ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για νέο δημοψήφισμα ή και «καθόλου Brexit»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τον κίνδυνο ενός «άτακτου» - χωρίς συμφωνία με την ΕΕ - Brexit, αλλά ακόμα και «να μην υπάρξει κανένα Brexit», επεσήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με παρέμβασή της σε βρετανικά ΜΜΕ την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι δυσαρεστημένοι και από τις δυο πλευρές και επανέρχεται η συζήτηση για ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Mail on Sunday», η Μέι προειδοποιεί τους βουλευτές του κόμματός της (Συντηρητικοί) ότι μπορεί να «μην υπάρξει καθόλου Brexit», αν εμποδίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Εναντιώνεται σε μια «επιζήμια και άτακτη» έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες για τους «κοινούς κανόνες» στην «περιοχή ελεύθερου εμπορίου» με την ΕΕ για τα εμπορεύματα, αλλά δεν υπάρχει «εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση». «Θέλω να μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να διαπραγματευτούμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», τόνισε η πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε την παραίτηση τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στελεχών του κόμματος, ενώ αρκετοί βουλευτές της απειλούν να μην το υπερψηφίσουν. Θεωρούν ότι θα μπορούσε να προκύψει μια συμφωνία, που θα δεσμεύει στενά τη Βρετανία με τους κανόνες της ΕΕ και κάνουν λόγο για ένα «κατ' όνομα Brexit». Την Κυριακή παραιτήθηκε και ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και βουλευτής Ρόμπερτ Κορτς και χτες ακόμη ένας βουλευτής και υπουργικός σύμβουλος, ο Σκοτ Μαν.

Χτες και σήμερα, με αφορμή τις συζητήσεις στη βουλή για την «τελωνειακή νομοθεσία» και για το εμπόριο, αναμένεται να αναθερμανθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ένα «σκληρό» Brexit και εκείνους που πιέζουν για στενούς δεσμούς με την ΕΕ. Ο Συντηρητικός βουλευτής Τζέικομπ Ρις - Μογκ, που αντιτάσσεται στο κυβερνητικό σχέδιο, θα καταθέσει τροπολογίες που θα προβλέπουν π.χ. ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η πρώην υπουργός Παιδείας, Τζάστιν Γκρίνινγκ, η οποία παραιτήθηκε το Γενάρη, σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μέι για το Brexit σημαίνει πως «εξακολουθούμε να συμμορφωνόμαστε με πολλούς κανόνες της ΕΕ, αλλά τώρα χωρίς να έχουμε λόγο στη διαμόρφωσή τους. Ποιο το νόημα;». Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε σε άρθρο του και ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος είναι υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Αναγνωρίζει ότι ένα «ήπιο Brexit» θα έχει μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο αναρωτιέται «ποιο το νόημα;». Προτείνει δεύτερο δημοψήφισμα με τρεις επιλογές: «Καθαρό» Brexit, «ήπιο» ή παραμονή στην ΕΕ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατατέθηκε ο «αντιτρομοκρατικός» νόμος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατέθεσε χτες νέα νομοθετική ρύθμιση με πάνω από 100 άρθρα, που ουσιαστικά μονιμοποιεί κρίσιμες πλευρές του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο με το οποίο η τουρκική ηγεσία (με τη συγκυβέρνηση ΑΚΡ - ΜΗΡ πλέον) θέλει να προσαρμόσει τον κρατικό μηχανισμό στις σύγχρονες ανάγκες της πλουτοκρατίας, με δεδομένη την όξυνση των ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια και την ανάγκη πιο αποφασιστικής υπεράσπισης του ντόπιου κεφαλαίου.

Ο νέος νόμος θα επαναφέρει πλευρές του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» σε «μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις», κάτι βέβαια που μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, προκειμένου οι δικαστικές αρχές να μπορούν να συλλέγουν στοιχεία, να διατάσσουν την κράτηση υπόπτων, αλλά και να απαγορεύουν τη δημοσίευση πληροφοριών στα ΜΜΕ. Μάλιστα, τα νέα μέτρα παραλληλίζονται ήδη με αυτά που έθεσε σε εφαρμογή και η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, «εδραιώνοντας» κι αυτή μια σειρά από ρυθμίσεις που μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι είχαν εφαρμοστεί «εκτάκτως» και προσωρινά.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, τόνισε ότι «δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιούλη (2016) και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί». Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ποιοι προσευχήθηκαν εκείνη τη νύχτα και πάσχισαν για να πετύχει η FETO (σ.σ. η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος) (...) εκείνους που υποστήριξαν τη δημοκρατία μας από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα και εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό των πραξικοπηματιών...».

Συνομιλία Τραμπ - Ερντογάν

Κι ενώ στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η Αγκυρα επανεξετάζει τις συμμαχίες της, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, συζητώντας και την πορεία υλοποίησης του «οδικού χάρτη» στο Μανμπίτζ της Συρίας, όπου κυριαρχούν κουρδικές δυνάμεις και η τουρκική πλευρά θέλει «απομάκρυνσή» τους.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι δυο πλευρές «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Ενδεικτική του διμερούς παζαριού είναι η δήλωση που έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, Τίνα Καϊντανάου, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πρόσφατα νέα συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, «προσπαθώντας να τους δώσουν να καταλάβουν τι μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά το θέμα των "Πάτριοτ"», ώστε να εμποδιστεί η αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400».

  • Ο αμερικανικός οίκος «Fitch» υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στη βαθμίδα BB. Σύμφωνα με τον «Fitch», το χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθίσταται δυσκολότερο, ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ η διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλες συνέπειες για τον ιδιωτικό τομέα, του οποίου το χρέος αποτιμάται σε ξένα νομίσματα (και ειδικά δολάριο).
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας

Θύματα των τελευταίων επιθέσεων στο νοσοκομείο

Copyright 2018 The Associated

Θύματα των τελευταίων επιθέσεων στο νοσοκομείο
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον σε 149 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε το βράδυ της Παρασκευής σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχία Μπαλουτσιστάν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Μαστούνγκ. Στο μεταξύ, 70 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ανάμεσά τους πέντε σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της χώρας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν τόσο μια φράξια των Πακιστανών «Ταλιμπάν» όσο και το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ). Επίσης, ήταν η τρίτη επίθεση μέσα σε μια βδομάδα με στόχο προεκλογική συγκέντρωση, με συνολικά τους νεκρούς να φτάνουν τους 175.

Μεταξύ των θυμάτων της τελευταίας επίθεσης ήταν ο πολιτικός Σιράτζ Ραϊσάνι, κεντρικός ομιλητής στην προεκλογική συγκέντρωση, και επίσης 9 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 11 ετών.

Στις 25 Ιούλη θα διεξαχθούν στη χώρα γενικές εκλογές και ταυτόχρονα για τη διοίκηση των τεσσάρων επαρχιακών κυβερνήσεων, σε μια περίοδο που η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» γίνεται μοχλός εκδήλωσης και όξυνσης επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΙΚΑΓΟ.-- Εντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις προκάλεσε ο θάνατος ενός άνδρα στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγου (όπου ζουν πολλοί Αφροαμερικανοί) από πυρά αστυνομικού το περασμένο Σάββατο. Οι αρχές δικαιολόγησαν το περιστατικό, αναφέροντας ότι μία περίπολος είδε έναν άνδρα «που έφερε τα χαρακτηριστικά ενός ενόπλου» επειδή κάτι προεξείχε από το παντελόνι του και όταν τον προσέγγισε εκείνος προσπάθησε να διαφύγει και «πήγε να πιάσει το όπλο».

ΡΩΜΗ.-- Στη Σικελία αποβιβάστηκαν οι 450 μετανάστες που είχαν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας, καθώς καμία δεν επέτρεπε τον ελλιμενισμό του πλοίου που τους μετέφερε. Η Ρώμη συμφώνησε να τους δεχτεί μετά από τη δέσμευση Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Γερμανίας να δεχτούν από 50 μετανάστες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Περίπου τα 2/3 των Γερμανών θεωρούν τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη απ' ό,τι τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «YouGov» για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου (dpa). Επίσης, οι περισσότεροι θεωρούν τον Πούτιν ισχυρότερο ηγέτη (43% σε σχέση με 25%).

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Τζακ Γκι Λαφοντάν, που βρισκόταν ήδη αντιμέτωπος με το να χάσει την εξουσία σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κάτω βουλή. Είχαν προηγηθεί μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια σε σχέδια για σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων, έως και 50%. Μέσα στον Ιούλη, τουλάχιστον επτά άτομα έχουν σκοτωθεί στις σχετικές διαδηλώσεις.

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για την επέτειο της εφόδου στη Μονκάδα

Με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την έφοδο στον στρατώνα Μονκάδα στις 26 Ιούλη 1953, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν τη Δευτέρα 23 Ιούλη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση στον δημοτικό κινηματογράφο «Κατερίνα», Δαβάκη 18, Χαϊδάρι.

Θα μιλήσουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, εκπρόσωπος του δήμου Χαϊδαρίου, λατινοαμερικάνικα τραγούδια θα τραγουδήσει ο Γιώργος Σαρρής με την κιθάρα του και θα προβληθεί η κουβανέζικη ταινία «Kangamba», που αναφέρεται στη βοήθεια της Κούβας στην Αγκόλα και στην εξάλειψη του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ