ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
Σελ. /24

Ψηλά στην ατζέντα του έχει το υπουργείο Παιδείας το θέμα των συγχωνεύσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ στις περιφέρειες της χώρας. Ετσι, μετά την ψήφιση του νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που αποτέλεσε τον «μπούσουλα» για αυτές τις λεγόμενες συνέργειες, έχει δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδια και προτάσεις για συγχωνεύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως τα Γιάννενα, τα Ιόνια νησιά, τη Θεσσαλία κ.ά.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ σε αυτές τις περιοχές σχετικά με τις συγχωνεύσεις των Ιδρυμάτων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στοχεύουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων

Με αφορμή τη συγχώνευση του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι αλλαγές αυτές καμιά σχέση δεν έχουν με αναβάθμιση των σπουδών και των Ιδρυμάτων. Αποτελούν αναδιαρθρώσεις για την προσαρμογή του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ (Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης) και για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για να ενισχυθεί η κερδοφορία τους, ειδικά των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της "περιφερειακής ανάπτυξης". Γι' αυτό άλλωστε πολλές από τις αλλαγές είχαν εξαγγελθεί στο "αναπτυξιακό συνέδριο" της κυβέρνησης που έγινε στην Κέρκυρα τον περασμένο Δεκέμβρη.

Είναι χαρακτηριστική η δημιουργία Τμήματος Τουρισμού που θα συμβάλλει στη "δίκαιη ανάπτυξη" της περιοχής με τη "βαριά βιομηχανία" της και με την εκμετάλλευση της απλήρωτης εργασίας μέσω της πρακτικής άσκησης (προγράμματα διετούς κατάρτισης κ.λπ.). Η στενή σύνδεση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με την αγορά και διαμέσου της Τοπικής Διοίκησης επιβεβαιώνεται με την ίδρυση Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση και κεφάλαιο τρίβουν τα χέρια τους για τις μπίζνες που θα ανοίξουν με τη συγχώνευση των ιδρυμάτων.

Οι όποιες αντιδράσεις εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα από αστικά κόμματα και κομμάτι της Τοπικής Διοίκησης δεν έμπαιναν στην ουσία του προβλήματος, αλλά αντιμετώπιζαν τα ιδρύματα ως "μαγαζιά" και τους φοιτητές - σπουδαστές ως "πελάτες". Το υπουργείο με την πρότασή του ικανοποίησε αυτές τις απαιτήσεις.

Στα παραπάνω συμφωνούν η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι διοικήσεις και των δύο Ιδρυμάτων και η Τοπική Διοίκηση (δήμοι - Περιφέρεια). Τρίβουν τα χέρια τους για τις νέες μπίζνες που θα ανοίξουν μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο.

Το έχουμε δει το έργο!

Η "ανάπτυξή" τους είναι νέο χτύπημα στις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους. Αυτοί που σίγουρα θα επωφεληθούν από τις αλλαγές είναι οι καπιταλιστές. Οι ξενοδοχειακοί όμιλοι της περιοχής θα ψαρεύουν φτηνούς πρακτικάριους από τα τμήματα, θα επεκταθεί η μαύρη εργασία των νέων μέσω της μαθητείας στα διετή προγράμματα κατάρτισης που προετοιμάζουν. Οι Τέχνες και οι αντίστοιχες σχολές δένονται στο άρμα του Τουρισμού, τμήματα και ερευνητικά ινστιτούτα έρχονται να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις. "Ανταγωνιστικός" απόφοιτος για τις επιχειρήσεις είναι αυτός που είναι φτηνός εργαζόμενος, προσαρμόσιμος και ευέλικτος, αυτός που σκέφτεται για λογαριασμό της εταιρείας και όχι για τα δικαιώματά του. Ανταγωνιστικό τμήμα είναι αυτό που έχει πρόγραμμα σπουδών στα μέτρα της αγοράς, που "πουλάει", που προσελκύει χρηματοδοτήσεις και χορηγούς.

Επίσης, με τις αλλαγές στην ουσία όχι μόνο δεν "ανωτατοποιούνται" τα ΤΕΙ, όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση, αλλά η κατηγοριοποίηση αποφοίτων και τμημάτων διευρύνεται. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν απόφοιτοι Τουρισμού από ΑΕΙ, από τα εναπομείναντα ΤΕΙ και από διετή προγράμματα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο. Επιπλέον, θα υπάρχουν οι απόφοιτοι όλων των ΤΕΙ που απορροφώνται, οι οποίοι θα επιλέξουν "οικειοθελώς" τι πτυχίο θα αποκτήσουν (πανεπιστημίου ή ΤΕΙ)! Αυτή η κατηγοριοποίηση ωφελεί τους επιχειρηματίες για να μπορούν να διαλέγουν εργαζόμενους με κατάλληλες δεξιότητες από ευρεία γκάμα αποφοίτων και όχι από αποφοίτους που έχουν όλοι ολοκληρωμένες σπουδές και ίδια δικαιώματα».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν

Για τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας έδωσαν πρόσφατα συνέντευξη Τύπου οι Οργανώσεις Θεσσαλίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην οποία μεταξύ άλλων τονίστηκε:

«Με βάση την πρόταση του υπουργείου, έχουμε ένταξη Τμημάτων του ΤΕΙ σε Σχολές του Πανεπιστημίου, ίδρυση νέων Σχολών, ίδρυση νέων Τμημάτων, κατάργηση Τμημάτων μέχρι το 2024 και ταυτόχρονη ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης από το Πανεπιστήμιο. Αυτό αφορά κύρια τα Τμήματα της ΣΤΕΦ, της ΣΤΕΓ Λάρισας και το Τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων. Για τα συγκεκριμένα Τμήματα προβλέπεται να πάρουν εισακτέους τη νέα χρονιά και να κλείσουν σε 6 χρόνια. Για τους σπουδαστές αυτούς δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο νέο Πανεπιστήμιο, αλλά να μπορούν όσοι θέλουν, αφού πάρουν πτυχίο, να ενταχθούν με κατατακτήριες στο ΠΘ. Εχουμε ακόμη ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης από το Πανεπιστήμιο.

Με την πρόταση του υπουργείου:

  • Επιχειρείται από τη μία η καλλιέργεια αυταπατών στους σπουδαστές του ΤΕΙ για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών τους.
  • Την ίδια ώρα υπάρχουν και σπουδαστές που βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο, καθώς υπάρχουν Τμήματα που προτείνεται να κλείσουν, να μετατραπούν επί της ουσίας σε διετείς κύκλους κατάρτισης. Για όσους φοιτούν σήμερα στις Σχολές του ΤΕΙ, οι Σχολές τους σταδιακά θα κλείσουν μέχρι το 2024, ενώ οι ίδιοι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στις νέες Σχολές που θα δημιουργηθούν από την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στο ΠΘ.
  • Από την άλλη, στους φοιτητές του Πανεπιστημίου από τη μία προβάλλεται ότι με την ίδρυση των νέων Τμημάτων το Πανεπιστήμιο θα αναβαθμιστεί και από την άλλη παρουσιάζεται το ΤΕΙ ως πηγή υποβάθμισης του κύρους και του έργου του ΠΘ. (...)

Τα μεγάλα, ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν ήδη οριακή την κατάσταση στη λειτουργία των ιδρυμάτων, παραμένουν.

Παραμένουν:

-- Η συνεχής υποβάθμιση των σπουδών ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και ευέλικτος εργαζόμενος.

-- Η έλλειψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού.

-- Η παντελής απουσία της φοιτητικής μέριμνας. Ειδικά για το υπάρχον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει εστία.

-- Η μεταφορά σημαντικής γνώσης στα μεταπτυχιακά ειδίκευσης και στα σεμινάρια πιστοποίησης.

-- Η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζει τη γνώση ως εμπόρευμα και τους φοιτητές ως "πελάτες" που αγοράζουν από τον "τιμοκατάλογο" των ακριβών μεταπτυχιακών, των νέων διετών προγραμμάτων, των προγραμμάτων πιστοποίησης κ.λπ.

Την ίδια ώρα, σαν κοροϊδία περισσότερο ακούγεται το επιχείρημα ότι "πλέον οι απόφοιτοι του νέου Πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα", όταν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό "μεσαίωνα", όταν διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, όταν διαρκώς αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα.

Δεν θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που για την κυβέρνηση είναι δεδομένη η στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη αποκλειστικά με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλπικες οι υποσχέσεις περί αναβάθμισης των σπουδών

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της για τους σχεδιασμούς σχετικά με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι εξελίξεις σχετικά με το μέλλον του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και οι εκατέρωθεν προτάσεις τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και της Τοπικής Διοίκησης, που εκφράζεται μέσω της Περιφέρειας, δήμων και ΠΕΔ Στερεάς, δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα για Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ουσιαστικής μόρφωσης και επαγγελματικής εξασφάλισης των σπουδαστών, κατοχύρωσης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των καθηγητών και των εργαζομένων στο ίδρυμα.

Η σχετική αντιπαράθεση που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, εμφανίζοντας ως εκ διαμέτρου αντίθετες τις προτάσεις του υπουργείου για ένταξη υπαρχόντων ή νέων τμημάτων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τις προτάσεις Περιφέρειας - δήμων - ΠΕΔ για δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, δεν αφορά τις ανάγκες των σπουδαστών, των εργαζομένων και των καθηγητών.

Με κάλπικες υποσχέσεις περί αναβάθμισης των σπουδών και ψευτοδιλήμματα του τύπου "Πανεπιστημιοποίηση με ένταξη σε μεγάλα ΑΕΙ" ή "Δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς", επιχειρείται να συσκοτιστεί το γεγονός ότι και οι δύο προτάσεις εντάσσονται και δεν αμφισβητούν το γενικότερο σχεδιασμό για συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Τέτοιες άλλωστε έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, πότε με τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ το 2001, στη συνέχεια με τα σχέδια "Αθηνά", χωρίς να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των σπουδαστών, των καθηγητών και των εργαζομένων».

Να δυναμώσουν ο αγώνας και οι διεκδικήσεις

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, απέναντι στις συγχωνεύσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, καλούν να δυναμώσει ο αγώνας ώστε:

  • Να εξασφαλιστούν όλες οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας μόνιμου, έκτακτου προσωπικού σε εργολάβους, χωρίς βλαπτική μεταβολή.
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών των υπαρχόντων σπουδαστών με επιπλέον στήριξη σε φοιτητική μέριμνα (δωρεάν μετακινήσεις, σίτιση, στέγαση).
  • Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ενα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Οχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας!
  • Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες όλων των Ιδρυμάτων.
  • Αμεσες προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ που απαιτούνται για την ποιοτική διδασκαλία και έρευνα.
  • Πλήρης ανάπτυξη και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, κ.λπ.), ώστε να έχουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης ολοκλήρωσης των σπουδών τους όλοι οι φοιτητές.
  • Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ