ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολή «άμυνας» στα αυτόνομα εδάφη
  • Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν σε παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο στη Γάζα, ανοίγοντας πυρ, ενώ εκσκαφείς γκρέμιζαν σπίτια
  • «Αμυντική ενέργεια προστασίας των εποικισμών» χαρακτηρίζει το Ισραήλ την επίθεση
  • Για «κατάσταση πολέμου» και αναγκαιότητα «άμεσης διεθνούς παρέμβασης» μιλά η Παλαιστινιακή Αρχή

Τα απομεινάρια του νοικοκυριού τους προσπαθούν να βρουν οι Παλαιστίνιοι που κτυπήθηκαν τα σπίτια τους από τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Τα απομεινάρια του νοικοκυριού τους προσπαθούν να βρουν οι Παλαιστίνιοι που κτυπήθηκαν τα σπίτια τους από τα ισραηλινά τανκς
ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επικίνδυνα απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς τις νυχθημερόν ισραηλινές επιδρομές, ακολούθησε εισβολή τεθωρακισμένων σε προσφυγικό στρατόπεδο της παλαιστινιακής πόλης Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. Η εισβολή αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ξεκάθαρη παραβίαση των ορίων των παλαιστινιακών περιοχών από τον ισραηλινό στρατό, από την ημέρα που απέκτησαν την αυτονομία τους, το 1994. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε περαιτέρω την, ήδη, εκρηκτική ατμόσφαιρα, ενώ η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στον ισχυρισμό της περί «αμυντικής ενέργειας» και η Παλαιστινιακή Αρχή μιλά για «κατάσταση πολέμου».

Ο,τι απέμεινε από τα φτωχικά σπιτικά τους αναζητούσαν μέσα στα συντρίμμια, με το πρώτο φως της ημέρας, δεκάδες κάτοικοι του προσφυγικού στρατοπέδου της πόλης Κχαν Γιουνίς, που είδαν, απροειδοποίητα, τις παράγκες τους να μετατρέπονται σε γκρεμίσματα, χωρίς να προλάβουν παρά μόνο να σώσουν τη ζωή τους. «Τους μισώ» ψέλλιζε κλαίγοντας ένας μικρός Παλαιστίνιος, ανακαλύπτοντας τα θραύσματα του μοναδικού παιχνιδιού του στο χώρο που, μέχρι πριν από λίγες ώρες ήταν το σπίτι του, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι του καταυλισμού προσπαθούσαν να προμηθεύσουν, τουλάχιστον, με ρούχα τους άστεγους συνανθρώπους τους.

Ο αδελφός του νεκρού 30χρονου ναυτικού γιατρού φωνάζει συνθήματα αντίστασης στην κηδεία

Associated Press

Ο αδελφός του νεκρού 30χρονου ναυτικού γιατρού φωνάζει συνθήματα αντίστασης στην κηδεία
Ηταν 12.30 το βράδυ τοπική ώρα, όταν ισραηλινά τεθωρακισμένα, συνοδευόμενα από εκσκαφείς και υποστηριζόμενα από στρατιωτικά ελικόπτερα, εισέβαλαν στην παραγκούπολη του προσφυγικού στρατοπέδου της παλαιστινιακής πόλης Κχαν Γιουνίς. Η επιχείρηση ξεκίνησε, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει χάος και πανικός, καθώς τα τεθωρακισμένα ξεπρόβαλαν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια ανοίγοντας πυρ και εκτοξεύοντας ρουκέτες. Ο καταυλισμός βυθίστηκε στο σκοτάδι, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούσαν προστασία ανάμεσα στα συντρίμμια.

Τα μεγάφωνα του στρατοπέδου καλούσαν όλους τους κατοίκους που έχουν όπλο να προστατεύσουν τις οικογένειές τους. Ακολούθησαν πολύωρες ανταλλαγές πυρών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 60, συμπεριλαμβανομένων 3 δημοσιογράφων. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, τουλάχιστον, 30 σπίτια, που βρίσκονταν στην περίμετρο του προσφυγικού καταυλισμού, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Λίγες ώρες αργότερα, παλαιστινιακοί όλμοι στόχευαν, χωρίς θύματα, εβραϊκούς εποικισμούς, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός ανοίγει πυρ εναντίον κατοικημένης περιοχής, ούτε, φυσικά, είναι η πρώτη φορά που Ισραηλινοί εκσκαφείς γκρεμίζουν, απροειδοποίητα, πρόχειρα καταλύματα και σπίτια που έχουν χτιστεί με πολύ κόπο. Είναι, όμως, η πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η συνθήκη του Οσλο και αυτονομήθηκαν οι παλαιστινιακές περιοχές, που ο ισραηλινός στρατός εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις σε αυτές.

«Αναγκαία στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για να απομακρυνθεί ένα οχυρό με σάκους άμμου, που χρησίμευε σε Παλαιστινίους ενόπλους για να ανοίγουν πυρ κατά των εποικισμών» χαρακτήρισε λακωνική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού την εισβολή στο προσφυγικό στρατόπεδο της Κχαν Γιουνίς, χωρίς να αναφέρει τίποτε για τις καταστροφές των σπιτιών, ούτε για τη χρήση των τεθωρακισμένων και τις σφοδρές συγκρούσεις που ακολούθησαν. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «δεν τίθεται θέμα ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών για το Ισραήλ».

Για «ύπουλα χτυπήματα κατά αθώων πολιτών» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ τονίζοντας ότι η ισραηλινή ηγεσία χρησιμοποιεί «ως πρόσχημα τη βία εκ μέρους των Παλαιστινίων για να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης και εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού». Από την πλευρά του, ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, επισκεπτόμενος την περιοχή που πλήγηκε στην Κχαν Γιουνίς, υπογράμμιζε ότι «οι όλμοι δεν εκτοξεύονται από σπίτια». Ο Αμπούρντενεχ επανέλαβε ως «ζωτικής ανάγκης» το αίτημα για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να αποκλιμακωθεί η ένταση, που πλέον έχει φθάσει τα όρια της «κατάστασης πολέμου».

Διπλωματική δυστοκία, προκλήσεις και προειδοποιήσεις

Η νέα κλιμάκωση δυσχέρανε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις αμερικανικές προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών ασφαλείας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, που είχαν, μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις, προγραμματιστεί για τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είχε αποσαφηνίσει αν προτίθεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Από την άλλη, ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωνε ότι το Ισραήλ θα συμμετάσχει στις συνομιλίες «αν πραγματοποιηθούν», για να συζητήσει μόνο θέματα τερματισμού της βίας και κανένα άλλο πολιτικό ζήτημα.

Ο Γκισίν αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση που διατύπωσε ο Αχμέντ Κουρέια, πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα το Ισραήλ να εφαρμόσει τις συμφωνίες στις οποίες έχει συγκατατεθεί, για να υπάρξει ηρεμία. Παρά το αρνητικό κλίμα, πάντως, Αμερικανοί διπλωμάτες διαβουλεύονταν, μέχρι και αργά χθες το βράδυ, την πραγματοποίηση της συνάντησης, πιθανότατα στην αμερικανική πρεσβεία.

Την ίδια στιγμή, συνεπής στη «σκληρή γλώσσα» και αποφασισμένος να εφαρμόσει μέχρι τέλους το «σχέδιο αποκατάστασης της ισραηλινής ασφάλειας», εμφανιζόταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν, σε συνέντευξή του στη «Χααρέτζ», εκτός των άλλων, δήλωνε ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί θα προσαρτηθούν στο Ισραήλ σε περίπτωση που ο Παλαιστίνιος ηγέτης προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Ακόμη, όμως, και αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, τόνιζε ο Σαρόν, οι εποικισμοί θα παραμείνουν ως έχουν, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.

Σχεδόν στον αντίποδα των λόγων του Σαρόν ήταν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και διαφωνούντα, με τον κυβερνητικό συνασπισμό, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Γιόσι Μπεϊλίν. Ο Ισραηλινός βουλευτής συναντήθηκε, χτες, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα. Ο Μπεϊλίν υπογράμμιζε ότι η καλύτερη λύση αποκλιμάκωσης είναι η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και προειδοποιούσε ότι η κατάσταση είναι πλέον επικίνδυνα εκρηκτική. Εξίσου ανησυχητικές ήταν και οι εκτιμήσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, ο οποίος δήλωνε, χτες, ότι «η βία τείνει να γίνει πλήρως ανεξέλεγκτη» και συμπλήρωνε ότι «το Ισραήλ αυταπατάται πολιτικά και είναι επικίνδυνα αφελές αν νομίζει ότι με μέτρα ασφαλείας του είδους μπορεί να σταματήσει τη βία, τη στιγμή που η, διαρκώς, δυσμενέστερη κατάσταση στα Αυτόνομα πυροδοτεί την αγανάκτηση».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πεδίο μάχης η Αγκυρα

Δυο πολιτικές κρατούμενες νεκρές στις φυλακές

Σκληρές ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία

Associated Press

Σκληρές ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
ΑΓΚΥΡΑ.-

Το προσκλητήριο νεκρών στις τουρκικές φυλακές συνεχίζεται: Η Φατμά Ερσόι, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα (DHKP/C), άφησε το πρωί της Τετάρτης την τελευταία της πνοή στην πόλη Κουταχιά. Και λίγες ώρες αργότερα η Νεργκίς Γκιουλμέζ, που ανήκε στον Κομμουνιστικό Απελευθερωτικό Στρατό των Τούρκων Εργατών (TKP-ML), πέθανε σε ένα νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Η Ερσόι βρισκόταν σε απεργία πείνας επί 171 μέρες και η Γκιουλμέζ για 114, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας.

Η απεργία πείνας συνεχίζεται από τουλάχιστον 250 πολιτικούς κρατουμένους, ενώ η πολιτική ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να εμφανίζεται ανένδοτη σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τα μέλη των δύο οργανώσεων, που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και στέλνει στα λευκά κελιά, που ανυπερθέτως «χαιρετίζει» η ΕΕ ως μέτρο που... βελτιώνει (!) την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι θάνατοι απεργών πείνας -πολιτικών κρατουμένων και μιας συγγενούς κρατούμενου- έφθασαν έτσι τους 6, σε διάστημα κάτι περισσότερο από τρεις μήνες, φέτος... Και οι πάντες θεωρούν βέβαιο ότι ο μαύρος κατάλογος δεν έκλεισε ακόμη.

Μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις

Associated Press

Στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας, ωστόσο χτες βρισκόταν και πάλι η κρίση που έχει σακατέψει την οικονομική δραστηριότητα, με αλγεινές συνέπειες για τον τουρκικό λαό. Κάπου 70.000 ανθρώπων διαδήλωσαν, αρχικά ειρηνικά, στην Αγκυρα, αλλά εν συνεχεία η άρνηση της αστυνομίας να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να κινηθούν προς το κοινοβούλιο προκάλεσε σύρραξη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο κάπου 200 άνθρωποι, εξ αυτών περί τους 48 αστυνομικούς, τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν και περίπου 150 (σύμφωνα με το BBC) συνελήφθησαν. Τα συνθήματα «μην παίζετε με το ψωμί μας» και «κυβέρνηση, παραιτήσου!», κυριαρχούσαν, ωστόσο ο Μπουλέντ Ετζεβίτ απαντούσε με το επιχείρημα ότι δεν ακούει κάποια «εναλλακτική λύση», διασαφηνίζοντας και πάλι ότι δε θα παραιτηθεί, μιλώντας πάντως για έναν ενδεχόμενο «ανασχηματισμό», σύμφωνα με πληροφορίες του «Reuters». Βέβαια, το κατά πόσον ο ανασχηματισμός θα βοηθήσει τους περίπου 500.000 απολυμένους από το Φεβρουάριο εφέτος (!) και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν, είναι άλλο θέμα...

Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι -60 χιλιάδες σύμφωνα με τους διοργανωτές- διαδήλωσαν ειρηνικά στη Σμύρνη, άλλοι 50.000 στη Μερσίνα και αρκετές δεκάδες χιλιάδες στην Κωνσταντινούπολη.

Associated Press

Η «απώλεια στήριξης» της κυβέρνησης από την Τουρκική Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων ανησυχεί περισσότερο, πάντως, τους «αναλυτές». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ είπε -κι αυτός - ότι δε θα υπάρξει παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι «αναβάλλει» 32 προγράμματα εκσυγχρονισμού, σε μια εξέλιξη που ίσως απελευθερώσει ένα μέρος από τα 19,5 δισ. δολάρια που αναμενόταν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό.

«Χαιρετίζει» η ΕΕ τις εξελίξεις στις τουρκικές φυλακές!

Απίστευτης υποκρισίας απάντηση σε Ερώτηση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ καιΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τη «θεμελιώδη μετατροπή» της Τουρκίας σε «σύγχρονη δημοκρατία», βλέπει το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη για την κατάσταση στις φυλακές και τους θανάτους απεργών πείνας «χαιρετίζει», μάλιστα, την «πρόθεση των τουρκικών αρχών να συνεχίσουν τη συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στις φυλακές, κυρίως με την Επιτροπή του για την πρόληψη των βασανιστηρίων».

Τον περασμένο μήνα ο Κ. Αλυσανδράκης υπέβαλε Ερώτηση στην οποία τόνιζε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία συνεχίζουν να καταπατιούνται με τον πιο βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο. Ανθρωποι δολοφονούνται, επειδή διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, επειδή αντιστέκονται στα βασανιστήρια και αγωνίζονται για δημοκρατία. Οι απεργοί πείνας συνεχίζουν τον αγώνα τους...» και ρωτούσε το Συμβούλιο «τι μέτρα θα πάρει... για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία για να μην υπάρξουν και άλλοι νεκροί απεργοί πείνας».

Το Συμβούλιο απάντησε ότι «τα ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων και των συνθηκών στις φυλακές, κατέχουν πρωταρχική θέση στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες και στους μακροπρόθεσμους στόχους στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης και εταιρικής σχέσης με την Τουρκία, που εγκρίθηκε πρόσφατα. (...) Το τουρκικό εθνικό πρόγραμμα έγκρισης των κανόνων αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην προετοιμασία της Τουρκίας για την προσχώρησή της στην ΕΕ. (...)

Οσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια (...) απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες σε ορισμένους τομείς. Τα ανθρώπινα δικαιώματα εξετάζονται κατά τον εντατικοποιημένο διάλογο μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας». Ωστόσο, η ΕΕ δεν αναφέρει καμία συγκεκριμένη κίνηση σχετικά με τους θανάτους των απεργών πείνας, εκφράζοντας -προσέξτε τις διατυπώσεις που επιλέγει- «τη βαθιά της λύπη για το ότι οι απεργίες πείνας σε διάφορες φυλακές στην Τουρκία οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα, για να προληφθούν περισσότεροι θάνατοι» - κάτι που μάλλον εξώθησε τις τουρκικές αρχές να εφαρμόσουν το, καταστροφικό για την υγεία των κρατουμένων, μέτρο της υποχρεωτική σίτισης...

«Το Συμβούλιο», καταλήγει η απάντηση, «χαιρετίζει την πρόθεση των τουρκικών αρχών να συνεχίσουν τη συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στις φυλακές, κυρίως με την Επιτροπή του για την πρόληψη των βασανιστηρίων, καθώς και την απόφαση των αρχών να επιτρέψουν την πρόσβαση του κοινού στα προκαταρκτικά πορίσματα αυτής της επιτροπής». Τα πορίσματα κάθε άλλο παρά βοηθούν τους πολιτικούς κρατούμενους, βέβαια, που εξακολουθούν να πεθαίνουν αφού η τουρκική κυβέρνηση, με την ουσιαστική συνενοχή της Ευρώπης, όχι μόνο εξακολουθεί να εφαρμόζει μέτρα ψυχολογικού και σωματικού βασανισμού στις «σύγχρονες» φυλακές τύπου F και δε δέχεται κανένα διάλογο μαζί τους...

ΙΡΑΝ
Συλλήψεις ενόψει προεδρικών εκλογών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σε νέο κύμα συλλήψεων οπαδών των μεταρρυθμίσεων προχώρησαν οι ιρανικές αρχές μετά από σχετική εντολή του Ανωτάτου Επαναστατικού Δικαστηρίου. Οι διώξεις σε βάρος όλων όσων θεωρούνται πολέμιοι των «σκληροπυρηνικών» της ιρανικής ηγεσίας έχουν κλιμακωθεί, τους τελευταίους μήνες, και αναμένεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές, στις 8 του Ιούνη.

Οι τελευταίες συλλήψεις έφθασαν τις 42 και αφορούν όλες μέλη του Κινήματος για την Ελευθερία του Ιράν, το οποίο απαρτίζεται από πρώην υπουργούς και δημάρχους, ανθρώπους που χρημάτισαν στις θέσεις αυτές το μεταβατικό χρονικό στάδιο ανάμεσα στην ανατροπή του Σάχη και στην οριστική εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Επανάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επαναστατικού Ισλαμικού Δικαστηρίου, οι συλλήψεις έγιναν με βάση τις «ομολογίες» κρατουμένων ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε συνωμοσία ανατροπής του καθεστώτος.

Δεκάδες Ιρανοί βουλευτές, με υπόμνημά τους, ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει για να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες, ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί εξέφρασε τη βαθιά «θλίψη» του για τις διώξεις σε βάρος της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε κάποια πιο συγκεκριμένη πράξη. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το Επαναστατικό Ισλαμικό Δικαστήριο, που ελέγχεται από τους «σκληροπυρηνικούς», έθεσε εκτός νόμου, στα τέλη Μάρτη, το Κίνημα για την Ελευθερία του Ιράν, καθώς και σειρά άλλων προοδευτικών οργανώσεων, ενώ απαγόρευσε την κυκλοφορία σειράς μεταρρυθμιστικών εντύπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ