του εθνικού πάρκου.

Η περιοχή είναι ιστορική και αρχαιολογική (μάχη Μαραθώνα) και δε λαμβάνεται καμιά προστατευτική μέριμνα. Ακόμη και στη σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης δε συμμετείχε εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως θα έπρεπε.

Η κατασκευή εστιατορίων και ταβερνών στην περιοχή, «είναι απολύτως μη συμβατές με το προστατευτικό καθεστώς» του υδροβιότοπου Σχοινιά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Τέλος Απρίλη οι αναθέσεις

Στα τέλη Απρίλη θα ανακηρυχτούν οι τέσσερις ανάδοχοι για την κατασκευή των τεσσάρων οικιστικών τμημάτων του Ολυμπιακού Χωριού. Προχτές, Δευτέρα 9 του Απρίλη, ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί η «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» (θυγατρική του ΟΕΚ), με 15 κοινοπραξίες να έχουν καταθέσει προσφορές για τις τέσσερις εργολαβίες του έργου.

Οι προσφορές των κοινοπραξιών θα εξεταστούν από την επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού, που θα εξετάσει αρχικά τα τυπικά προσόντα των κοινοπραξιών, και κατόπιν θα εξεταστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ», στο Ολυμπιακό Χωριό θα ανεγερθούν 2.300 κατοικίες με πρόβλεψη βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες αποτελούνται από 980 διαμερίσματα των 2 υπνοδωματίων και 1.320 διαμερίσματα των 3 υπνοδωματίων.

Οι κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορές είναι οι εξής:

1. ΑΕΓΕΚ - ΕΚΤΕΡ - ΜΕΤΩΝ 2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ - ΑΛΤΕ - ΓΕΚΑΤ 3. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ - ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ - Χ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ και ΣΙΑ LIMITED 4. ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ - ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ - ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ 5. ARCHIRODON CONSTRUCTION (OVERSEAS) Co SA 6. Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - Χ. Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ - ΓΕΤΕΜ 7. ALPINE MAYREDER BAUGES mbh 8. ΑΒΑΞ - ΒΙΟΤΕΡ - ΓΕΚ 9. ΑΤΤΙΚΑΤ - ΣΙΓΑΛΑΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 10. ΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ 11. WALTER BAUA.G 12. PSJ HOLDING - ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ - EKOKLIMA AS 13. ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ - ΟΔΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ - ΓΑΝΤΖΟΥΛΑΣ ΑΤΕΕ 14. IRTI LAVORI - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ - ΓΕΝΕΡ 15. ΕΝΤΕΧΝΟΣ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ.

ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
Φωνή διαμαρτυρίας και από τη Γαλλία

Η Ελλάδα, πέραν του Μαραθώνα, φαίνεται πως δεν έχει άλλη υδάτινη επιφάνεια για τους θαλάσσιους αγώνες, σαρκάζει ο γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας...

Αποψη από τον υγροβιότοπο και την παραλία του Μαραθώνα
Αποψη από τον υγροβιότοπο και την παραλία του Μαραθώνα
Με τίτλο «Ολυμπιακή απρέπεια» και υπέρτιτλο «Η πεδιάδα του Μαραθώνα υπό τα ύδατα», ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας, Μορίς Ντριόν, σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» της 29ης του Μάρτη παίρνει θέση κατά της εγκληματικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στο Μαραθώνα, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ μεγάλο σκάνδαλο».

Ο Γάλλος ακαδημαϊκός, αφού κάνει μια συνοπτική αναφορά στην ιστορική σημασία του Μαραθώνα, σημειώνει, με φανερό σαρκασμό, πως «φαίνεται ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία υδάτινη επιφάνεια, ούτε μια λίμνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διεξαχθούν οι θαλάσσιοι αγώνες». Συμπληρώνει πως ο ίδιος είχε προτείνει πριν 21 χρόνια τη μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, σε ένα χώρο 30 χιλιόμετρα μακριά από την Ολυμπία, στις πελοποννησιακές ακτές, που θα ονομαζόταν «Νέα Ολυμπία». Μάλιστα, η απόφαση είχε γίνει δεκτή από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Φυσικά» σχολιάζει ο αρθρογράφος, «το σχέδιο έμεινε χωρίς συνέχεια και η ελληνική ολυμπιακή Επιτροπή δεν ήταν η μόνη που το υπέσκαψε. Βρισκόμασταν στην αρχή της εποχής του Σάμαρανκ, όπου κάθε ολυμπιακό εγχείρημα συνοδευόταν από έναν καταρράκτη δολαρίων ή και δραχμών. Ενας μόνιμος χώρος διεξαγωγής, τουλάχιστον για τους μεγάλους βασικούς αγώνες, θα σήμαινε το τέλος των ανταγωνισμών δισεκατομμυρίων μεταξύ των υποψηφίων πόλεων».

Επιστρέφοντας στο Μαραθώνα, ο ακαδημαϊκός σημειώνει ότι «η κάλυψη της πεδιάδας με νερά δε θα είναι προσωρινή» και ότι θα ακολουθήσουν έργα για τουριστική εκμετάλλευση. «Και οι ξεναγοί θα μπορούν να διηγούνται στους επισκέπτες το θρύλο του "κωπηλάτη" του Μαραθώνα. Τι ωραίο παράδειγμα εμπορικού ολυμπισμού μας δίδεται εδώ!».

Στη συνέχεια, ο Μορίς Ντριόν αναρωτιέται «τι κάνουν το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικές του υπηρεσίες που παγώνουν κάθε έργο στην Αθήνα μόλις, κατά τις ανασκαφές στα θεμέλια, έρχονται στο φως κάποιες πέτρες μιας γωνιάς ενός αρχαίου τοίχου; Τι κάνει η ευγενής Ακαδημία Αθηνών, της οποίας είμαι αντεπιστέλλον μέλος, και η οποία έχει ως προορισμό να υπερασπίζεται τον ελληνικό πολιτισμό;».

«Η καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στο Αφγανιστάν προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή. Ο πνιγμός του Μαραθώνα δε θα ξεσηκώσει καμία διαμαρτυρία; Είναι καλό να έχουμε πάντα υπόψη μας την "πτώση της οικονομίας", δε θα έπρεπε ωστόσο να πέφτουμε οι ίδιοι πολύ χαμηλά. Υπάρχουν και όρια στην απρέπεια, ακόμη και στην Ολυμπιακή» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία» ανακοίνωσε το ψήφισμα της γενικής της συνέλευσης της 4ης του Απρίλη (το οποίο συνοδεύεται από το πιο πάνω άρθρο). Η Γενική Συνέλευση εκφράζει την «εντονότατη αντίθεσή της κατά της σχεδιαζόμενης βεβηλώσεως του χώρου του Μαραθώνος», θεωρεί «ανεξήγητη την πείσμονα επιμονή του αρμοδίου υπουργού να δεχτεί εναλλακτική λύση» (λίμνη Ιωαννίνων, αεροδρόμιο Ελληνικού, Λίμνη Λαγκαδά κ.ά.) και καλεί το ΔΣ της Εταιρείας να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να μη γίνει το έργο.

ΕΥΑΘ
Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στο ξεπούλημα

Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και αποφασίστηκε η οργάνωση συλλαλητηρίου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, στη χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της πόλης και πολιτικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ και του ΕΚΘ.

Η χθεσινή σύσκεψη ήταν συνέχεια της πρώτης σύσκεψης που έγινε πριν 2 εβδομάδες με συμμετοχή βουλευτών του νομού και δεν είχε στόχο την ενημέρωση για το θέμα, αλλά κοινές αποφάσεις και προγραμματισμό δραστηριοτήτων για τη σωτηρία της ΕΥΑΘ και την ανάπτυξή της.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης, Ευόσμου. Τα Επιμελητήρια Εμπορικό & Βιομηχανικό, ΤΕΕ, Επαγγελματικό, Γεωτεχνικό, Οικονομικό. Ακόμα το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), η ΓΣΕΕ, το ΕΚΘ και οι εκπρόσωποι των Κομμάτων Γιώργος Χουρμουζιάδης (ΚΚΕ), Κούβελας (ΝΔ) και Δημητριάδης (ΣΥΝ).

Στην εισήγηση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, υπογραμμίστηκε ότι είναι ανάγκη «να σταματήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση είτε με τη μετοχοποίηση, είτε με στρατηγικό επενδυτή, προς όφελος και προστασία του καταναλωτικού κοινού. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, που τη βιώνουν εδώ και 30 χρόνια, λένε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ότι δε χρειάζεται ούτε Χρηματιστήριο ούτε στρατηγικό επενδυτή. Επενδύσεις που απαιτούνται μπορούν να αντληθούν από τους ίδιους τους καταναλωτές, παραμένοντας η ΕΥΑΘ στα χέρια των δικαιούχων καταναλωτών».

Στην εισήγησή του, εξάλλου, το ΕΚΘ πρότεινε «να περάσει η διαχείριση της ΕΥΑΘ σε δημόσιο φορέα που θα αποτελείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α` και Β` βαθμού με τη συμμετοχή και των παραγωγικών φορέων του Νομού Θεσσαλονίκης».

Κοινή διαπίστωση της σύσκεψης ήταν ότι πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της επιχείρησης και να προχωρήσει ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός της χωρίς ιδιωτικοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η απουσία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ από τη σύσκεψη, που σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς, σηματοδοτεί χωρίς αμφιβολία την εμμονή της κυβέρνησης στο ξεπούλημα της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ